Thursday, 30 August 2012

Στο "κόκκινο" 40 δήμοι σε όλη τη χώρα


Για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί δήμοι της χώρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί, σε κλίμα έντασης, συγκέντρωση και των δημάρχων και των εργαζομένων στους ΟΤΑ, προς το υπουργείο Εσωτερικών. «Γνωρίζω τις θυσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όμως, η κρίση μάς αφορά όλους», ανέφερε ο κ.Σαμαράς. Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ παρών ήταν ο υπυοργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την κάτασταση που επικρατεί στους δήμους, την οποία χαρακτήρισαν δραματική και ζήτησαν την άμεση συνδρομή της πολιτείας για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, έκανε λόγο για αδιέξοδο επισημαίνοντας πως τουλάχιστον 40 δήμοι σε όλη τη χώρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, οι δήμαρχοι δεν έλαβαν οριστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, εξέφρασαν όμως την ελπίδα πως, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά αύριο, θα τους παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Στο  κόκκινο  40 δήμοι σε όλη τη χώρα
Ο κ.Ασκούνης αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε κινητοποίηση ακραίας μορφής την οποία και δεν επικροτεί, επισήμανε, όμως, πως η κατάσταση σε πολλούς δήμους είναι κρίσιμη.
Σαμαράς: Η κρίση μας αφορά όλους
«Γνωρίζω τις θυσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όμως, η κρίση μάς αφορά Όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Στο  κόκκινο  40 δήμοι σε όλη τη χώρα
«Η Εθνική προσπάθεια που γίνεται από εμένα και τους συνεργάτες μου, για να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό Ευρωπαϊκό Πυρήνα, πρέπει να στηριχθεί από όλους και κυρίως από εσάς που μοιράζεστε τις ίδιες αγωνίες. Στο πλαίσιο των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων μας, να γνωρίζετε ότι θα είστε πάντα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, χωρίς, όμως, μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Σας μιλώ με σεβασμό και ειλικρίνεια, γιατί σας θεωρώ γνήσιους συμμαχητές σε αυτόν τον εθνικό και κοινωνικό αγώνα», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, τόνισε πως ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τις προσπάθεις που καταβάλλουν οι εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά παρουσίασε τρεις κινήσεις που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση.
Ειδικότερα, μίλησε για την εισροή μέχρι το τέλος του έτους 204 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντες φόρους, αλλά και το ποσό των 299 εκατ. που αφορούν σε επιπλέον έργα από τον προϋπολογισμό.
Αποκάλυψε μάλιστα για πρώτη φορά, ότι με κοινή απόφαση του υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων δήμων και έκανε λόγο για 90 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίζουν τους δήμους κάθε χρόνο.
Ηλεκτρισμένο το κλίμα
Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για οικονομική ενίσχυση των δήμων, πάντως, το κλίμα ανάμεσα στην πλειοψηφία των δημάρχων παραμένει ηλεκτρισμένο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που επρόκειτο να συνεδριάσει το απόγευμα για να συζητηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, θα καθορίσει τη στάση του μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, αύριο, στο έκτακτο συνέδριο της Ενωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση τού πρωθυπουργικού γραφείου, στους Δήμους, πλέον των ΚΑΠ, θα αποδοθεί το ποσό των 214 εκατ. ευρώ που αφορά την 4η δόση από τις 8 δόσεις της ρύθμισης των οφειλόμενων προς αυτούς και το ποσό των 349 εκατ. ευρώ που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των Δήμων (τα 299 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταφορά της ΣΑΤΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον Τακτικό Προϋπολογισμό, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με πρόσφατη κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Δικτύων και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Επίσης, έγινε γνωστό ότι με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών θα υπάρξει επιμήκυνση και ρύθμιση των χρεών των Δήμων.
Σε ψήφισμά τους οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έκαναν δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στις νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, καταγγέλλουν την αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ για το 2012, τουλάχιστον στο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ και διαμαρτύρονται για την ανεπαρκή χρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών.
Ζητούν, δε, την απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, να μην υπάρξουν νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων και καμία απόλυση ή εφεδρεία.
Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή τής ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πραγματοποιήσει Παναττική σύσκεψη στις 4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης «τής βάρβαρης επίθεσης τής τρικομματικής συγκυβέρνησης και τής τρόικας, σε βάρος των εργαζομένων».
Ενταση στην πορεία της ΟΤΑ
Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί η πορεία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μαζί με τους δημάρχους της χώρας, διαμαρτύρονται για την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη στις 10:30 το πρωί και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Συντάγματος με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των δήμων.
Με την έναρξη της πορείας, όπου παραβρέθηκαν και δήμαρχοι της Αττικής, επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι διαδηλωτές κινήθηκαν ανάποδα στην οδό Πειραιώς με τα απορριμματοφόρα, με σκοπό να ξεφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου οι διαδηλωτές βρέθηκαν μπροστά στις δυνάμεις της αστυνομίας, όπου σταμάτησαν την κίνηση των οχημάτων. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις και περιορισμένη χρήση χημικών από τους άνδρες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί κάθετα στην Αγ. Κωνσταντίνου.
Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους πεζοί, κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Συντάγματος, φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας την ενίσχυση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι έγιναν συλλήψεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από την αστυνομία.
Ακολούθησαν ομιλίες των συγκεντρωθέντων στην πλατεία Κλαυθμώνος και έπειτα οι διαδηλωτές, κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και το Μεταξουργείο. Οι δήμοι Αττικής και άλλων περιφερειών της χώρας θα παραμείνουν σήμερα και αύριο κλειστοί.

No comments: