Wednesday 19 December 2007

ΘΕΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ..

ΕΧΕΙ καταντήσει ρουτίνα πια η αναφορά στην ακρίβεια και στη διεύρυνση συνεχώς των διαστάσεών της, αλλά αιτία δεν είναι κάποια εμμονή με το θέμα αυτό των ΜΜΕ ή των αντιπολιτευόμενων με την κυβέρνηση κομμάτων. Η καθημερινότητα και μόνο είναι αυτή που το επαναφέρει. Και πιο συγκεκριμένα, οι συνεχείς ανατιμήσεις αγαθών, και ιδιαίτερα ειδών πρώτης ανάγκης, στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς οι αυξήσεις τους είναι μόνιμα καθηλωμένες κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, άλλωστε, τυχαίο ότι με την ίδια άποψη συντάσσονται πλέον, έμμεσα ή άμεσα, όχι μόνο ο ΣΕΒ αλλά και μέλη της κυβέρνησης, τα οποία δημόσια αναγνωρίζουν τον τελευταίο καιρό και το μέγεθος της ακρίβειας και την αδυναμία τους να τη συγκρατήσουν.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΤΕΡΗ, όμως, απεικόνιση του φαινομένου από αυτή την οποία προσφέρει το ευρωβαρόμετρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, μια και η μέτρηση αυτή δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης της κατάστασης που επικρατεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου λογικά δεν θα έπρεπε να παρατηρούνται εξωφρενικές διαφορές σε σχέση με τις τιμές τουλάχιστον των μαζικών ειδών.

ΚΙ ΟΜΩΣ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Μια πρόχειρη σύγκριση με το Βέλγιο, για παράδειγμα, αποδεικνύει πόσο ασύδοτη έχει καταντήσει η κερδοσκοπία στη χώρα μας, όταν μια σειρά από προϊόντα έχουν φτάσει να πωλούνται στην ελληνική αγορά μέχρι και 194% ακριβότερα απ όσο πωλούνται στη βελγική. Κι αυτό τη στιγμή που το εισόδημα του Βέλγου εργαζομένου είναι κατά 40% υψηλότερο από εκείνο του Ελληνα συναδέλφου του.

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ιδιαίτερα τις δυτικές, το ερώτημα που μοιραία ανακύπτει είναι πώς και γιατί δεν είμαστε σε θέση να αντιγράψουμε έστω το σύστημα λειτουργίας των αγορών αυτών, όπου, αν μη τι άλλο, η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια δεν είναι ανεξέλεγκτες.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ, 19/12/2007

No comments: