Wednesday, 25 February 2009

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και ενίσχυση των ταμείων

Παραλύει σήμερα ο δημόσιος τομέας εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, την πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, την υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και της υγειονομικής περίθαλψης».

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) στα υπουργεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με τρίωρη στάση εργασίας (10.00-13.00).

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το προεδρείο της οργάνωσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος ωστόσο συνέστησε «αυτοσυγκράτηση» στους συνδικαλιστές. Κρίσιμη για το μέλλον των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων είναι η συνάντηση που θα έχουν οι συνδικαλιστές με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου στις 3 Μαρτίου.

Πάντως το προεδρείο τος ΑΔΕΔΥ έθεσε στον Πρωθυπουργό τα εξής θέματα:

_ Τη χορήγηση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς (εφέτος δίνεται αύξηση μισό ευρώ την ημέρα) και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

_ Την προστασία της πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να «μη διαμορφωθεί μια υπόγεια κατάσταση, όχι απλά Μεσαίωνα, αλλά και βαρβαρότητας».

_ Την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, με δεδομένο ότι το ταμείο Πρόνοιας είναι ήδη στο «κόκκινο», ενώ και ο ΟΠΑΔ (ταμείο περίθαλψης) «αναζητεί» 1,15 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. [Κώστας Παπαδής | TO BHMA, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009]

Wednesday, 11 February 2009

Ηomo interneticus, αλήθειες και ψέματα

Γιατί προκαλεί εντύπωση ότι η διαδικτυακή διαφημιστική εκστρατεία της Burger King «Διέγραψε 10 φίλους σου και κέρδισε ένα χάμπουργκερ» που οργανώθηκε αποκλειστικά για το Facebook έβαλε τέλος σε 213 χιλιάδες «ιντερνετικές φιλίες»; Γιατί μας παραξενεύει το γεγονός ότι κάποιοι υπάλληλοι του εκδοτικού οίκου College Prowler εμφανίζονταν στο Facebook ως τελειόφοιτοι γυμνασίου και με ψεύδη προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους στον φοιτητόκοσμο;

Είναι, μάλλον, προφανές πως το Διαδίκτυο αποτελεί την Αγρια Δύση των ανθρωπίνων σχέσεων. Τα λεγόμενα δίκτυα κοινωνικής επαφής, αλλά και τα chatrooms, δεν είναι πλασμένα για αγγέλους. Κατά συνέπεια, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Ιντερνετ είναι ένα παράλληλο σύμπαν με τους δικούς του νόμους, όπου η «αλήθεια» είναι ένας όρος χαλαρός και η «ανθρώπινη επαφή» συνάπτεται με τους όρους του χρήστη.

Το Ιντερνετ, τουλάχιστον όσον αφορά αυτήν του τη χρήση, είναι κυρίως ένας χώρος όπου μπορεί να ακμάσει το ψέμα. «Δεν με βλέπεις, σπάνια ξέρεις το όνομά μου και μπορώ να είμαι οτιδήποτε επιλέξω». Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι σχέσεις, όπως κάποιες «φιλίες» στο Facebook, αξίζουν ίσως κάτι λιγότερο από ένα χάμπουργκερ, το έπαθλο που προσέφερε η Burger King για μια δεκάδα προδομένους φίλους.

Ακριβώς αυτό υποστηρίζουν και οι ψυχολόγοι που έχουν ασχοληθεί με τον λεγόμενο εθισμό στις «σχέσεις στον κυβερνοχώρο». Εφόσον τηρείται κάποιο μέτρο, μπορεί να είναι λυτρωτικές, διότι παρέχουν την ευκαιρία σε όλους να είναι αυτό που θα ήθελαν ή να φανερώσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους που δεν μπορούν να αποκαλύψουν στον «πραγματικό» κόσμο. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εντελώς νέα δίκτυα ανθρώπων, παραδείγματος χάρη πασχόντων από την ίδια ασθένεια, ή εραστών του ίδιου χόμπι, που θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες να συναντηθούν μεταξύ τους στην πραγματική ζωή. Οι κοινότητες που πλάθονται στο Iντερνετ πρέπει να έχουν μια αναφορά στην πραγματική ζωή, να δίνουν αν μη τι άλλο την ευκαιρία στα ψευδώνυμα να αντικατασταθούν από πραγματικούς ανθρώπους. Οταν, όμως, οι ιντερνετικές επαφές υποκαθιστούν τις πραγματικές σχέσεις, τότε η κατάσταση αλλάζει, αφού οι φίλοι σπάνια συντηρούνται μέσα σε κομπιούτερ και δίκτυα.

Αυτή είναι η αλήθεια, με την οποία θα πρέπει να εξοικειωθούν κατά κύριο λόγο οι νεότεροι, που είναι και οι συνηθέστεροι χρήστες των chatrooms. Ωστε να μην επαναληφθούν τραγικά συμβάντα σαν την αυτοκτονία μιας δωδεκάχρονης, στην οποία εξωθήθηκε απελπισμένη έπειτα από ιντερνετική «φάρσα» που της έκανε φίλη της, εμφανιζόμενη ως αγόρι. Το Ιντερνετ είναι ένα θαυμάσιο μέσο, που συχνά δαιμονοποιείται. Αδικα. Αρκεί να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για όσα συναντάμε στον κυβερνοχώρο και να μην ξεχνάμε ότι η πραγματική ζωή είναι έξω από το παράθυρο. Οχι μέσα στην οθόνη.

  • Tης Διονυσιας Βοριδη/ dvoridi@kathimerini. gr