Wednesday 7 May 2008

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΦΤΑΙΓΕ!

Δεν παρακολούθησα το συμπόσιο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Δθάβασα στις εφημερίδες σχετικά και έφριξα για άλλη μια φορά για την τακτική του Μητσοτάκη να θέλει να βγάζει λάδι τον εαυτό του και να ρίχνει το φταίξιμο για ό,τι κακό συνέβη στη χώρα, στους άλλους, όπως ας πούμε στον Ανδρέα και τον Γεώργιο Παπανδρέου (που δεν είναι πια στη ζωή και δεν μπορούν να μιλήσουν...). Επικαλείται κάποιες αξίες (τις οποίες δεν έχει), ειλικρίνεια (που ποτέ δεν τον διέκρινε), την αλήθεια (την οποία ποτέ δεν είπε) κι επιπλέον ισχυρίζεται ότι έχει τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του με την Ιστορία. Έτσι θέλει να πιστεύει! Ούτε πλήρωσε... Θα πληρώνει δια βίου και η Ιστορία είναι βέβαιο ότι τον έχει κατατάξει εκεί που του αξίζει: στις μαύρες σελίδες της. Αποτελεί ο Μητσοτάκης, ένα από τα χειρότερα παραδείγματα πολιτικού που έκανε τα πάντα για να παραμείνει στον αφρό.

Αναδημοσιεύω το ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας":



Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ , [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/05/2008]

Μιλώντας με την ειλικρίνεια, που ζήτησε από όλους, και την «απαραίτητη αυτοκριτική για τις πολιτικές ευθύνες και τις εξελίξεις», ο Κώστας Μητσοτάκης απολογήθηκε για ακόμη μία φορά για το 1965, λέγοντας ότι... έπραξε σωστά. Εριξε όλες τις ευθύνες στον Ανδρέα και δεν έκανε λόγο για αποστασία, αλλά για συμπλήρωση (!) της κυβέρνησης Νόβα.

Επέμεινε ότι έπραξε σωστά ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συμπόσιο του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη δικτατορία» (στη φωτ. χειροκροτείται κατά την προσέλευσή του)
Η χθεσινή τελετή έναρξης του συμποσίου, με τίτλο «από τον Ανένδοτο στη δικτατορία», του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», είχε και ηθικό δίδαγμα προς τις σημερινές πολιτικές ηγεσίες: να λειτουργούν με διαφάνεια για τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις και συμφωνίες και να αποφεύγουν τις χωρίς στόχους ακρότητες.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι έχει λύσει τους λογαριασμούς του με την Ιστορία και έχει πληρώσει το προσωπικό τίμημα «των γεγονότων του '65, ίσως και με το παραπάνω, δίκαια ή άδικα». Ζήτησε επίσης την «τελική μαρτυρία» του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για να τον επιβεβαιώσει, ώστε να διαλυθούν μύθοι που καλλιεργήθηκαν, και διαστρεβλώσεις ή αποσιωπήσεις γεγονότων.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα γεγονότα και τις εξελίξεις, που οδήγησαν στη δικτατορία, την επέρριψε στον «ελληνικό πολιτικό κόσμο» και όχι στο στέμμα ή τον ξένο παράγοντα. Οι ευθύνες τού τότε βασιλιά χαρακτηρίζονται «τραγικά λάθη», ενώ μηδενική ήταν η αναφορά του στον αμερικανικό παράγοντα. Ειδικότερα:

  • «Δεν τον ανατρέψαμε»

* Είπε ότι ο σκληρός πυρήνας της Ενωσης Κέντρου και ο ίδιος προσωπικά ζήτησαν από τον Γεώργιο Παπανδρέου να παραμείνει πρωθυπουργός, παρά τη στάση του Παλατιού, «και δεν τον ανατρέψαμε, όπως η αντίπαλη προπαγάνδα επί δεκαετίες προσπαθεί να εμφανίσει».

* Καταλόγισε άδικο στον Κωνσταντίνο να αρνείται στον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να αναλάβει ο ίδιος και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όμως «ο ΑΣΠΙΔΑ δεν ήταν κάποια σκευωρία της Δεξιάς, αλλά υπαρκτή παράνομη οργάνωση».

* Χαρακτήρισε απλό... τραγικό λάθος το συνταγματικό πραξικόπημα του τότε βασιλιά να ορκίσει πρωθυπουργό τον Αθανασιάδη Νόβα πριν προλάβει καν να παραιτηθεί ο Γεώργιος Παπανδρέου.

* Για τους αποστάτες (φυσικά, δεν τους αποκάλεσε έτσι) είπε: «Κάναμε από πλευράς τακτικής σωστά να συμπληρώσουμε την κυβέρνηση Νόβα», αν και «ίσως θα έπρεπε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια προς το Καστρί, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες επιτυχίας θα ήσαν μικρές».

* Κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για παρασκηνιακές συμφωνίες με τον αρχηγό της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλο (και τον βασιλιά) να ρίξουν την κυβέρνηση Στεφανόπουλου, μολονότι όδευε πλέον η χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική, και στη συνέχεια να ρίξουν και την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, με αποτέλεσμα να ανοίξουν το δρόμο στη δικτατορία.

* Εκανε μνεία μυστικής συμφωνίας των δύο πολιτικών για κυβέρνηση Κανελλόπουλου με πρόθεση την άρση ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος και την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Επικαλέστηκε, εν τέλει, ομολογία του Γ. Παπανδρέου, όταν και οι δυο ήταν υπό κράτηση, ότι «για όλα φταίει ο Ανδρέας». Μολονότι μάλιστα του ζήτησε (του Γ. Παπανδρέου) ο βασιλιάς να τον διαγράψει (τον Ανδρέα), δεν τον διέγραψε, «όχι επειδή με συνεκράτησε το τραγικό ενδεχόμενο του πατέρα να διαγράφει τον γιο του, αλλά το κωμικό από το ένα μπαλκόνι να μιλά ο πατέρας και από το άλλο ο γιος».

No comments: