Tuesday 30 November 2010

Το τελευταίο χειροκρότημα για τον Γ. Φούντα



Εφυγε από τη ζωή, την Κυριακή στα 86 του χρόνια ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Φούντας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών - χτυπημένος χρόνια από Αλτσχάιμερ.

Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας στη Φωκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1944 στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γ. Τζαβέλα και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα έπαιξε το ρόλο του Μίλτου στην «Στέλλα» του Μ. Κακογιάννη. Για πρώτη φορά στο θέατρο εμφανίστηκε το 1949 με το «Ρεαλιστικό θέατρο» στο «Περοκέ», στο «Νυφιάτικο Τραγούδι» του Νότη Περγιάλη.

Επαιξε επίσης σε μερικές από τις ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως η «Μαγική Πόλη» του Ν. Κούνδουρου, τα «Κόκκινα Φανάρια» του Β. Γεωργιάδη, καθώς και στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασσέν. Αλλες ταινίες: «Μολυσμένα ύδατα» (1987), «Το κορίτσι της Μάνης» (1986), «17 Σφαίρες για έναν Αγγελο» (1981), «Εξοδος Κινδύνου» (1980), «Ο μεγάλος Ενοχος» (1970), «Η Λεωφόρος της Προδοσίας» (1969), «Ο Αντάρτης του Βάλτου»(1969), «Ο Πρόσφυγας» (1969), «Πολύ αργά για Δάκρυα» (1968), «Επαναστάτης» (1965), «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), «Το Κορίτσι της Κυριακής» (1964), «Αμέρικα Αμέρικα» (1963), «Ζήλεια» (1963) «Κάθαρμα» (1963), «Η μεγάλη Θυσία» (1962), «Η Ζαβολιάρα» (1959), «Ασσοι του Γηπέδου» (1956), «Το Κορίτσι με τα Μαύρα» (1956) κ.ά.

Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1975 στη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Ν. Καζαντζάκη. Στην τηλεόραση συμμετείχε επίσης στις σειρές: «Γόβα στιλέτο» (1993), «Κούρσα του θανάτου» (1982), «Εξοδος κινδύνου» (1978), «Γαλήνη» (1976), «Στον αργαλειό του φεγγαριού» (1985).

Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1966 και 1967 για την ερμηνεία του στις ταινίες «Με την Λάμψη στα Μάτια» και «Πυρετός στην Ασφαλτο».

Η κηδεία του θα γίνει, σήμερα, στις 11.00 π.μ. από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Monday 29 November 2010

Οι Ελληνες ελαττώνουν τις κάρτες

  • ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • Σε κρίση οι πιστωτικές κάρτες. Σε ανησυχητικά επίπεδα οι καθυστερήσεις στις πληρωμές- Ωφελημένοι οι συνεπείς καταναλωτές
  • ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ| Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σε καθεστώς... κρίσης έχει εισέλθει ο τομέας των πιστωτικών καρτών για τις τράπεζες. Η ύφεση έχει οδηγήσει σε ανησυχητικά επίπεδα τις καθυστερήσεις, αναγκάζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ολοένα και περισσότερο επιδεινούμενης κατάστασης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πτώση της εγχώριας ζήτησης και το νοικοκύρεμα που πραγματοποιείται στις οφειλές από προϊόντα καταναλωτικής πίστης γενικότερα έχει προκαλέσει τη μείωση των υπολοίπων της συγκεκριμένης κατηγορίας δανεισμού. Την ίδια στιγμή όμως ωφελημένοι από αυτή την κατάσταση βγαίνουν οι καλοπληρωτές, καθώς οι τράπεζες στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων υπέρ της συνέπειας στην εξόφληση των τραπεζικών χρεών, τους επιστρέφουν μέρος των τόκων μέσω των σχετικών προγραμμάτων επιβράβευσης.

Παράλληλα, είναι έτοιμες να υποδεχθούν κατόχους καρτών με καλή πιστοληπτική ικανότητα που δεν έχουν εμφανίσει στο παρελθόν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών τους, με ελκυστικά επιτόκια μεταφοράς υπολοίπων που διαμορφώνονται ως και 80% χαμηλότερα από τα συμβατικά.

  • Μειώθηκαν οι συναλλαγές

«Οι καταναλωτές μετά την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης τον περασμένο Μάιο υπέστησαν ένα σοκ, το οποίο αποτυπώθηκε στην κάμψη του τζίρου των πιστωτικών καρτών τους μήνες που ακολούθησαν» επισημαίνει ο κ. Δ. Μπούμης, γενικός διευθυντής καρτών Citibank και Diners Club. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπογραφή του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση και η αρνητική ειδησεογραφία που «έπαιξε» εκείνη την περίοδο έπληξαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κατά 12% σε επιχειρήσεις από τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και των καλλυντικών, ενώ η κάμψη στον τζίρο ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι οι Ελληνες... κλείστηκαν στο σπίτι τους για να περιορίσουν τα έξοδά τους, γεγονός που οδήγησε σε μικρή αύξηση της τάξεως του 1%- 2% στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα σουπερμάρκετ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αξία των αγορών μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών είναι περιορισμένη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, λόγω της αυστηρότερης πολιτικής πιστώσεων που ακολουθούν οι τράπεζες και οι αναλήψεις μετρητών έχουν υποχωρήσει κατά 20%-25%. Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν πάντως ότι «οι κάρτες είναι παρεξηγημένες», σημειώνοντας ότι η νοοτροπία μεγάλης μερίδας καταναλωτών είναι λανθασμένη. «Στη χώρα μας σημαντικό ποσοστό των κατόχων τους αντιλαμβάνονται τις κάρτες μόνον ως μέσο δανεισμού και όχι σαν μια συναλλακτική μέθοδο για την πραγματοποίηση των αγορών τους» προσθέτουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά.

Αν η κάρτα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα ισχύοντα προγράμματα επιβράβευσης, αν ένα νοικοκυριό πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεών του μέσω του «πλαστικού χρήματος» μπορεί να έχει ετήσιο όφελος ως και 1.000 ευρώ. Κατ΄ αρχάς οι καταναλωτές πραγματοποιώντας τις αγορές τους με τις κάρτες και με την προϋπόθεση ότι κάθε μήνα εξοφλούν το σύνολο της οφειλής τους μπορούν να μεταθέσουν την πληρωμές τους ως και 45 ημέρες.

Αυτό συμβαίνει διότι οι τράπεζες δεν χρεώνουν με τόκους τις αγορές που αποπληρώνονται στο 100% την ημέρα λήξης πληρωμής του μηνιαίου λογαριασμού.

Εστω, ένας λογαριασμός πιστωτικής κάρτας που εκδίδεται στις 15 κάθε μήνα και η πληρωμή του γίνεται στις 30 του ίδιου μήνα. Αν ο καταναλωτής πραγματοποιήσει μια αγορά στις 16 Ιουλίου, αυτή θα εμφανιστεί στον λογαριασμό που θα εκδοθεί στις 15 Αυγούστου και θα πρέπει να πληρωθεί στις 30 Αυγούστου.

Αν εξοφληθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό δεν επιβάλλεται κανένας χρεωστικός τόκος.

Προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών λειτουργούν και τα ειδικά προγράμματα χαμηλών επιτοκίων που αφορούν αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα καύσιμα ή τα τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει με επιτόκια ως και 70% χαμηλότερα σε σχέση με τα συμβατικά. Για παράδειγμα, σε μια οφειλή της τάξεως των 500 ευρώ οι τόκοι ενός έτους ανέρχονται σε περίπου 80 ευρώ με επιτόκιο 16%, ενώ με επιτόκιο 5% το κόστος πέφτει στα 25 ευρώ. Μειωμένα επιτόκια προσφέρονται και όταν ο πελάτης αποπληρώνει κάθε μήνα έστω την ελάχιστη μηνιαία καταβολή. Τα προγράμματα επιβράβευσης της συνέπειας ρίχνουν το επιτόκιο ακόμη και κατά 6 μονάδες.

Τέλος, σχεδόν το σύνολο των τραπεζών «τρέχει» προγράμματα επιβράβευσης της χρήσης των καρτών της. Η ανταμοιβή αφορά επιστροφή μετρητών, δωροεπιταγές/κουπόνια ή εκπτώσεις στις επόμενες αγορές.

  • Περιθώρια διαπραγμάτευσης

Καταργήθηκαν από τις τράπεζες τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου που προσέφεραν τη δυνατότητα ακόμη και άτοκης αποπληρωμής των οφειλών. Ωστόσο, τα επιτόκια μεταφοράς παραμένουν ελκυστικά, παρέχοντας την ευχέρεια σε όσους διαθέτουν την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα να εξασφαλίσουν μείωση των τόκων που πληρώνουν. Οι καλοπληρωτές μπορούν να ελιχθούν και να διαπραγματευτούν τόσο με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται όσο και με τις υπόλοιπες για τον τρόπο εξόφλησης των χρεών τους. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά προγράμματα που εξασφαλίζουν χαμηλά επιτόκια για το μεταφερόμενο ποσό, που μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα του 4%-5%. Δηλαδή ο πελάτης κερδίζει μια έκπτωση που μπορεί να φτάσει στο 70%-80% στους τόκους για την αποπληρωμή των οφειλών του.

Αυτή βέβαια είναι η μία όψη του νομίσματος. Οι καθυστερήσεις στην υπό εξέταση κατηγορία χρηματοδότησης εκτιμάται ότι πλέον έχουν ξεπεράσει το 20%, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2010 το 16,7% των δανείων στην καταναλωτική πίστη βρισκόταν στο «κόκκινο».

Παράλληλα, σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής της ελάχιστης μηνιαίας δόσης αυτομάτως η κάρτα βγαίνει εκτός κυκλοφορίας, καθώς ο κάτοχός της δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει έστω κι αν υπάρχει περιθώριο βάσης του προεγκεκριμένου ορίου του.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=370213&dt=28/11/2010#ixzz16dx4XaSd

85 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ιρλανδία για 11 χρόνια με 5,8% - Εναρμόνιση της αποπληρωμής και των 110 δισ. της Ελλάδας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικύρωσαν το απόγευμα της Κυριακής το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής μεγαλύτερη για την Ελλάδα αλλά και με υψηλότερο επιτόκιο.

Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εγκρίθηκε και από το ΔΝΤ, το οποίο θα καταλήξει στους όρους για το δικό του πακέτο μετά την ψήφιση του ιρλανδικού προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου στο Δουβλίνο θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 11 χρόνια και το μέσο επιτόκιο του πακέτου θα βρίσκεται στο 5,8%, υψηλότερα του ελληνικού.

Το επιτόκιο της συνεισφοράς από το ΔΝΤ (η οποία θα κυμαίνεται στα 22 δισ. ευρώ) αναμένεται να είναι χαμηλότερο της ευρωπαϊκής, και να βρίσκεται κοντά στο 4,5%. Η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, θα προσφέρουν επίσης διμερή δάνεια.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στο Δουβλίνο θα δοθούν άμεσα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού του συστήματος και άλλα 25 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα, για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ιρλανδίας θα διατεθούν 50 δισ. ευρώ προς χρήση όπως κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, η Κομισιόν έδωσε περιθώριο ενός επιπλέον έτους στο Δουβλίνο για μείωση του ελλείμματός του, παρατείνοντας μέχρι το 2015 την προθεσμία για δημοσιονομική εξυγιάνση.

Tέλος, η υπαγωγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημαίνει πως το Δουβλίνο θα διακόψει τη δική του συνεισφορά στο μηχανισμό για την Ελλάδα, που θα έφτανε συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Ο Κλοντ Γιούγκερ που έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις έκανε αναφορά και στην Ελλάδα και στην ανάγκη εναρμόνισης της αποπληρωμής της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ με αυτό της Ιρλανδίας.

Ο Επίτροπος Ολι Ρεν απαντώντας σε ερωτήσεις στην συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η εναρμόνιση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας με αυτό της Ιρλανδίας θα «σκοτώσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=370252&dt=28/11/2010#ixzz16dwXxAOU

Saturday 27 November 2010

Βροχές, καταιγίδες κι 9 μποφόρ

Τα φαινόμενα ωστόσο θα εξασθενήσουν γρήγορα

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε πολλές περιοχές της χώρας για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα για αύριο Σάββατο, στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και τα νησιά ανατολικού Αιγαίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά θα είναι τοπικά ισχυρές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, δυτικοί, νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά απο νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο κεντρικό και βορειο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Στην Αθήνα αύριο θα επικρατεί, πάντα σύμφωνα με τις προγνώσεις, συννεφιά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 18 εως 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται συννεφιά το πρωί ενώ για το υπόλοιπο της ημέρας οι προγνώσεις κάνουν λόγο για πιθανή βροχή.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος, με λιγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Τοπικές βροχές αναμένονται το πρωί στα βορειοανατολικά και απο αργά το βράδυ στα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί στο αιγαίο 6 με 8 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 6 μποφόρ με μικρή ενίσχυση το απόγευμα στο ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Friday 26 November 2010

ΤΕΛΟΣ το ημερήσιο "Βήμα"

Διακόπτεται η έντυπη έκδοση- Τον Ιανουάριο του 2011 θα ανοίξει τις πύλες της μια εντελώς νέα ηλεκτρονική εφημερίδα, η απάντηση του «Βήματος» στα αιτήματα των καιρών


Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ενας σκληρός αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για το ποιος θα δημιουργήσει τα καλύτερα μέσα ενημέρωσης στο Ιnternet. Εδώ και καιρό οι αναγνώστες που διαβάζουν τις ημερήσιες εφημερίδες ηλεκτρονικά είναι συντριπτικά περισσότεροι από όσους προτιμούν την έντυπη έκδοση. Αποδεχόμενο την πρόκληση των καιρών «ΤΟ ΒΗΜΑ» παύει να τυπώνεται στο χαρτί. Από σήμερα οι αναγνώστες του θα μπορούν να το διαβάζουν ηλεκτρονικά στην οθόνη του υπολογιστή τους. «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» θα συνεχίσει να εκδίδεται κανονικά στο χαρτί.

ΤΟ ΒΗΜΑ | Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=57&artId=369724&dt=26/11/2010#ixzz16OkAQ7UI

Στο Μαξίμου ο συντονισμός του Μνημονίου

  • Χρονοδιάγραμμα από το Γ. Παπακωνσταντίνου για την υλοποίηση όσων υπέγραψε η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνουν το συντονισμό για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.


Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδωσε στους υπουργούς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όσων προβλέπονται από το Μνημόνιο και αφορά στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πορεία είσπραξης των εσόδων. Ανέφερε ότι έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής 453 εκατ. ευρώ από την περαίωση, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας και τους ημιυπαίθριους.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να δοθούν αρμοδιότητες σε γενικούς διευθυντές των υπουργείων για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου.

  • Ο Κ. Καραμανλής δεν είναι... Ιρλανδός

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συνέκρινε τον προκάτοχό του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, λέγοντας πως σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή, ο Μπράιαν Κάουεν πήρε μέτρα, ανέλαβε το πολιτικό κόστος και δεν οδήγησε τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές, αντίθετα με ότι έκανε την αντίστοιχη περίοδο ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Καταργείται η Αγροφυλακή

  • Πενταετείς συμβάσεις για τους δασοπυροσβέστες

Την αλλαγή των όρων εργασίας των δασοπυροσβεστών αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.

Οι δασοπυροσβέστες που εργάζονταν έως σήμερα ως εποχικοί υπάλληλοι, σε καθεστώς οκτάμηνης σύμβασης, θα γίνουν επικουρικοί και θα υπογράψουν πενταετείς συμβάσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ακόμη την κατάργηση της Αγροφυλακής και την ένταξη του προσωπικού της στη Δασική Υπηρεσία.

Αναζητούνται θέσεις για τους πιλότους και μηχανικούς της Ολυμπιακής

  • Ιδιώτες στα περιφερειακά αεροδρόμια

Πρώτο βήμα διαρθρωτικών αλλαγών, με βάση τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, είναι η αποσαφήνιση του καθεστώτος λειτουργίας και διαχείρισης των περιφερειακών αεροδρομίων, ώστε ο έλεγχός τους να περάσει στα χέρια ιδιωτών. Επίσης αναδιαρθρώνονται οι αστικές συγκοινωνίες και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).


Η ΥΠΑ θα καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν για πιλότους και μηχανικούς αεροσκαφών, ώστε οι εργαζόμενοι στην πρώην Ολυμπιακή να απασχοληθούν σε θέσεις αντίστοιχες εκείνων που διατηρούσαν στον αερομεταφορέα.

Ήδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, ζήτησε πιλότους για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

  • "Καλλικράτης" για τα γήπεδα, σε ιδιώτες το Τάε Κβον Ντο

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης, τη μεταφορά στην τοπική αυτοδιοόκηση των αρμοδιοτήτων για τα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις Ολυμπιακών προδιαγραφών.

Ειδικά το Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο, θα γίνει συνεδριακό κέντρο και θα δοθεί σε ιδιωτές.

Βαριά βιομηχανία νομοσχεδίων

*59 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ 2011 * 44 ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΕΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

Οι στόχοι του Μνημονίου που πρέπει να κλείσουν για να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση τον ερχόμενο Μάρτιο της τέταρτης δόσης του δανείου της τρόικας συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να ζητάει από τους υπουργούς να του υποβάλουν σήμερα κιόλας ιεραρχημένο χρονοδιάγραμμα.

Ολοι αυτοί οι στόχοι δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 44 νομοσχέδια και δράσεις των «μνημονιακών» υπουργείων (21 μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και 23 μέχρι τον Μάρτιο). Συνολικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 59 νομοσχέδια και λοιπές δράσεις. Πρόκειται για μια βιομηχανία νομοσχεδίων που ενδεχομένως να μπλοκάρει τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα είπε ότι μερικά νομοσχέδια θα έχουν προτεραιότητα ενώ άλλα (σ.σ. εκτός Μνημονίου) νομοσχέδια, που προωθούν αλλαγές οι οποίες ήδη καλύπτονται από υπάρχουσες νομοθετικές προβλέψεις, θα πάνε λίγο πίσω.

  • Νέες συγκρούσεις

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι αλλαγές, που απορρέουν από το Μνημόνιο μέσα στο 2011, θα συναντήσουν αντιστάσεις και θα προκαλέσουν νέες συγκρούσεις. Ζήτησε όμως από τους υπουργούς, όσο δύσκολες κι αν είναι οι αποφάσεις, να προχωρήσουν γρήγορα γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αναγνώρισε ότι μέσα στο 2010 δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της αύξησης των εσόδων, επιτεύχθηκε όμως, είπε, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 6%.

Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε στους υπουργούς τούς στόχους που απορρέουν από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και τους μοίρασε σημείωμα με τις εκκρεμότητες που έχει ο καθένας να κλείσει και μέχρι πότε (βλέπε στην ίδια σελίδα). Αναφερόμενος στην πορεία των εσόδων τόνισε ότι έχουν εισπραχθεί από την περαίωση 453 εκατ. ευρώ και έχουν βεβαιωθεί 890 εκατ.

Το υπουργικό συμβούλιο εκτός από τα θέματα του Μνημονίου αποφάσισε ευρείες αλλαγές σε λειτουργίες του δημόσιου τομέα, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων ορισμένων υποδομών του κράτους, ενώ επιχείρησε να κλείσει και ανοιχτά θέματα από το παρελθόν όπως είναι η αξιοποίηση του προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας.


Στο πλαίσιο αυτό των αποφάσεων:

* Διαλύεται η αγροφυλακή, που είχε επανασυσταθεί από τη Ν.Δ. Οι αγροφύλακες μεταφέρονται στις δασικές υπηρεσίες.

* Είσοδος ιδιωτών στα περιφερειακά (39) αεροδρόμια (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4).

* Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των εποχικών πυροσβεστών, που είχαν οκτάμηνες συμβάσεις. Μετονομάζονται σε επικουρικούς πυροσβέστες και θα υπογράψουν στο εξής πενταετή σύμβαση εργασίας.

* Τα αθλητικά κέντρα και γήπεδα από τους Ολυμπιακούς μεταφέρονται στην αυτοδιοίκηση, ενώ το ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ θα δοθεί σε ιδιώτες.

  • Σύνδεσμος με γ.γ.

* Συστήνεται υπηρεσιακό συμβούλιο που θα εξετάσει τις ανάγκες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλων υπουργείων ούτως ώστε να αξιοποιηθούν οι μηχανικοί και οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας (π.χ. το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χρειάζεται πιλότους για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα).

* Αναδιαρθρώνεται ο ΟΣΕ και οι αστικές συγκοινωνίες.

Το συντονισμό των δράσεων του Μνημονίου αναλαμβάνει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ διασύνδεση με όλα τα υπουργεία θα έχει και το υπουργείο Οικονομικών μέσω του γενικού του γραμματέα κ. Πλασκοβίτη. Σε κάθε «μνημονιακό» υπουργείο την καθημερινή υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου θα «τρέχουν» οι γενικοί γραμματείς που θα ενημερώνουν τον κ. Πλασκοβίτη. *


Thursday 25 November 2010

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή σε μεγάλο τμήμα της χώρας

  • Θυελλώδεις άνεμοι
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά το Σάββατο
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά το Σάββατο
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν την Παρασκευή στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
  • Παράλληλα θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 8 με 9 μποφόρ.
  • Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά το Σάββατο.
  • Επιπλέον, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, ύστερα από ενημέρωση από την ΕΜΥ. προειδοποιεί για πιθανότητα επικίνδυνων καιρικών φαινομένων την Παρασκευή, με σφοδρούς νότιους ανέμους έντασης 8 με 9 μποφόρ στην περιοχή της Μακεδονίας και του βορειοανατολικού Αιγαίου.
  • Τα φαινόμενα το Σάββατο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Wednesday 24 November 2010

50.000 μετατάξεις «κόβουν» τις προσλήψεις

  • Οι μετακινήσεις υπαλλήλων θα προσμετρούνται στην αναλογία μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις όπως προβλέπει το μνημόνιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κλείνει οριστικά η στρόφιγγα των προσλήψεων προσωπικού και καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής η θέση των περίπου 55.000 συμβασιούχων που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες μετά το κύμα των υποχρεωτικών μετατάξεων μόνιμου προσωπικού που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση και οι οποίες με βάση το μνημόνιο προσμετρούνται στην αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο. Κυβερνητικοί κύκλοι ανεβάζουν τον αριθμό των υπό μετάταξη υπαλλήλων με βάση τις υφιστάμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε περίπου 25.000, ενώ ως το τέλος του έτους, οπότε θα τεθούν σε ισχύ οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, ο αριθμός τους μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στις 50.000. Η εμμονή της τρόικας για απαρέγκλιτη εφαρμογή της σχέσης πέντε προς ένα, μια απαίτηση που διατυπώθηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, είναι απολύτως βέβαιον ότι θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μη ανανεώσεις των συμβάσεων του προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Ειδικότερα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος έκανε γνωστό γύρω από τις μετατάξεις τα εξής: Πρώτον, υπάρχουν οι μετατάξεις τις οποίες προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι οποίες γίνονται όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο αριθμός των υπό μετάταξη υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας υπερβαίνει τις 5.000. Σε αυτόν τον αριθμό ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστούν και περίπου 15.000 υπάλληλοι που θα μεταταγούν λόγω της κατάργησης ή συγχώνευσης των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ των δήμων το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Δεύτερον, υπάρχουν οι μετατάξεις που επιφέρουν οι αλλαγές στον ΟΣΕ. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος του υπουργείου Υποδομών προβλέπει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μεταταγούν (περίπου 2.900), ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει να εξετάσει ανά νομό τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Με βάση την ενημέρωση που θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ να επιλέξουν μέσω αιτήσεων τις θέσεις στις οποίες επιθυμούν να μεταταγούν. Η κυβέρνηση ωστόσο προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων εξυγίανσης σε περίπου 17 δημόσιους φορείς και ΔΕΚΟ, όπως έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση του αριθμού των υπό μετάταξη υπαλλήλων.

Τρίτον, οι μετατάξεις που θα προκύψουν από το σχέδιο νόμου που αφορά την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι των συγχωνευόμενων φορέων θα μεταταγούν σε συναφείς θέσεις του δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα στον νομό στον οποίο εργάζονται.

Αν δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, θα μεταταγούν σε γειτονικό νομό. Σε αυτή την περίπτωση δίνεται στους υπαλλήλους επαρκές χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους για μετάταξη και, αφού βγει η απόφαση για τη μετάταξή τους, έχουν την υποχρέωση να εμφανιστούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (15 ημέρες) στη νέα τους θέση. Ηδη το σχέδιο νόμου για το πρώτο κύμα των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει την υποχρεωτική μετάταξη περίπου 2.000 υπαλλήλων.

  • ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
  • Λίστα εκκαθαρίσεων ετοιμάζει ο κ. Πάγκαλος

Ουδείς μπορεί να προβλέψει από τώρα ποιος θα είναι τελικά ο πραγματικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση να προχωρήσει σε νέο «Καλλικράτη» στο Δημόσιο που θα οδηγήσει σε επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των οργανογραμμάτων των υπουργείων και κυρίως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου. Ηδη η δεύτερη λίστα την οποία έχει έτοιμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και αναμένεται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα θα προβλέπει την κατάργηση ή τη συγχώνευση περίπου 220 ΝΠΔΔ και φορέων του Δημοσίου.

Το σχέδιο μάλιστα που επεξεργάζεται ο κ. Πάγκαλος έχει δανειστεί έναν όρο από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τη συγκρότηση «οδικού χάρτη», προκειμένου να περιγράψει τα βήματα για τις καταργήσεις ή τις συγχωνεύσεις φορέων που θα είναι συνεχή και δεν θα σταματήσουν μετά τη δημοσιοποίηση της δεύτερης ή και της τρίτης λίστας. Μέσω αυτού του σχεδίου επιδιώκονται η λεπτομερής καταγραφή των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων, η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και η εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων. Ηδη στο μητρώο του «οδικού χάρτη», όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν ενταχθεί 1.500 οργανισμοί, νομικά πρόσωπα και υπηρεσίες (ο αριθμός τους ενδεχομένως να υπερβεί τις 5.000), πολλοί εκ των οποίων «έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους ή βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας ή οι αρμοδιότητές τους επικαλύπτονται».

Άρχισε η αποκομιδή των σκουπιδιών

Ξεκίνησε από χθες το βράδυ η αποκομιδή των απορριμάτων από τους δρόμους της πρωτεύουσας η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες καθώς ο όγκος των σκουπιδιών που είχε συσσωρευθεί εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας τους έπειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Ντόλιο.

Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι από 1/1/2011 καθορίζεται ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και απασχόλησης για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Επίσης υπογράφεται άμεσα η συλλογική σύμβαση του κλάδου, ένα από τα βασικά αιτήματα των απ

εργών.

Τρίωρη στάση εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ

Στην Παναττική τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) που πραγματοποιεί μεθαύριο η ΓΣΕΕ και στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Καλυθμώνος (13.00) αποφάσισε να συμμετέχει η ΠΟΣΠΕΡΤ απαντώντας έτσι στη «νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση της τρόικας».

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
μετά τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση της τρόϊκας (Δ.Ν.Τ. - Ε.Κ.Τ. – Ε.Ε.), με την άδικη, μονομερή και νεοφιλελεύθερη πολιτική που προβλέπεται μέσα και από τον Προϋπολογισμό του 2011, εναντίον μισθωτών & συνταξιούχων, την ίδια ώρα που οι μισθοί μειώνονται, οι Σ.Σ.Ε. καταργούνται, ο Ο.ΜΕ.Δ. απαξιώνεται, οι τιμές αυξάνονται, ο πληθωρισμός φουντώνει, η ανεργία και η φτώχεια καλπάζουν, η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. συμμετέχει στην ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ 3-ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη 25/11/2010 από τις 12:00’ έως 15:00’ και στο συλλαλητήριο της Πλ. Κλαυθμώνος στις 13:00’.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
η ΕΡΤ Α.Ε. παρότι είναι υγιής Δ.Ε.Κ.Ο. γιατί τα ελλείμματα της είναι μηδενικά, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2010 και τον προϋπολογισμό του 2011, συμπεριλήφθηκε από την κυβέρνηση, άδικα και ενάντια σε κάθε λογική, στη λίστα με τις 17 Δ.Ε.Κ.Ο., που έχουν χαρακτηρισθεί προβληματικές και δίνεται βορά στην τρόϊκα. Ζητάμε εδώ και τώρα την μη υπαγωγή της στη λίστα αυτή. Να την αφήσουν να επιτελέσει το ρόλο της. Η ενημέρωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαριστεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. καλεί τα σωματεία-μέλη της και όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση με μαζικό-ενωτικό παρόν στη προσυγκέντρωση της πλατείας Κοραή & της οδού Πανεπιστημημίου».

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι δημοσιογράφοι

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στα ΜΜΕ και συμμετοχή στη γενική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου καλεί να αποφασίσουν τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων του χώρου η Συντονιστική Επιτροπή στα ΜΜΕ, που συνεδρίασε χθες το βράδυ εκτάκτως μετά την «απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής μείωσης μισθών και κατάργησης των ΣΣΕ στον όμιλο Σκάι και τις απολύσεις» στους ραδιοσταθμούς «Αντέννα» και του «Freedom».

Με ανακοίνωσή της «η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Δ.Σ. των Ενώσεων όλου του κλάδου να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αποφάσεις για: * Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 , στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση στην είσοδο του «ΣΚΑΪ» (Εθνάρχου Μακαρίου & Φαληρέως 2).

* Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 , στις 11 το πρωί, σε συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών) στην οδό Ακαδημίας 20 (γραφεία ΕΣΗΕΑ) και πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

* Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010, σε συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη γενική απεργία».

Αστυνομικοί συνελήφθησαν να κλέβουν... μαϊμούδες

  • Σε διαθεσιμότητα τέσσερις αστυφύλακες οι οποίοι θα δικαστούν αύριο με τη διαδικασία του αυτοφώρου

Ρολόγια, κοσμήματα και ρούχα, απομιμήσεις γνωστών οίκων, βρέθηκαν στα σπίτια αστυνομικών. Προέρχονται από αποθήκη 2000 τ.μ στον Βοτανικό στην οποία η αστυνομία είχε εντοπίσει πριν από ενάμιση μήνα, τεράστιες ποσότητες προϊόντων «μαϊμού». Τέσσερις αστυνομικοί αλλά και ένας οδηγός ταξί με τον οποίο φέρονται να συνεργάζονταν, θα δικαστούν αύριο στο Αυτόφωρο ενώ τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα.

Στις αρχές του Οκτώβρη, η αστυνομία είχε εντοπίσει στο Βοτανικό αποθήκη 2.000 τ.μ. με τεράστιες ποσότητες απομιμήσεων επώνυμων προϊόντων... από ρούχα και φουλάρια, μέχρι τσάντες, πορτοφόλια, γυαλιά ηλίου και ρολόγια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δύο αστυνομικοί φυλούσαν την αποθήκη και οι άλλοι δύο, με συνοδεία φίλου τους ταξιτζή, πήγαιναν και έπαιρναν διάφορα από τα κατασχεμένα προϊόντα.

Στο ταξί βρέθηκαν 78 ρολόγια απομιμήσεις, επτά μπουφάν, δύο πουκάμισα και δύο σκούφοι. Οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν σε αυτό αποκάλυψαν την ιστορία και ότι οι δύο συνάδελφοι τους, έκαναν τα στραβά μάτια την ώρα που έπαιρναν τα αντικείμενα.

Αργότερα στα σπίτια των αστυνομικών βρέθηκαν ακόμη 52 ρολόγια, 34 δακτυλίδια, 23 αλυσίδες χειρός, 16 δερμάτινες ζώνες, 28 μπλουζάκια, 12 σετ γραβάτες με ένα ζεύγος μανικετόκουμπα, 7 γραβάτες, 21 ζεύγη γυαλιών ηλίου, 25 πουκάμισα, 8 γυναικείες τσάντες, 8 αντρικά εσώρουχα, 81 ζευγάρια κάλτσες, 18 φανέλες, 6 γυναικεία πορτοφόλια, 5 εσάρπες, 9 μπουφάν αντρικά, 2 μπουφάν γυναικεία, 4 βαλίτσες αεροδρομίου με ροδάκια.

Στην κατοικία του οδηγού ταξί βρέθηκαν τέσσερα ρολόγια, δύο σετ γραβάτες - μανικετόκουμπα, τέσσερις γραβάτες και ένα πορτοφόλι, που αποτελούν απομιμήσεις διαφόρων επωνύμων οίκων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα στον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε να δικασθούν αύριο το πρωί με την αυτόφωρη διαδικασία. Διατάχθηκε ΕΔΕ και οι τέσσερις αστυφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Χιλιάδες ακατάλληλες κονσέρβες κομπόστας κατασχέθηκαν στη Λάρισα

Περίπου 30.000 κονσέρβες κομπόστας, συνολικού βάρους 23 τόνων, που ήταν ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, κατασχέθηκαν στα Φάρσαλα, από τις αστυνομικές αρχές.

Οι κομπόστες προορίζονταν για κατανάλωση στον οικισμό των Ρομά. Εναντίον του ιδιώτη - αγοραστή των χαλασμένων κονσερβών και του αγορανομικού υπεύθυνου της εταιρίας που τις πούλησε, σχηματίστηκαν δικογραφίες για νοθεία τροφίμων.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ΔΧ φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο μετέφερε 16.800 μεταλλικές συσκευασίες κομπόστας ροδάκινου του ενός κιλού και 12.240 συσκευασιών του μισού κιλού, οι οποίες προοριζόταν για κατανάλωση στον οικισμό των τσιγγάνων.

Monday 15 November 2010

ΠΑΣΟΚ 8 - ΝΔ 5 στις περιφέρειες

  • Ανατροπές: Καμίνης στην Αθήνα, Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, Μιχαλολιάκος στον Πειραιά
  • Ρεκόρ αποχής, άγγιξε το 55%
Τελευταία ενημέρωση:

Με επικράτηση του ΠΑΣΟΚ σε οκτώ περιφέρειες, έναντι πέντε της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών. Μεγάλη ανατροπή καταγράφηκε στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Στην Αθήνα, νέος δήμαρχος Αθηναίων εξελέγη ο Γ. Καμίνης. Ανατροπή και στον δήμο Πειραιά καθώς ο Β. Μιχαλολιάκος επικράτησε του Γ. Μίχα. Στη Θεσσαλονίκη, η μάχη κρίθηκε πάνω στο νήμα υπέρ του Γ. Μπουτάρη.

Το ΠΑΣΟΚ, εξασφάλισε έξι από τις 11 περιφέρειες του δεύτερου γύρου και συνολικά οκτώ περιφέρειες καθώς από την πρώτη Κυριακή, οι υποψήφιοί του είχαν εξασφαλίσει την εκλογή σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο. Το ΠΑΣΟΚ υπερίσχυσε στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Αντίστοιχα, η Νέα Δημοκρατία, εξασφάλισε πέντε περιφέρειες: Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας. Η πέμπτη περιφέρεια, των Ιονίων Νήσων, κρίθηκε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων.

  • Οι τρεις μεγάλοι δήμοι

Στον δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης επικράτησε του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλό του. Στη Θεσσαλονίκη, η μάχη, παίχτηκε ψήφο με ψήφο ενώ τελικός νικητής αναδείχτηκε ο Γ. Μπουτάρης. Στον Πειραιά, ο Β. Μιχαλολιάκος, εξελέγη δήμαρχος υπερισχύοντας του Γ. Μίχα. Ήδη, σε δηλώσεις του λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τον Β. Μιχαλολιάκο για την εκλογή του, δεν παρέλειψε ωστόσο να τον χαρακτηρίσει "δήμαρχο μειοψηφίας".

Διαβάστε ακόμη:

Ψήφος ανοχής (και διά της αποχής)

Ποιοι προηγούνται στις 11 περιφέρειες

Η εκλογική μάχη σε 213 δήμους της χώρας

Γ. Παπανδρέου: Έχουμε μια καθαρή τριετία να αλλάξουμε την Ελλάδα

Αντ. Σαμαράς: Δυνατή, ανανεωμένη και υπεύθυνη βγαίνει η ΝΔ

Α. Παπαρήγα: Υπάρχουν δυνατότητες να ματαιώσουμε κάποια μέτρα

Γ. Καρατζαφέρης: Εικονική πραγματικότητα η ολική επαναφορά της Ν.Δ.

Αλ. Τσίπρας: Μήνυμα καταδίκης του μνημονίου

  • Οι 11 νέοι περιφερειάρχες

Ξεκαθάρισε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, το τοπίο στις περιφερειακές εκλογές.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, η εικόνα στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, διαμορφώνεται ως εξής.

Περιφέρεια Υποψήφιος Ποσοστό Ενσ/ση
Αν. Μακεδονίας & Θράκης Γιαννακίδης Αριστείδης 51,77 99,41
Αττικής Σγουρός Ιωάννης 52,64 86,66
Βορείου Αιγαίου Γιακαλής Αθανάσιος 50,77 100
Δυτικής Ελλάδας Κατσιφάρας Απόστολος 56,86 97,77
Δυτικής Μακεδονίας Δακής Γεώργιος 51,86 98,22
Ηπείρου Καχριμάνης Αλέξανδρος 55,04 99,91
Θεσσαλίας Αγοραστός Κωνσταντίνος 50,56 100
Ιονίων Νήσων Σπύρου Σπυρίδων 50,8 100
Κεντρικής Μακεδονίας Ψωμιάδης Παναγιώτης 52,63 89,59
Πελοποννήσου Τατούλης Πέτρος 52,56 99,79
Στερεάς Ελλάδας Περγαντάς Κλέαρχος 52,88 99,13
Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Κυριακή, έχουν εκλεγεί οι περιφερειάρχες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Friday 12 November 2010

Γ. Μπουτάρης: «Εφοδος προς το μέλλον» οι εκλογές

«Να κάνουμε πράξη τη Θεσσαλονίκη των ονείρων μας κι όχι να ονειρευτούμε μία άλλη Θεσσαλονίκη», ζήτησε από προσωπικότητες της πόλης, παραγωγικούς φορείς και ανθρώπους του πνεύματος ο Γιάννης Μπουτάρης στην κεντρική του ομιλία ενόψει των εκλογών της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του ως « έφοδο προς το μέλλον».

Παρόν ήταν το "όλον ΠΑΣΟΚ" με τους : Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Χάρη Καστανίδη, Χρύσα Αράπογλου, Γιάννη Μαγκριώτη, Σπύρο Βούγια, Εύα Καϊλή και Θωμά Ρομπόπουλο, οι ανθυποψήφιου του: Τάσος Τζήκας, Νίκος Ευθυμιάδης, Σάκης Τζακόπουλος, Αρις Καζάκος, ο πρέοδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σταύρος Ανδρεάδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μηλόπουλος, ο ομοσπονδιακός προπονητής Ζήσης Βρύζας και άλλες προσωπικότητες της πόλης.

Στην ομιλία του έβαλε πέντε ζητήματα πρώτου ενδιαφέροντος, εφ όσον εκλεγεί δήμαρχος :

1. την ανοιχτή- συμμετοχική διοίκηηση του δήμου

2. το σεβασμό στο περιβάλλον

3.την κάλυψη, με όλα τα νόμιμα μέσα της τρύπας των 52 εκ ευρώ στο δήμο από την υπεξαίρεση μαμούθ που έχει σημειωθεί, ακόμ,η και με δήμευση περιουσιών των εμπλεκομένων.

4. την κοινωνική προστασία στους πολίτες που υποφέρουν και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με συγκεκριμένες δράσεις, και

5. την εξαφάνιση της διπλής βάρδιας στα σχολεία με την δημιουργία νέων σχολικών συγκροτημάτων βιοκλιματικών.

  • "Κλώνος του Βασ. Παπαγεωργόπουλου ο Κ. Γκιουλέκας"

Νωρίτερα σε έκτακτη συνέντευξη στα γραφεία του συνδυασμού του ο Γιάννης Μπουτάρης :

- Τόνισε ότι Κώστας Γκιουλέκας αποτελεί συνέχεια- κλώνο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή πρωταγωνιστών του απερχόμενου καθεστώτος στο ψηφοδέλτιο του, αλλά και της δήλωσης- στήριξης της υποψηφιότητας του από τον απερχόμενο δήμαρχο.Τον χαρακτήρισε :" υποψήφιο κατά παραγγελία που βρίσκεται σε κομματική αποστολή"

- Στάθηκε στην κατηγορία Καρατζαφέρη ότι πρότεινε την μετονομασία της οδού Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ τονίζοντας ότι " η δεν είναι καλά πληροφορημένος ή είναι ένας συκοφάντης και οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια, διαφορετικά θα την διεκδικήσω με ένδικα μέσα".Επισήμανε ότι ;" κανείς δεν μπορέι να θίξει την εθνική μου συνείδηση, ούτε και τον πατριωτισμό μου".

- Αναφέρθηκε, απαντώντας σε ερώτηση στον ΄Ανθιμο, τονίζοντας ότι " έχει κλείσει το θέμα σε επίπεδο θεσμών' και έσπευσε να αποκαλύψει ότι το τέμπλο της Αγίας Σοφίας είναι δωρεά του παππού του και να δηλώσει ότι ο ίδιος σέβεται την εκκλησία.

Wednesday 10 November 2010

Κανένα ελληνικό ΑΕΙ στα 200 καλύτερα του κόσμου

Καμία ελληνική παρουσία δεν υπάρχει στη λίστα με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου που συμπεριλαμβάνεται στο ειδικό ένθετο της βρετανικής εφημερίδας «Times» για την εκπαίδευση. Τα πρωτεία διατηρεί το Χάρβαρντ των ΗΠΑ ενώ στον κατάλογο περιλαμβάνονται 82 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.


Το Χάρβαρντ ακολουθούν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Στην 5η και 6η θέση ισοψηφούν δύο βρετανικά πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης ενώ στη δεκάδα μπήκε και το Ιμπεριαλ του Λονδίνου.

Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 29 πανεπιστήμια έχει στη λίστα η Βρετανία, 14 η Γερμανία, 10 η Ολλανδία, 6 η Σουηδία και η Ελβετία, 4 η Γαλλία και 3 η Δανία.

Εκτός από τα ελληνικά πανεπιστήμια, στον κατάλογο δεν υπάρχει ούτε ιταλικό.

Στα κριτήρια που έλαβε υπ' όψιν της η έρευνα περιλαμβάνονται η ποιότητα της διδασκαλίας, ο αριθμός των δημοσιεύσεων κάθε ιδρύματος, ο όγκος της έρευνας και τα κίνητρα που δημιουργούνται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Στο διαδίκτυο

Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε ο ποιητής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Έκτωρ Κακναβάτος


Πέθανε ο ποιητής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Έκτωρ Κακναβάτος, σε ηλικία 90 ετών. Ο Έκτωρ Κακναβάτος, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Κοντογιώργη, γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά. Μεταξύ 1937 και 1941 σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ το 1947 εξορίστηκε στην Ικαρία και στη Μακρόνησο.

Είχε διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων.

Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1943 με την έκδοση της ποιητικής συλλογής του με τίτλο «Fuga». Το 1983 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο ποίησης για τη συλλογή του In Perpetuum.

Μεταξύ των έργων του είναι τα «Fuga» (1943), «Διασπορά» (1961), «Η κλίμακα του λίθου» (1964), «Τετραψήφιο» (1971), «Οδός Λαιστρυγόνων» 1978, «Τα μαχαίρια της Κίρκης» (1981), «In Perpetuum» (1983), «Κιβώτιο ταχυτήτων» (1987) «Οι ακισμοί του Μενεσθέα Καστελάνου του Μυστρός» (1995) κ.α.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 15:30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο του ποιητή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αναφέροντας ότι «η ποίηση έγινε ο δίαυλος μέσα από τον οποίο εξέφραζε τη σκέψη, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις του, έγινε ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αποτυπώσει το πνευματικό του μανιφέστο. Ο θάνατος του ποιητή Έκτορα Κακναβάτου αποτελεί για την ελληνική ποίηση απώλεια μεγέθους ανάλογου του πνευματικού αναστήματος του εκλιπόντος».

Συνέδριο για τον αρχιμουσικό Δημήτρη Μητρόπουλο


Να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Δημήτρη Μητρόπουλου επιχειρεί το διήμερο συνέδριο «Δημήτρης Μητρόπουλος (1896 - 1960). Πενήντα χρόνια μετά», που πραγματοποιείται στις 12 - 13 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - συνδιοργάνωση με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και τα περιοδικά «Μουσικολογία» και «Πολυφωνία». Η εισαγωγή στο συνέδριο θα γίνει από την Ολυμπία Ψυχοπαίδη - Φράγκου και η πρώτη μέρα θα κινηθεί θεματικά γύρω από τις «Αισθητικές όψεις του συνθετικού έργου του» (Πάνος Βλαγκόπουλος, Νίκος Μαλιάρας, Χάρης Ξανθουδάκης), τον «Μητρόπουλο ως ερμηνευτή» (Χρίστος Παπαγεωργίου, Στάθης Αρφάνης, Γιώργος Μανιάτης, Νίκος Χριστοδούλου), τον «Μητρόπουλο ως Δάσκαλο» (Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Χρήστος Κολοβός, Θόδωρος Αντωνίου) και ως «άνθρωπο και καλλιτέχνη» (Νίκος Τσούχλος, Κωνσταντίνος Κακαβελάκης, Σπύρος Σακκάς, Θάνος Κωνσταντινίδης). Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με ομιλία του Απόστολου Κώστιου.

Στις 13/11 οι εργασίες είναι αφιερωμένες στον «Μητρόπουλο ως συνθέτη» (Γιάννης Μπελώνης, Ιωάννης Φούλιας, Σοφία Κοντώση, Γιάννης Σαμπροβαλάκης), στον «Μητρόπουλο ως μαέστρο» (Τάσος Κολυδάς, Μάρκος Τσέτσος, Michael Schwalb), στον «Μητρόπουλο ως συνθέτη» (Θανάσης Τρικούπης, Κώστας Τσούγκρας, Γιώργος Σακαλλιέρος). Απόψεις τους για το έργο του ως αρχιμουσικού θα παρουσιάσουν επίσης οι Αναστασία Σιώψη, Ιων Ζώτος, Νικόλαος Μάμαλης κ.ά. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.

Tuesday 9 November 2010

Στο επίπεδο του 40% η συνολική αποχή - Πτώση του δικομματισμού σε ποσοστά περί το 66% με 67%

Σγουρός - Κικίλιας και Ψωμιάδης - Μπόλαρης αναμετρώνται την επόμενη Κυριακή σε Αττική και Κ.Μακεδονία αντιστοίχως

Η περιορισμένη συμμετοχή, στο επίπεδο των Ευρωεκλογών του 2009, είναι το βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ερίζουν για το μήνυμα της κάλπης, η οποία τους δίνει με σιγουριά από πέντε περιφέρειες. Σε άλλες τρεις περιφέρειες -την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο- διαδραματίζεται εκλογικό «θρίλερ».

Η συνολική αποχή κινήθηκε στο επίπεδο του 40%, φθάνοντας στην Αθήνα το 58%, στη Θεσσαλονίκη το 46,9%, στον Πειραιά το 56,5%, στην Πάτρα το 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 36,3%. Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφτηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%. Ακολουθεί η Νίσηρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%.

Το Λευκό/Ακυρο έφτανε στις Περιφερειακές εκλογές το 9% και στις δημοτικές το 5,37%.

Εκτός από τη μεγάλη αποχή, το άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο, ως προς τη συνολική εικόνα, είναι η πτώση του δικομματισμού σε ποσοστά περί το 66% με 67%. Εάν αθροιστεί το ποσοστό των υποψηφίων που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 2,5%-3%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, σημαντική άνοδο είχε το ΚΚΕ, που αθροίζει διψήφιο ποσοστό.

  • Οι περιφέρειες

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η «έκπληξη» του Γιάννη Δημαρά, όπως προοιωνίζονταν οι δημοσκοπήσεις, δεν επαληθεύτηκε. Ο κ. Δημαράς ήρθε τρίτος και ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου παραιτείται από βουλευτής. Τη θέση του στο Κοινοβούλιο θα πάρει ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο, οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ προηγούνται. «Θρίλερ» εδώ υπάρχει για το εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, καθώς ο Στ.Αρναουτάκης στην Κρήτη και ο Ι.Μαχαιρίδης στο Νότιο Αιγαίο μπορεί να συγκεντρώσουν 50%.

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη, δεύτερος έρχεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης που στήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Δ.Γιαννουλάκης και τρίτος ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Γ.Πλακιωτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, κερδίζει την Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, όπου ενδέχεται να υπάρξει ντέρμπι στο δεύτερο γύρο μεταξύ των Π.Τατούλη και Δ.Δράκου.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει καθαρό προβάδισμα στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ο Π.Ψωμιάδης συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 43% έναντι 31% του κύριου αντιπάλου του Μ.Μπόλαρη. Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

Αντιθέτως, σε ντέρμπι, τουλάχιστον για την επικράτηση, εξελίσσονται οι εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη περιφέρεια γίνεται μάχη στήθος με στήθος, καθώς ο κ. Γιαννακίδης (υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) προηγείται με 41,64% και ακολουθεί ο κ.Παυλίδης (υποστηρίζεται από τη ΝΔ) με 41,36%. Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει μία μικρή ανατροπή στην αρχική εκτίμηση της Singular Logic με τον Παύλο Βογιατζή (ΝΔ-ΛΑΟΣ) να προηγείται με 37,82% ακολουθούμενος από τον Αθανάσιο Γιακαλή που συγκεντρώνει 35,96%. Επίσης, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Πέτρος Τατούλης (ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ) συγκεντρώνει 42,21% έναντι του Δημήτρη Δράκου (ΝΔ) που λαμβάνει 40,51%.

Στα Ιόνια Νησιά, τέλος, προηγείται η Νέα Δημοκρατία, αλλά το ΠΑΣΟΚ είχε δύο υποψηφίους. Η μάχη στο β’ γύρο αναμένεται αμφίρροπη.

  • Οι δήμοι

Στο Δήμο Αθηναίων ο Νικήτας Κακλαμάνης έλαβε ποσοστό μικρότερο του αναμενόμενου (περίπου 35%). Ακολουθεί ο Γ.Καμίνης (28,5%) και ο Ν.Σοφιανός (13%). Έκπληξη εδώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γ.Αμυράς με ποσοστό περίπου 7,5%. Σημειωτέον ότι στο δημοτικό συμβούλιο εκλέγεται ο Ν.Μιχαλολιάκος της «Ελληνικής Αυγής» (Χρυσή Αυγή) με 5,4%. Σε εκλογικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό.

Στον Πειραιά ο Γ.Μίχας (ΠΑΣΟΚ) προηγείται με επτά ποσοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του Β.Μιχαλολιάκου (ΝΔ) και ακολουθεί ο Π.Μαντούβαλος με 19%. Στη Θεσσαλονίκη, ο Κ.Γκιουλέκας (ΝΔ) προηγείται με 38% έναντι του Γ.Μπουτάρη (33%). Στην Πάτρα, Δ.Κατσικόπουλος (ΠΑΣΟΚ) συγκεντρώνει 35% έναντι του Γ.Δημαρά 21%.

Διαφορετικές εκτιμήσεις

Tην απόφασή του να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αλλά να συνεχίσει την εθνική -όπως τη χαρακτήρισε- προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σε δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε ο κ. Γ.Παπανδρέου, η εντολή για την αλλαγή που έδωσε ο λαός στο ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο επιβεβαιώθηκε και μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα μεγάλα ποσοστά αποχής και έστειλε ένα μήνυμα σε όσους συνειδητά απείχαν, λέγοντας ότι «η συμμετοχή είναι προϋπόθεση για να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα».

«Το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού δεν κατάφερε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη λευκή επιταγή που ζητούσε» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Η «αναγεννημένη ΝΔ μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες πέτυχε τους στόχους της» και πέτυχε, όπως είπε, πρωτοφανή για κόμμα στην αντιπολίτευση «ολική επαναφορά», γεγονός το οποίο μετέφρασε ως ξεκάθαρη αποδοκιμασία της πολιτικής του μνημονίου και όσων το στήριξαν.

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε δικαιωμένη για το εκλογικό αποτέλεσμα και τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών. Η γγ του ΚΚΕ, τόνισε πως το κόμμα της, που έδωσε πολιτικό χαρακτήρα στην εκλογική μάχη, «μπορεί να προσεγγίσει το 12%» σε πανελλαδικό επίπεδο και ζήτησε στο δεύτερο γύρο να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, λέγοντας ότι είναι ώρα για περισσότερη υπευθυνότητα και λιγότερη αντιπαλότητα. Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτη δύναμη αλλά καίρια τραυματισμένο, ότι η ΝΔ δεν έπιασε «τα ποσοστά ήττας του 2009», το δε δικό του κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις του ή τις αύξησε σε ορισμένες περιφέρειες και, επί της ουσίας, κάλεσε τη ΝΔ σε συνεργασία στο άμεσο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει την πολιτική του μνημονίου, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, ενώ είδε πίσω από το αποτέλεσμα των εκλογών «σημαντική ήττα συνολικά του δικομματισμού» και αποτίμησε ως θετική την παρουσία της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Γιώργος Καμίνης: Ανακοίνωσε δέσμη μέτρων σε επτά τομείς για τον Δήμο Αθηναίων

Ο κ. Γιώργος Καμίνης
  • Δέσμη μέτρων σε επτά κρίσιμους τομείς της πόλης Αθήνας ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Καμίνης.


Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πόλη» τόνισε πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας δημοτικής αρχής και έχουν στόχο την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων από την κρίση δημοτών, την αποκατάσταση των στοιχειωδών λειτουργιών του δήμου, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και τέλος ένα νέο διοικητικό μοντέλο που θα στηρίζεται στη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων και σε επίπεδο διαμερισμάτων.

Το «πακέτο για την Αθήνα» που ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης περιλαμβάνει:

Κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση:

  • Συνεργασία με χονδρεμπόρους και σουπερμάρκετ για μειωμένες τιμές στα τρόφιμα ημέρας και διάθεση υπολοίπων σε πρωτοβουλίες σίτισης και αλληλεγγύης
  • Μνημόνια συνεργασίας με οργανώσεις πολιτών που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης, ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των διαθέσιμων υπηρεσιών πρόνοιας.
Ασφάλεια για όλους τους πολίτες:
  • Αξιοποίηση της εθνικής απογραφής του 2011 για την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά
  • Μέτρα περίθαλψης και υγιεινής για τις ομάδες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης
  • Πίεση για ταχεία εξέταση των αιτήσεων και την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται προκειμένου να μεταβούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής:
  • Επείγον πρόγραμμα φωτισμού δρόμων και πλατειών, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλή παραβατικότητα.
  • Πρώτο καθήκον της δημοτικής αστυνομίας η απελευθέρωση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους.
  • Συντήρηση και αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών.
Καθαριότητα και την ανακύκλωση:
  • Τακτικός καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων.
  • Άμεση προμήθεια των 10.000 κάδων ανακύκλωσης που λείπουν.
Ανάπτυξη:
  • Δημιουργία δημοτικών υπαίθριων αγορών που θα πάρουν τη θέση του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου.
  • Κίνητρα για επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου και για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Πολιτιστική αναζωογόνηση και διεθνής προβολή της Αθήνας:
  • Σταθερή σύνδεση με το Φεστιβάλ Αθηνών και διασπορά των εκδηλώσεών του σε όλη την πόλη και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Φιλοξενία των νεανικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε χώρους του Δήμου.
Διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή:
  • Έγκαιρη δημοσιοποίηση διαγωνισμών και προκηρύξεων και ανάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου στο Διαδίκτυο.
  • Επτά «μικροί Δήμοι» στα 7 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.
Για το τελευταίο θέμα ο κ. Καμίνης εξήγησε ότι οι λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ανάγκη από εκδημοκρατισμό και αναβάθμιση.

Μεταξύ άλλων, δεσμεύθηκε για ειδική σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε τρεις μήνες για τη διεξοδική συζήτηση πάνω στην πορεία του Δήμου και της πόλης και τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Αντίστοιχα, θα αποκεντρώνονται οι πόροι και θα εφαρμόζεται ο συμμετοχικός προϋπολογισμός με αφετηρία το 30% του επενδυτικού προγράμματος.

Στην περίπτωση συνδυασμών που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όχι και στα Διαμερισματικά Συμβούλια, οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι διαμερισματικοί τους σύμβουλοι θα συμμετέχουν, άτυπα αλλά κατοχυρωμένα, στα αντίστοιχα Διαμερισματικά Συμβούλια με πλήρη δικαιώματα λόγου.

Saturday 6 November 2010

Καταλύτης εξελίξεων οι εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα


Σε νέο πολιτικό τοπίο οδηγεί, ανεξαρτήτως μάλιστα εκλογικού αποτελέσματος, η αυριανή αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά το ισχυρό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει εθνικές εκλογές, το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια του κ. Παπανδρέου. Εάν ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα δεσμευθεί για ολοκλήρωση της τετραετίας και η κυβέρνηση θα στραφεί στην υλοποίηση των όρων του Μνημονίου. Εάν, αντιθέτως, κρίνει πως η πολιτική του αποδοκιμάζεται από τους πολίτες, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής.

  • Ο Economist

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί στον σχηματισμό μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού καταλήγει ανάλυση του Economist για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΣXETIKA ΘEMATA
Ασαφής ο πήχυς που θέτει το Μαξίμου_
Μήνυμα «αλλαγής πορείας» ζητεί ο κ. Σαμαράς
Αγωνία και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Ο Economist δεν αποκλείει τις συνεργασίες
Οι κάλπες φοβίζουν την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για την ανάδειξη

των Δημοτικών και των Περιφερειακών Αρχών της περιόδου 2010 – 2014.

Ο εκλογέας όταν προσέλθει στο εκλογικό του τμήμα ψηφίζει πρώτα για τις περιφερειακές εκλογές και αμέσως μετά για τις δημοτικές εκλογές

· Την εκλογή του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και του περιφερειακού συμβουλίου.

· Σε κάθε εκλογική περιφέρεια βάζουμε από έναν έως τέσσερεις σταυρούς ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που εκλέγει στο περιφερειακό συμβούλιο. Ως εκλογική περιφέρεια για τις περιφερειακές εκλογές ορίζεται η χωρική επικράτεια της περιφερειακής ενότητας που συγκροτήθηκε με τον Καλλικράτη. Η περιφερειακή ενότητα στην ηπειρωτική Ελλάδα ακολουθεί τα όρια των σημερινών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (πχ. Εύβοια, Βοιωτία, Καρδίτσα,Δυτική Αττική) με εξαίρεση την Νομαρχία Αθηνών στην οποία συγκροτούνται 4 περιφερειακές ενότητες στα όρια των σημερινών τομέων της Νομαρχίας. Στα νησιά οι περιφερειακές ενότητες συγκροτούνται κατά βάση στα όρια των σημερινών επαρχιών (πχ. Θάσος, Σποράδες, Ιθάκη, Μήλος). Αναλυτικός πίνακας υπάρχει στο τέλος του κειμένου.

Αν στην εκλογική περιφέρεια εκλέγονται από 1 έως 3 περιφερειακοί σύμβουλοι, τότε ο εκλογέας μπορεί να προτιμήσει μέχρι έναν υποψήφιο. Αν εκλέγονται μεταξύ 4 και 7 περιφερειακοί συμβούλοι, ο εκλογέας μπορεί να προτιμήσει μέχρι δύο υποψήφιους. Αν εκλέγονται από 8 έως 12 περιφερειακοί σύμβουλοι, ο εκλογέας μπορεί να προτιμήσει μέχρι τρείς υποψήφιους ενώ σε περιπτώσεις που εκλέγονται πάνω από 12 σύμβουλοι μπορεί να προτιμήσει έως 4 υποψηφίους. Στον παρακάτω Πίνακα εμφανίζονται αναλυτικά ο ανώτατος αριθμός σταυρών ανά εκλογική περιφέρεια.

· Ο υποψήφιος περιφερειάρχης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης