Sunday 5 February 2012

Ο συντηρητικός Σάουλι Νιινίστo νικητής των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία

O Νιινίστo (A) και ο αντίπαλός του Χααβίστο λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης. Οι τόνοι δεν ανέβηκαν στην προεκλογική εκστρατεία.  


Ο συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών Σάουλι Νιινίστο κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Φινλανδίας, δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων. Ο 63χρονος Νιινίστο, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών όταν η Φινλανδία εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2002, κερδίζει το 63% των ψήφων, έναντι 37% για τον αντίπαλό του, τον Πέκα Χααβίστο των Πρασίνων. Ο Χααβίστο, ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος που δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος, είχε χάσει και στον πρώτο γύρο της 22ας Ιανουαρίου, με μικρή όμως διαφορά.

Τόσο ο Χααβίστο όσο και ο Νιινίστo, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός, του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν, δηλώνουν εξίσου ευρωπαϊστές.

Όπως γενικά συνηθίζεται στη Φινλανδία, οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί μεταξύ τους κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι εξουσίες του προέδρου της Φινλανδίας έχουν συρρικνωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο ο πρώτος πολίτης της χώρας έχει τον τελευταίο λόγο για θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν αφορούν την ΕΕ, και θεωρείται σημαντικός διαμορφωτής της κοινής γνώμης.

Ο νέος πρόεδρος θα διαδεχθεί τη δημοφιλή Τάρια Χάαλονεν, η οποία δεν μπορούσε να είναι υποψήφια, καθώς έχει ολοκληρώσει δύο εξαετείς θητείες στο ανώτερο αξίωμα της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: