Sunday 13 October 2013

«Ξεπλένουν» τον Κώστα Καραμανλή

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο το τελευταίο διάστημα, λόγω της ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ. και ειδικότερα της προσπάθειας της Ν.Δ. να ταυτίσει τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ακραίας, ανιστόρητης και επικίνδυνης θεωρίας των δύο άκρων, επανήλθε στην επικαιρότητα το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ξεχνώντας όσοι αναφέρονται στο πρόσωπό του ή στη δική του πολιτική περίοδο ότι η οικονομική περιπέτεια που περνάει η χώρα οφείλεται πρωτίστως στη δική του καταστροφική διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009, κάνουν προσπάθεια να τον εμφανίσουν ως το μεγάλο δημοκράτη της Δεξιάς, που είχε βάλει φραγμό στην όποια ακροδεξιά προσέγγιση της Ν.Δ. Πρωτίστως το κάνουν αυτό οι υποστηρικτές του στη Ν.Δ. (Β. Αντώναρος, Πρ. Παυλόπουλος), επειδή λένε ότι διαφωνούν με τη θεωρία των δύο άκρων του Αντώνη Σαμαρά, κυρίως όμως με το φλερτ που έχει ανοίξει ο σημερινός πρωθυπουργός με τον κόσμο της Χρυσής Αυγής και την ακροδεξιά πλευρά της πολιτικής γεωγραφίας.

Και όσο η προσπάθεια πολιτικής αγιοποίησης του Κ. Καραμανλή μένει στα στενά όρια της καραμανλικής πτέρυγας δεν έχει και μεγάλη σημασία. Οταν όμως αυτό ακριβώς το επιχείρημα επικαλούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, για να προκαλέσουν διχασμό στη Ν.Δ. και να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, διογκώνοντας τη διαφωνία καραμανλικών-σαμαρικών, τότε το θέμα αποκτά σοβαρότερες διαστάσεις (ανάλογη άποψη εξέφρασε προ ολίγων ημερών και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης).
Διαστάσεις ξεπλύματος των ευθυνών τού πρώην πρωθυπουργού για την οικονομική κρίση, μέσω του ψευτοδιλήμματος «καλύτερος ο δημοκράτης Καραμανλής παρά ο ακροδεξιός Σαμαράς». Και είναι ψευτοδίλημμα αυτή η προσέγγιση, γιατί όλοι θυμόμαστε τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου επί κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή από την αστυνομική βία τον Δεκέμβριο του 2008.
Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται ξέπλυμα των ευθυνών του Κ. Καραμανλή από την Αριστερά. Η πρώτη έχει σχέση με τις ευθύνες του για την οικονομική κρίση. Η Αριστερά και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα αναδεικνύουν τις μεγάλες του ευθύνες στο κατάντημα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι «εξαιτίας της περιόδου του εκσυγχρονισμού, η χώρα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση», απαλλάσσοντας τον Κώστα Καραμανλή από κάθε ευθύνη.
Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού στον Αντώνη Σαμαρά, που στο πλαίσιο της θεωρίας του των δύο άκρων προανήγγειλε την Παρασκευή ουσιαστικά δικαστικές εξελίξεις με επίκεντρο πρόσωπα της Αριστεράς και ειδικότερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει επιλέξει ποιον θέλει ως αντίπαλο στη Ν.Δ.: τον Κώστα Καραμανλή. Το ερώτημα είναι αν αυτή είναι και επιλογή δυνάμεων μέσα στη Ν.Δ. ή και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Αυτό όμως θα φανεί. Οι καιροί έχουν ενδιαφέρον.

No comments: