Monday 17 November 2008

Ανάληψη δράσης από την G20 για την σταθεροποίηση των αγορών

Οι ηγέτες των χωρών αυτών θα ζητήσουν από τους υπουργούς τους των οικονομικών «να εργαστούν σε μια σειρά προτάσεων και συστάσεων που θα διατυπωθούν έως τις 31 Μαρτίου».
Οι ηγέτες της
Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών (G20) συμφώνησαν το Σάββατο να αναλάβουν γρήγορα δράση, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων και της λήψης μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν, για να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επαναφέρουν την ανάπτυξη στην επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν στο τέλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στην Ουάσινγκτον.

Υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να δοθεί στις αναδυόμενες αγορές μεγαλύτερος λόγος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη. Συγκεκριμένα υποστήριξαν:

  • Τη λήψη φορολογικών μέτρων για να τονωθεί γρήγορα η ζήτηση
  • Τη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν
  • Τη διάθεση περισσοτέρων κεφαλαίων για την υποστήριξη των αναδυομένων οικονομιών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
  • Να καταβληθεί προσπάθεια για να βρεθεί εφέτος διέξοδος στις εμπορικές συνομιλίες του γύρου της Ντόχα
  • Να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς για να δοθεί στις αναδυόμενες οικονομίες μεγαλύτερος λόγος σύμφωνα με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους
  • Να συσταθεί συμβούλιο επιθεωρητών που θα παρακολουθεί τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες
  • Να επανεξεταστούν οι λογιστικές προδιαγραφές, οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και οι κανονισμοί που διέπουν τις πτωχεύσεις

«Διορία» έως το Μάρτιο του 2009

Οι ηγέτες της G20 θα δώσουν διορία έως τις 31 Μαρτίου του 2009 στους υπουργούς τους των Οικονομικών για να κάνουν «συγκεκριμένες» και «ακριβείς» συστάσεις για την «επιτήρηση», τη «ρύθμιση» και τη «διαφάνεια» των αγορών, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Οι υπουργοί θα πρέπει να δράσουν σε έξι τομείς: περιορισμός των πλευρών αυτών της ρύθμισης των αγορών που επιδεινώνουν την κρίση, εκτίμηση και επεξεργασία των κανόνων που θα ισχύσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, βελτίωση της διαφάνειας των αγορών, βελτίωση των πρακτικών αποζημίωσης, εκτίμηση των αναγκών σε πόρους των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μπαρόζο: «Υπάρχουν προβλήματα στην ρύθμιση και την επιτήρηση»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της έκτακτης παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Μπορώ πραγματικά να πω ότι ήταν μια ιστορική σύνοδος κορυφής», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνόδου της Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυομένων χωρών (G20) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. «Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής. .Ο ίδιος πρόσθεσε πως ουδείς ανέμενε μια «θαυματουργό λύση».

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου έχουν τώρα «ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» για να μεταρρυθμίσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισήμανε. «Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας, όχι το τέλος», υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο προειδοποίησε εναντίον μιας επιστροφής στον προστατευτισμό. Επεσήμανε επίσης τη δέσμευση που ανελήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής να επιδιωχθεί μια συμφωνία στον Γύρο της Ντόχα των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επιπλέον, δήλωσε ο Μπαρόζο, είναι σημαντικό όχι μόνον να μεταρρυθμιστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και «να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην πραγματική οικονομία».

«Είναι σαφές, όπως προέκυψε από την οικονομική κρίση, ότι υπάρχουν προβλήματα στην ρύθμιση και την επιτήρηση», είπε ο Μπαρόζο από την Ουάσινγκτον. «Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από αυτές τις ρυθμίσεις και την επιτήρηση», πρόσθεσε. «Πρέπει να θεσπίσουμε σαφείς κανόνες για να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία και πιστεύω πως θα υπάρξει ομοφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δεν υποστηρίζω ότι συμφωνούμε σε όλα, όμως νομίζω πως πραγματικά είμαστε περισσότερο έτοιμοι τώρα για την αλλαγή των αρχών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για την μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», συμπλήρωσε. «Υπάρχει ομοφωνία στην ανάγκη να αναλάβουμε δράση για μια πραγματική οικονομία», τόνισε ο Μπαρόζο.

«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια ή δύο ημέρες, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία», κατέληξε.

Καλύτερη ρύθμιση της αμερικανικής οικονομίας ζητά η Γερμανία

Οι ηγέτες των κυριότερων βιομηχανικών χωρών και των αναδυόμενων (G20)πρόκειται να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της οικονομίας και της αποφυγής μίας νέας κρίσης κατά την σύνοδό τους στην Ουάσινγκτον, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

«Η οικονομική σύνοδος κορυφής πρόκειται να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για αποδείξει ότι η κοινότητα των κρατών έχει την δυνατότητα να ενεργήσει», δήλωσε η Μέρκελ σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου της G20 που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχει εδώ μεγάλη κοινή βούληση να εξασφαλιστεί ότι μία τέτοια κρίση δεν θα αναπαραχθεί και η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί όσο το δυνατό ταχύτερα», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον για μια καλύτερη ρύθμιση του οικονομικού τους συστήματος ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου και να τον παρακινήσουν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία τους, τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημά τους «για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι εισαγωγές κεφαλαίου στη χώρα», επισήμανε.

Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε τον ιστορικό χαρακτήρα της συνόδου της Ουάσινγκτον, όπου αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία βρίσκονται ως πραγματικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις.

Οι αναδυόμενες οικονομίες «είναι περισσότερο δυνατές και αξιόπιστες από ποτέ», δήλωσε ο Στάινμπρουκ. «Αυτές οι χώρες μας λένε πως εμείς προκαλέσαμε την οικονομική κρίση και ζητούν τώρα από τις πλούσιες χώρες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες», κατέληξε.

Στους υπουργούς Οικονομικών δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Μαρτίου για την εκπόνηση των λεπτομερειών και θα ακολουθήσει μία άλλη σύνοδος κορυφής της G20 σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η επόμενη σύνοδος κορυφής είναι πιθανόν να γίνει στο Λονδίνο, αλλά επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αργότερα σήμερα. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια ύφεση θα διαρκέσει και το 2009.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε τα προβλήματα που οδήγησαν στην οικονομική αναταραχή και να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία σε μία μακροπρόθεσμη ευημερία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποδεχόμενος τους ηγέτες στο χθεσινοβραδυνό δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δήλωσε ότι «μπορούμε να εξέλθουμε από την κατάστάση αυτή αλλά χρειάζεται συντονισμένη δράση».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει στείλει στην σημερινή σύνοδο την πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ και τον πρώην ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζιμ Λιτς.

No comments: