Tuesday, 25 May 2010

Η κυρία Μαντέλη κλείδωσε την Προανακριτική

  • Η πρώην υπάλληλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οριστικοποίησε την παραπομπή πέντε πρώην υπουργών

  • Oλική ανατροπή στην πορεία της κοινοβουλευτικής έρευνας για την υπόθεση του Βατοπαιδίου προκάλεσε η κατάθεση της κυρίας Σταματίνας Μαντέλη την Παρασκευή στον ανακριτή. Εκεί όπου το ΠαΣοΚ αναζητούσε ψήγματα ενδείξεων για να στοιχειοθετήσει την παραπομπή πέντε υπουργών του κ. Κ. Καραμανλή σε προανακριτική επιτροπή, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του χάρισε ακλόνητες αποδείξεις και προκάλεσε μιαν απίστευτη αναταραχή στη ΝΔ, η οποία προσπαθεί ήδη να πλήξει την αξιοπιστία της υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα κάνει για να γλιτώσει την άσκηση δίωξης εις βάρος της.
  • Παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου κατά τους τελευταίους μήνες δεν έφερε στην επιφάνεια νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, αλλά και παρά το φάσμα της παραγραφής του μεγαλύτερου μέρους των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων, το ΠαΣοΚ είχε ήδη αποφασίσει να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να μην κατηγορηθεί από την Αριστερά ότι κουκουλώνει την υπόθεση. Εγκαλούμενοι θα είναι και πάλι οι κκ. Ευ. Μπασιάκος, Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης. «Η εμπλοκή πολιτικών κυβερνητικώνπροσώπων στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου είναι αναμφισβήτητη» θα επισημαίνεται στο πόρισμά τους, στο οποίο θα γίνεται ειδική μνεία στη νέα μαρτυρία του κ. Δούκα ότι «το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης, αφού τον Ιούνιο του 2004 μού τηλεφώνησε ο κ. Ι. Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων». Ειδικά μετά την κατάθεση στην Επιτροπή της κυρίας Μαντέλη (πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης στο υπουργείο Γεωργίας), στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι η παραπομπή έχει «κλειδώσει» και αναζητούν τρόπους επίλυσης του ζητήματος της παραγραφής.
  • Στο στρατόπεδο των βουλευτών της ΝΔ υπάρχει προβληματισμός για το αν θα επιμείνουν μόνο σε αόριστες αναφορές περί «πολιτικών ευθυνών» για τα «γαλάζια» στελέχη, καθώς μια τέτοια τακτική καθιστά αίολη την κατ΄ αρχήν απόφασή τους να βάλουν στο «κάδρο» των υπευθύνων τους «πράσινους» πρώην υφυπουργούς κκ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη, καθώς και τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνταντίνου. Ταυτόχρονα η Ρηγίλλης θα υποστηρίξει ότι η κυρία Μαντέλη «θυμήθηκε» ξαφνικά πως ελάμβανε εντολές από υπουργούς, επιδιώκοντας την παραγραφή και της δικής της δίωξης, μέσω της συμπαραπομπής, αλλά και με χρήση της νέας διάταξης που θέσπισε η κυβέρνηση περί επιείκιας των μαρτύρων που δίνουν στοιχεία σε μεγάλες υποθέσεις.

Τι θα γίνει με την παραγραφή

  • Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή μπορεί να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο πρώην κυβερνητικά στελέχη μόνο για αδικήματα που τελέστηκαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007. Για την παράκαμψη αυτού του απροσπέλαστου, σύμφωνα με όλους τους νομικούς, σκοπέλου, η κυβέρνηση υπιοστηρίζει ότι είναι δυνατόν να αποδοθούν σε (πρώην) υπουργούς κατηγορίες περί «ηθικής αυτουργίας» για πράξεις υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίες συντελέστηκαν μέσα στα όρια της παραγραφής (δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2007), ανεξάρτητα από τον χρόνο κατά τον οποίο τα κυβερνητικά στελέχη είχαν υπογράψει τις αρχικές σχετικές αποφάσεις που (καθ)οδήγησαν (σ)τις ενέργειες των υπηρεσιακών. Συνταγματολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι του ελληνικού Συντάγματος υπερέχουν οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με τις οποίες τα κακουργήματα αυτής της μορφής υπάγονται σε εικοσαετή παραγραφή και άρα μπορούν να ασκηθούν διώξεις από το 1990 και εντεύθεν.

Αλλάζουν τα δεδομένα στην έρευνα για το Βατοπαίδι

  • Το περιεχόμενο της κατάθεσης της κυρίας Μαντέλη προκάλεσε αίσθηση και ήδη μέλη της Εξεταστικής ζήτησαν να παραδοθεί η προθεσμία υποβολής της επιτροπής που εκπνέει την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να αξιολογηθούν όσα κατέθεσε, καθώς η ίδια, ασκώντας δικαίωμα που της παρέχει η δικονομία, καθώς είναι ήδη κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση, είχε διά του συνηγόρου της κ. Ι. Μαντζουράνη διαμηνύσει την άρνησή της να εξεταστεί από αυτή την Εξεταστική.
  • Είχε καταθέσει ωστόσο στην προηγούμενη Εξεταστική που λειτούργησε το φθινόπωρο του 2008 και τότε όχι μόνον είχε... παραλείψει να αναφέρει όσα ενοχοποιητικά κατέθεσε τώρα, αλλά είχε αρνηθεί την εμπλοκή πολιτικών, εμφανιζόμενη ως... ευσυνείδητη υπάλληλος που είχε διεκπεραιώσει με ζήλο τις επίμαχες ανταλλαγές.
  • Ο ζήλος της όμως απεδείχθη τόσο υπερβολικός ώστε με τη συ νταξιοδότησή της πήρε σπίτι της όλους τους φακέλους της υπηρεσίας της που σχετίζονταν με το Βατοπαίδι, όπως διαπιστώθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές, και χρειάστηκε να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση από την κυρία Κατερίνα Μπατζελή, νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για να επιστραφούν τα έγγραφα στον φυσικό τους χώρο.
  • Τη σκοπιμότητα της αλλαγής στροφής στην υπερασπιστική γραμμή της κυρίας Μαντέλη ορισμένοι «γαλάζιοι» τη θεώρησαν εν θερμώ ως αποτέλεσμα του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου περί «επιείκειας μαρτύρων», ισχυρισμός που λίαν συντόμως απεδείχθη αστήρικτος, όπως αστήρικτα είναι και όσα ακούστηκαν για «ανταλλάγματα» που της εδόθησαν από κυβερνητικής πλευράς. Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η στάση της δεν είναι παρά προϊόν νομικών ερμηνειών, σύμφωνα με τις οποίες η πιθανολογούμενη παραγραφή των αδικημάτων για τα πολιτικά πρόσωπα είναι ενδεχόμενο να συμπαρασύρει και τυχόν συμμετόχους, όπως θεωρείται η ίδια.

No comments: