Saturday, 9 May 2009

Βερελής: Θέλω να είμαι καταλύτης της διαφάνειας

 • Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα γνώρισε στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα ο εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Βερελής.
 • «Ευχόμαστε η απόφασή του αυτή να είναι η σωστή», δήλωσε ο Δ.Σιούφας ανακοινώνοντας στο σώμα την παραλαβή της σχετικής επιστολής από τον κ. Βερελή. «Τη σεβόμαστε την απόφαση και ευχόμαστε ο κ. Βερελής να ξαναγυρίσει σύντομα κοντά μας», δήλωσε ο κ.Σιούφας. Τη θέση του κ. Χ. Βερελή στο κοινοβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών στον ίδιο νομό Α. Μακρυπίδης. Ο Χρήστος Βερελής ανακοίνωσε την παραίτησή του εκφράζοντας έτσι την διαφωνία του με όσα διαδραματίζονται το τελευταίο καιρό στο πολιτικό προσκήνιο σχετικά με σκάνδαλα.
 • «Καταλύτης της διαφάνειας θέλω να είμαι εγώ», δήλωσε ο κ Βερελής στους δημοσιογράφους, ενώ σε γραπτή δήλωση του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα σκάνδαλα βαραίνουν το τόπο. Η πολιτική σήμερα όχι μόνο δεν εμπνέει τους Έλληνες, αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από αυτήν αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδεύσει τη χώρα».

Και ο κ. Βερελής προσθέτει:

 • «Υπάρχει ένα εικαζόμενο σκάνδαλο. Το ζήτημα ΜΑΝ. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο γνωστό. Και όμως άρχισε αμέσως από «στρατευμένους και πρόθυμους κονδυλοφόρους η κατασκευή του σκηνικού για το κυνήγι της 7ης Ιουνίου».
 • Σε άλλο σημείο της δήλωσή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Ελπίζω γρήγορα να υπάρξει απάντηση σε όλα από την πρόοδο της έρευνας στη Γερμανία και η ελληνική δικαιοσύνη να σπεύσει ανεξάρτητη και ανυπάκουη σε εντολές και σχεδιασμούς πολιτικής ιδιοτέλειας. Άλλωστε έχω την πεποίθηση ότι σε πολύ λίγο διάστημα όλα αυτά θα φαίνονται μικρά και άθλια. Δεν με βαραίνει τίποτα, δεν με φοβίζει τίποτα. Ξέρουν όλοι, όσοι γνωρίζουν το θέμα ότι δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη. Ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν από διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων τεσσάρων υπουργείων. Με τη συμμετοχή μελών του ελεγκτικού συνεδρίου. Δεν είχα και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για όλους αυτούς τους ανθρώπους και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο θέμα με κανένα από αυτούς. Δεν συμμετείχα όμως ποτέ με την πεποίθηση ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να μετέχει σε μια επιτροπή προμηθειών.
 • Παραιτούμαι από τη Βουλή και την παραίτηση μου αυτή την υποβάλλω πρώτα στον λαό της Αιτωλοακαρνανίας που με εκλέγει και με εμπιστεύεται λέγοντας του ότι δεν φεύγω αλλά μένω για να αλλάξουμε μαζί αυτά που δεν μας αρέσουν. Το λέω με σεβασμό στη μεγάλη τιμή που μου έχουν κάνει. Δεν ανήκω στη σχολή που λέει μην παραιτείσαι ποτέ. Δεν φεύγω από αδυναμία, φεύγω από μεγάλη θέληση.
 • Παραιτούμαι από την αδυναμία να εναρμονιστούμε μέσα από την αίθουσα της Βουλής στην κρίσιμη αυτή φάση με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Παραιτούμαι γιατί αρνούμαι να είμαι μέρος στη νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής. Γιατί θέλω να πω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί έχω ευθιξία και δεν μπορώ να αποδέχομαι η πολιτική να γίνεται το πτυελοδοχείο της κοινωνίας.
 • Γιατί δεν θέλω να είμαι στην ίδια λογική με όσους θα πουν γιατί παραιτήθηκες αφού δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Για όσους δεν θα το καταλάβουν άλλη μια φορά πρέπει να πω ότι παραιτούμαι για να βοηθήσω να κινηθούν τα πράγματα».
 • Οι δύο συμβάσεις του ΗΛΠΑΠ για τις οποίες έχουν προκύψει ενδείξεις στη Γερμανία για «παράνομες πληρωμές» από τον οίκο ΜΑΝ προσεγγίζουν συνολικά σε ύψος το ποσό των 85 εκατ. ευρώ σε μια «αγορά του αιώνα» για τον ΗΛΠΑΠ. Πρόκειται για τη σύμβαση 890/2001, που προκηρύχθηκε στις 25/9/2001 και κατακυρώθηκε στη θυγατρική της ΜΑΝ, ΝΕΟΠΛΑΝ ΕΠΕ (με έδρα τη Στουτγκάρδη). Αφορούσε 90 απλά τρόλεϊ -και ένα δωρεάν- τα οποία κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ.
 • Το ύψος της σύμβασης ήταν 49,4 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε στον μειοδότη δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2002 από μία επιτροπή για προϊόντα υψηλής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας (ΥΤΟΑ) στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων εκτός της Ν.Δ. και μέλη του ελεγκτικού συνεδρίου.

ΠΑΣΟΚ: «Σεβαστή η απόφαση Βερελή"

 • Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην παραίτηση του Χρίστου Βερελή έκανε την ακόλουθη δήλωση : «Κατά τη διάρκεια της σημερινής προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο του Κινήματος, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, απόφαση που είχε διαβιβάσει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Η προσωπική αυτή απόφαση του Χρίστου Βερελή είναι απολύτως σεβαστή».

Δήλωση Χ. Καστανίδη για παραίτηση Χρ. Βερελή

 • «Ο κ. Βερελής έχει εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι ότι ελπίζω ότι μπορεί με την κίνησή αυτή να καταλάβει με καθαρό τρόπο ο ελληνικός λαός ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας, μεταξύ των πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο Χάρης Καστανίδης.

No comments: