Wednesday 30 September 2009

Εγκύκλιος για TV και κάλπες

  • ΣΠ. ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ: «ΟΔΗΓΙΕΣ» ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Την ιδιαίτερη προσοχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) εφιστά με εγκύκλιό του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπύρος Φλογαΐτης, ώστε να μην επηρεαστεί το εκλογικό σώμα, διαρκούσης της ψηφοφορίας την προσεχή Κυριακή, από τις πολιτικές συζητήσεις που προγραμματίζουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σπ. Φλογαΐτης

Χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σπ. Φλογαΐτης

Ο κ. Φλογαΐτης επισημαίνει επίσης ότι στις εν λόγω συζητήσεις πρέπει να διασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων. Προηγουμένως τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος του έθεσε τα εξής ζητήματα:

* Το θέμα των σταυρών προτίμησης προς τους υποψήφιους βουλευτές και τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως γίνονται από μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

* Το θέμα του επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος από συζητήσεις που οργανώνουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα την ημέρα των εκλογών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία.

* Καταγγελίες ναυτικών ποντοπόρων εμπορικών πλοίων, ότι δεν βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. ψηφίζουν στα λιμάνια όπου βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας).

Πέραν της εγκυκλίου που απέστειλε προς το ΕΣΡ ο κ. Φλογαΐτης για τη διασφάλιση του αδιαβλήτου της ψηφοφορίας, έκανε γνωστό προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι έχει ήδη στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε, ώστε να επιστήσει την προσοχή των δικαστικών αντιπροσώπων στην ακριβή καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης προς τους υποψήφιους βουλευτές.

Για το θέμα των ναυτικών, ο κ. Φλογαΐτης είπε ότι θα το διερευνήσει, ζητώντας ενημέρωση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την προετοιμασία διεξαγωγής των εκλογών, διαβεβαιώνοντάς τον ότι μέχρι στιγμής όλα εξελίσσονται ομαλά.

Nα χτίσουμε ένα κράτος δικαίου!

Γενική Ενημέρωση


Βρισκόμαστε ελάχιστες ημέρες, πριν την ολοκλήρωση αυτού του προεκλογικού αγώνα.

Θέλω να ξέρεις, ότι αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι που καταφέραμε να διανύσουμε όλη αυτή την περίοδο έχοντας τηρήσει πλήρως και τις αρχές και τις αξίες μας. Κάναμε ένα προεκλογικό πολιτικό αγώνα πολιτισμένο, με μοναδικό μας στόχο να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες για τις θέσεις μας και να κερδίσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους. Χωρίς ούτε μία στιγμή να υποκύψουμε, να παρασυρθούμε και να παρακολουθήσουμε την αντίπαλη παράταξη.

Θέλω επίσης να γνωρίζεις, ότι έχουμε πλήρη επίγνωση ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Δεν έχουν τελειώσει οι εκλογές. Οι εκλογές θα τελειώσουν όταν κλείσουν οι κάλπες, και γι' αυτό θέλω να σε παρακαλέσω θερμά να βοηθήσεις, αυτές τις τελευταίες μέρες, ώστε να φέρουμε κοντά μας όλους τους Έλληνες. Για να γεννηθεί μια νέα ενότητα των Ελλήνων.

Για μας δεν υπάρχουν ούτε γαλάζιοι, ούτε πράσινοι, ούτε κόκκινοι πολίτες. Τους θέλουμε όλους κοντά μας. Γιατί αγωνιζόμαστε για όλους τους Έλληνες. Γι αυτό δεσμευόμαστε να χτίσουμε είναι ένα κράτος δικαίου. Ένα κράτος που θα λειτουργεί με κανόνες, που θα υπηρετεί όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους, το εισόδημά τους ή τον τόπο καταγωγής τους. Χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Προσδοκούμε να κάνουμε υπερήφανους ακόμη και εκείνους που δε θα μας ψηφίσουν. Και θα τους κάνουμε υπερήφανους και χάρη στη δική σου βοήθεια.

Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το έχει ανάγκη ο τόπος.

Γιάννης Ραγκούσης

Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου,
Επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Sunday 27 September 2009

7 μέρες απομένουν ακόμη.

7 μέρες απομένουν ακόμη. 7 μέρες για να ξεκινήσουμε μία νέα πορεία, για να χτίσουμε μία Ελλάδα για την οποία θα είμαστε και πάλι περήφανοι.

Η συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης, την Παρασκευή, ήταν εντυπωσιακή, είχε παλμό και κόσμο γεμάτο ελπίδα.

"Στις 4 του Οκτώβρη είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας την παρακμή και να βάλουμε τη χώρα σε πορεία προόδου, δικαιοσύνης, ανάπτυξης", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του.


[φωτογραφίες από Ηράκλειο Κρήτης]

Όμως η νίκη δεν έρχεται από μόνη της. Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,

"Δώστε μαζί μας τη μάχη, ως την τελευταία στιγμή, άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι με σπίτι, ψήφο με ψήφο. Με αισιοδοξία, αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό. Η νίκη θα κερδηθεί στις κάλπες -και μόνον εκεί! Οι δημοσκοπήσεις δεν κερδίζουν εκλογές! Ο αγώνας μας τις κερδίζει. Το μήνυμά μας παντού! Σε κάθε πολίτη, σε κάθε νοικοκύρη, σε κάθε δημοκράτη, σε κάθε αγωνιστή της αριστεράς και της οικολογίας:
  • Τώρα, είναι η ώρα της συστράτευσης.
Την Παρασκευή το βράδυ, κατά την μετάδοση της ομιλίας από το Ηράκλειο, το βαν με τον εξοπλισμό που νοικιάζει η ομάδα διαχείρισης του pasok.gr. για να μεταδίδει εικόνα μέσω internet και ήταν σταθμευμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, δέχθηκε επίθεση με μολότοφ και καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε πείσμα όσων θέλουν να μας φιμώσουν, -σηειώνεται από την Ομάδα- θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταδώσουμε ζωντανά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου από την Λάρισα, την Κυριακή 27/9, στις 19:30. Επισκεφτείτε το live.pasok.gr!

Το video της ομιλίας από το Ηράκλειο είναι διαθέσιμο στο youtube.

Wednesday 23 September 2009

Γιώργος Παπανδρέου: "Είμαι αποφασισμένος να πάμε την χώρα μπροστά"

"Είμαι αποφασισμένος να πάμε την χώρα μπροστά", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στο ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών.

[video: Γιώργος Παπανδρρέου ]

«Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή συνεχίζουμε μια πολιτική αδιαφάνειας, πελατειακής σπατάλης, αδιεξόδου και αποτυχίας που οδηγούν την χώρα στο τέλμα συνεχίζοντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ή επιλέγουμε μια νέα πορεία με μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να νοικοκυρέψει το κράτος, να βάλει τάξη, να δώσει το αίσθημα της δικαιοσύνης και να δώσει στην οικονομία για μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού διάλογου με τον Κ. Καραμανλή.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έθεσε το πολιτικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, παρουσίασε το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών για την ανάταξη της οικονομίας και του κράτους και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και αυτοδυναμίας από τους Έλληνες πολίτες.

Monday 21 September 2009

Η 5ετής «λαίλαπα» της ΝΔ με 25 χαράτσια, ακρίβεια και λιτότητα

  • Το «καλάθι της νοικοκυράς» πέταξε, από τα 800 ευρώ τον μήνα, στα 1.091 ευρώ. Οι «κρατικές» αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτινάχθηκαν έως 150%. Η «καταιγίδα» νέων φόρων και οι ανύπαρκτες αυξήσεις καθήλωσαν μισθούς και συντάξεις

  • Με υπέρογκες αυξήσεις τιμών και 25 φορολογικά... χτυπήματα συμπίεσε η κυβέρνηση τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών από το 2004 μέχρι και σήμερα.

  • ΕΘΝΟΣ, 21/09/2009

Η 5ετής «λαίλαπα» της ΝΔ με 25 χαράτσια, ακρίβεια και λιτότητα

Στο ίδιο διάστημα καθήλωσε μισθούς και συντάξεις, δίνοντας αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά που όχι μόνο δεν έδωσε την παραμικρή αύξηση σε 818.000 εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και... ξέχασε τις ενισχύσεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και οι 850.000 περίπου συνταξιούχοι του ΟΓΑ να μην έχουν λάβει τις αυξήσεις που εξαγγέλθηκαν.

Η 5ετής «λαίλαπα» της ΝΔ με 25 χαράτσια, ακρίβεια και λιτότητα

Για να συμπληρωθεί το «παζλ» οι αλλαγές που επέφερε σε πρόωρες και επικουρικές συντάξεις οδηγούν στη σταδιακή μείωση του εισοδήματος των ασφαλισμένων απλό 10% έως και 40%.

Η... επίθεση της κυβέρνησης στα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων εξελίχθηκε σε τέσσερα μέτωπα:

  • Αφησε ασύδοτη την αγορά με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Το «καλάθι της νοικοκυράς», αποτελούμενο από 78 προϊόντα το 2004 κόστιζε 800 ευρώ τον μήνα και σήμερα έχει πετάξει στα 1.091 ευρώ.
  • Οι «κρατικές» αυξήσεις στα μέσα μεταφοράς έφθασαν ακόμη και το 150%.
  • Επιβλήθηκαν 25 νέοι φόροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμμεσοι.
  • Δεν δόθηκαν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό και την αύξηση της φορολογίας.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Τα φορολογικά «χτυπήματα»

Τουλάχιστον 25 απανωτά φορολογικά χτυπήματα «κατάφερε» η κυβέρνηση της ΝΔ στους μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και όλους τους καταναλωτές από το 2004 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα.

Τα φορολογικά μέτρα που επέβαλλε κάθε τόσο για να μειώσει το έλλειμμα είχαν ως αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία ο φόρος εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας να αυξηθεί κατά 50%, ενώ ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκαν οι χαμηλόμισθοι, οι οποίοι είδαν τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν ακόμη και να τετραπλασιάζεται.

Με την ανάληψη της εξουσίας το 2004 η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα λάβει εισπρακτικά μέτρα. Ομως αθετώντας τις υποσχέσεις της για σταθερό φορολογικό περιβάλλον, μέχρι σήμερα επέβαλε τουλάχιστον 25 φόρους, ορισμένοι από τους οποίους αυξήθηκαν δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές. Συγκεκριμένα η ΝΔ από το 2004 μέχρι σήμερα:

1 Αύξησε τους συντελεστές ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστή ΦΠΑ αυξήθηκε από 18% σε 19% και ο χαμηλός από 8% σε 9%.

2 Αύξησε πέντε φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη. Αλλες τέσσερις φορές αύξησε το ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.

3 Αύξησε τρεις φόρες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα.

4 Αύξησε δυο φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά.

5 Αύξησε δυο φορές τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Για το 2010 θα εφαρμοστούν τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα είναι αυξημένα από 50 έως και 150 ευρώ. Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι κάτοχοι ΙΧ ηλικίας κάτω των πέντε ετών (πρώτη κυκλοφορία από 1.1.2005) καθώς τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται κατά 18 ευρώ.

6 Αύξησε δύο φορές τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

7 Επέβαλε φόρο 12% στα καρτοκινητά.

8 Επέβαλε έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους με συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

9 Επέβαλε ετήσιο ειδικό φόρο 150-650 ευρώ στα ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών.

10 Επέβαλε εφάπαξ εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος άνω των 10 μέτρων.

11 Καθιέρωσε τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά.

12 Επέβαλε φόρο 10% στα κέρδη από το πρώτο ευρώ των λαχείων, κρατικών στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών.

13 Επέβαλε εφάπαξ εισφορά 10% επί της αντικειμενικής αξίας για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

14 Αύξησε δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες στα εντός σχεδίου ακίνητα. Συνολικά την τελευταία πενταετία οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 140%.

15 Αύξησε δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες γης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 300%.

16 Αύξησε έως 179% το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών.

17 Επέβαλε ΦΠΑ με συντελεστή 19% στις νεόδμητες οικοδομές.

18 Επέβαλε φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

19 Επέβαλε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εισπράξει ούτε το ΕΤΑΚ για το 2008.

20 Αύξησε έως 250% τους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους με βάση τους οποίους υπολογίζονται εξωλογιστικά τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

21 Αύξησε από 60% σε 100% την προκαταβολή φόρου για τις τράπεζες.

22 Αύξησε από 55% σε 80% την προκαταβολή φόρου για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.

23 Φορολόγησε τα κέρδη των τραπεζών που εμφανίζονται σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού.

24 Κατάργησε την έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

25 Φορολόγησε το ειδικό αποθεματικό επενδύσεων που είχαν σχηματίσει οι επιχειρήσεις.

Μαρία Βουργάνα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΦΩΤΙΑ: Αυξήσεις έως 150% στα κόμιστρα των μεταφορών

«Φωτιά» στα κόμιστρα των μεταφορών έβαλαν τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα στην τελευταία πενταετία οι αυξήσεις των εισιτηρίων, ακόμα και των δημόσιων μέσων, έφτασαν έως και το... 150%, καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε να... φορτώσει στις πλάτες των επιβατών τα χρέη των πλέον ελλειμματικών ΔΕΚΟ.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, με τα οποία κινείται η μεγαλύτερη μερίδα των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Το εισιτήριο λεωφορείων και τρόλεϊ -όπως και όλων των υπόλοιπων μέσων- είναι πλέον ενιαίο (διάρκειας 1,5 ώρας), με την τιμή του να έχει εκτοξευτεί στο 1 ευρώ από 0,45 που στοίχιζε το 2004.

Την πλέον τσουχτερή αύξηση όμως, που φτάνει το 150%, βιώνουν από τον περασμένο Ιανουάριο οι επιβάτες του τραμ, καθώς με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών καταργήθηκε το μειωμένο εισιτήριο των 0,40 ευρώ, το οποίο εξυπηρετούσε επιβάτες που ήθελαν να διανύσουν απόσταση έως και πέντε στάσεων.

Πρωτοφανείς αυξήσεις εφαρμόστηκαν, όμως, από τον περασμένο Αύγουστο και μάλιστα με διαδικασία εξπρές (μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα από την εξαγγελία τους) και στα εισιτήρια των τρένων και ιδιαίτερα στα απλά τρένα, τα επονομαζόμενα και τρένα του λαού, αφού η πλειονότητα των επιβατών τους προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα.

Ετσι, μέσα στην τελευταία πενταετία οι επιβάτες του σιδηροδρόμου είδαν το εισιτήριο της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη με απλό τρένο να φτάνει τα 20,1 ευρώ από τα 15,1 που κόστιζε το 2004. Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση (86%) στα εισιτήρια με τα 500άρια τρένα, τα οποία είναι λίγο πιο γρήγορα από τα απλά. Για την ίδια διαδρομή οι επιβάτες πληρώνουν σήμερα 28,1 ευρώ, από 15,1 που πλήρωναν το 2004.

Γενναίες αυξήσεις πήρε και ο κλάδος των αυτοκινητιστών ταξί, με αποτέλεσμα η μονή ταρίφα να έχει σκαρφαλώσει σήμερα στα 0,48 ευρώ από 0,28 που ήταν το 2004 και η διπλή να έχει φτάσει τα 0,84 από 0,53 ευρώ. Το υπουργείο Μεταφορών μάλιστα σκόπευε να εφαρμόσει ακόμα δύο κύματα αυξήσεων τον Νοέμβριο (0,60 ευρω για τη μονή ταρίφα και 1,05 για τη διπλή) και τον Μάιο του 2010 (0,72 ευρώ για τη μονή και 1,20 ευρώ για τη διπλή ταρίφα).

Μαρία Λιλιοπούλου

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Επιβάρυνση 3.487 ευρώ για κάθε οικογένεια

Δύο μισθούς συνολικού ύψους 3.487 ευρώ κάθε χρόνο, τα τελευταία πέντε έτη, ή συνολικά 17.430 ευρώ από το 2004 μέχρι σήμερα, είναι ο... τραγικός απολογισμός των ανατιμήσεων για μία τετραμελή οικογένεια.

Τόσο στοίχισαν την πενταετία της διακυβέρνησης της ΝΔ οι αυξήσεις τιμών μόνο στα τρόφιμα και τα υπόλοιπα αγαθά καθημερινότητας που αγοράζει μία τετραμελής οικογένεια για τη διαβίωσή της.

Οι παλινωδίες των ηγεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης ανάμεσα στη φιλελεύθερη και την παρεμβατική πολιτική στην αγορά το μόνο που... προσέφεραν στους καταναλωτές ήταν αυξήσεις της τάξης του 166% στις μπανάνες, 129% στο ψωμί του τοστ, 100% στον μαϊντανό, 100% στο ψωμί, 87% στις χαρτοπετσέτες, 86% στο γιαούρτι, 63% στα μακαρόνια, 63% στο κοτόπουλο, 150% στις ντομάτες κ.ο.κ.

Τον Μάρτιο του 2004 το μηνιαίο καλάθι της νοικοκυράς για 78 προϊόντα κόστιζε 800 ευρώ και τον φετινό Σεπτέμβριο ανέβηκε στα 1.091 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 36,3%.

Η οικογένεια δαπανούσε το 2004 από τα 800 ευρώ, 690 για αγαθά από το σούπερ μάρκετ, και 110 για αγαθά από άλλα καταστήματα και τώρα από τα 1.090,7 ευρώ τα 914,5 «πάνε» στα σούπερ μάρκετ και τα 176,2 ευρώ στην υπόλοιπη αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών.

Πρόκειται για στοιχεία έρευνας του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ουδέποτε έχουν αμφισβητηθεί, και αποτελούν τη δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Δραματική κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, και βέβαια δεν έχουν συνυπολογιστεί οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, οι δαπάνες για ένδυση, υπόδηση, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μετακινήσεις.

  • Τεχνάσματα

Η ακρίβεια τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της αγοράς και οι όποιες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε παραβάτες, κερδοσκόπους και καρτέλ και διαφημίστηκαν από τους τρεις υπουργούς και τους δύο υφυπουργούς Ανάπτυξης της πενταετίας, αποδείχτηκαν περισσότερο επικοινωνιακά τεχνάσματα, μια και αποτέλεσμα όπως η ανακούφιση του εισοδήματος των νοικοκυριών δεν επήλθε.

Είναι χαρακτηριστικές οι πολιτικές αποφάσεις που έλαβε η πρώτη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την περίοδο 2004 - 2007 με την κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να υποβάλλουν κοστολογικά στοιχείων για τις ανατιμήσεις, με την απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, που έφερε τον διπλασιασμό των τιμών, με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που προκάλεσε κόστος και έφερε οφέλη στις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες κ.λπ.

Αλλά και οι δύο επόμενες ηγεσίες του υπουργείου, επιδιώκοντας αλλαγή πολιτικής στην αγορά με χαρακτήρα παρεμβατισμού και πάλι δεν πέτυχαν συγκράτηση τιμών. Τα περιβόητα 41 αγορανομικά μέτρα έμειναν στα χαρτιά και όσα εφαρμόστηκαν είτε είχαν ημερομηνία λήξης είτε απέτυχαν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αποτέλεσε το προεκλογικό όπλο της ΝΔ, γρήγορα εξουδετερώθηκε με το σκάνδαλο των «γαλάζιων κουμπάρων», ενώ παραμένει υποστελεχωμένη.

Βέβαια, σε όλο αυτό το αλαλούμ των πολιτικών στην αγορά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τις συνολικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που έφτασαν το 24% στην πενταετή διακυβέρνηση της ΝΔ επιβαρύνοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Χρ. Κολώνας

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ «ΤΡΙΚ»: «Ψίχουλα» και πάγωμα μισθών στο Δημόσιο

Πρωτοφανή... επίθεση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων εξαπέλυσε η κυβέρνηση, δίνοντας από το 2005 μέχρι και φέτος αυξήσεις... ψίχουλα. Καθ όλη τη διάρκεια της... νέας διακυβέρνησης, οι μισθολογικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα ήταν χαμηλότερες του πληθωρισμού (μοναδική εξαίρεση το 2007), με αποκορύφωμα το φετινό πάγωμα μισθών και συντάξεων.

Το τρέχον έτος αφενός δεν δόθηκαν αυξήσεις σε 818.000 εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου και αφετέρου η κυβέρνηση... αμέλησε τις ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ (περί τα 850.000 άτομα) να μην έχουν λάβει τις αυξήσεις που είχαν εξαγγελθεί.

