Sunday 6 July 2008

Η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της τελευταίας 15ετίας

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν με τρόμο το «φάσμα της φτώχειας» και χάνουν κάθε ελπίδα για το μέλλον

Η ακρίβεια γονατίζει τους Έλληνες

Επτά στους δέκα θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα την άνοδο των τιμών - Τι δείχνει το οικονομικό σκέλος της δημοσκόπησης της Κάπα Research για «Το Βήμα»

Το επίκεντρο του σεισμού που απειλεί τα δύο μεγάλα κόμματα δεν βρίσκεται στο σκάνδαλο της Siemens αλλά στην κατάσταση της οικονομίας. Η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της τελευταίας 15ετίας. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών στο οικονομικό σκέλος της δημοσκόπησης της Κάπα Research για «Το Βήμα». Κάτω από τη δυσώδη επικαιρότητα της Siemens εδραιώνεται και δυναμώνει μια γενικευμένη αίσθηση φόβου και απογοήτευσης. Ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση κοιτάζουν σαν υπνωτισμένες την αποκάλυψη του μεγαλύτερου διακομματικού σκανδάλου διαφθοράς, οι πολίτες βιώνουν την οικονομική ανασφάλεια, αντιμετωπίζουν με τρόμο το «φάσμα της φτώχειας» και χάνουν κάθε ελπίδα για το μέλλον.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια την κοινωνία πολύ καιρό προτού παραδεχτεί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research, η στάθμη της «τσέπης του πολίτη» βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών ενώ κανένας δεν περιμένει ότι η Νέα Δημοκρατία ή το ΠαΣοΚ μπορεί εκ νέου να την ανεβάσει.

Στην ερώτηση για το «σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας» οι ερωτώμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έως τρεις απαντήσεις. Οι επτά στους δέκα (ποσοστό 71%) αναφέρουν ως σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια. Το ψηφιδωτό της οικονομικής δυσπραγίας συμπληρώνεται από εκείνους που μέσα στις τρεις απαντήσεις τοποθετούν την ανεργία (ποσοστό 42,7%) και την κατάσταση της οικονομίας (ποσοστό 40,5%). Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης υπογραμμίζεται ότι οι «εξελίξεις στη γειτονιά των Βαλκανίων» αναφέρονται ως «σημαντικό πρόβλημα» μόνο από το 8%.

Ως πριν από έναν χρόνο οι πολίτες θεωρούσαν την ανεργία «υπ' αριθμόν 1» πρόβλημα που όφειλε να λύσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Σήμερα δίπλα και πάνω από την ανεργία εμφανίζεται το «δικέφαλο τέρας» της ακρίβειας και της κατακρήμνισης των εισοδημάτων. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας προβάλλεται ως κύρια απαίτηση από το 71% των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα ζητείται από την κυβέρνηση αύξηση μισθών και συντάξεων (40,2%), βελτίωση της οικονομίας (32,1%) και καταπολέμηση της ανεργίας (24%). Το συμπέρασμα είναι ότι η ανασφάλεια εξαπλώνεται ραγδαία. Η ελληνική οικογένεια βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας, με εισοδήματα που η ακρίβεια συρρικνώνει ανελέητα.

Ενα από τα πιο επικίνδυνα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ότι σχεδόν 6 στους 10 Ελληνες (ποσοστό 57,6%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πολλές ή αρκετές δυσκολίες στον οικονομικό τομέα. Από αυτούς το 31,3% απαντά ότι «δεν πρόκειται να βγει ποτέ» από τη δύσκολη αυτή κατάσταση! Δηλαδή σχεδόν 2 στους 10 Ελληνες αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα και έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν πρόκειται να τα λύσουν ποτέ! Ταυτόχρονα, 3 στους 10 πιστεύουν ότι θα χρειαστούν από 3 έως 5 και πλέον χρόνια ώσπου να δουν «φως στο τούνελ». Δηλαδή η μισή Ελλάδα - μία στις δύο οικογένειες -, πάνω από 5 εκατομμύρια Ελληνες ζουν υπό συνθήκες οικονομικού μπλακάουτ τρέμοντας μήπως σβήσει η «λάμπα πετρελαίου» των 700 ευρώ!

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι πάνω από 8 στους 10 (ποσοστό 85,9%) έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές εξόδων το τελευταίο εξάμηνο, 1 στους 4 (ποσοστό 24,8%) δεν θα κάνει διακοπές και 1 στους 3 (ποσοστό 33,5%) θα κάνει διακοπές αλλά λιγότερες ημέρες από πέρυσι. Εν τω μεταξύ η δυνατότητα του πολιτικού συστήματος να καλλιεργήσει την προσδοκία για καλύτερες ημέρες έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί. Περισσότεροι από 5 στους 10 (ποσοστό 52,9%) πιστεύουν ότι «και το ΠαΣοΚ θα έκανε τα ίδια», ενώ η ευθύνη για τη σημερινή δεινή κατάσταση της οικονομίας αποδίδεται «στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ εξίσου» από το 55,6% των ερωτωμένων. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνους που πιστεύουν ότι το ελληνικό αδιέξοδο είναι πλήρες: οι 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72,2%) πιστεύουν ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας» είναι η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας, ενώ κανένας δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να το λύσει.


[Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Το ΒΗΜΑ, 06/07/2008]

No comments: