Περισσότερους «αιώνιους» φοιτητές και λιγότερους φοιτητές που ολοκληρώνουν με επιτυχία τις σπουδές τους και παίρνουν πτυχίο, «βλέπει» η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην εφετινή αναφορά της για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Συγκεκριμένα, στα στοιχεία που αφορούν στη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή,
καταγράφεται αύξηση των «αιωνίων» φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Ετσι, οι σπουδαστές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα εξάμηνα σπουδών αλλά οφείλουν μαθήματα, ανέρχονται σε 178.826.
καταγράφεται αύξηση των «αιωνίων» φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Ετσι, οι σπουδαστές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα εξάμηνα σπουδών αλλά οφείλουν μαθήματα, ανέρχονται σε 178.826.
Αναλυτικά, οι «αιώνιοι» φοιτητές αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος κατά 1,4%. Από τους 178.826, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887). Ο αριθμός των ανδρών φοιτητών στην συγκεκριμένη κατηγορία αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 3,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.227 άτομα. Αντίθετα, οι φοιτήτριες που δεν είχαν ολοκληρώσει τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους με την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών που προβλέπεται από το νόμο, αριθμούσαν το 2010-11 79.939. Σημειώθηκε έτσι μείωση του ποσοστού τους κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πάντως, από τους 178.826 που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο, δεν θεωρούνται όλοι «αιώνιοι». Κι αυτό γιατί ορισμένοι φοιτητές ή φοιτήτριες μπορεί να χρωστούν λίγα μαθήματα στα οποία ενδεχομένως εξετάστηκαν το χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοσίευση της συγκεκριμένης έρευνας.
Την ίδια στιγμή όμως, αρκετοί από τους φοιτητές που χρωστούν μαθήματα, έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους και απλά δεν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των πανεπιστημίων. Από τα στοιχεία της Αρχής φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών χρωστάει αρκετά μαθήματα ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις φοιτητών που σπούδαζαν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και αναγκάστηκαν να διακόψουν τη φοίτηση καθώς δεν μπορούσαν ν΄αντεπεξέλθουν στα έξοδα (ενοίκιο, σίτιση κ.α).
Ανά πανεπιστήμιο, η μεγαλύτερη αύξηση «αιώνιων» φοιτητών σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, σημειώθηκε στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (+52,2%). Ακολουθεί το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (+19,9%) και στην συνέχεια το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (+14,7%).
Πάντως, σε δύο ανώτατα Ιδρύματα, ο αριθμός των φοιτητών που χρωστούσε μαθήματα κατά τη λήξη των σπουδών τους μειώθηκε θεαματικά. Στο Πάντειο πανεπιστήμιο, από 9.793 «αιώνιοι» φοιτητές που υπήρχαν το ακαδημαϊκό έτος 2009-10, μειώθηκαν σε 5.523 το επόμενο έτος (-43,6%). Στο Ιόνιο πανεπιστήμιο η πτώση έφτασε το 13,3%.
Τέλος, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 παρουσίασε αύξηση 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το εκπαιδευτικό προσωπικό παρουσίασε μείωση κατά 5,1% ενώ από το σύνολο των 21 πανεπιστήμιων της χώρας, το προσωπικό μειώθηκε σε 17 και αυξήθηκε σε 4.
No comments:
Post a Comment