Παρά τη σημαντική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων όλο αυτό το διάστημα, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε ότι στα σχέδιά του είναι και νέο πάγωμα εντός του 2010.

Η κυβέρνηση έδωσε τα διαπιστευτήριά της από νωρίς. Τόσο η εισοδηματική πολιτική του 2005 όσο και αυτή του 2006 προέβλεπαν αυξήσεις κάτω από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Την πρώτη χρονιά ήταν 3,6% με τιμάριθμο στο 3,7% και την επόμενη 3% με πληθωρισμό στο 3,4%.

Στη συνέχεια και στη διετία 2008-2009 η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της.

Πρόπερσι επέλεξε το τρικ του 2,5% + 2%. Επρόκειτο για μεσοσταθμικές αυξήσεις των βασικών μισθών μεταξύ 2,59% και 3,24% (μετά την αφαίρεση των εισφορών), τη στιγμή που ο πληθωρισμός έκλεισε τη χρονιά στο 4,2%.

  • «Ενισχύσεις»

Τελικά στις τσέπες των μισθωτών μπήκαν το 2008 από 280 έως και 629 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2007, ποσά που μας δίνουν... ενισχύσεις 0,76 με 1,72 ευρώ την ημέρα. Για τους συνταξιούχους προέκυπταν ημερήσιες αυξήσεις από 0,88 έως 1,8 και ήταν υψηλότερες, καθώς οι συντάξεις δεν επιβαρύνονται με εισφορές.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούσαν μόνο τους βασικούς μισθούς και όχι το σύνολο των αποδοχών. Ετσι τα καθαρά εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων ενισχύθηκαν μόνο κατά περίπου 1,5%.

Δηλαδή προκύπτει το συμπέρασμα πως οι απώλειες εισοδήματος μετά τον υπολογισμό και του πληθωρισμού ήταν της τάξης του 2,7%.

Φέτος για πρώτη φορά ύστερα από 17 χρόνια και το περίφημο 0+0=14% της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992, περί τους 818.000 δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους όλων των Ταμείων (πλην ΟΓΑ) δεν πήραν ούτε... μισό ευρώ.

Οχι μόνο δεν έλαβαν αυξήσεις, αλλά αντίθετα είδαν τα πραγματικά τους εισοδήματα να μειώνονται έως και 500 ευρώ τον χρόνο για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και 300 ευρώ για τους συνταξιούχους ελέω πληθωρισμού (αναμένεται να κλείσει τη χρονιά λίγο πάνω από το 1%).

Η κυβέρνηση με άλλοθι την κρίση και την μείωση των δημόσιων δαπανών προχώρησε σε «πάγωμα» των αυξήσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων και έδωσε «εφάπαξ βοήθημα» από 300 έως 500 ευρώ ετησίως για τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Κώστας Τσαχάκης

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Μεταρρύθμιση με... αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων

Αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων έφερε η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, που δεν κατάφερε ωστόσο να τιθασεύσει τα ελλείμματα των Ταμείων. Παρά το μπαράζ αντιδράσεων το υπουργείο Απασχόλησης προχώρησε πέρυσι στη δημιουργία 13 μόνο Ταμείων, στέλνοντας τον... λογαριασμό στους ασφαλισμένους.

Οι... πολυδιαφημισμένες αλλαγές στο Ασφαλιστικό είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από δύο έως δέκα χρόνια για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Επιπλέον οι αλλαγές σε πρόωρες και επικουρικές συντάξεις οδηγούν στη σταδιακή μείωση του εισοδήματος των ασφαλισμένων από 10% έως και 40%.

  • Στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρέθηκαν κυρίως πέντε ομάδες ασφαλισμένων:

  • Οι μητέρες ανηλίκων. Το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας. Σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις που η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ακόμη μεγαλύτερη (π.χ. μητέρες με τρία παιδιά).
  • Οι ασφαλισμένοι που θέλουν να βγουν στη σύνταξη με βάση τα «ειδικά» όρια. Για παράδειγμα η... έξοδος με 35ετία θα γίνεται στο 60ό αντί για τα 58ο έτος, ενώ στα βαρέα και ανθυγιεινά το όριο ηλικίας πάει από τα 55 στα 57 χρόνια για πλήρη σύνταξη (και από τα 53 στα 55 για μειωμένη σύνταξη).
  • Οσοι στρέφονται στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Το ποσοστό μείωσης -το λεγόμενο «πέναλτι»- πάει από το 4,5% στο 6% για κάθε χρόνο... ταχύτερης εξόδου.
  • Οσοι παίρνουν επικουρική σύνταξη πάνω από 20%. Από το 2013 και εντός μίας οκταετίας το ποσοστό των επικουρικών συντάξεων μειώνεται σταδιακά, προκειμένου να πέσει στο 20%.
  • Οι μερικώς και προσωρινά απασχολούμενοι, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Σταδιακά τα ένσημα για παροχές σε είδος πάνε από 50 σε 100 (αυξάνονται κατά 10 ένσημα τον χρόνο) και για τις παροχές σε χρήμα από 100 σε 120. Οι αλλαγές επεκτείνονται και σε όσους απασχολούνται σε οικοδομοτεχνικές εργασίες. Ωστόσο, οι επώδυνες αυτές παρεμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν έλυσαν τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και είναι χαρακτηριστικό πως το έλλειμμα στα μεγάλα Ταμεία αγγίζει τα 5.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση έχασε τη μάχη με την εισφοροδιαφυγή (8.3 δισεκατομμύρια ευρώ) και τις δαπάνες των κλάδων υγείας, ενώ πρέπει να σημειωθεί η περιουσία των Ταμείων επέστρεψε στα επίπεδα του 2003 (π.χ. σκάνδαλο με δομημένα ομολόγα).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Sunday 20 September 2009

Γιώργος Παπανδρέου στην «Καθημερινή»: «Δεν θα ανεχθώ τα φέουδα»

  • «Θα πούμε την αλήθεια για την οικονομία ώστε να γνωρίζει ο λαός τα περιθώρια»
«To ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών» υπογραμμίζει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Παπανδρέου.


Δύο ισχυρά μηνύματα, προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς το σώμα των ψηφοφόρων, εκπέμπει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου μέσω συνέντευξης προς την «Καθημερινή».

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος «ανοίγει τα χαρτιά του» για τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στα πεδία της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των θεσμών, στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, προειδοποιεί τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Οποιοι σκέπτονται έτσι, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αν και ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αφήνει σαφώς να διαφανούν οι δυσχέρειες άσκησης έντονα φιλολαϊκής πολιτικής. Οπως σημειώνει, «εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανένα, αλλά για να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε». Επίσης, προσδιορίζει ως βασική προτεραιότητα των επόμενων μηνών «το νοικοκύρεμα της οικονομίας και την τόνωση της αγοράς», διότι άλλως «θα μπούμε σε βαθύτερη ύφεση», και προαναγγέλλει τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ακόμα πως οι θέσεις του κατά της διαπλοκής δεν συνιστούν «σημαία ευκαιρίας» και ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμη και εάν υπάρξουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει την ενίσχυση του ω της κανένα απολύτως έργο».

Saturday 19 September 2009

20 δισ. η «τρύπα» στον προϋπολογισμό. Στο 8% το έλλειμμα


Τη διάψευση των προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου για συγκράτηση του ελλείμματος καταδεικνύουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το έλλειμμα που εκτοξεύτηκε για το πρώτο οκτάμηνο του 2009 στα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση κατά 2,8 δισ.

Η «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά είναι διπλάσια σε σύκγριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καθώς το έλλειμμα εκτοξεύεται στο 8% έναντι μόλις 4,4% το 2008. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας, που είχε υποβάλει ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου στην Κομισιόν, το έλλειμμα επρόκειτο να κυμανθεί στα 17,18 δισ. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, καθιστώντας ανέφικτη την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στα 14,27 δισ. στο τέλος του έτους.

Ήταν στραβό το κλήμα, ήρθαν και τα σκάνδαλα

  • Στη Ν.Δ. έγιναν σκέψεις ακόμη και για αποπομπή του πρώην υφυπουργού Άμυνας από το ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιώς, αλλά ύστερα από διαβουλεύσεις κρίθηκε σκόπιμο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι
  • Χαριστική βολή για Ν.Δ., η καταδίκη Μιχαλολιάκου για τα ταξίδια της χλιδής και το ρουσφέτι στον «μυστικοσύμβουλο» του Καραμανλή
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, TA NEA: Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Χρ. Χατζηεμμανουήλ: Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες ότι δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του στη  θέση του εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό το βάρος  των αντιδράσεων

Διέξοδο από τις σκανδαλώδεις υποθέσεις Μιχαλολιάκου και
Χατζηεμμανουήλ οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας που καθηλώνει τη Ν.Δ. στην τελική ευθεία για τις κάλπες, αναζητεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση. Παράλληλα, ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν τον φόβο ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τη χαριστική βολή.

Η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του κ. Μιχαλολιάκου, την οποία αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», προκάλεσε μούδιασμα στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης, ενώ επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι δημιουργείται μείζον θέμα ηθικής τάξης για τον πρώην υφυπουργό και την υποψηφιότητά του στην Α΄ Πειραιώς. Μέσα σε κλίμα σύγχυσης, το κυβερνητικό επιτελείο παρείχε τελικώς μισή κάλυψη στον κ. Μιχαλολιάκο προκειμένου να αποφύγει νέα εσωκομματικά προβλήματα στον Πειραιά, ενώ ο ίδιος απέδωσε την καταδικαστική απόφαση σε «ανίερο πόλεμο» που δέχεται από «συμφέροντα».

Παράλληλα, οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι εσωκομματικές εκρήξεις στη Ν.Δ. ματαίωσαν το μεγάλο κυβερνητικό ρουσφέτι για τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ και «μυστικοσύμβουλο» του Πρωθυπουργού, Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες ότι δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του στη θέση του εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό το βάρος των αντιδράσεων που υπάρχουν κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση.
  • Εξετέθησαν.
Η υπόθεση Μιχαλολιάκου έπεσε σαν κεραυνός στο Μαξίμου, το οποίο- όπως αναγνώριζαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή- βγαίνει εκτεθειμένο από την καταδίκη του πρώην υφυπουργού. Και αυτό γιατί στη δικαστική απόφαση τονίζεται ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ενήμερο για τις καταγγελίες που υπήρχαν εναντίον του για τα «ταξίδια της χλιδής» στη Βουλγαρία. Στη Ν.Δ. έγιναν σκέψεις ακόμη και για αποπομπή του κ. Μιχαλολιάκου από τον ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιώς, αλλά ύστερα από διαβουλεύσεις και με τον ίδιο κρίθηκε σκόπιμο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Πρώτον, γιατί ο βουλευτής δεν μπορούσε να αντικατασταθεί καθώς έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποψηφιοτήτων και, δεύτερον, επειδή εκτιμήθηκε ότι θα άνοιγε μια νέα μεγάλη πληγή για τη Ν.Δ. στον Πειραιά, με καταστροφικά αποτελέσματα για το κόμμα στις κάλπες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικές πηγές απέφευγαν χθες να σχολιάσουν την ουσία της υπόθεσης και παρέπεμπαν στις εξηγήσεις που θα έδινε ο ίδιος ο κ. Μιχαλολιάκος. Με στόχο, εξάλλου, να μην εμφανιστεί ο πρώην υφυπουργός ότι βρίσκεται σε μετέωρη θέση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο «για πληρέστατη και μακροσκελή ανακοίνωση του κ. Μιχαλολιάκου που καλύπτει το θέμα».
  • «Ανίερος πόλεμος».
Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγο νός της καταδικαστικής απόφασης και παρέπεμψε για απαντήσεις στον... πειραϊκό λαό και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Με την ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι όσα εμπεριέχονται στη δικαστική απόφαση αποτελούν «αστήρικτα και χωρίς διασταύρωση κουτσομπολιά»! «Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι όταν συγκρούεσαι με συμφέροντα θα δεχθείς ανίερο και ανήθικο πόλεμο. Το κείμενο, η απόφαση δεν μου έχει ακόμα κοινοποιηθεί...» είχε αναφέρει νωρίτερα με δηλώσεις του στον «City 99.5», ενώ πρόσθεσε ότι το Μαξίμου «είχε πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων» την επίμαχη επιστολή του απόστρατου ταξίαρχου Κων. Καλημερίδη για όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλγαρία.

«Τα ταξίδια που έκανα εγώ για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της χώρας ήταν από τα πλέον λιτά που είχαν γίνει ποτέ. Δέχομαι να συγκριθεί με του οποιουδήποτε υπουργού ή υφυπουργού, οποιασδήποτε κυβέρνησης. Γιατί η στάση ζωής που έχω είναι στάση απλή, απέριττη, ταπεινή, σεμνή,
Ο αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι εσωκομματικές εκρήξεις στη Ν.Δ. ματαίωσαν το κυβερνητικό ρουσφέτι για τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ
λαϊκή. Την απάντηση θα τη δώσει και ο πειραϊκός λαός, θα τη δώσει και ο ελληνικός λαός όπως την έχει δώσει πολλές φορές», κατέληξε. Για την υπόθεση, ωστόσο, υπήρξε αιχμηρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που κρίνει ότι όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή και του τρόπου «με τον οποίο ορισμένοι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης αντιλαμβάνονταν το λειτούργημά τους», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς έθεσε ζήτημα παραμονής του πρώην υφυπουργού στις λίστες της Ν.Δ.
  • Την πήραν πίσω.
Οι κραυγές εντός και εκτός Ν.Δ. ανάγκασαν το Μαξίμου να ανακρούσει πρύμναν και να πάρει πίσω τη σκανδαλώδη μετακίνηση του προέδρου του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ στο ΔΝΤ, η οποία δρομολογήθηκε εν κρυπτώ στα τέλη Αυγούστου, στο παρά πέντε της προκήρυξης των εκλογών. Με επιστολή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ενημέρωσε χθες το πρωί ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση, ενώ με δήλωσή του επιχείρησε να εμφανίσει ως αμέτοχο τον κ. Καραμανλή στην υπόθεση, καθώς ευχαρίστησε για το μεγάλο ρουσφέτι τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίμαχη τοποθέτηση αποτελούσε προσωπική απόφαση του υπουργού. Παράλληλα, ο κ. Χατζηεμμανουήλ προσπάθησε να αποσυνδέσει τη μετακίνησή του στο ΔΝΤ από τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. «Μου προτάθηκε να εκπροσωπήσω τη χώρα στο ΔΝΤ σε χρόνο ανύποπτο, όταν δεν μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η αποστολή αυτή θα ξεκινούσε στο μέσον προεκλογικής περιόδου», ανέφερε στη δήλωσή του. Και αφού επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την έντονη αντίδραση του Κινήματος, την οποία χαρακτηρίζει «μεσαιωνική», κατέληξε:

«Κάθε συνετός και εχέφρων Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε σε τεχνοκρατικό, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να στηρίζεται στη συναίνεση και την ομοθυμία. Όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί ευθέως και με τέτοια οξύτητα μια επιλογή και δηλώνει διατεθειμένος να την ανατρέψει, εφόσον το μπορεί, ακόμη και αν αυτό δεν είναι σωστό για την εικόνα της χώρας, είναι φανερό ότι αυτές οι προϋποθέσεις ακυρώνονται. Για τον λόγο αυτό, δηλώνω ότι δεν θα αποδεχθώ τον ορισμό μου».


Πλήρωσαν και για διερμηνέα που δεν γνώριζε βουλγαρικά

Αποκαλυπτική είναι η δικαστική απόφαση για τα ταξίδια χλιδής του Β. Μιχαλολιάκου στη Βουλγαρία (τα οποία έγιναν στο διάστημα Μάιος 2004- Ιούλιος 2006):

«Προκύπτει από το υπάρχον αποδεικτικό υλικό ότι με την επιστολή αναφέρθηκαν γεγονότα που αφορούσαν τις επισκέψεις του υφυπουργού, τα οποία ήταν αληθινά: Η ελληνική αποστολή, κατά την πρώτη επίσκεψη, είχε ως λόγο μία έκθεση αμυντικού υλικού, στην οποία οι περισσότερες αποστολές των άλλων κρατών αποτελούνταν από τεχνοκράτες, 1 έως 4 άτομα. Η ελληνική αποστολή περιελάμβανε 16 άτομα. Επελέγη μάλιστα να παραμείνουν όλα στο πολυτελές ξενοδοχείο “Seraton” με δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου, μολονότι από τη βουλγαρική πλευρά προσφερόταν δωρεάν το κατάλυμα υψηλόβαθμων επισκεπτών “Lozenets” για έξι άτομα και τα υπόλοιπα θα μπορούσαν, με λιγότερα έξοδα, να παραμείνουν και αυτά στο ίδιο κατάλυμα. Στο κατάλυμα αυτό είχαν διανυκτερεύσει σε άλλες επισκέψεις άλλοι Έλληνες προσκεκλημένοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και ο ίδιος ο υπουργός κ. Μεϊμαράκης.

Περαιτέρω, στην ίδια αποστολή περιλαμβανόταν η διερμηνέας Μ.Δ. επ΄ αμοιβή έργου και λοιπών εξόδων μετακίνησης και διαμονής, η οποία μάλιστα δεν γνώριζε βουλγαρικά, αλλά μόνο αγγλικά, τη στιγμή που η βουλγαρική πλευρά προσέφερε δωρεάν μεταφραστή από τα ελληνικά στα βουλγαρικά και αντίστροφα και διερμηνέα διέθετε και η ελληνική πρεσβεία. Στο ίδιο ταξίδι στην αποστολή περιλαμβάνονταν δύο κινηματογραφιστές και ένας φωτογράφος από την Αθήνα, ενώ μπορούσε να επιλεγεί τοπικό τηλεοπτικό συνεργείο και φωτογράφος, λύση οικονομικότερη, που υιοθετήθηκε πάντως από τον υφυπουργό στα επόμενα ταξίδια.

Επίσης, ο Βασίλειος Μιχαλολιάκος είχε κατά την πρώτη του επίσκεψη αγοράσει μπουφάν από τη Φιλιππούπολη και έψαχνε να βρει ίδια και κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη Σόφια. Ισχυρίστηκε μάλιστα, χαριτολογώντας, σε μέλη της αποστολής παρουσία της ίδιας ως άνω μάρτυρα που ακολουθούσε τη σύζυγό του, εκ του πρωτοκόλλου, ότι βρήκε αυτά κατά την έξοδό του από το νυχτερινό κέντρο “Διόνυσος” μετά το τέλος της εκεί διασκέδασης, και ότι δεν ήταν μεθυσμένος, αλλιώς δεν θα τα έβλεπε. Τέλος, κατά τη δεύτερη επίσκεψη, ο Κωνσταντίνος Καλημερίδης αγόρασε, πέραν του εθιμοτυπικού δώρου, ένα ξίφος για λογαριασμό του Βασιλείου Μιχαλολιάκου, με πιστοποιητικό αυθεντικότητας, αξίας 207,50 ευρώ. Όταν ο Μιχαλολιάκος έμαθε ότι ο Καλημερίδης ζήτησε να πληρωθεί, του πέταξε θυμωμένος 200 ευρώ, λέγοντας ότι τα υπόλοιπα του τα χρωστάει. Αυτό το τελευταίο συμβάν με το ξίφος αποτέλεσε κατά την άποψη του Καλημερίδη την αιτία για την πρόωρη αποστρατεία του...».

Με αποστράτευσαν επειδή του ζήτησα να πληρώσει για το ξίφος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

«Με έβλαψε διότι έβγαινε στην τηλεόραση και έλεγε ότι όλα αυτά είναι δημιουργήματα της φαντασίας μου, ότι κινούμαι στο πλαίσιο του κωμικού και του τραγικού, ότι είναι αναλήθειες. Την ώρα που τον άκουγα να λέει αυτά τα πράγματα ένιωθα πάρα πολύ άσχημα, όπως νιώθω και τον τελευταίο καιρό που τον βλέπω να μιλάει για ήθος. Μου έρχεται να τρελαθώ όταν τον βλέπω στην τηλεόραση να λέει να κάνουμε κίνημα ηθικών και να καθαρίσουμε τα ψηφοδέλτια».

Πριν από τρία χρόνια ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθος κ. Κωνσταντίνος Καλημερίδης έστειλε στο Μαξίμου επιστολή όπου κατέγραφε τη σπατάλη δημοσίου χρήματος κατά τις επισκέψεις του πρώην υφυπουργού Άμυνας κ. Μιχαλολιάκου στη Σόφια. Το 2007 ο υποψήφιος σήμερα βουλευτής της Ν.Δ. του έκανε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση και ο αποστρατευμένος ακόλουθος απάντησε με ανταγωγή αιτούμενος την καταδίκη του πρώην υπουργού για εξύβριση και προσβολή της προσωπικότητάς του. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε πλήρως τον κ. Καλημερίδη: «Είχα αποδείξεις για αυτά που έλεγα σχετικά με τη σπατάλη δημοσίου χρήματος. Όμως η καριέρα μου βλάφθηκε ανεπανόρθωτα».
  • Τα πέταξε στο πάτωμα.
Σύμφωνα με τον αντίδικο του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, για την αποστρατεία του ευθύνεται ένα... ξίφος: «Του ζήτησα χρήματα για ένα ξίφος που ήθελε να του αγοράσω στη Σόφια. Το συγκεκριμένο ξίφος ήταν αντίκα από το Πολεμικό Μουσείο και επειδή ο κ. Μιχαλολιάκος αγόραζε όπλα αντίκες και είδα ότι έδινε πολλά λεφτά, του πρότεινα να του πάρω ένα πιο φθηνό από εκποίηση. Όταν του ζήτησα τα 207,5 ευρώ- 200 ευρώ για το ξίφος και 7,5 για το πιστοποιητικό αυθεντικότητας- είχε μία πάρα πολύ άσχημη αντίδραση: έβγαλε από το πορτοφόλι του 2 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και μου τα πέταξε στο πάτωμα. Είπε: “Πάρε τα 200 και τα 7,5 θα στα χρωστώ”. Κατά την άποψή μου αυτό το συμβάν οδήγησε στην αποστρατεία μου».

Όταν ο κ. Καλημερίδης ενημερώθηκε ότι αποστρατεύεται και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες- απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας, πρώτα στον κ. Σπηλιωτόπουλο και αργότερα στον κ. Μεϊμαράκη. «Και οι δύο υποσχέθηκαν ότι θα κοιτάξουν το θέμα μου και θα με δικαιώσουν αλλά δεν έγινε τίποτα».

Όπως επισημαίνει ο απόστρατος ταξίαρχος, το διοικητικό δικαστήριο προ μηνός τον δικαίωσε αποφασίζοντας ότι «κακώς αποστρατεύτηκε», όμως το ΓΕΕΘΑ δεν δέχθηκε την απόφαση.

Wednesday 16 September 2009

Τσιτουρίδης: «Κουμάντο στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης κάνουν οι εκλεκτοί της διαπλοκής»

"Η απόφαση αποκλεισμού μου από τα ψηφοδέλτια της Νέας δημοκρατίας είναι μία ανήθικη πολιτικά απόφαση αυτών που φαίνεται να κάνουν κουμάντο σήμερα στην Ρηγίλλης και στο Μαξίμου. Η απόφαση αυτή, πριν απ’ όλα, παραβιάζει μία βασική αρχή μίας πολιτείας δικαίου. Αυτή που επιβάλει ώστε ο καθένας να κρίνεται από την αποδεδειγμένη αλήθεια και μόνο απ’ αυτήν. Και κανείς δεν μπορεί να συκοφαντείται, να απαξιώνεται και να ευτελίζεται αυθαίρετα από κρυπτόμενες εξουσίες για επικοινωνιακούς λόγους ή για να χρησιμοποιηθεί, για μία ακόμη φορά, ως σωσίβιο στην προσπάθεια αποτυχημένων και διαπλεκομένων να διασωθούν.

Στο παρελθόν, όταν και πάλι σήκωσα τον σταυρό άλλων, προέταξα την ανάγκη της συντεταγμένης πορείας και σιώπησα. Τώρα δεν θα κάνω το ίδιο. Το οφείλω στους γονείς μου. Το οφείλω στα παιδιά μου. Πρώτιστα όμως το οφείλω σ’ αυτούς που με πιστεύουν, είναι υπερήφανοι για μένα σε όλη την Ελλάδα και με εξέλεξαν και το 2007 στο Κιλκίς, κλείνοντας τα αυτιά τους στη λάσπη και στη συκοφαντία και εκείνης της εποχής.

Από τότε έως και σήμερα υπηρέτησα συντεταγμένα και με ευθύνη την παράταξη και στήριξα με όλες τις δυνάμεις μου τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή.

Η απαράδεκτη απόφαση αποκλεισμού είναι προσβλητική για αυτούς που με τίμησαν το 2007. Στημένες και ιδιοτελείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών μυστικοσυμβούλων και σταλινικές πρακτικές αποκεφαλισμού διαφωνούντων με τους εκλεκτούς της διαπλοκής, δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κρίση των πολιτών.

Είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω. Για το πλαίσιο και τη βάση της περαιτέρω πολιτικής πορείας μου θα μιλήσω στις επόμενες ημέρες.

Θέλω να διαβεβαιώσω στους φίλους μου και σε όσους με πιστεύουν ότι δεν θα κάνω το χατίρι σε κανένα να καθίσω στο σπίτι μου. Οι αρχές, οι ιδέες, οι αξίες και η φλόγα που μας οδήγησαν στον ριζοσπαστισμό του 1997 και αποτέλεσαν την βάση για αντίσταση σ’ αυτούς που θέλουν να διαφεντεύουν τον τόπο εξωθεσμικά, θα είναι και πάλι ο δρόμος για πολλούς από εμάς. Δύσκολος και ανηφορικός δρόμος. Αλλά πιο αναγκαίος από ποτέ."

ΠΑΣΟΚ: Η αλήθεια είναι ότι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο

Monday 14 September 2009

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΧΟΣ: Νέο αίμα στη Βουλή


Ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και πρόεδρος του ΑΣΔΑ Λάμπρος Μίχος υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας

  • Το πολιτικό σύστημα της χώρας τα τελευταία χρόνια βιώνει βαθιά κρίση. Κρίση που έχει να κάνει με τους θεσμούς και τους πολιτικούς, με την ευρύτερη πολιτική ζωή της χώρας. Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται αλλαγή σελίδας. Χρειάζεται νέα πνοή, νέο αίμα στα πολιτικά πράγματα.

  • Ο τόπος έχει ανάγκη από την υιοθέτηση και υλοποίηση πρωτοπόρων πολιτικών. Για να υλοποιηθούν αντίστοιχες πολιτικές πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στα πρόσωπα. Χρειάζονται πρόσωπα με ευρύ πνεύμα σκέψης και θέληση για δουλειά και προσφορά στον τόπο και τους πολίτες. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ανανέωση της πολιτικής ζωής και των ανθρώπων που την περιβάλλουν. Είναι απαραίτητη η είσοδος επιτυχημένων ανθρώπων. Ένας εξ αυτών κατέρχεται για πρώτη φόρα στη βουλευτική αρένα της Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και δεν είναι άλλος από τον Λάμπρο Μίχο, τον επί 14 χρόνια δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας.

  • Ο Λάμπρος Μίχος αποτελεί έναν από τους καλύτερους δημάρχους στη χώρα μας με μακρά και επιτυχημένη πορεία πίσω του. Διαθέτει πλούσια δραστηριότητα και έχει καταπιαστεί με πολλά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Η δραστηριότητά του δεν περιορίζεται στα τοπικά δρώμενα αλλά επεκτείνεται και σε δράσεις που αποφασίζονται σε κεντρικό επίπεδο και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών. Ο Λάμπρος Μίχος έχει να επιδείξει πλούσια δράση στα θέματα κοινωνικής συνοχής με συμμετοχή στους κεντρικούς φορείς που παράγουν πολιτική. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα είναι βέβαιο ότι τα θέματα κοινωνικής συνοχής θα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ατζέντα.

  • Η πολύτιμη εμπειρία του και η μακρά συμμετοχή του στη λήψη αποφάσεων των κεντρικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ θα του εξασφαλίσει με βεβαιότητα συμμετοχή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η μετεκλογική αξιοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη. Είναι άνθρωπος που έχει να προσφέρει πολλά και θα το πράξει με συνέπεια και εργατικότητα και στην μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως το κάνει χρόνια τώρα υπηρετώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Friday 4 September 2009

«Ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας» ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου


Icon
Από την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στο Θησείο για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη

«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ ψήφο αυτοδυναμίας για να κάνουμε μία δυναμική και νέα αρχή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Θησείο για την 35η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε εκ νέου για νέα πορεία εθνικής ανάτασης εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και για προκλήσεις και προβλήματα που βρίσκονται εμπρός.

«Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω. Μόνος κριτής μας είναι ο ελληνικός λαός. Σε αυτόν λογοδοτούμε και κανέναν άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένο, έχοντας σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και αναδόμησης του πολιτικού συστήματος, «σχέδιο εθνικής ανάτασης» όπως το χαρακτήρισε, το οποίο θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.

Δεσμεύτηκε δε για μια ηγεσία αξιών, που δεν χρωστάει σε κανέναν, και επανέλαβε την αναγκαιότητα της ευρύτερης δυνατής ενότητας «όλων των δυνάμεων της δημιουργίας, της παραγωγής, της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας».

«H πίστη μας στην Ελλάδα που δημιουργεί, γέννησε το Κίνημά μας το 1974, και ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε σήμερα τη συμβολική αυτή μέρα για όλους μας να σημάνουμε ξανά εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί, που κοπιάζουν για ένα καλύτερο αύριο, που δεν ανέχονται να βλέπουν τον πλούτο της χώρας μας να ιδιοποιείται από λίγους, ισχυρούς και ημέτερους».

«Σε αυτή τη μεγάλη δημιουργική πλειοψηφία της κοινωνίας μας απευθύνομαι σήμερα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αφύπνισης (πως) τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε μια πορεία δημιουργίας και προσφοράς (καθώς) η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «στις 4 του Οκτώβρη θα ανατείλει ξανά ο ήλιος της ελπίδας».

Κατηγόρησε δε εκ νέου τη ΝΔ πως δεν τίμησε την εντολή του λαού, οδήγησε τη χώρα σε κρίση, ανεξαρτήτως της διεθνούς κρίσης, φυγομαχεί και αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Φυγομαχούν, καταρρέοντας κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πολιτικές τους», είπε.

«Σε αυτές τις εκλογές δεν συγκρούονται απλά δύο κόμματα, αλλά δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι και δύο διαφορετικές επιλογές για την πατρίδα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η μια αντίληψη οδήγησε την Ελλάδα να βιώνει την βαθύτερη της κρίση από την εποχή της μεταπολίτευσης ενώ το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί μια περίοδο δημιουργίας για τη χώρα, βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου.

«Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς ευθύνης πέφτει σε ‘κείνους τους πολιτικούς που με τη στάση τους έδωσαν το σήμα της ηθικής και θεσμικής αποσύνθεσης σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «αυτοί οι ίδιοι σήμερα δεν σέβονται ούτε τη νοημοσύνη μας και μας λένε ότι θα κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν το 2004».

«Σήμερα τραβάμε μια κόκκινη γραμμή. Το τέλος της σημερινής κυβέρνησης σηματοδοτεί το τέλος της Ελλάδας της απαξίωσης των αρχών μας, του χαμηλού πήχη, της ανοχής σε φαινόμενα που μας προσβάλλουν» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «υπάρχει ένας τρόπος για να γίνει η αρχή και το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου γιατί από εκεί ξεκινούν όλα».

«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια νέα, μια εντελώς διαφορετική πολιτική ηγεσία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «(τα πράγματα) θα αλλάξουν και μπαίνω μπροστά στη μάχη, δεσμευόμενος για μια ηγεσία που θα ξεκινήσει τις ανατροπές από την ίδια την εξουσία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα παρουσιάσει στην ΔΕΘ το σχέδιο Εθνικής Ανάτασης και τόνισε ότι «όπως το 1981 και το 1993 δεν μας φοβίζει η πρόκληση της διακυβέρνησης». «Πάμε μαζί για τη νίκη στις 4 του Οκτώβρη, για τη νίκη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Wednesday 2 September 2009

Η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε!



Η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου λίγη ώρα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό. «Ήρθε η ώρα του λαού, ήρθε η ώρα για μία νέα αρχή, μία νέα πορεία» τόνισε.

Κινούμενος σε χαμηλούς τόνους, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνησης έλαβε δύο φορές την εντολή του ελληνικού λαού, αλλά όπως είπε δεν την τήρησε, ούτε αυτή ούτε βασικές αρχές και έχει ευθύνες η ίδια για όσα προβλήματα αντιμετωπίζει η χώρα.

Απαντώντας εμμέσως στο δίλημμα το οποίο επανέλαβε ο κ. Κώστας Καραμανλής στο διάγγελμά του, περί «υπευθυνότητας ή ανευθυνότητας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι η νεοσυντηρητική επιλογή της πελατειακής και αδιαφανούς διακυβέρνησης της χώρας που μας έφερε στη σημερινή κρίση. Από την άλλη -πρόσθεσε- βρίσκεται η προοδευτική λύση, βασισμένη σε αξίες και στις αρχές δικαίου.

Η δική μας πρόταση, πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, «χτίζει ένα μεγάλο όραμα». Έχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική γνώση. Ξέρουμε τα προβλήματα, έχουμε προτείνει λύσεις εφικτές και δίκαιες που υπηρετούν τον πολίτη και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Έχουμε σχέδιο, έχουμε και τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο τόπος έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης και στην προσπάθεια αυτή θα χρειαστεί η συνεργασία όλων, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε όλους σε μία «μεγάλη εθνική προσπάθεια», σε «μία νέα ενότητα για το μέλλον που θα βασίζεται στις αξίες». «Μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε» κατέληξε.