Thursday 24 December 2009

Οι Βρετανοί δεν συμφιλιώνονται με την ιδέα της μείωσης μισθού

Σε δεινή θέση η κυβέρνηση Μπράουν από τις πιέσεις οίκων αξιολόγησης και «αγορών»


Την εβδομάδα που διανύουμε η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν στη Βρετανία δέχθηκε ψυχρολουσία από τον οίκο Fitch. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για το έλλειμμα της χώρας (θα φθάσει εφέτος το 12,6%) και μίλησε για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της οικονομίας. Τα σχόλια του Fitch συνέπεσαν με τις ανακοινώσεις της Εθνικού Στατιστικού Γραφείου της Βρετανίας (ΟΝS) για τη συνέχιση της ύφεσης και στο γ΄ τρίμηνο του 2009. Πρόκειται πλέον για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ καλείται να συμβιβάσει τις απαιτήσεις των ξένων οίκων και της διεθνούς αγοράς με τα αιτήματα των εργαζομένων στο βρετανικό Δημόσιο, οι οποίοι σύμφωνα με νέα έρευνα αναμένουν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών το 2010.

Ο οίκος Fitch υποστήριξε ότι η Βρετανία χρειάζεται να «δρομολογήσει μια πιο αξιόπιστη και ισχυρή πορεία δημοσιονομικής σταθεροποίησης μέσα στο 2010 για να στηρίξει την εμπιστοσύνη και τη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών». Αν αποτύχει σε αυτή την προσπάθεια, σημείωσε, θα αυξηθούν κατά πολύ οι πιθανότητες πιστοληπτικής υποβάθμισης, κάτι που ως γνωστόν οδηγεί άμεσα στην αύξηση του κόστους για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η προειδοποίηση από τον οίκο Fitch συνέπεσε με την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων για την πορεία της βρετανικής οικονομίας από το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο (ΟΝS). Το συμπέρασμα ήταν ότι η προσπάθεια των Εργατικών να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης απέτυχαν κατά το γ΄ τρίμηνο του 2009 και ως εκ τούτου η χώρα παρέμεινε σε ύφεση επί έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Οι 18 μήνες της βρετανικής ύφεσης αποτελούν μεταπολεμικό ρεκόρ και η Βρετανία είναι πλέον η μοναδική χώρα του G20 που δεν έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος. Τα κακά μαντάτα έστειλαν τη στερλίνα στο χαμηλότερο σημείο έναντι του δολαρίου τους τελευταίους δύο μήνες, σε 1,60 δολάρια.

O ι υπεύθυνοι των παραγωγικών υπουργείων «θα χρειαστεί να περιμένουν ως την ανακοίνωση των επόμενων στοιχείων για την ανάπτυξη, στα τέλη Ιανουαρίου, για να δουν αν απέδωσαν οι προσπάθειες για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας» σημειώνει ο «Guardian». Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η δημόσιες επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα συνέβαλαν στο μεγαλύτερο άλμα στον κλάδο της οικοδομής εδώ και έξι χρόνια και ότι το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων τόνωσε τη ζήτηση για νέα οχήματα. Και όμως, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης η ύφεση επιμένει. Ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας ήταν 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, ενώ το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου η συρρίκνωση είχε αγγίξει το 0,7%. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ΟΝS αναθεώρησε επί τα χείρω τις προηγούμενες εκτιμήσεις του για το βάθος της ύφεσης. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα στοιχεία το 2009 ήταν καταστροφικό, οδήγησε στη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 5,1%. Από την έναρξη της ύφεσης, στις αρχές του 2008, το βρετανικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 6,03%, οριακά περισσότερο από το 6% που είχε καταγραφεί κατά την ύφεση της περιόδου 1979-1981.

Η συγκυρία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τους έχοντες την ευθύνη χάραξης της δημοσιονομικής πολιτικής. Τα ευρήματα νέας έρευνας που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το 57% των δημοσίων υπαλλήλων στη Βρετανία αναμένει το 2010 αύξηση μισθού που θα είναι ίση ή μεγαλύτερη με την αναπροσαρμογή του 2009. Παρά τη σχεδιαζόμενη συγκράτηση των αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου από την κυβέρνηση, η έρευνα ανάμεσα σε 2.500 υπαλλήλους από το Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης (CΙΡD) κατέδειξε ότι το 57% αναμένει αυξήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του όταν ανακοίνωσε προ δύο εβδομάδων (στην προκαταρκτική του έκθεση για τον προϋπολογισμό) την επιβολή ορίου 1% για τις αυξήσεις στο Δημόσιο το 2011. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ινστιτούτου Τζον Φίλποτ προέβλεψε «μείωση του πραγματικού μισθού» για τους δημοσίους αλλά και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στη Βρετανία το 2010, με δεδομένη την εκτίμηση για πληθωρισμό τουλάχιστον 3%.

No comments: