Saturday 24 March 2012

Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα


23 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ
Με μεμονωμένα περιστατικά διαμαρτυρίας από μαθητές που δεν έστρεψαν τα κεφάλια τους προς την εξέδρα των επισήμων, ελάχιστους θεατές και πρωτοφανώς βουβό σκηνικό ολοκληρώθηκε στο κέντρο των Αθηνών ίσως η πιο φοβισμένη μαθητική παρέλαση που διεξήχθη ποτε. Διήρκεσε μισή ώρα ενώ όλο το κέντρο είχε τεθεί υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. Λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης, στην οδό Βουκουρεστίου προκλήθηκε ένταση από ομάδα εκπαιδευτικών οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ενώ υπήρξαν και αντεγκλήσεις με άνδρες της ΕΛΑΣ. Η αστυνομία απώθησε και διατήρησε υπό επιτήρηση τους διαδηλωτές, στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, ενώ προχώρησε σε 23 προσαγωγές.

Κατα τα ειωθότα, την παρέλαση άνοιξε το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων με το λάβαρο της Επανάστασης του 1821, ενώ συνολικά παρήλασαν μαθητές από 11 δημοτικά σχολεία, 7 γυμνάσια και 8 Λύκεια.
Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί της αεροπορίας, της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης σωματεία και σύλλογοι. Θερμό χειροκρότημα απέσπασαν από τον κόσμο που βρισκόταν κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου οι αθλητές των Special Olympics, όπως επίσης τα σώματα οδηγών και προσκόπων.
Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα
«Συγχαίρω τους μαθητές και τις μαθήτριες που τους καμαρώσαμε να βαδίζουν μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο της Παιδείας στην επανάσταση. Επεσήμανε ότι «η υπέρβαση από τη σημερινή κρίση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από παιδεία ποιότητας με αναβαθμισμένους εκπαιδευτικούς».
Σημειωτέον ότι ο κ. Μπαμπινιώτης παρακολούθησε την παρέλαση στεκόμενος πλάγια στην εξέδρα ώστε να μην έχει στα νώτα του το Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη.
Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα
Εκφράζουμε τη χαρά που είδαμε τη νεολαία να παρελαύνει σήμερα, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να επισημάνουμε και εμείς τα λόγια του υπουργού Παδείας Γ. Μπαμπινιώτη, για την παιδεία που είναι απαραίτητη και τη χρειάζομαστε ακόμα περισσότερο σήμερα».
ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανή μέτρα 
Για πρωτοφανή μέτρα καταστολής και απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλο σχεδόν το κέντρο της Αθήνας στο όνομα της προστασίας των κυβερνητικών παραγόντων, τα οποία, όπως υποστηρίζει, ξεπερνούν κάθε όριο, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα.
Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα
Η εικόνα της παρουσίας των μελών της κυβέρνησης υπό περιφρούρηση και εντός μιας "υγειονομικής ζώνης" μιλά από μόνη της και αναδεικνύει την χωρίς προηγούμενο δυσαρμονία ανάμεσα σε αυτήν και το λαό», αναφέρει. «Η εικόνα αυτή δεν έχει καμιά σχέση με το νόημα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου», τονίζει.
«Οι προκλητικές προσαγωγές νέων, καθηγητών και ανύποπτων πολιτών, οι βιαιοπραγίες εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, αποδεικνύουν πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός, η αστυνομοκρατία και η καταστολή. Οι προκλητικές δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ Λ. Οικονόμου περί ελεύθερων σκοπευτών, εγείρει μείζον πολιτικό θέμα. Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης τρομοκρατίας, ενοχοποίησης των κοινωνικών διεκδικήσεων και καταστολής . Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση», αναφέρεται, επίσης, στη ανακοίνωση.
Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα
«Οι πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική μέσα από τους μαζικούς, ειρηνικούς και ενωτικούς αγώνες, μέσα από την ευθεία αντιπαράθεση με εκείνους που κλέβουν τις ζωές τους και τους θέλουν στο περιθώριο», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΗΜΑΡ: «Καγκελόφρακτη δημοκρατία»
«Η εικόνα της σημερινής Αθήνας μόνο σε ημέρα μνήμης και τιμής δεν παραπέμπει. Αντιθέτως η "καγκελόφρακτη δημοκρατία" ήταν παρούσα με τα μέτρα της κυβέρνησης»χολίαζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Επί ποδός για την στρατιωτική παρέλαση
Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα
Πλέον η προσοχή της αστυνομίας στρέφεται στην αυριανή στρατιωτική παρέλαση, την οποία αναμένεται να περιφρουρήσουν περίπου 7.000 άνδρες της ΕΛΑΣ.
Το σχέδιο αποτροπής εκτρόπων περιλαμβάνει από κιγκλιδώματα που θα περιορίζουν την κίνηση και αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, έως προληπτικές προσαγωγές.
Σκοπός των Αρχών είναι ο περίγυρος της εξέδρας να είναι πλήρως ελεγχόμενος. Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση χρειάστηκαν ειδική διαπίστευση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους.
Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα
Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ και για τους ακροδεξιούς
«Κανέναν συμπαραστάτη στο έργο της δεν χρειάζεται η ΕΛΑΣ» τονίζεται από την Κατεχάκη. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως σαφής σε σχέση με τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων που με ανακοινώσεις τους προσφέρθηκαν να... συνδράμουν την αστυνομία στην προστασία των παρελάσεων.
«Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και δεν χρειάζονται αυτόκλητοι σωτήρες», δήλωσε πρόσφατα άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης. Οι κινητοποιήσεις των ακροδεξιών στοιχείων αποτελούν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τις Αρχές. Οι αξιωματικοί διαμηνύουν πάντως ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ανοχή ή κανενός είδους συνεργασία με κανέναν εκτός Σωμάτων Ασφαλείας».
Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα
Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας και οι κυκκλοφοριακές ρυθμίσεις για την στρατιωτική παρέλαση θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής(Δείτε αναλυτικά τα μέτρα εδώ)
Παρέλαση... πριβέ, χωρίς παρατράγουδα

No comments: