Tuesday 25 May 2010

Το ντόμινο απ' το κόψιμο του Φώτη Κουβέλη

Η μη εκλογή ως συνέδρου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη από την κομματική οργάνωση Καλλιθέας ήταν το κερασάκι στην τούρτα και πυροδότησε εκ νέου το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στις οργανώσεις του κόμματος. Καχυποψία, αποκλεισμοί, τακτικισμοί και κλίμα γενικότερης απαξίωσης φαίνεται ότι είναι η κυρίαρχη εικόνα.


Στην Πρέβεζα, τη Χαλκίδα, το Χαϊδάρι αποχώρησαν από τις προσυνεδριακές συνελεύσεις μέλη και στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», ενώ στην οργάνωση των πανεπιστημιακών έμειναν «εκτός» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευαγγελία Μπουρνόβα και η καθηγήτρια Σόνια Τσιτύλου - Γιάνναρου. Κατάσταση που οδηγεί τον εκ της «Πτέρυγας» Θ. Μαργαρίτη να επισημαίνει: «Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε, άλλοι μας δείχνουν την πόρτα. Πού είναι η ηγεσία να βάλει όρους στο παιχνίδι;».

«Ο πρόεδρος θα προστατέψει το κόμμα από ακραίες συμπεριφορές. Οι αποσχιστικές τάσεις θα απομονωθούν, προβοκάτσιες και στημένες ψηφοφορίες είναι έξω από την κουλτούρα μας», επισημαίνουν συνεργάτες του Α. Τσίπρα, οι οποίοι προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Στο τεταμένο αυτό κλίμα ουδείς από την πλευρά των «Ανανεωτικών» μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά τους την επόμενη μέρα του συνεδρίου. Θα παραμείνουν στον ΣΥΝ, θα διαρρήξουν τις σχέσεις τους αποχωρώντας; « Κρίσιμο ζήτημα θα είναι οι αποφάσεις του συνεδρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το αν θα επιδιωχθεί μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία ώστε να μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί», λέει στέλεχος των «Ανανεωτικών», το οποίο με τα σημερινά δεδομένα δίνει μικρές πιθανότητες σε αυτή την προοπτική.

Από την άλλη πλευρά το «κείμενο Λαφαζάνη» αντιμετωπίζεται μάλλον διστακτικά από τα μέλη, οδηγώντας μάλιστα τον συντάκτη του να υποστείλει την κριτική του προς την Ε.Ε. και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος.

Οσα μάλιστα στελέχη συντάσσονται με το κείμενο έχουν να αντιμετωπίσουν και την καχυποψία ότι επιδιώκουν να ανοίξουν δίοδο επαφής με τον Α. Αλαβάνο. «Οσοι συντηρούν αυτή τη σπερμολογία δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα» επισημαίνει ο Δ. Στρατούλης, ενώ άλλα στελέχη εκφράζουν την άποψη ότι αμέσως μετά το συνέδριο οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικές. Δεν αποκλείουν μάλιστα τη δημιουργία ενός φορέα, (από τις ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ και μερίδας ανένταχτων), εκτός ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν πείσθηκαν από την ανακοίνωση των προαναφερθεισών συνιστωσών περί μη αποχώρησής τους.

Για να υποστηρίξουν την άποψή τους υπενθυμίζουν την κίνηση της ΚΟΕ να ζητήσει να πληροφορηθεί το ποσοστό που δικαιούται από τη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ (περίπου 300.000 ευρώ) και τη δυνατότητα να την «προεισπράξει». Σύμφωνα πάντως με την ιδρυτική συμφωνία του σχήματος, ο λογαριασμός είναι δεσμευμένος μέχρι τη λήξη της θητείας της Βουλής, και μετά αν το σχήμα διαλυθεί θα ακολουθηθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Κάπου στο μέσον βρίσκονται όσοι έχουν συνταχθεί με το επίσημο κείμενο των «Θέσεων». Δηλαδή το ήμισυ του «Αριστερού Ρεύματος», η πρωτοεμφανιζόμενη «Πλατφόρμα 2010» και τα νεότερα στελέχη του κόμματος που τάσσονται με τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Κοινή συνιστώσα τους το ότι, όπως λένε σε συζητήσεις, «δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον του ΣΥΝ για το αμφίβολο πλέον μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του, εξάλλου και τα διαζύγια έχουν και την καλή τους πλευρά...».

No comments: