Και περιμένετε να μείνω εγώ στην Αθήνα. Σαν ποταμός θα ξεχυθώ στις θάλασσες και στα όρη. Φεύγωωωωω! Το Σπτέμβρη ξανά...
Όσοι με διαβάζετε να περάσετε καλά κι όταν γυρίσω να τα λέμε.
Μήπως η κυρία Παπαρήγα θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα; Να μαζέψουν τα μπογαλάκια τους οι κουκουέδες και να πάνε σε κάποιο άλλο κράτος, αφού δεν δέχονται τους θεσμούς του ελληνικού κράτους! Δηλαδή, τι είναι το ΚΚΕ - κράτος εν κράτει;
Επισήμανε ότι δεν είναι άσχετη η εξαγορά της «Γερμανός» από τον ΟΤΕ, με την αύξηση των παγίων του Οργανισμού κατά 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πως υπάρχουν «πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες». Σε ό,τι αφορά στην Ολυμπιακή Αεροπορία, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις για τη σωτηρία της και μίλησε για απόφαση της κυβέρνησης να την οδηγήσει στο κλείσιμο, την οποία χαρακτήρισε «προμελετημένο έγκλημα».
O Ραγκούσης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει σε επαφή με τη συντεταγμένη κοινωνία και τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη πολιτικά η παρουσία του κόμματος στη ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να διαμορφώσει πρόγραμμα δράσης για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.
Σχετικά με δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα, ο Ραγκούσης τόνισε ότι τα οικονομικά όλων των κομμάτων δεν είναι εκτός κριτικής και πρόσθεσε ότι η αλήθεια, όσο επώδυνη και αν είναι πρέπει να γνωστοποιηθεί στο λαό. «Η θέση του ΚΚΕ που λέει εγώ δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν, παίρνω χρήματα απ' όπου θέλω, έχω όσες επιχειρήσεις θέλω είναι απαράδεκτη», σημείωσε. Τέλος, χαρακτήρισε προβοκατόρικες τις δηλώσεις στελεχών του ΚΚΕ που συνδέουν το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ.
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σήμερα ασκήθηκε από την αρμόδια Εισαγγελέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της διοίκησης του ΟΤΕ και της COSMOTE και της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», για τη γνωστή εξαγορά από τον ΟΤΕ και την COSMOTE της αλυσίδας των καταστημάτων «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Μία εξαγορά που, να θυμίσουμε, είχε τότε κοστίσει γύρω στο 1,3 δις, ένα τίμημα που αντιστοιχούσε σε 54 φορές τα καθαρά ετήσια κέρδη της εταιρείας.
Η δίωξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μηνυτήριας αναφοράς, την οποία είχαν καταθέσει 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Ο Τομέας Οικονομίας, μαζί με τον Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ, μία μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί το Φεβρουάριο του 2007.
Στο ΠΑΣΟΚ, αισθανόμαστε ότι η δίωξη αυτή μας δικαιώνει. Δικαιώνει την επιμονή μας να αναδεικνύουμε ζητήματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος, όπως αυτό. Και έχουμε δύο ερωτήματα και τα θέτουμε και τα δύο αυτά ερωτήματα στην κυβέρνηση.
Το πρώτο είναι, τι σκοπεύει να κάνει για το γεγονός ότι, η διοίκηση, η οποία σήμερα κατηγορείται για κακούργημα, είναι η ίδια ακριβώς διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία πρόσφατα πούλησε τον ΟΤΕ στη Deutsche Telekom;
Και το δεύτερο είναι, εάν σκοπεύει να αναλάβει και τις δικές της πολιτικές ευθύνες, εφόσον γνώριζε για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γνώριζε για τη συγκεκριμένη εξαγορά και να μας πουν ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος, τότε, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών την άποψή τους μετά από τη σημερινή άσκηση της δίωξης.
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί με τις επιλογές της, καθώς οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να έχουν άμεσο χαρακτήρα. Οι επόμενες κινήσεις του κόμματος εξετάσθηκαν χθες σε ευρεία και πολύωρη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των Ευ. Βενιζέλου, Χρ. Παπουτσή, Απ. Κακλαμάνη, Φίλ. Πετσάλνικου, Γ. Ραγκούση, Δ. Ρέππα, Ντ. Ρόβλια, Ν. Αθανασάκη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ρεγγίνας Βάρτζελη, Κ. Σκανδαλίδη και Χ. Καστανίδη. Σε αυτήν αποφασίστηκαν:
Πρώτον, να αποστείλει ο Γ. Παπανδρέου επιστολή στον πρωθυπουργό με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, να υποβληθεί στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα, υπογεγραμμένο από το σύνολο των βουλευτών, για την άμεση σύγκληση της ολομέλειας προκειμένου να αποφασιστεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Τρίτον, να αναλάβει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής την επεξεργασία προτάσεων για το πολιτικό χρήμα, αντί της διακομματικής που προτείνει η κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι η επιτροπή λειτουργεί όλο το καλοκαίρι και έχει τη δυνατότητα να καλέσει οποιονδήποτε προς ακρόαση. Σημειώνεται ωστόσο ότι για να γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την υπογραφή των 2/5 των βουλευτών της Επιτροπής.
Τέταρτον, να κατατεθεί πρόταση νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και για τη διαφάνεια και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Πέμπτον, να κατατεθεί τροπολογία, που θα προβλέπει τη διακοπή της συνεργασίας του Δημοσίου με τη Siemens και την επανεξέταση των συμβάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εφαρμόσει πρώτο για τον εαυτό του τις προτάσεις που έχει υποβάλει υπέρ της διαφάνειας, ενώ η μόνη στιγμή «κόντρας» ήταν όταν ο πρώην υπουργός είπε ότι «κεντρική επιλογή μας πρέπει να είναι η τιμή της παράταξης και των στελεχών της», αναφερόμενος στο 1 εκατ. μάρκα που έλαβε ο Θ. Τσουκάτος και σημειώνοντας ότι «πρέπει να το δούμε και να προσαρμοστούμε». Απαντώντας ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «μόνη λύση είναι να μη διαχειριστούμε τις ισορροπίες του παρελθόντος, αλλά να ανοίξουμε μία νέα σελίδα» ως το κόμμα που θα προωθήσει αλλαγές υπέρ της διαφάνειας. Σχετική ήταν και η αναφορά στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση: «Η βούλησή μου είναι χωρίς φόβο να πάμε μπροστά με αλλαγές. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη διακυβέρνηση της χώρας, να γυρίσουμε σελίδα. Εμείς δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, συνεισφέρουμε με θάρρος σε λύσεις ριζικές».
Το επίκεντρο του σεισμού που απειλεί τα δύο μεγάλα κόμματα δεν βρίσκεται στο σκάνδαλο της Siemens αλλά στην κατάσταση της οικονομίας. Η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της τελευταίας 15ετίας. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών στο οικονομικό σκέλος της δημοσκόπησης της Κάπα Research για «Το Βήμα». Κάτω από τη δυσώδη επικαιρότητα της Siemens εδραιώνεται και δυναμώνει μια γενικευμένη αίσθηση φόβου και απογοήτευσης. Ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση κοιτάζουν σαν υπνωτισμένες την αποκάλυψη του μεγαλύτερου διακομματικού σκανδάλου διαφθοράς, οι πολίτες βιώνουν την οικονομική ανασφάλεια, αντιμετωπίζουν με τρόμο το «φάσμα της φτώχειας» και χάνουν κάθε ελπίδα για το μέλλον.
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια την κοινωνία πολύ καιρό προτού παραδεχτεί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research, η στάθμη της «τσέπης του πολίτη» βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών ενώ κανένας δεν περιμένει ότι η Νέα Δημοκρατία ή το ΠαΣοΚ μπορεί εκ νέου να την ανεβάσει.
Στην ερώτηση για το «σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας» οι ερωτώμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έως τρεις απαντήσεις. Οι επτά στους δέκα (ποσοστό 71%) αναφέρουν ως σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια. Το ψηφιδωτό της οικονομικής δυσπραγίας συμπληρώνεται από εκείνους που μέσα στις τρεις απαντήσεις τοποθετούν την ανεργία (ποσοστό 42,7%) και την κατάσταση της οικονομίας (ποσοστό 40,5%). Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης υπογραμμίζεται ότι οι «εξελίξεις στη γειτονιά των Βαλκανίων» αναφέρονται ως «σημαντικό πρόβλημα» μόνο από το 8%.
Ως πριν από έναν χρόνο οι πολίτες θεωρούσαν την ανεργία «υπ' αριθμόν 1» πρόβλημα που όφειλε να λύσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Σήμερα δίπλα και πάνω από την ανεργία εμφανίζεται το «δικέφαλο τέρας» της ακρίβειας και της κατακρήμνισης των εισοδημάτων. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας προβάλλεται ως κύρια απαίτηση από το 71% των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα ζητείται από την κυβέρνηση αύξηση μισθών και συντάξεων (40,2%), βελτίωση της οικονομίας (32,1%) και καταπολέμηση της ανεργίας (24%). Το συμπέρασμα είναι ότι η ανασφάλεια εξαπλώνεται ραγδαία. Η ελληνική οικογένεια βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας, με εισοδήματα που η ακρίβεια συρρικνώνει ανελέητα.
Ενα από τα πιο επικίνδυνα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ότι σχεδόν 6 στους 10 Ελληνες (ποσοστό 57,6%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πολλές ή αρκετές δυσκολίες στον οικονομικό τομέα. Από αυτούς το 31,3% απαντά ότι «δεν πρόκειται να βγει ποτέ» από τη δύσκολη αυτή κατάσταση! Δηλαδή σχεδόν 2 στους 10 Ελληνες αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα και έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν πρόκειται να τα λύσουν ποτέ! Ταυτόχρονα, 3 στους 10 πιστεύουν ότι θα χρειαστούν από 3 έως 5 και πλέον χρόνια ώσπου να δουν «φως στο τούνελ». Δηλαδή η μισή Ελλάδα - μία στις δύο οικογένειες -, πάνω από 5 εκατομμύρια Ελληνες ζουν υπό συνθήκες οικονομικού μπλακάουτ τρέμοντας μήπως σβήσει η «λάμπα πετρελαίου» των 700 ευρώ!
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι πάνω από 8 στους 10 (ποσοστό 85,9%) έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές εξόδων το τελευταίο εξάμηνο, 1 στους 4 (ποσοστό 24,8%) δεν θα κάνει διακοπές και 1 στους 3 (ποσοστό 33,5%) θα κάνει διακοπές αλλά λιγότερες ημέρες από πέρυσι. Εν τω μεταξύ η δυνατότητα του πολιτικού συστήματος να καλλιεργήσει την προσδοκία για καλύτερες ημέρες έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί. Περισσότεροι από 5 στους 10 (ποσοστό 52,9%) πιστεύουν ότι «και το ΠαΣοΚ θα έκανε τα ίδια», ενώ η ευθύνη για τη σημερινή δεινή κατάσταση της οικονομίας αποδίδεται «στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ εξίσου» από το 55,6% των ερωτωμένων. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνους που πιστεύουν ότι το ελληνικό αδιέξοδο είναι πλήρες: οι 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72,2%) πιστεύουν ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας» είναι η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας, ενώ κανένας δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να το λύσει.
Η αποπομπή Σημίτη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να βελτιώνει την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, το σκάνδαλο της Siemens, στο οποίο εμπλέκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την αμαυρώνει. Αυτά προκύπτουν από πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για λογαριασμό του περιοδικού «FANTOMAS», που έγινε από την 1 έως τις 3 Ιουλίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων.
Την ίδια ώρα, ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ. είναι λίγο έως καθόλου ευχαριστημένος από την κυβερνητικά απόδοση. Σε ό,τι αφορά πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού, αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει την προτίμηση των ψηφοφόρων περισσότερο μετεκλογικά παρά προεκλογικά, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να δώσει κυβερνητικό σχήμα.
Ειδικότερα:
Το 26,7% του εκλογικού σώματος δηλώνει «λίγο ικανοποιημένο» και το 50,8% «καθόλου ικανοποιημένο» από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ το 50,1% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι και αυτό λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.
Παράλληλα, το 60,7% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο» από την αντιπολιτευτική δράση του ΠΑΣΟΚ και το 27,8% «λίγο ικανοποιημένο», με τα αντίστοιχα ποσοστά στους ψηφοφόρους του να είναι 74,1% και 45,6%.
Εξάλλου, υπέρ μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τάσσεται το 68,7% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (22,8% κατά) και το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (21% κατά), ενώ το εκλογικό σώμα συγκατατίθεται κατά 39,8% και αντιτίθεται κατά 42,9%.
Υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τάσσεται το 54,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με το 35,6% να διαφωνεί, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ είναι ισορροπημένη (43% υπέρ, 43% κατά).