Thursday 26 March 2015

Χαμός στα social media: «Κράζεις ή θαυμάζεις» τη φετινή παρέλαση;

«Κράζεις ή θαυμάζεις» τη φετινή παρέλαση;

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαχνε ομάδες κρούσης κατά των εκδηλώσεων - Λοβέρδος: Μορφή προπαγάνδας οι χθεσινές εκδηλώσεις - Γεωργιάδης: Ωραία στρατιωτική παρέλαση - Πλεύρης: Συγχαρητήρια στη Ρένα Δούρου, με συγκίνησε - Με τον «Καραϊσκάκη» η απάντηση της Δούρου στους «ανιστόρητους»

Η χθεσινή εικόνα στο κέντρο της Αθήνας δεν θύμιζε σε τίποτα όλες όσες είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, έντονη αστυνομική παρουσία και κάγκελα στους δρόμους.



Αντίθετα τα κάγκελα αντικαταστάθηκαν από σκοινιά, η εξέδρα των επισήμων κατέβηκε στο επίπεδο του πεζοδρομίου και χωρίστηκε στα δύο προκειμένου κανείς να μην έχει στην πλάτη του τον Άγνωστο Στρατιώτη και ο κόσμος, ο οποίος παρά τη βροχή κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος, βρέθηκε μια ανάσα από τους επισήμους χωρίς παρατράγουδα.

Αυτό, όμως, που έκανε τη διαφορά ήταν η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Περιφέρειας Αττικής, μετά την παρέλαση, στον χώρο γύρω και πάνω από την πλατεία Συντάγματος να ξεκινήσει ένα μεγάλο γλέντι με δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Οι εικόνες αυτές πυροδότησαν την συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα με πολιτικούς όλων των κομμάτων να τοποθετούνται, άλλοι «κράζοντας» και άλλοι «θαυμάζοντας» την παρέλαση.

Η καθ' ύλην αρμόδια Ρένα Δούρου, η οποία την παραμονή της εθνικής επετείου είχε μια έντονη κόντρα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη (διαβάστε περισσότερα εδώ) και με αφορμή μια συζήτηση που είχε με τον ηθοποιό Νίκο Καλογερόπουλο έστειλε ένα μήνυμα προς «ανιστόρητους και όχι μόνο» μέσω του τραγουδιού «Καραϊσκάκης» από τον δίσκο του 2011 «Ιππείς της Πύλου».



Από τους λίγους που συνεχάρησαν την Περιφερειάρχη Αττικής για τις επιλογές της ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης ο οποίος εξομολογήθηκε ότι συγκινήθηκε βλέποντας την παρέλαση με τους γονείς του.



Μαζί του και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε λόγο για «ανοιχτή παρέλαση, χωρίς αποκλεισμούς».



Στον αντίποδα ο έτερος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος - κατά δήλωσή του - συγκρατήθηκε για να μην σχολιάσει τις εικόνες που ακολούθησαν την παρέλαση και αρκέστηκε στη φράση «ωραία Στρατιωτική παρέλαση!».



Πιο πολιτικά ήταν τα σχόλια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επικέντρωσαν την κριτική τους στο γεγονός ότι μέχρι πρότινος το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούσε στις καταστροφές των παρελάσεων και τώρα που έγινε κυβέρνηση σχεδιάζει τέτοιου είδους γιορτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που καλεί την κυβέρνηση να μην πιστέψει ότι «ο Έλληνας έχει κοντή μνήμη» κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι αλλάζει απόψεις «ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση» και επισημαίνοντας ότι «Το "όχι" στις παρελάσεις έγινε χθες "ναι" στις παρελάσεις, μαζί και με χορούς».

Ακατάσχετα κυνικούς με μόνο κίνητρο τη νομή της εξουσίας που έπληξαν  τον πιο ευαίσθητο πυρήνα της ίδιας της δημοκρατίας που είναι  η δημόσια αισθητική χαρακτήρισε τους διοργανωτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με δήλωσή του υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε  στα επεισόδια που αμαύρωναν τις παρελάσεις και διχάζαν το λαό, ότι προπηλάκιζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι αντιδρούσε στην ίδια την έννοια της παρέλασης αλλά χθες ακολούθησε την αισθητική των ΑΝΕΛ και της εθνικιστικής ακροδεξιάς, ότι ταυτιζόταν με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δημιουργούσ ομάδες κρούσης που εμπόδιζε τις εκδηλώσεις.

«Κομπάζουν για ειρηνικές παρελάσεις αυτοί που πριν τις κατέστρεφαν. Όσοι το αναπαράγουν χαρωπά δεν θυμούνται τίποτε;» έγραψε η Εύη Χριστοφιλοπούλου



«Δεν έχεις πάει ποτέ #παρέλαση είσαι υπέρ της κατάργησης τους και έπειτα οργανώνεις το σημερινό σκηνικό στο Σύνταγμα το λες και vertigo» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης



Ο Ανδρέας Λοβέρδος πήγε ένα βήμα πιο μπροστά κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» και ανακοινώνοντας ότι κατατέθηκε ερώτηση για το κόστος.


  • ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 26/03/2015

No comments: