Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί με τις επιλογές της, καθώς οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να έχουν άμεσο χαρακτήρα. Οι επόμενες κινήσεις του κόμματος εξετάσθηκαν χθες σε ευρεία και πολύωρη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των Ευ. Βενιζέλου, Χρ. Παπουτσή, Απ. Κακλαμάνη, Φίλ. Πετσάλνικου, Γ. Ραγκούση, Δ. Ρέππα, Ντ. Ρόβλια, Ν. Αθανασάκη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ρεγγίνας Βάρτζελη, Κ. Σκανδαλίδη και Χ. Καστανίδη. Σε αυτήν αποφασίστηκαν:
Πρώτον, να αποστείλει ο Γ. Παπανδρέου επιστολή στον πρωθυπουργό με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, να υποβληθεί στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα, υπογεγραμμένο από το σύνολο των βουλευτών, για την άμεση σύγκληση της ολομέλειας προκειμένου να αποφασιστεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Τρίτον, να αναλάβει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής την επεξεργασία προτάσεων για το πολιτικό χρήμα, αντί της διακομματικής που προτείνει η κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι η επιτροπή λειτουργεί όλο το καλοκαίρι και έχει τη δυνατότητα να καλέσει οποιονδήποτε προς ακρόαση. Σημειώνεται ωστόσο ότι για να γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την υπογραφή των 2/5 των βουλευτών της Επιτροπής.
Τέταρτον, να κατατεθεί πρόταση νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και για τη διαφάνεια και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Πέμπτον, να κατατεθεί τροπολογία, που θα προβλέπει τη διακοπή της συνεργασίας του Δημοσίου με τη Siemens και την επανεξέταση των συμβάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εφαρμόσει πρώτο για τον εαυτό του τις προτάσεις που έχει υποβάλει υπέρ της διαφάνειας, ενώ η μόνη στιγμή «κόντρας» ήταν όταν ο πρώην υπουργός είπε ότι «κεντρική επιλογή μας πρέπει να είναι η τιμή της παράταξης και των στελεχών της», αναφερόμενος στο 1 εκατ. μάρκα που έλαβε ο Θ. Τσουκάτος και σημειώνοντας ότι «πρέπει να το δούμε και να προσαρμοστούμε». Απαντώντας ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «μόνη λύση είναι να μη διαχειριστούμε τις ισορροπίες του παρελθόντος, αλλά να ανοίξουμε μία νέα σελίδα» ως το κόμμα που θα προωθήσει αλλαγές υπέρ της διαφάνειας. Σχετική ήταν και η αναφορά στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση: «Η βούλησή μου είναι χωρίς φόβο να πάμε μπροστά με αλλαγές. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη διακυβέρνηση της χώρας, να γυρίσουμε σελίδα. Εμείς δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, συνεισφέρουμε με θάρρος σε λύσεις ριζικές».
No comments:
Post a Comment