Monday 3 November 2008

Παπανδρέου εφ' όλης της ύλης

Όχι στην «λευκή επιταγή» στις τράπεζες, άμεση στήριξη δανειοληπτών, χαμηλών εισοδημάτων. Ναι στο διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ. Τις προτάσεις του για σειρά θεμάτων που βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, ο Γ.Παπανδρέου μέσω της Ελευθεροτυπίας, πρότεινε μεταξύ άλλων, για τα παρακάτω θέματα:

Τράπεζες: Όχι στην «λευκή επιταγή». Στηρίξαμε την εγγύηση προς τους καταθέτες, όχι προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τα τελευταία χρόνια καταγράφουν μεγάλη κερδοφορία. Μέτρα στήριξης μόνο για όσες τράπεζες έχουν ανάγκη, με εξασφάλιση εγγυήσεων για τον ρόλο του Δημοσίου και μετακύλιση ωφελειών στην πραγματική οικονομία. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και η μερική κρατικοποίηση με αγορά μετοχών από το Δημόσιο.


Παπανδρέου εφ' όλης της ύλης

Εισοδηματική πολιτική: Στήριξη μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης, αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και κατάργηση του ΕΤΑΚ.

Οικονομία: Στήριξη ειδικά της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με επαναφορά αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες, ενίσχυση συστήματος εγγυοδοσίας και των δημοσίων επενδύσεων.

Ανεργία: Κίνητρα για την απορρόφηση νέων στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη κοινωνική εργασία, ειδικά για απολυμένους μεγάλης ηλικίας και αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Δάνεια: Προστασία και ανακούφιση των δανειοληπτών. Μπορεί να φτάσει μέχρι το πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ασθενέστερους οικονομικά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως το τέλος του 2009.

Ναι στη συνεργασία, όχι στους εκβιασμούς

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κάνουμε ένα διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και εκβιασμούς από καμία πλευρά. Πιστεύουμε στη συνεργασία, έστω και αν αυτή αφορά επιμέρους ζητήματα. Πιστεύουμε στον διάλογο, δεν τον φοβόμαστε.

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ εύκολο να βρούμε τα σημεία που μας χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όμως θέλουμε να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν. Σημεία που αφορούν τον πολίτη: η ενίσχυση του εισοδήματος, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, η νέα αποκέντρωση του κράτους, τα θέματα περιβάλλοντος... Και γύρω από αυτά να οικοδομήσουμε μια συνεργασία που πιστεύω πως θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα. Που θα εγγυηθεί βαθύτερες και στέρεες αλλαγές», σημείωσε ο κ.Παπανδρέου.

No comments: