Wednesday, 25 March 2009

Παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου για τη διεθνή οικονομική κρίση

  • Θα συμμετάσχει στη σύνοδο των σοσιαλιστών στη Χιλή εν όψει του G20

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου με τον νομπελίστα οικονομολόγο κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ (αριστερά) σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
  • Με παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο επανέρχεται στο θέμα της οικονομικής κρίσης ο κ. Γ. Παπανδρέου. Από αύριο και για τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα βρίσκεται στη Χιλή, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών κρατών και αρχηγών κομμάτων με θέμα την οικονομική κρίση και την προετοιμασία εν όψει της συνόδου του G20.
  • Ο κ. Παπανδρέου έχει μεταξύ άλλων προσκληθεί (υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) από την πρόεδρο της Χιλής κυρία Μισέλ Μπατσελέτ σε δείπνο που θα παρατεθεί το Σάββατο το βράδυ στους αρχηγούς κρατών που θα συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση. Ακολούθως, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στην επιτροπή που έχει συστήσει η Σοσιαλιστική Διεθνής υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ . Αναμένεται ότι η επιτροπή θα παρουσιάσει τη συνολική της πρόταση υπό τον γενικό τίτλο «Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη διεθνή οικονομική κρίση». Η πρόταση αυτή θα βασίζεται σε πέντε σημεία:
1) Αμεση τόνωση των οικονομιών και ενίσχυση της ουσιαστικής παρέμβασης του κράτους στην οικονομία.

2) Στήριξη των αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων ούτως ώστε να μην επωμιστούν αυτά το κόστος της κρίσης. Παράλληλα θα διατυπωθούν προτάσεις προκειμένου να αποτραπεί η υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών/προνοιακών δομών.

3) Προώθηση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης μέσω προγράμματος επενδύσεων που θα συνδυάζει την άμεση τόνωση της αγοράς και τη μεσομακροπρόθεσμη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης. Τα επενδυτικά αυτά προγράμματα θα στραφούν στη νέα τεχνολογία, στην Παιδεία, στον τομέα της γνώσης και την ίδια στιγμή στην παράδοση και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε οικονομίας.

4) Δημιουργία προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της διεθνούς αλληλεγγύης υπό το σκεπτικό ότι η κρίση όπως εκδηλώνεται αποτελείται από αλληλένδετα επί μέρους προβλήματα (π.χ., φτώχεια, λαθρομετανάστευση, κοινωνικές εντάσεις, περιφερειακές συγκρούσεις, πόλεμοι). Στο πλαίσιο αυτό θα επισημανθεί η ανάγκη για την εντονότερη και πιο εύστοχη παρέμβαση και δραστηριοποίηση της ΕΕ.

5) Προτάσεις για τη διαχείριση των πόρων σε παγκόσμια κλίμακα. Αναμένεται ότι ο κ. Στίγκλιτζ θα παρουσιάσει μια σειρά εισηγήσεις ως προς το ποιοι πρέπει να έχουν την ευθύνη της διαχείρισης, σε ποιες αρχές και αξίες θα βασίζεται αυτή, πώς θα διασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών και των κρατών κτλ
  • Στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση αυτών των σκέψεων, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και τις δυνατότητες εποπτείας του. Αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξουν επισημάνσεις ως προς την αναγκαιότητα κινητοποίησης μηχανισμών σε επίπεδο ΕΕ, υπό το πρίσμα μιας ήδη φανερής τάσης μετακίνησης κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές οικονομίες προς τις ΗΠΑ, όπου η νέα κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα δείχνει να ακολουθεί μια πολύ πιο επιθετική στρατηγική παρεμβάσεων. Κατά το τελευταίο διάστημα έχει επισημανθεί και από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ο κίνδυνος σημαντικής υστέρησης της Ευρώπης ως προς τον χρόνο και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.
  • Ως προς το πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν χρονικά περιθώρια για δραστηριότητες πέραν των εργασιών της Επιτροπής Στίγκλιτζ. Ετσι ο σχεδιασμός των επαφών με επικεφαλής διεθνών οργανισμών θα συνεχιστεί για το προσεχές διάστημα ώσπου να κλειστούν και να επισημοποιηθούν τα ραντεβού.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

No comments: