Monday 6 February 2012

Καμία συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς, η θέση του ΠΑΣΟΚ


Στη θέση ότι «αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι πως τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς» κατέληξε το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Π.Μπεγλίτης άφησε αιχμές για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διαπραγμάτευση, ενώ έχει ενοχλήσει την Ιπποκράτους ο τρόπος που εμφανίζει ο πρόεδρος της ΝΔ ως προσωπική του επιτυχία τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του διευρυμένου οργάνου, ο Γ.Παπανδρέου περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι ώρες αυτές είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Οι εταίροι μας έχουν έτοιμο ένα Plan A για την παροχή βοήθειας παρά τις δύσκολες δεσμεύσεις και ένα plan B μιας πιθανής χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργό, Λουκάς Παπαδήμος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συντάξουν σημείωμα, το οποίο θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα, των συνεπειών για τη χώρα εάν οι ευρωπαίοι εταίροι  ενεργοποιήσουν το Plan Β, δηλαδή την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή εκ του ασφαλούς κριτική που κυρίως προέρχεται από τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της χώρας και μιας πιθανής κατά συνέπεια εξόδου από την ευρωζώνη και το ευρώ.

«Στη βάση αυτή θα γίνει η συζήτηση όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και σε όλες τις συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός και με τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς και στη σχετική συζήτηση που θα γίνει την επόμενη περίοδο στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για το πακέτο που διαμορφώνεται» είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Ειδικότερα για τα εργασιακά θέματα, ο  κ. Μπεγλίτης είπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στείλει το μήνυμα πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια διαπραγματεύσεων οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν με αξιοποίηση και του παραμικρού περιθωρίου βελτίωσης του πλαισίου, ενώ το Κίνημα θα καταθέσει και εναλλακτικές προτάσεις.

Σε ότι αφορά το μη μισθολογικό κόστος ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι υπάρχουν απόψεις για μείωσή του κατά 2-3 μονάδες κάτι το οποίο θα συζητηθεί στην απογευματινή σύσκεψη με τον κ. Παπαδήμο.

Σε ότι αφορά το επικουρικό ασφαλιστικό ο κ. Μπεγλίτης επέκρινε την ΝΔ για «ρητορική χωρίς ρεαλιστική βάση καθώς αυτά που υποστηρίζει είτε έχουν προϋπολογιστεί ως το 2013 είτε δημιουργούν τεράστια προβλήματα». «Η εσωστρεφής διαπραγματευτική τακτική της ΝΔ έχει οδηγήσει την Τρόικα στην αναζήτηση περαιτέρω περικοπών των κυρίων συντάξεων» είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Αναφερόμενος στα χρονικά πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει, συνυπολογίζοντας και τα 14 δισεκατομμύρια που θα πρέπει να πληρωθούν για ομόλογα του Μαρτίου, να έχει ψηφιστεί ως τις 15-16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημερομηνία της επίσημης πρόσκλησης στον ιδιωτικό τομέα για συμμετοχή στην εθελοντική διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι επετεύχθη η κατά μία μέρα παράταση όλης της διαδικασίας των συζητήσεων και πιο συγκεκριμένα αντί για σήμερα, οι τελικές θέσεις των πολιτικών αρχηγών θα διατυπωθούν την Τρίτη, η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup θα διεξαχθεί την Τετάρτη και η συνεδρίαση Eurogroup-Ecofin θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου θα θέσει σήμερα, Δευτέρα, στον πρωθυπουργό το ζήτημα της διεξαγωγής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών απ' ευθείας με την κ. Λαγκάρντ και τους κ. Μπαρόζο, Ρεν, Ντράγκι και Σοίμπλε, προκειμένου να διατυπωθούν οι ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε επίσης ότι θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εντός της εβδομάδας, καθώς όπως είπε οι ΚΟ των τριών κομμάτων θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος του σχεδίου νόμου.

Σε ότι αφορά την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι συμφωνεί με αυτό ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ αντιδρά ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Παπαδήμο η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι σε αυτήν συνοψίζονται οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ η επιστολή εστάλη καθώς αποτελούσε και αίτημα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: