Friday, 28 May 2010

Δίωξη κατά Μαντέλη μετά την κατακραυγή

Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της παραγραφής και να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός

Thursday, 27 May 2010

Κυνική ομολογία και αιχμές από τον Τάσο Μαντέλη

Ο Τάσος Μαντέλης στην Εξεταστική Επιτροπή
Χαρακτήρισε «εκλογική χορηγία» τα 200 χιλιάδες μάρκα

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και στα χωράφια του κυβερνώντος κόμματος βάζει η κατάθεση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη, κ. Αν. Μαντέλη, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Siemens. Είναι το δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Θεόδωρο Τσουκάτο, που παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη γερμανική εταιρεία, έστω κι αν ο ίδιος τα βάφτισε «εκλογική χορηγία».

Πέραν όμως αυτού, στη λογική του «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», άφησε να «σέρνεται» η μομφή ότι άλλοι υπουργοί ενδεχομένως να λαδώθηκαν με 10 εκατ. μάρκα και επιχείρησαν να τον καταστήσουν εξιλαστήριο θύμα. Η συγκεκριμένη αναφορά ήταν για να επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον 200.000 μάρκα εμβάστηκαν σε λογαριασμό του κουμπάρου του στην Ελβετία ως εκλογική χορηγία: «Αν μιλούσαμε για μίζες, θα μπορούσαν τα 10 εκατ. μάρκα να είναι μία λογική αμοιβή για έναν υπουργό. Ψάξτε, όμως, ποιος είναι ο ιθύνων νους και ο ανώνυμος πληροφοριοδότης, ο οποίος στις 18/6/08 είπε σε δύο δημοσιογράφους ότι πήρα 10 εκατ., για να μη φανεί ποιοι άλλοι τα έχουν πάρει και προσπαθούν τώρα να ξεπλύνουν τις μίζες στην πλάτη μου», φέρεται να ήταν το πνεύμα της δήλωσης Μαντέλη.

Κίνηση λεονταρισμού

Με άλλα λόγια, «εγώ πήρα τα ψίχουλα, ψάξτε αλλού για τις μίζες». Πρόκειται, ανέφεραν κυβερνητικοί βουλευτές, για κίνηση λεονταρισμού, αφού, αν δεν «βαφτιστεί» η χορηγία ως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τότε το αδίκημα είναι ήδη παραγεγραμμένο. Πάντως, όταν κλήθηκε να πει πιθανά ονόματα δωροδοκηθέντων, είπε ότι δεν έχει στοιχεία.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που ώς τώρα από το Αζερμπαϊτζάν, όπου παραδίδει σεμινάρια για τους δημοκρατικούς θεσμούς, εκόπτετο ότι δεν πήρε μίζα από τη Siemens, από χθες συντονισμένα με τον κουμπάρο και φίλο του Γ. Τσουγκράνη, στον λογαριασμό του οποίου μπήκαν τα χρήματα με τον κωδικό AROCOS, όχι απλώς το παραδέχθηκε, αλλά ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή Χριστοφοράκου της τελευταίας περιόδου και προσπάθησε να βαφτίσει τα χρήματα ως «εκλογική χορηγία» και όχι μίζα. Ή έστω, να εκληφθεί η κίνηση ως φορολογικό ή αδίκημα της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο πρώην υπουργός είπε ότι στα τέλη του '98 του γνωστοποιήθηκε ότι στις επόμενες εκλογές θα ήταν υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, περιφέρεια που απαιτεί τεράστιες δαπάνες που καθιστούν τις απαγορεύσεις της νομοθεσίας ανεφάρμοστες. «Ολοι ξέρετε ότι έτσι γίνεται η δουλειά» φέρεται να είπε στους βουλευτές, όταν εξομολογήθηκε ότι αναζήτησε χορηγούς στο εξωτερικό που να μη θέλουν να φαίνονται, όπως άλλωστε και ο ίδιος. Ετσι τον προσέγγισε η Siemens, (ίσως γιατί ως πρόεδρος του ΟΤΕ το 1988 αποδέχθηκε την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ κι ως υπουργός Μεταφορών το 1997 υπέγραψε όλες τις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους 1 τρισ. δραχμών) και προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει. Τα πρώτα 200.000 μάρκα τον Νοέμβριο του 1998 από τα μαύρα ταμεία που διαχειριζόταν ο Ηλίας Γεωργίου, μεγαλοστέλεχος της Siemens, ο κ. Μαντέλης τα θεώρησε επαρκή και δεν έψαξε, όπως είπε, για άλλη χορηγία.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2000, σε προεκλογική αυτή τη φορά περίοδο, από τον ίδιο λογαριασμό (που πάντως ανέγραφε όπως και το πρώτο «αγνώστου προελεύσεως») μπήκαν άλλα 225.000 μάρκα, αλλά ο ίδιος «δεν ήξερε αν ήταν επίσης από τη Siemens, αλλά δεν το έψαξε κιόλας(!)». Κι όμως τα χρήματα που ήταν δήθεν για τις εκλογές, δεν αγγίχτηκαν, αλλά αντιθέτως μέρος τους δόθηκε για τις σπουδές του γιου του πρώην υπουργού και τα υπόλοιπα, όταν το 2007 ξέσπασε ο θόρυβος για το σκάνδαλο και υπήρξε προειδοποίηση των ελβετικών αρχών ότι θα ανοίξουν επίμαχοι λογαριασμοί, τα 163.800 ευρώ που απέμεναν, επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Ο κ. Μαντέλης φέρεται να υπερασπίστηκε τις προγραμματικές συμφωνίες, αν και «έδειξε» τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Π. Λάμπρου, ως συντάκτη της σύμβασης 8002, ενώ χαρακτήρισε τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών τον απόλυτο άρχοντα σε διορισμούς στελεχών. Σε ερώτηση του κ. Δ. Παπαδημούλη, αν θα επέστρεφε τα χρήματα στη Siemens, αφού δεν τα χρησιμοποίησε στις εκλογές, περιορίστηκε να πει απλώς: «Ο,τι πει η Δικαιοσύνη».

Σε κοινή γραμμή με τον... κουμπάρο

Απολύτως συντονισμένοι ήρθαν στη Βουλή ο πρώην υπουργός κ. Αν. Μαντέλης και ο κουμπάρος του κ. Γ. Τσουγκράνης, με την απόφαση ότι το τροπάρι αλλάζει και είναι δεδομένη η παραδοχή. Μόνο που μετά τη δίωρη και πλέον εξέταση του κ. Τσουγκράνη και την εξάωρη σχεδόν του πρώην υπουργού, το διακομματικό ερώτημα έμεινε αναπάντητο: Είναι δυνατόν ο πρώτος να μην έχει κληθεί ποτέ ώς τώρα από τη Δικαιοσύνη και για τον δεύτερο, με βεβαιωμένη τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο την ταυτοποίηση εισροής χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens, να μην έχει έλθει η δικογραφία αμελλητί στη Βουλή;

Εκείνο, πάντως, που παραμένει επίσης ανεξήγητο, είναι η αρχική διάψευση από τον κ. Τσουγκράνη ότι γνώριζε ποιος έβαλε τα χρήματα στον λογαριασμό του υπουργού. Σφίγγα έμεινε περί τις δύο ώρες και μόνον, όταν ανακριτής ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Θαν. Παφίλης του απάντησε με τη μεγαλύτερη άνεση, ότι «όπως μου είπε ο Μαντέλης τα πρώτα 200.000 μάρκα ήταν εκλογική χορηγία της Siemens». Είχε προηγηθεί υψηλών τόνων αντιπαράθεση με τον βουλευτή, όταν του είπε ότι δεν τον ένοιαξε και δεν έψαξε ο ίδιος από πού ήρθαν τα χρήματα. «Και τα υπόλοιπα 225.000 μετά ενάμιση χρόνο;». «Πάλι από τη Siemens, φαντάζομαι», ήταν η απάντηση του μάρτυρα. Πριν από την κατάθεσή του πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απέδωσε «αφέλεια» ή «αστοχία» στον πρώην υπουργό, κρίνοντας επίσης, ότι «τον έμπλεξε χωρίς να το θέλει».

  • Του Φ. Καλλιαγκοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 27 Mαϊου 2010

ΣXETIKA ΘEMATA
Ο βίος, η πολιτεία και το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού

Tuesday, 25 May 2010

Το ντόμινο απ' το κόψιμο του Φώτη Κουβέλη

Η μη εκλογή ως συνέδρου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη από την κομματική οργάνωση Καλλιθέας ήταν το κερασάκι στην τούρτα και πυροδότησε εκ νέου το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στις οργανώσεις του κόμματος. Καχυποψία, αποκλεισμοί, τακτικισμοί και κλίμα γενικότερης απαξίωσης φαίνεται ότι είναι η κυρίαρχη εικόνα.


Στην Πρέβεζα, τη Χαλκίδα, το Χαϊδάρι αποχώρησαν από τις προσυνεδριακές συνελεύσεις μέλη και στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», ενώ στην οργάνωση των πανεπιστημιακών έμειναν «εκτός» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευαγγελία Μπουρνόβα και η καθηγήτρια Σόνια Τσιτύλου - Γιάνναρου. Κατάσταση που οδηγεί τον εκ της «Πτέρυγας» Θ. Μαργαρίτη να επισημαίνει: «Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε, άλλοι μας δείχνουν την πόρτα. Πού είναι η ηγεσία να βάλει όρους στο παιχνίδι;».

«Ο πρόεδρος θα προστατέψει το κόμμα από ακραίες συμπεριφορές. Οι αποσχιστικές τάσεις θα απομονωθούν, προβοκάτσιες και στημένες ψηφοφορίες είναι έξω από την κουλτούρα μας», επισημαίνουν συνεργάτες του Α. Τσίπρα, οι οποίοι προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Στο τεταμένο αυτό κλίμα ουδείς από την πλευρά των «Ανανεωτικών» μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά τους την επόμενη μέρα του συνεδρίου. Θα παραμείνουν στον ΣΥΝ, θα διαρρήξουν τις σχέσεις τους αποχωρώντας; « Κρίσιμο ζήτημα θα είναι οι αποφάσεις του συνεδρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το αν θα επιδιωχθεί μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία ώστε να μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί», λέει στέλεχος των «Ανανεωτικών», το οποίο με τα σημερινά δεδομένα δίνει μικρές πιθανότητες σε αυτή την προοπτική.

Από την άλλη πλευρά το «κείμενο Λαφαζάνη» αντιμετωπίζεται μάλλον διστακτικά από τα μέλη, οδηγώντας μάλιστα τον συντάκτη του να υποστείλει την κριτική του προς την Ε.Ε. και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος.

Οσα μάλιστα στελέχη συντάσσονται με το κείμενο έχουν να αντιμετωπίσουν και την καχυποψία ότι επιδιώκουν να ανοίξουν δίοδο επαφής με τον Α. Αλαβάνο. «Οσοι συντηρούν αυτή τη σπερμολογία δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα» επισημαίνει ο Δ. Στρατούλης, ενώ άλλα στελέχη εκφράζουν την άποψη ότι αμέσως μετά το συνέδριο οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικές. Δεν αποκλείουν μάλιστα τη δημιουργία ενός φορέα, (από τις ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ και μερίδας ανένταχτων), εκτός ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν πείσθηκαν από την ανακοίνωση των προαναφερθεισών συνιστωσών περί μη αποχώρησής τους.

Για να υποστηρίξουν την άποψή τους υπενθυμίζουν την κίνηση της ΚΟΕ να ζητήσει να πληροφορηθεί το ποσοστό που δικαιούται από τη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ (περίπου 300.000 ευρώ) και τη δυνατότητα να την «προεισπράξει». Σύμφωνα πάντως με την ιδρυτική συμφωνία του σχήματος, ο λογαριασμός είναι δεσμευμένος μέχρι τη λήξη της θητείας της Βουλής, και μετά αν το σχήμα διαλυθεί θα ακολουθηθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Κάπου στο μέσον βρίσκονται όσοι έχουν συνταχθεί με το επίσημο κείμενο των «Θέσεων». Δηλαδή το ήμισυ του «Αριστερού Ρεύματος», η πρωτοεμφανιζόμενη «Πλατφόρμα 2010» και τα νεότερα στελέχη του κόμματος που τάσσονται με τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Κοινή συνιστώσα τους το ότι, όπως λένε σε συζητήσεις, «δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον του ΣΥΝ για το αμφίβολο πλέον μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του, εξάλλου και τα διαζύγια έχουν και την καλή τους πλευρά...».

Η κυρία Μαντέλη κλείδωσε την Προανακριτική

  • Η πρώην υπάλληλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οριστικοποίησε την παραπομπή πέντε πρώην υπουργών

  • Oλική ανατροπή στην πορεία της κοινοβουλευτικής έρευνας για την υπόθεση του Βατοπαιδίου προκάλεσε η κατάθεση της κυρίας Σταματίνας Μαντέλη την Παρασκευή στον ανακριτή. Εκεί όπου το ΠαΣοΚ αναζητούσε ψήγματα ενδείξεων για να στοιχειοθετήσει την παραπομπή πέντε υπουργών του κ. Κ. Καραμανλή σε προανακριτική επιτροπή, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του χάρισε ακλόνητες αποδείξεις και προκάλεσε μιαν απίστευτη αναταραχή στη ΝΔ, η οποία προσπαθεί ήδη να πλήξει την αξιοπιστία της υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα κάνει για να γλιτώσει την άσκηση δίωξης εις βάρος της.
  • Παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου κατά τους τελευταίους μήνες δεν έφερε στην επιφάνεια νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, αλλά και παρά το φάσμα της παραγραφής του μεγαλύτερου μέρους των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων, το ΠαΣοΚ είχε ήδη αποφασίσει να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να μην κατηγορηθεί από την Αριστερά ότι κουκουλώνει την υπόθεση. Εγκαλούμενοι θα είναι και πάλι οι κκ. Ευ. Μπασιάκος, Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης. «Η εμπλοκή πολιτικών κυβερνητικώνπροσώπων στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου είναι αναμφισβήτητη» θα επισημαίνεται στο πόρισμά τους, στο οποίο θα γίνεται ειδική μνεία στη νέα μαρτυρία του κ. Δούκα ότι «το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης, αφού τον Ιούνιο του 2004 μού τηλεφώνησε ο κ. Ι. Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων». Ειδικά μετά την κατάθεση στην Επιτροπή της κυρίας Μαντέλη (πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης στο υπουργείο Γεωργίας), στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι η παραπομπή έχει «κλειδώσει» και αναζητούν τρόπους επίλυσης του ζητήματος της παραγραφής.
  • Στο στρατόπεδο των βουλευτών της ΝΔ υπάρχει προβληματισμός για το αν θα επιμείνουν μόνο σε αόριστες αναφορές περί «πολιτικών ευθυνών» για τα «γαλάζια» στελέχη, καθώς μια τέτοια τακτική καθιστά αίολη την κατ΄ αρχήν απόφασή τους να βάλουν στο «κάδρο» των υπευθύνων τους «πράσινους» πρώην υφυπουργούς κκ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη, καθώς και τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνταντίνου. Ταυτόχρονα η Ρηγίλλης θα υποστηρίξει ότι η κυρία Μαντέλη «θυμήθηκε» ξαφνικά πως ελάμβανε εντολές από υπουργούς, επιδιώκοντας την παραγραφή και της δικής της δίωξης, μέσω της συμπαραπομπής, αλλά και με χρήση της νέας διάταξης που θέσπισε η κυβέρνηση περί επιείκιας των μαρτύρων που δίνουν στοιχεία σε μεγάλες υποθέσεις.

Τι θα γίνει με την παραγραφή

  • Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή μπορεί να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο πρώην κυβερνητικά στελέχη μόνο για αδικήματα που τελέστηκαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007. Για την παράκαμψη αυτού του απροσπέλαστου, σύμφωνα με όλους τους νομικούς, σκοπέλου, η κυβέρνηση υπιοστηρίζει ότι είναι δυνατόν να αποδοθούν σε (πρώην) υπουργούς κατηγορίες περί «ηθικής αυτουργίας» για πράξεις υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίες συντελέστηκαν μέσα στα όρια της παραγραφής (δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2007), ανεξάρτητα από τον χρόνο κατά τον οποίο τα κυβερνητικά στελέχη είχαν υπογράψει τις αρχικές σχετικές αποφάσεις που (καθ)οδήγησαν (σ)τις ενέργειες των υπηρεσιακών. Συνταγματολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι του ελληνικού Συντάγματος υπερέχουν οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με τις οποίες τα κακουργήματα αυτής της μορφής υπάγονται σε εικοσαετή παραγραφή και άρα μπορούν να ασκηθούν διώξεις από το 1990 και εντεύθεν.

Αλλάζουν τα δεδομένα στην έρευνα για το Βατοπαίδι

  • Το περιεχόμενο της κατάθεσης της κυρίας Μαντέλη προκάλεσε αίσθηση και ήδη μέλη της Εξεταστικής ζήτησαν να παραδοθεί η προθεσμία υποβολής της επιτροπής που εκπνέει την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να αξιολογηθούν όσα κατέθεσε, καθώς η ίδια, ασκώντας δικαίωμα που της παρέχει η δικονομία, καθώς είναι ήδη κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση, είχε διά του συνηγόρου της κ. Ι. Μαντζουράνη διαμηνύσει την άρνησή της να εξεταστεί από αυτή την Εξεταστική.
  • Είχε καταθέσει ωστόσο στην προηγούμενη Εξεταστική που λειτούργησε το φθινόπωρο του 2008 και τότε όχι μόνον είχε... παραλείψει να αναφέρει όσα ενοχοποιητικά κατέθεσε τώρα, αλλά είχε αρνηθεί την εμπλοκή πολιτικών, εμφανιζόμενη ως... ευσυνείδητη υπάλληλος που είχε διεκπεραιώσει με ζήλο τις επίμαχες ανταλλαγές.
  • Ο ζήλος της όμως απεδείχθη τόσο υπερβολικός ώστε με τη συ νταξιοδότησή της πήρε σπίτι της όλους τους φακέλους της υπηρεσίας της που σχετίζονταν με το Βατοπαίδι, όπως διαπιστώθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές, και χρειάστηκε να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση από την κυρία Κατερίνα Μπατζελή, νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για να επιστραφούν τα έγγραφα στον φυσικό τους χώρο.
  • Τη σκοπιμότητα της αλλαγής στροφής στην υπερασπιστική γραμμή της κυρίας Μαντέλη ορισμένοι «γαλάζιοι» τη θεώρησαν εν θερμώ ως αποτέλεσμα του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου περί «επιείκειας μαρτύρων», ισχυρισμός που λίαν συντόμως απεδείχθη αστήρικτος, όπως αστήρικτα είναι και όσα ακούστηκαν για «ανταλλάγματα» που της εδόθησαν από κυβερνητικής πλευράς. Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η στάση της δεν είναι παρά προϊόν νομικών ερμηνειών, σύμφωνα με τις οποίες η πιθανολογούμενη παραγραφή των αδικημάτων για τα πολιτικά πρόσωπα είναι ενδεχόμενο να συμπαρασύρει και τυχόν συμμετόχους, όπως θεωρείται η ίδια.

Η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να αποστασιοποιηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό προκαλεί εντάσεις στη Ρηγίλλης


Σαμαράς «διαγράφει» Καραμανλή

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ψυχρότητας εισήλθαν οι σχέσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά με τον προκάτοχό του κ. Κ. Καραμανλή δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος. Η φράση «δεν εξαιρείται κανείς» που είπε την περασμένη Τρίτηο κ. Σαμαράς όταν ρωτήθηκε αν στη διαδικασία αξιολόγησης που ανακοίνωσε εντάσσεται και ο πρώην πρωθυπουργός άναψε φωτιές στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηταν ένα σαφές δείγμαότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει διάθεση πλέον να απολογείται για κανέναν, ούτε καν για τον κ. Καραμανλή, στην πολιτική «αποδοκιμασία» του οποίου προχωρεί σταδιακά διαχωρίζοντας τη θέση του από τα πεντέμισι χρόνια «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων για τη ΝΔ και το βαρύ δημοσκοπικά κλίμα για τον πρώην πρωθυπουργό, έχει επιλέξει να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Παρά την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να «απεγκλωβιστεί από το χθες», όπως λένε στενοί του συνεργάτες που διευκρινίζουν ότι δεν «διαγράφεται ο Καραμανλής», ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε προχθές μια συναινετική χειρονομία. Στην προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κινεζικής Cosco κάπτεν Γουέι Ζιανφού ήταν από τις λίγες φορές μετά την εκλογή του που υπερασπίστηκε τόσο ξεκάθαρα και με ένταση μια επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή, αυτή για τη συνεργασία Ελλάδας- Κίνας για τους αποθηκευτικούς χώρους του ΟΛΠ.

Η καλή προσωπική σχέση δεν αρκεί

Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά στον κ. Καραμανλή για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή, μια επικοινωνία που έγινε σε καλό κλίμα. Ανεξάρτητα όμως από την προσωπική σχέση, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι είναι επιβεβλημένο να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από το παρελθόν των διακυβερνήσεων της ΝΔ στην προσπάθειά του να ανακάμψει σταδιακά το κόμμα.

Η φράση για την αξιολόγηση, που εντάσσει και τον πρώην πρωθυπουργό στους υπό κρίση, δημιούργησε τις πρώτες σκιές στη σχέση των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή. Παράλληλα δημιούργησε και παρασκηνιακές προς το παρόν αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς πολλοί βουλευτές είναι οργισμένοι για τη διαδικασία αξιολόγησης. «Ποιοι είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν έναν βουλευτή;Με ποια κριτήρια;» ρωτούν χαρακτηριστικά και θεωρούν «γελοία» τη συζήτηση περί αξιολόγησης του κ. Καραμανλή. «Είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση,ακόμη και θεωρητική,για το αν θα αξιολογηθεί ή όχι ο Καραμανλής και αν θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος;» σημείωνε πρώην υπουργός.

Σε αυτό το κλίμα της δυσαρέσκειας στην ΚΟ ο κ. Σαμαράς προτίθεται να καλύψει πολιτικά τον κ. Καραμανλή απέναντι στις επιθέσεις του ΠαΣοΚ αλλά ουσιαστικά, όπως αναφέρουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, του στέλνει έμμεσο μήνυμα να τον διευκολύνει και να αποχωρήσει μόνος του. Ουσιαστικά τη νέα ηγεσία θα τη διευκόλυνε μια αποχώρηση του κ. Καραμανλή, όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη, που επέλεξε μόνος του να μην είναι στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ολοι κρίνονται και θα αξιολογηθούν

Ο κ. Σαμαράς δεν επεσήμανε τυχαία ότι όλοι κρίνονται και θα αξιολογηθούν, ενώ, αν και είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ότι δεν αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, απέφυγε τεχνηέντως να το πράξει. Με την κίνησή του έστειλε μήνυμα ότι δεν εξαιρεί κανέναν από την αξιολόγηση, αν και αναγνωρίζουν όλοι στη Ρηγίλλης ότι έναν πρώην πρωθυπουργό και επί 13 χρόνια πρόεδρο δεν τον διαγράφεις και δεν τον θέτεις σε αξιολόγηση.

Η στάση του κ. Σαμαρά έναντι του κ. Καραμανλή είναι σαφής: επιθυμεί να διατηρήσει τις αποστάσεις του από την πορεία που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια θέλοντας να στείλει μήνυμα ανανέωσης της ΝΔ και να χαράξει μια ορατή διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Η κίνησή του, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αρχικά την αμηχανία και μετά την ενόχληση του επιτελείου του κ. Καραμανλή, όταν μάλιστα υπήρξε και διαρροή της Ρηγίλλης ότι «όσα είπε ο πρόεδρος ισχύουν στο ακέραιο». Η στάση του κ. Σαμαρά ήταν «μονόδρομος», σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ που ανήκουν στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Και αυτό διότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ αναγνωρίζει ότι, αν θέλει ο κ. Σαμαράς να εισπράξει μέρος της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση λόγω των μέτρων, «πρέπει να αποκηρύξει το χθες», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η σιωπή που ενοχλεί

Ουσιαστικά μεταδίδεται ότι και ο κ. Καραμανλής έκανε σφάλματα και δεν είναι υπεράνω κριτικής, ενώ πληθαίνουν οι επισημάνσεις πως ο κ. Σαμαράς δυσκολεύεται να υπερασπιστεί το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ από τη στιγμή που δεν το κάνει ο πρώην πρωθυπουργός και σιωπά. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε πρόσφατα με τον κ. Καραμανλή σε κοινωνική εκδήλωση και είχαν μια σύντομη συνομιλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κρύψει σε συνομιλητές του την απορία του για τη στάση που έχει επιλέξει ο κ. Καραμανλής και κυρίως για το γεγονός ότι σιωπά και δεν υπερασπίζεται το έργο του.

«Αλλο οι προσωπικές σχέσεις και άλλο η πολιτική στάση» αναφέρουν συνομιλητές του κ. Σαμαρά, ο οποίος όμως δεν ξεχνάει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού στο πρόσωπό του τα τελευταία χρόνια αλλά και τη σημαντική απόφασή του να υπάρξει εκλογή του προέδρου της ΝΔ από τη βάση τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο εσωτερικό της ΝΔ διίστανται οι απόψεις για τον τρόπο που πρέπει ο κ. Σαμαράς να διαχειριστεί τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος. Πολλοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι μια διαγραφή του κ. Καραμανλή ή μια οικειοθελής αποχώρηση δεν θα βοηθούσε τη ΝΔ αλλά θα της δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα και επικαλούνται τη βάση του κόμματος που, όπως λένε, δεν έχει διάθεση «αποκαθήλωσης» του καραμανλισμού. «Η συζήτηση περί αξιολόγησης του Καραμανλή από επιτροπή ή ακόμη και τα όσα λέγονται για την ανάγκη αποχώρησής του από τη ΝΔ θα είναι επιζήμια για την παράταξη» λένε κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.

Επιτέλους αποφάσισε να μιλήσει

O κ. Καραμανλής αποφάσισε έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο σιωπής να μιλήσει και είναι θέμα ημερών πότε θα το πράξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να παραχωρήσει μια εφ΄ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη για να προετοιμάσει την άμυνά του εν όψει της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, στην οποία είναι βέβαιον ότι θα κληθεί να καταθέσει, αλλά και εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, στο οποίο θα ζητήσει να παρέμβει. Προτού λάβει την απόφασή του συζήτησε εκτενώς με τα πολιτικά στελέχη που εμπιστεύεται και με τα οποία συνομιλεί τους τελευταίους μήνες. Με τη συνέντευξη θα επιχειρήσει να αλλάξει την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη για τον ίδιο και την πολιτική του.

ΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΝΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ

1
«Διαχειριστικό κυβερνητισμό». Εκτιμά ότι ο κ. Καραμανλής υπέκυψε στις πιέσεις. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει η κατάσταση, τηρώντας ισορροπίες μεταξύ των υπουργών του.

2 Ατολμία.Δεν επεδίωξε τη ρήξη με διάφορες συντεχνίες για να γίνουν διάφορες αναγκαίες κινήσεις, όπως π.χ. άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

3 Δεν άλλαξε το μοντέλο που παρέλαβε από το ΠαΣοΚ, που στηρίχθηκε σε δανεικά και σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων.

4 Επικρίνει την ήπια προσαρμογή την περίοδο 2004-2007. Θεωρεί ότι ήταν πολύ ήπια και δεν ήταν και προσαρμογή, ενώ εκτιμά ότι αυτό φάνηκε όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση.

5 Θεωρεί ότι έπρεπε να πάρει «σκληρά» και «επώδυνα» μέτρα νωρίτερα και να μην προσφύγει σε εκλογές και ας έπεφτε η κυβέρνηση.

6 Αδυναμία να επιβάλει «αυτοκάθαρση» με αποτέλεσμα να προσπαθεί τώρα να διαγράψει τα «βαρίδια» και όσους, όπως λέει, «πλήγωσαν την παράταξη».

Saturday, 15 May 2010

Μπακογιάννη: «Σκέφτομαι το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού χώρου»


Επικριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Επικριτική για την αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αλλά και με τάσεις αυτοκριτικής για τη διακυβέρνηση της ΝΔ, και την προσωπική της στάση, εμφανίστηκε την Παρασκευή η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» .

Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε δε, ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού χώρου, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον.

«Σκέφτομαι το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος πολιτικός χώρος με νέες ιδέες, φιλελεύθερες, και όχι λαϊκίστικες. Θα το δούμε αυτό» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατέστησε όμως σαφές ότι «αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει τίποτε τέτοιο, είναι πρόωρο» .

Η πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η μάχη για τις ιδέες σου και όχι η διάσπαση της ΝΔ, δεν είμαι εγώ αυτή που θα πει σε κάποιον τι θα κάνει» .

Για την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ του μηχανισμού στήριξης η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «ήταν επιλογή μου να ψηφίσω με βάση τη συνείδηση μου. Υπάρχουν κάποιες ψηφοφορίες που θες να κάνεις το συνταγματικό σου δικαίωμα και καθήκον. Ήταν η σημαντικότερη στιγμή στην κοινοβουλευτική μου καριέρα» .

Αναφερόμενη στις επαφές του κ. Σαμαρά με τα κόμματα της Αριστεράς, τόνισε ότι «το να έχει κάποιος επαφές με την Αριστερά δεν είναι κακό, αλλά να ακολουθείς την ίδια γραμμή με την Αριστερά, αυτό είναι αδιανόητο» .

Όσον αφορά τη διαγραφή της είπε ότι «ο κ. Σαμαράς διέγραψε έναν βουλευτή που πήρε 40% στην εσωκομματική ψηφοφορία για την προεδρία, που εξέφραζε μια τάση στη ΝΔ που μπορεί να μην ήταν πλειοψηφούσα, αλλά πάντως δεν ήταν 10%. Από την ώρα που η ΝΔ παύει να είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα γίνεται κόμμα με σκληρή αρχηγική γραμμή» .

Η υπουργός πρόσθεσε ότι «στη ΝΔ υπήρχαν δύο δυνάμεις: Του εκσυγχρονισμού και του κρατισμού. Επικράτησαν οι δυνάμεις του κρατισμού. Ήθελα να πιστεύω ότι ο κ. Καραμανλής ανήκε στην πρώτη», προσθέτοντας ότι και «εγώ περιμένω να μιλήσει ο Καραμανλής» .

«Αποτύχαμε ως κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δεν είχαμε το θάρρος και την πολιτική βούληση να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο» τόνισε.

Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα προσωπικώς και άλλαξα και εγώ από τη διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν η μέριμνα για το συμφέρον του λαού, και γι΄αυτό προέταξα στη βουλή το συμφέρον της Ελλάδας, και όχι το κομματικό σημείωσε.

Επικαλούμενη μια ρήση του Αντώνη Καρκαγιάννη ( «Είμαι ανίκανος να στραφώ εναντίον της πατρίδας μου» ) το θάνατο του οποίου χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια, τόνισε ότι αυτό το μότο ακολουθεί πολιτικά.

Για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ανέφερε ότι «όταν 10.000 ακυρώσεις έρχονται στον τουρισμό μόνο στην Αθήνα, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε κίνηση κάποιων συνδικαλιστών δεν στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, στρέφεται εναντίον των εργαζομένων στον τουρισμό» .

Πρέπει να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας επισήμανε, ενώ επιτέθηκε στις καθυστερήσεις που σημειώνονται από την κυβέρνηση στην υγεία, το ΕΣΠΑ και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Για το ασφαλιστικό ν/σ η ανεξάρτητης βουλευτής δήλωσε ότι είναι πασιφανές ότι χρειάζονται μέτρα για το ασφαλιστικό, αλλά κάποια από αυτά δεν θα τα ψήφιζε. «Προϊόν κακής διαπραγμάτευσης η μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων. Μας ενδιαφέρει η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν έρχεται κάποιος να σου πει πώς θα μαζέψεις τα λεφτά» τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαρθρωτικές αλλαγές όπως στον ΟΣΕ, θα εξοικονομούσαν πόρους για τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα όπως τους συνταξιούχους.

Για υπόθεση Siemens

Εγώ όταν ήμουν στην κυβέρνηση είχα πει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Άλλο να έχεις σοβαρές πολιτικές ευθύνες, και όσοι είναι ένοχοι θα πρέπει να δικαστούν, και άλλο η λάσπη στον ανεμιστήρα δήλωσε η πρώην υπουργός.

«Θα πρέπει να γίνει αναθεωρητική βουλή για να γίνουν αλλαγές, γιατί η τροποποίηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών του κ. Καστανίδη είναι φενάκη» πρόσθεσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ 100,3

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια Ελλάδας και Τουρκίας

Με 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που υπογράφτηκαν από τους 17 υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισφραγίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο οποίος με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Α. Παπανδρέου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον Έλληνα αναπληρωτη Υπουργό των Εξωτερικών Δ.Δρούτσα:

-την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,

-το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,

-την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και

-την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας και Εμπορίου, η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,

-Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT),

και με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν υπέγραψε

-Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Στα θέματα Περιβάλλοντος η Υπουργός Περιβάλλοντος και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν:

-Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και

-Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών

Στον τομέα της Ενέργειας η κα Μπιρμπίλη συζήτησε με τον υπουργό ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ.Τανέρ Γιλντίζ, θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και υπέγραψαν:

-Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Στον τομέα της Εκπαίδευσης,της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς

-Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.

Επίσης η κα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού:

-Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στον τομέα των Μεταφορών υπογράφτηκαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ,

-Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

-Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και

-Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.

Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι συζήτησαν τη δυνατότητα να προσδιορισθεί κάποιο συγκεκριμένο λιμάνι, μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της επαναπροώθησης και υπέγραψαν

-Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη, και

-Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων

Οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Ερτουγκρούλ Γκιουνάι συζήτησαν τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών απο την Κίνα και άλλες χώρες, με κοινό προορισμό και υπέγραψαν

-Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και

-Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

Επίσης, ο Διευθυντής Συντάξεως του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου ANADOLU Δρ. Χιλμί Μπενγκί

-Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων

Επιπλέον υπογράφτηκε απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΟΤ κ. Ζακολίκο και τον Πρόεδρο TSE Ταχίρ Μπουγιουκελ Βατσιγκίλ,

-Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.

Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε

-Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey)

Thursday, 6 May 2010

Ψηφίστηκε τα μέτρα. Διαγραφές Ντόρας Μπακογιάννη και τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Τη διαγραφή των Σοφίας Σακοράφα, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός - Οι τρεις ψήφισαν «παρών»

Ψηφίστηκαν τα μέτρα-σοκ με ανταρσία στη ΝΔ και διαρροές στο ΠΑΣΟΚ

Διαγράφεται η Ντόρα Μπακογιάννη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από το κόμμα αφού ψήφισε ναι στα μέτρα. «Παρών» ψήφισαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Με “ανταρσίες” βουλευτών και στα δύο μεγάλα κόμματα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την ενεργοποίηση των μέτρων που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ναι στα μέτρα ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη παρά την αντίθετη γραμμή του κόμματός της. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. “Παρών” ψήφισαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την άμεση διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ των τριών «ανταρτών». Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν με 172 «ναι», 121 «όχι» και τρία «παρών».

Τα επεισόδια και οι νεκροί στην πορεία

Τρία άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο κτίριο της Marfin επί της οδού Σταδίου 23, μετά τη ρίψη μολότοφ. Ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους. 70 προσαγωγές, 25 συλλήψεις.

Αιματηρά επεισόδια εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερες από εκατό χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, οι οποίοι απωθήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των νεκρών






Σχετικά θέματα








Ανακοινώθηκαν από την Αστυνομία τα στοιχεία των τριών υπαλλήλων της τράπεζας MARFIπου έχασαν τη ζωή τους κατά τον εμπρησμό με μολότοφ του υποκαταστήματος στην οδό Σταδίου 23.

Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Φίλιππος Κουτσάφτης, που εξέτασε τα πτώματα πριν μεταφερθούν στο νεκροτομείο, ο θάνατός τους οφείλεται σε ασφυκτικά αίτια, λόγω του πυκνού καπνού.

Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.

Προανάκριση για το θάνατο των τριών υπαλλήλων και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών γίνεται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Χρυσοχοΐδης: «Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία»

«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία. Δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία, δυνάμεις με ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, εκμεταλλεύθηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με βόμβες μολότοφ προκάλεσαν το θάνατο τριών συμπολιτών μας και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή άλλων. Επιχείρησαν επίσης να εισβάλουν στη Βουλή» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συνέχισε: «Εκφράζω την οδύνη μου για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας και απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτοί που δολοφονήσαν τους τρεις εργαζόμενους συνανθρώπους μας θα συλληφθούν.

Θέλω να τονίσω ότι ο μόνος τρόπος για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο οι δυνάμεις της τυφλής βίας, που προσχηματικά και μόνο επικαλούνται την κρίση για να σπείρουν στο πέρασμά τους καταστροφή και πόνο, είναι η υπεύθυνη στάση όλων μας».

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.

Επίσης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές, τα παρακάτω κτίρια:

- Το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15,

- Το κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40,

- Κτίριο Γραφείων, στην οδό Συγγρού 1.

Ζημιές υπέστησαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων. Τέλος πέντε άτομα μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα, στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματά» και «Σωτηρία». Στην αντιμετώπιση των συμβάντων, συμμετείχαν 110 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα, ενώ πριν την έναρξη των επεισοδίων υπήρχε διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας. Προανάκριση διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία».

Στις 70 οι προσαγωγές

Kατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, ομάδες ατόμων, που είχαν παρεισφρήσει σε διάφορα σημεία κατά μήκος των πορειών, εξαπέλυσαν ιδιαίτερα βίαιες επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και κτίρια, καθώς και εμπρησμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών συνανθρώπων μας.

Ειδικότερα:

-Επιτέθηκαν διαδοχικά και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που περιφρουρούσαν το Κοινοβούλιο, επιχειρώντας να εισέλθουν στον υπερυψωμένο προαύλιο χώρο. Οι ομάδες απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με τη χρήση δακρυγόνων.

-Την 14:03 ώρα, ομάδα ατόμων, με σφυριά και πέτρες, έσπασε την τζαμαρία του υποκαταστήματος της MARFIBANK, επί της οδού Σταδίου 23, και έριξε στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ προκαλώντας μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στο ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εργαζόμενοι και να χάσουν τη ζωή τους, από ασφυξία, τρεις υπάλληλοι της Τράπεζας.

-Επιπλέον, άγνωστα άτομα προκάλεσαν εμπρησμό σε ξύλινο περίπτερο στην είσοδο του Ζαππείου, επί της οδού Αμαλίας, καθώς επίσης και σε κτίριο της Νομαρχίας στη Λεωφόρο Συγγρού 15, σε κτίριο της Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40 και σε κτίριο που στεγάζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Λεωφόρο Συγγρού 1. Ζημιές υπέστη επίσης από πυρκαγιά, ένα πυροσβεστικό όχημα, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

-Επίσης, σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπως στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, στις πλατείες Συντάγματος και Κοραή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, άτομα προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν είκοσι εννιά (29) αστυνομικοί.

-Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί συνολικά εβδομήντα (70) άτομα, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί εικοσιπέντε (25) για διάφορα αδικήματα (επιθέσεις κατά αστυνομικών, πρόκληση φθορών, διατάραξη κοινής ειρήνης κλπ.). Από τους συλληφθέντες τρία (3) άτομα κατελήφθησαν να έχουν αφαιρέσει είδη από κατάστημα, στο οποίο νωρίτερα είχαν προκαλέσει φθορές, ενώ άλλα δέκα (10) άτομα συνελήφθησαν μετά από έλεγχο, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα σε οίκημα το οποίο είχαν καταλάβει παράνομα επί της οδού Ζαΐμη.

Ένας τραυματίας παραμένει στο «Γ. Γεννηματάς»

Από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» εκδόθηκε το εξής ιατρικό ανακοινωθέν: «Στο Νοσοκομείο μας σήμερα, μεταφέρθηκαν 10 άτομα από τις 2:30μ.μ. Εξ αυτών 2 υπάλληλοι της τράπεζας Marfiμε πρωτοβουλία της διοίκησης της, μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό Νοσοκομείο μετά την παροχή Α΄ βοηθειών. Εκ των υπολοίπων αναχώρησαν οι 7 και ένας νοσηλεύεται».

Ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών για το κτίριο που κάηκε

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το κτίριο στην οδό Αμαλίας 40, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά από εμπρηστική ενέργεια, το μεσημέρι, δεν ήταν κτίριο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Το κτίριο στεγάζει Τελωνειακές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα την Δ17 - Δασμολογική Διεύθυνση, Δ18 - Διεύθυνση Τελωνειακών Οικονομικών Συστημάτων, Δ19 - Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών και τη Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Δεν υπήρξαν θύματα, ούτε κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Οι ζημιές στο κτίριο είναι εκτεταμένες, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση «στο κτίριο δεν υπήρχαν κρίσιμα αρχεία με στοιχεία φορολογουμένων από διασταυρώσεις, ούτε παλιά αρχεία του ΣΔΟΕ».

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν στην διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.

Ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και Τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.

Επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των απεργών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περί τις 30 προσαγωγές.

Πορεία διαμαρτυρίας αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη

Μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έκαναν πορεία απόψε στη Θεσσαλονίκη και φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου, πέρασαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στη συμβολή της Αριστοτέλους με την Ερμού, και στη συνέχεια επέστρεψαν στο άγαλμα του Βενιζέλου όπου και διαλύθηκαν.

Mικρής έκτασης επεισόδια στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν στην Πάτρα κατά την διάρκεια της πορείας που είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα ομάδες αντεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Επίσης χρήση χημικών έγινε, όταν η πορεία έφθασε στην πλατεία Γεωργίου και αρκετοί από τους διαδηλωτές αισθάνθηκαν δυσφορία.

Παράλληλα ομάδα αντεξουσιαστών έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να γίνει κατάσβεση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές, αλλά οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα.

Πριν αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας στην οδό Ερμού, ζητώντας την απελευθέρωση των ατόμων. Επίσης στην Πάτρα έγινε και δεύτερη πορεία που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ.

Φθορές και στη Νομαρχία Αθηνών

Σημαντικές φθορές υπέστη το ισόγειο και ο πρώτος όροφος της Νομαρχίας Αθηνών, σήμερα γύρω στις 3:30 μετά το μεσημέρι, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο κτήριο σπάζοντας με λοστούς τις τζαμαρίες του.

Στη συνέχεια με ένα μπετόνι βενζίνη περιέλουσαν το χώρο, έβαλαν φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε και στον πρώτο όροφο.

Την ίδια ώρα ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και οι συνεργάτες του συνεδρίαζαν στον 7ο όροφο και λίγο έλειψε να εγκλωβιστούν.

Ο κίνδυνος, όμως, απομακρύνθηκε, καθώς ο νομάρχης και οι συνεργάτες του βοηθούμενοι κατέφυγαν στην ταράτσα παρακείμενου κτηρίου χωρίς να κινδυνέψει κανείς τους.

Eπεισόδια και στο Βόλο

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα στο Βόλο όταν μαζί με συναδέλφους τους δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ αλλά και βροχή αντικειμένων από μεγάλη ομάδα ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου έξω από την Νομαρχία Μαγνησίας.

Νωρίτερα η ίδια ομάδα αποτελούμενη από εκατό περίπου άτομα αναμείχθηκε με τους εργαζόμενους της περιοχής που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βόλου φορώντας κουκούλες και μαντίλια που κάλυπταν το πρόσωπο τους. Κατά την διάρκεια της πορείας προκάλεσαν ζημιές σε δύο καταστήματα, δύο τράπεζες, σε ένα αυτοκίνητο εταιρείας security καθώς και στο παλιό κτίριο της Νομαρχίας. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Wednesday, 5 May 2010

Επεισόδια και νεκροί στην πορεία


Τρία άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο κτίριο της Marfin επί της οδού Σταδίου 23, μετά τη ρίψη μολότοφ που προηγήθηκε από ομάδες αντεξουσιαστών.

Αιματηρά επεισόδια εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερες από εκατό χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, οι οποίοι απωθήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Τρεις νεκροί

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο τέλος των μεγάλων συγκεντρώσεων και πορειών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άντρα υπαλλήλους της τράπεζας Marfin, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από πυρκαγιά στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου 23.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική και την αστυνομία, ομάδα νεαρών που ήταν μέσα στην πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πέταξε βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου 23, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο. Στην τράπεζα εγκλωβίστηκαν συνολικά 8 άτομα.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί πετούσαν πέτρες εναντίον των πυροσβεστών εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ταραξίες και οι πυροσβέστες μπήκαν στην τράπεζα σβήνοντας τη φωτιά. Απεγκλώβισαν τέσσερις γυναίκες κι έναν άντρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί τους είπαν ότι είχαν παγιδευτεί κι άλλοι υπάλληλοι.

Οι πυροσβέστες ανέβηκαν στους ορόφους και στον τρίτο όροφο, βρήκαν νεκρούς τις δύο γυναίκες και τον έναν άνδρα, οι οποίοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς. Η μία από τις γυναίκες είχε προσπαθήσει να βγει στο μπαλκόνι αλλά δεν πρόλαβε.

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκφράζει την βαθύτατη οδύνη της για τον τραγικό θάνατο των συναδέλφων μας, υπαλλήλων της Marfin Egnatia Bank, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Τα θερμότατα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.

Επίσης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές, τα παρακάτω κτίρια:

- Το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15,

- Το κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40,

- Κτίριο Γραφείων, στην οδό Συγγρού 1.

Ζημιές υπέστησαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων. Τέλος πέντε άτομα μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα, στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματά» και «Σωτηρία». Στην αντιμετώπιση των συμβάντων, συμμετείχαν 110 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα, ενώ πριν την έναρξη των επεισοδίων υπήρχε διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας. Προανάκριση διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία».

Πετροπόλεμος και χημικά

Σοβαρά επεισόδια, πετροπόλεμος και μάχες με αστυνομικούς σημειώθηκαν και στο Σύνταγμα, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στα σκαλάκια της Βουλής, την ώρα που είχα αποχωρήσει ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ και κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο Συγγρού. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης στη Βουλή, η οποία έκανε χρήση χημικών και τους απώθησε.

Εν τω μεταξύ έφθασαν στο σημείο κι άλλες ομάδες διαδηλωτών με αποτέλεσμα το Σύνταγμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ αρκετοί επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών από την κάτω πλευρά μέσω της οδού Μητροπόλεως, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ωστόσο, κάποιοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν πυροσβεστικό όχημα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός από το οποίο οι πυροσβέστες πρόλαβαν να βγουν την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης έβαλαν φωτιά στο κτίριο της οδού Αμαλίας 40 όπου στεγάζεται το πρώην ΣΔΟΕ (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών στο τρίτο και τέταρτο όροφο. Το κτίριο υπέστη σοβαρότατες ζημιές ενώ η ΥΠΕΕ καταστράφηκε.

Ταυτόχρονα άλλοι έβαλαν φωτιά στο περίπτερο ακριβώς απέναντι στην είσοδο του Ζαππείου, το οποίο καταστράφηκε ενώ οι φλόγες παρ' ολίγον να επεκταθούν προς το Άλσος του Ζαππείου, αλλά η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα ένα εκ των οποίων μπροστά στη νομαρχία στη λεωφόρο Συγγρού στο κτίριο της οποίας προκλήθηκαν ζημιές στο ισόγειο, ενώ έσπασαν δεκάδες καταστήματα.

Τα επεισόδια αφού είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές μεταφέρθηκαν μπροστά στα Προπύλαια όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και πάλι απώθησαν τους ταραξίες με χρήση χημικών.

Μετά τον εμπρησμό στη οδό Σταδίου (Μαρφίν) με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Αττικής ενώ έφτασαν και ενισχύσεις από τους όμορους νομούς, που ήταν σε ετοιμότητα από το πρωί και ξεκίνησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και το υπόλοιπο κέντρο με προσαγωγές υπόπτων κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Παράλληλα έχουν δοθεί εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν κάμερες κι άλλα στοιχεία με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών του εμπρησμού στο υποκατάστημα της Marfin.

Ο απολογισμός των ζημιών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, λόγω του ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στο κέντρο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές. Επίσης αρκετά άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε νοσοκομεία.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν στην διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.

Ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και Τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.

Επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των απεργών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περί τις 30 προσαγωγές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sunday, 2 May 2010

Στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον υπουργό  Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Στα εκατόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ θα φτάσει το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) και θα έχει τριετή ορίζοντα, όπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον κ.Γιούνκερ, οι πρώτες δόσεις θα διατεθούν στην Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου, οπότε θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα διαθέσουν μέχρι 80 δισ.ευρώ από τα οποία, τα 30 δισ. ευρώ, θα δοθούν φέτος. Τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ, από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ, θα διατεθούν από το ΔΝΤ.

Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 7 Μαΐου, για να συζητηθεί η κατάσταση της Ελλάδας και το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε σήμερα.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για το μέλλον της Ελλάδας και τη σταθερότητα της ευρωζώνης και είπε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα είναι «δύσκολα, οδυνηρά αλλά απαραίτητα». Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί. Σύμφωνα με το ΔΝΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα μέχρι να αρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας.
  • Το ΔΝΤ
Σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε σήμερα, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σημειώνει επίσης ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα το οποίο ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία, να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την σταθερή δέσμευσή της να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επαναφέρει την οικονομία της χώρας στη σωστή κατάσταση και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο Ντομινίκ Στρος Καν προσθέτει ότι η δημοσιονομική πολιτική και τα αναπτυξιακά μέτρα είναι οι δύο κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο συνδυασμός των περικοπών και της αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 11% του ΑΕΠ, τα οποία είναι επιπλέον των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, αποσκοπεί στο να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ και αρχής γενομένης από το 2013 να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, αναφέρει.
  • Καθοριστική η στιγμή για την Ελλάδα
Νωρίτερα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, τόνιζαν σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ότι, σε αντάλλαγμα για το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η Αθήνα ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια. «Υπάρχει συμφωνία από τις ελληνικές αρχές ότι, αν υπάρξει ανάγκη για επιπλέον μέτρα, τα επιπλέον μέτα θα ληφθούν», επισήμανε ο Σερβας Ντερούς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταθέτουν κάθε τρίμηνο εκθέσεις στους δανειστές. «Θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, ίσως χωρίς προηγούμενο στους όρους, σε σχέση με αυτό που κάνουμε με άλλε χώρες», τόνισε ο Ντερούς και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και θα τους ζητήσει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι πολιτικές θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται συνέχεια, επισήμανε από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν, από το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας «δρακόντειες» τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες κατέληξαν οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές. «Θα είναι δύσκολα αλλά θα γίνουν. Είναι καθοριστική η στιγμή για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.
  • Το ταμείο των Τραπεζών
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει τη δημιουργία ειδικού Ταμείου έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, που μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με επισφάλειες. Το «Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης θα διασφαλίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια ανά πάσα στιγμή», τόνισε Ντερούς. «Όπως πάντα, όμως, θα υπάρχουν προϋποθέσεις», διευκρίνισε. [ΤΑ ΝΕΑ: 02/05/2010, Web-Only]

Το σκληρό πακέτο για την οικονομία

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών:

  1. Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έχοντες μεικτές αποδοχές άνω των 3000 ευρώ, δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα. Όσοι κινούνται κάτω από αυτό το όριο, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα
  2. Μειώνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στον στενό δημόσιο τομέα. Για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.
  3. Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία. Οι έχοντες (σε επίπεδο μεικτών) σύνταξη που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ θα εισπράττουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγεννα
  4. Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα 3 χρόνια.
  5. Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ
  6. Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
  7. Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
  8. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
  9. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.
  10. Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (είναι σήμερα στο 2%) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.
  11. "Κόβεται" η καταβολή της δεύτερης δόσης του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης.
  12. Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση
  13. Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους
  14. Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα
  15. Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών
  16. Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ).
Άμεσα κατατίθεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

  • Υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου
  • Σύνδεση του χρόνου συνταξιοδότησης με την εξέλιξη του προσδόκιμου χρόνου ζωής
  • Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
  • Θέσπιση εγγυημένης σύνταξης για όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους η οποία θα καταβάλλεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια