Wednesday 25 June 2008

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΔΕΝ ΞΑΦΝΙΑΣΕ κανέναν η ομολογία του υπουργού Οικονομίας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτήν τη στιγμή την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μάθουμε αν ο Γ. Αλογοσκούφης και οι επιτελείς του ξέρουν τελικά πού είμαστε και πού πάμε. Από καιρό έχει γίνει, άλλωστε, αντιληπτό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους και ότι έχουν μετατραπεί σε απλούς θεατές των οικονομικών εξελίξεων.
ΩΣΤΟΣΟ
, διαφορετικά θα έπρεπε να ήταν τα πράγματα. Ειδικά ο φετινός προϋπολογισμός θα έπρεπε να είχε αποδειχτεί ιδιαίτερα αξιόπιστος, μια και πριν από εννέα μήνες η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές με την επίσημη αιτιολογία της διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου και κοινωνικά προσανατολισμένου προϋπολογισμού. Οι στόχοι και οι αιτιολογίες εκείνες αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν είχαν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.
ΟΠΩΣ
, επίσης, διαφορετικά θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί τα έσοδα και να μην έχουν πέσει τόσο τραγικά έξω από τις επίσημες προβλέψεις. Η έκρηξη της τιμής του πετρελαίου και η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο τελευταίο δεκάμηνο θα έπρεπε να είχαν εκτοξεύσει στα ύψη τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Κι όμως, παρά την ευνοϊκή αυτή, για τα κρατικά έσοδα, εξέλιξη, και πάλι το υπουργείο Οικονομίας αδυνατεί να εκτελέσει τον προϋπολογισμό.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ
θα πρέπει ν αναμένουμε τον Σεπτέμβριο για να μας ενημερώσει ο Γ. Αλογοσκούφης για το τι πρόκειται να γίνει. Ετσι τουλάχιστον είπε. Αλλά, φυσικά, η αναμονή είναι περιττή. Είναι σ' όλους γνωστό τι πρόκειται ν ακολουθήσει. Το έχουμε βιώσει επανειλημμένα αυτά τα χρόνια των δημοσιονομικών ακροβατισμών των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή.
ΚΑΙ ΤΟ
ίδιο ακριβώς μας περιμένει και τον Σεπτέμβριο. Νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα, για να καλύψει η κυβέρνηση τις τρύπες του προϋπολογισμού και τις συνέπειες της διαχειριστικής ανικανότητάς της. Οπως κατά κανόνα συμβαίνει.

[ΓΝΩΜΗ, ΕΘΝΟΣ, 25/6/2008]

No comments: