Friday, 15 January 2010

«Έκρηξη» της ανεργίας το 2009

Στο 9,8% εκτοξεύθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο, με τους ανέργους να έχουν αυξηθεί κατά 123.935 άτομα σε σχέση με πέρυσι.

To 9,8% άγγιξε η ανεργία τον Οκτώβριο του 2009, τη στιγμή που τον Οκτώβριο του προηγουμένου έτους βρισκόταν στο 7,4% και τον Σεπτέμβριο του 2009 στο 9,1%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Οκτώβριο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.505.100 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 491.139 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.772 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 110.708 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008 (μείωση 2,4%) και κατά 72.743 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009 (μείωση 1,6%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 123.935 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008 και κατά 34.336 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009.

Κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους 15 - 24 ετών (27,5%) και στα άτομα 25 - 34 ετών (12,6%).

Τέλος, κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ήπειρο (12,7%) και στην Αττική (10,4%) και τα χαμηλότερα στο Βόρειο Αιγαίο (2,2%) και στα νησιά του Ιονίου (5,4%).

Υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας


Σήμερα στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με σκληρότερο εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που τα έσοδα δεν αποδειχθούν τα αναμενόμενα.

Σκληρότερο εναλλακτικό σενάριο περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα δημοσιονομικά. Το σενάριο αυτό θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που τα έσοδα δεν πάνε όπως έχει εκτιμηθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, κάθε μήνα θα αποδεσμεύεται μόνο το 90% από τα προϋπολογισμένα κονδύλια των δαπανών κάθε υπουργείου. Το υπόλοιπο 10% θα αποτελεί «αποθεματικό ασφαλείας» -όπως το ονόμασε- ώστε να ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση που πέσει έξω ο προϋπολογισμός.

Σήμερα (Παρασκευή) το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα αποσταλεί στην Κομισιόν, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επαναληφθεί η συνεδρίαση μετά το Ecofin.

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «διαδικασία - εξπρές», ενώ την έντονη αντίδραση του υπουργού προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μεγαλύτερη αξία για την κυβέρνηση έχουν οι τραπεζίτες και οι κομισάριοι των Βρυξελλών».

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να μας δανείσει 54 δισ. ας μας επιτρέψει να μιλάμε με τραπεζίτες και να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Σε λίγο θα ζητήσουν από τους τραπεζίτες να πάρουν και την εκτελεστική εξουσία», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κενά και αδυναμίες εντοπίζει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ]

Thursday, 14 January 2010

Γ. Παπανδρέου για τις 100 ημέρες ΠαΣοΚ: «Χρήματα υπάρχουν, το θέμα είναι που πήγαν»

O Πρωθυπουργός δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησής του, ενώ αύριο συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα το σύνολο των θεσμικών και οικονομικών αλλαγών του Προγράμματος Σταθερότητας.


Η ομιλία του κ. Παπανδρέου ξεκίνησε ως εξής:

«Σαν κυβέρνηση θέλουμε να έχουμε φως στις διαδικασίες που ακολουθούμε. Το μέγεθος της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζαμε προεκλογικά. Δεν θέλουμε να μείνουμε στα μερεμέτια. Θέλουμε το 2010 να είναι ένα έτος μεγάλων αλλαγών. Ριζικών αλλαγών σε οικονομία και κράτος και τον ίδιο τον τρόπο που λειτουργεί η διοίκηση.
Θα αποδείξουμε στους ίδιους τους εαυτούς μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Είναι πρόκληση για όλους μας, από την πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και για όλους εσάς.
Το μήνυμα είναι σαφές,. το αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης: «Ή τώρα ή ποτέ». Και η δική μας, αταλάντευτη απάντηση, είναι «τώρα».
Είναι ευκαιρία να τα αλλάξουμε όλα. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Να αλλάξουμε αυτά που μας πλήγωσαν, που μας προσβάλλουν, που μας καθηλώνουν.
Να γίνουμε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί.Να είμαστε υπόδειγμα και όχι παράδειγμα. Να αφήσουμε λάθη και λάθος νοοτροπίες

Η εικόνα που αντιμετωπίσαμε μετά τις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο το οικονομικό. Το οικονομικό είναι το σύμπτωμα.
Το θέμα είναι το πως διαχειριζόμαστε αυτή τη χώρα. Το πρόβλημα οφείλεται στη σπατάλη στη διαφθορά, στην παραοικονομία.

Αυτές οι επιπτώσεις φέρνουν τη χώρα μας σε μια τεράστια κρίση που ξεπερνά τα σύνορά μας και χαλά την εικόνα μας., προκαλώντας τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας
Πολλές φορές μάλιστα διατυπώνονται υπερβολές διεθνώς, η χώρα μας λοιδορείτε.Οι χαρακτηρισμοί ξεπερνούν κάθε ανεκτό όριο. Εμένα με ενοχλεί φοβερά, μας προσβάλλει όλους βαρύτατα.

Μόνοι μας στο πρόσφατο παρελθόν δώσαμε αφορμές, μόνοι μας πρέπει να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας.

Είναι εύκολο να αναθέσουμε τις ευθύνες σε τρίτους. Το θέμα όμως είναι να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές που θα μας βγάλουν από την κρίση και θα εγγυώνται μια βιώσιμη λύση.

Οι πολίτες περιμένουν πολλά. Και καλά κάνουν. Δεν θα περιμένουμε στο καβούκι μας να μας λύσουν άλλοι τα προβλήματα. Αποδεικνύουμε ότι δουλεύουμε από τη πρώτη στιγμή, έχουμε σηκώσει τα μανίκια..

Έχω μιλήσει αναλυτικά για τις πρώτες 100 μέρες στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Δε θα σας κουράσω ιδιαίτερα. Δώσαμε μάχη για να αποφύγουμε τα χειρότερα και για να ανατάξουμε την οικονομία. Δώσαμε μάχη και εντός και εκτός Ελλάδος. Για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να πείσουμε πως είμαστε αξιόπιστοι. Πρόκειται για μάχη καθημερινή που δίνετε μέρα τη μέρα.

Μείναμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θεσμοθετήσαμε το κοινωνικό επίδομα.. Ο προϋπολογισμός είναι επίσης συνεπής στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Υλοποιούμαι μια πρωτοφανή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Νοικοκυρεύουμε το κράτος, κάνουμε έναν βαθύτατο εκσυγχρονισμό μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες.

Το 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά, μιας και με έχετε συνδέσει με το ποδήλατο.

Οι ελληνίδες και οι έλληνες αδημονούν να δουν ότι οι κόποι τους δεν πηγαίνουν χαμένοι. Και αυτό για μας δεν είναι ένα κομματικό πρόγραμμα αλλά ένα εθνικό καθήκον.

Στη συνέχεια της ομιλίας του πρωθυπουργού και κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου για το που θα βρεθούν τα χρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν όλα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Χρήματα υπάρχουν, το ζήτημα είναι που πήγαν
».

Αναφορικά με την ένταση που προκλήθηκε στη Βουλή τόσο με την κατάθεση όσο και την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου οικονομικών για τις γονικές παροχές ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύει έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης αλλά στην πραγματικότητα εισάγει νέα ήθη στην κοινοβουλευτική διαδικασία όπου πρέπει να ακούγονται οι απόψεις όλων των βουλευτών.

Ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε τόσο στη σημασία της δημόσιας διαβούλευσης όσο και της διαβούλευσης εντός του Κοινοβουλίου.


Tuesday, 12 January 2010

Θυσία από τους εργαζόμενους ζητεί και ο Λ. Κύρκος

Στο «Ιπποκράτειο» με αδιαθεσία ο Κύρκος

Ξαφνική αδιαθεσία αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου που οργάνωσε ο Λεωνίδας Κύρκος στην «Αίγλη» Ζαππείου. Για το λόγο αυτό συνεργάτες αποφάσισαν να διακομιστεί στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, αν και όπως σημείωναν η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε κάποιου είδους ανησυχία. Η αδιαθεσία του Λεωνίδα Κύρκου, που έχει συμπληρώσει το 85ο έτος της ηλικίας του, λίγη ώρα μετά το δείπνο και αφού είχαν προηγηθεί οι βασικές ομιλίες των προσκεκλημένων και του ίδιου προκάλεσε ανησυχία στους παρευρισκόμενους που τον είδαν να αποχωρεί εσπευσμένα από το Ζάππειο για το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο. [enet.gr, 03:04 Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010]

Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις για να πάει μπροστά ο τόπος, απάντησε ο πρωθυπουργός

Την ανάγκη λήψης μέτρων που θα ανακουφίζουν τα φτωχότερα στρώματα εισηγήθηκε ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Κύρκος με αφορμή την έκδοση των τεσσάρων τελευταίων βιβλίων του, διοργάνωσε στην Αίγλη του Ζαππείου “κλειστή συνάντηση”, παρόντος του πρωθυπουργού, με επιλεκτικές προσκλήσεις, εξαιρώντας την ηγεσία του ΣΥΝ.

Απαντώντας ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι “είναι η ώρα για ευρύτερες συναινέσεις πάνω σε αρχές για να πάει μπροστά ο τόπος” και σημείωσε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομία αλλά και με τη μη αξιοποίηση του πλούτου. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας τον "Λ. Κύρκο εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου και αταλάντευτο αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Αριστεράς".

Ο Λ. Κύρκος κατέθεσε για πολλοστή φορά την πρότασή του για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις της δημοκρατικής αριστεράς υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη “θα μπορούσε να διασφαλίσει την ελληνική αναγέννηση”. Συμφώνησε με την προεκλογική θέση του κ. Παπανδρέου σε σχέση με το δίλημμα "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε", συμπληρώνοντάς το με το "ανακατανομή-ανάπτυξη ή βουλιάζουμε".

Ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς έδωσε στη συνάντηση χαρακτήρα "κραυγής για την περιφρούση της ομαλότητας", μιλώντας για την ανάγκη "μεγάλων συμβιβασμών". "Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σ' ένα σχέδιο που θα καταμερίζει τα βάρη, θα παίρνει υπόψη του ότι πλατιά λαϊκά στρώματα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι η δίκαιη κατανομή είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος", είπε ο κ. Κύρκος.

Να σημειωθεί ότι Λεωνίδας Κύρκος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ασύλου “γιατί αυτό που υπάρχει μόνο γελιοποίηση της ένιαιας του ασύλου είναι και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών". Εισηγήθηκε "τη θέσπιση ενός πραγματικού ασύλου της διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και με τη δημιουργία μεικτών ομάδων περιφρούσης(ενός είδους Hyde Park)". Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Φώτης Κουβέλης.

Στην εκδήλωση αν και προσκλήθηκαν δεν προσήλθαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρχηγός της ΝΔ (έστειλε ανθοδέσμη). Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, οι Υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και Μίμης Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, ο γ.γ του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Σάκης Πεπονής, τα στελέχη του ΣΥΝ, Σπύρος Λυκούδης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο σκηνοθέτης, Παντελής Βούλγαρης, οι πανεπιστημιακοί Νίκος Αλιβιζάτος και Γιάννης Βούλγαρης, η εκδότρια της "Εστίας", Εύα Καραϊτίδου, οι επιχειρηματίες Θ. Παπαλεξόπουλος, Λ. Λαυρεντιάδης και Δ. Μελισανίδης.

Monday, 11 January 2010

Ο γολγοθάς των υπουργών

Τα σχέδια της κυβέρνησης, οι έλεγχοι των κοινοτικών επιτηρητών και ο φόβος της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής

▅Οι 30 ημέρες που θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας

▅ Ολο το παρασκήνιο για τις πιέσεις των Βρυξελλών

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

«ΤΕΣΣΕΡΙΣ Εβδομάδες των Παθών» έχουν ξεκινήσει για την κυβέρνηση και ιδίως για τους οικονομικούς υπουργούς καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και επαρκές. Παράλληλα θα πρέπει το Πρόγραμμα να περιβληθεί από ένα σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο που να σηματοδοτεί μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον της χώρας και των πολιτών έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν πολιτικά οι αντιδράσεις και οι αμφισβητήσεις οι οποίες προεξοφλείται ότι θα ασκηθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από το εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Ουσιαστικά το 2010 άρχισε με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ανακαλύψει τη «Λυδία Λίθο» που θα συνδέσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών με τις αντοχές και τις αναμονές της ελληνικής κοινωνίας. Την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από εισήγηση στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στελεχών που συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ», δόθηκε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να μην αποσταλεί το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να απαλυνθεί η εντύπωση περί «επιτροπείας» και «συγκυριαρχίας» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πεδίο χάραξης της οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο η «επιτροπεία» και η «αυστηρή επιτήρηση» άρχισαν την επόμενη ημέρα, όταν ανακοινώθηκε ότι το Πρόγραμμα θα ήταν τελικώς τριετές και όχι τετραετές. Επίσημες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η επιλογή του «τριετούς» προγράμματος έγινε από τον Πρωθυπουργό διότι έκρινε ότι αυτό ήταν το καλύτερο για την οικονομία. Αυτή η εκδοχή όμως «εκθέτει» το οικονομικό επιτελείο που υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι θα ζητηθεί «τετραετής παράταση» έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι μιας απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλες πηγές επιμένουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, της κυρίας Λούκας Κατσέλη και των κκ. Ι. Ραγκούση, Θ. Πάγκαλου, Χ. Παμπούκη, Φ. Σαχινίδη και Κ. Θέου, και «επέλεξε» την τριετία ακριβώς γιατί είχε ενημερωθεί ότι το αίτημα περί τετραετίας είχε παρασκηνιακώς απορριφθεί από το γραφείο του επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια.

Την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα τα Θεοφάνια, άρχισε ίσως ο δυσκολότερος μήνας για την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα κατευθύνονταν προς το υπουργείο Οικονομικών κοινοτικοί υπάλληλοι των οποίων τα ονόματα περιφρουρήθηκαν ανεπιτυχώς ως εθνικά μυστικά.

Οι επτά ελεγκτές εν Αθήναις

Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι αυτοί που θα βουτούσαν στη θολή δημοσιονομική θάλασσα της πλατείας Συντάγματος για να πιάσουν τον σταυρό της χαμένης ελληνικής αξιοπιστίας ήταν τρία στελέχη της Κομισιόν, οι κκ. Γιούργκεν Κρέγκερ,Ζοάο Νογκουέιρα Μάρτινς, Γιώργος Μοσχοβής και ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο κ. Κλάους Μαζούχ. Την επόμενη ημέρα προστέθηκαν άλλοι τρεις, οι κκ. Ντίκλαν Κοστέλο και Φίλιπ Κέερεμαν από την Επιτροπή καθώς και η προϊσταμένη της Μονάδας Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυρία Μαρία Ασημακοπούλου , ανεβάζοντας το σύνολο των ελεγκτών σε επτά.

Τους ελεγκτές υποδέχθηκαν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ.Ζανιάς κρατώντας στα χέρια τους μια συνοπτική έκθεση των μέτρων που «συζητιούνται» εδώ και δύο μήνες στο πλαίσιο ενός διαβουλευτικού «πινγκ πονγκ» μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας, Απασχόλησης και Αμυνας.

Οι κοινοτικοί έμειναν κλεισμένοι στο υπουργείο σχεδόν επί δέκα ώρες εξάπτοντας υπερβολικά τη φαντασία του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές διαρροές, οι ελεγκτές έμειναν τόσο πολύ γιατί αρχικώς απομονώθηκαν σε μια αίθουσα για να απολαύσουν ανενόχλητοι την ανάγνωση του προσχεδίου.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι θεοί των Ελλήνων δεν ήταν τόσο σκληροί μαζί τους ώστε να τους καταδικάσουν σε μια μοναχική ανάγνωση ενός ελληνικού προσχεδίου σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Αντίθετα «καταδίκασαν» τους κκ. Παπακωνσταντίνου και Ζανιά σε μια μαραθώνια «συνέντευξη», στην οποία καλούνταν να εξηγήσουν κάθε προτεινόμενο μέτρο με ακρίβεια ευρώ.

Τι ρώτησαν οι «ανακριτές»

Την επόμενη ημέρα οι κοινοτικοί επισκέφθηκαν τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Απασχόλησης και Αμυνας όπου, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, δεν προχώρησαν σε συστάσεις, αφού οι «συστάσεις» δεν ήταν δική τους δουλειά. Η δική τους δουλειά ήταν να «ξεσκονίσουν» το προσχέδιο επιστρατεύοντας τη σωκρατική διαλεκτική μέθοδο που είναι βασισμένη στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις: Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τα... «φρουτάκια» και πόσα από την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων; Γιατί δεν έχετε εγκαθιδρύσει σύστημα μηχανοργάνωσης για τον έλεγχο των συνολικών δαπανών στο Σύστημα Υγείας; Πώς θα επιτύχετε μείωση 13% των επιχορηγήσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία το 2010, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, εφόσον δεν έχετε ήδη δρομολογήσει κάποια γενναία ασφαλιστική μεταρρύθμιση;

Ολοι οι κυβερνητικοί που υπέστησαν την «ανάκριση» πείστηκαν ότι η Κομισιόν απαιτεί μεγαλύτερη επεξεργασία και αποσαφήνιση της «δημοσιονομικής βαρύτητας» των προτεινομένων μέτρων. Πρακτικά όμως δεν υπάρχει πολύς χρόνος για «επεξεργασίες» αφού ο πολιτικά δύσκολος μήνας πρόκειται να εξελιχθεί ως εξής: Τα «αποκαλυπτήρια» του προγράμματος προβλέπεται να γίνουν στην Αθήνα, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή εβδομάδα.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (18 και 19 Ιανουαρίου) το πόνημα θα παρουσιαστεί προφορικά από τον κ. Παπακωνσταντίνου στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εco/Fin. Αμέσως μετά θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής. Στα τέλη του μήνα θα αποσταλεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξεταστεί στις 27 Ιανουαρίου από την ολομέλεια των επιτρόπων. Στις 2 και 3 Φερβρουαρίου, έχουν προγραμματισθεί κρίσιμες συνεδριάσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (πρόκειται για τους ευρωτεχνοκράτες που προετοιμάζουν το Εco/Fin). Τότε θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα στην τελική του μορφή για να πάρει το δρόμο της έγκρισης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του Εco/Fin και του Εurogroup. Πρόκειται συνολικά για τέσσερις «Εβδομάδες των Παθών» της κυβέρνησης.

Κάτω από τη βάση στην επικοινωνία

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η επικοινωνιακή διαχείριση της επίσκεψης των κοινοτικών υπαλλήλων έγινε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. «Είναι ανήκουστο χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι της Κοινότητας να συνομιλούν και να διαπραγματεύονται με υπουργούς ενός κράτους-μέλους» εκτιμά στέλεχος που γνωρίζει τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμπληρώνει: «Θα έπρεπε να συνομιλούν μόνο με γενικούς γραμματείς και διευθυντές».

Το θέμα απασχόλησε στελέχη του «πρωινού καφέ», όπου υποστηρίχθηκε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος διαχείρισης των κοινοτικών επισκέψεων, οι οποίες θα πυκνώσουν μέσα στο 2010 εξαιτίας της «αυστηρής επιτήρησης».

Διαφορά φιλοσοφίας


Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν καλά όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, η κυρίαρχη «διαφορά φιλοσοφίας» μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας είναι μία και είναι η εξής: Η Αθήνα δεσμεύεται έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυρίως για την αύξηση των εσόδων. Οι Βρυξέλλες αντιπροτείνουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας δεν θα επιτευχθεί αν το βάρος δεν πέσει στη μείωση των δαπανών.

Η Αθήνα θεωρεί ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης λογής επαγγελματικών κατηγοριών, η αύξηση του ανωτάτου φορολογικού συντελεστή, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (μέσω επιλογών όπως το αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας «καθολικό πόθεν έσχες»), η μείωση των επιδομάτων στους υψηλόμισθους του δημόσιου τομέα, η αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα και (αν χρειαστεί...) η αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα είναι μέτρα αρκετά για να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα».

Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ότι θα επιτευχθεί ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κάποιοι μάλιστα «μύστες» της ελληνικής ιδιαιτερότητας λένε ότι ακόμη και μια απίθανη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να αυξήσει τα οικονομικά προβλήματα και να οξύνει το δημοσιονομικό αδιέξοδο αφού θα περιόριζε την «κηροζίνη της κατανάλωσης» που είναι η παραοικονομία.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι Κοινοτι κοί επιχειρηματολογούν ότι το μυστικό μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ο έλεγχος του μεγαλυτέρου τμήματος των δαπανών του προϋπολογισμού (περίπου 50% επί του συνόλου!) που είναι το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.

Η Αθήνα απαντά ότι η «ιρλανδική λεωφόρος» της περικοπής εισοδημάτων δεν είναι παρά μια άλλη διαδρομή προς μια ακόμη βαθύτερη ύφεση. Τελικώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός κάπου στη μέση και ότι οι Βρυξέλλες θα «συνυπογράψουν» ένα Πρόγραμμα Σταθεροποίησης χωρίς πολλές επαχθείς προβλέψεις.

Γιατί δεν θα πτωχεύσουμε (εφέτος)


Η αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ενωση του Προγράμματος Σταθερότητας προεξοφλείται ότι θα λειτουργήσει ως εγγύηση προς τους δανειστές για να μη λείψουν στη χώρα τα 55 δισ. ευρώ δανεικά που πρόκειται να διεκδικήσει μέσα στο 2010. Τόσο ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο κ. Φ. Σαχινίδης δείχνουν σιγουριά για την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού και μάλιστα έχουν διαβεβαιώσει γι΄ αυτό τον Πρωθυπουργό.

Εκτιμούν ότι οι δανειστές (δηλαδή οι μεγάλες ξένες τράπεζες) δυσανασχετούν που θα δανείσουν τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία ιλιγγιώδη κεφάλαια με επιτόκια 2%-3% χαμηλότερα απ΄ ό,τι το ελληνικό Δημόσιο. Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο (σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο) οι εν λόγω τράπεζες θεωρούν την αγορά ελληνικού χρέους με τη μορφή ομολόγων «καλή ευκαιρία» που δεν πρόκειται να χάσουν. Μάλιστα για να διασφαλίσει πλήρως η Ελλάδα ότι θα βρει τα δανεικά που χρειάζεται, ο κ. Παπακωνσταντίνου πρoγραμματίζει μέσα στον Φεβρουάριο παγκόσμια περιοδεία (road show) με σταθμούς από τη Νέα Υόρκη ως το Χονγκ Κονγκ.

Προβληματισμός για την Ελλάδα

Στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΕΚΤ εξακολουθεί να επικρατεί σοβαρός προβληματισμός για την Ελλάδα. Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και «δημοσιονομικός ιέραξ» κ. Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε προ ημερών σε ιταλική εφημερίδα ότι ουδείς θα σπεύσει να σώσει την Ελλάδα σε περίπτωση πτώχευσης, ερχόμενος σε αντίθεση με τις έμμεσες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου που δόθηκαν προ μηνός από την κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η Ελλάδα δεν περιμένει διάσωση από κανέναν. Πολλοί εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τακτική «δημιουργικής αοριστίας». Θέλουν να δείξουν ότι κάθε κράτος της ευρωζώνης θα τα βγάλει πέρα μόνο του, χωρίς όμως να αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «επείγουσας διάσωσης». Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουν ότι αν πτωχεύσουν οικονομίες χτισμένες με δανεικά (όπως η ελληνική), τότε η ύφεση μεταφέρεται στις οικονομίες που τις δανείζουν (όπως η γερμανική). Εκείνο λοιπόν που εξοργίζει Γερμανούς, αλλά ακόμη και φιλέλληνες Κοινοτικούς όπως ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι η βάσιμη υποψία πως η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός ότι δεν συμφέρει την ευρωζώνη να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει και γι΄ αυτό δείχνει ολιγωρία στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, μεταφέροντας έτσι τις δικές της δημοσιονομικές αμαρτίες στις πλάτες των γερμανών εργαζομένων...

Τα δύο ΠαΣοΚ
  • Ανησυχία για το σοκ της σταθεροποίησης
Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται λιγότερο τον θυμό των ευρωπαίων εταίρων και περισσότερο τις επερχόμενες πολιτικές συγκρούσεις. Η οριστικοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να αναδείξει εκ νέου τα «δύο ΠαΣοΚ», το ΠαΣοΚ των εκσυγχρονιστών και το «βαθύ ΠαΣοΚ» του παραδοσιακού παπανδρεϊσμού. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπακωνσταντίνου να εισηγείται στον Πρωθυπουργό από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών μέτρα σκληρότερα από αυτά που τελικώς ανακοινώνονται. Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη υποστηρίζει σταθερά ότι εκτός από τον εξορθολογισμό εσόδων και δαπανών το κλειδί για την έξοδο από την κρίση βρίσκεται στην τόνωση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και στην εγκαθίδρυση θεσμών για τη ρευστότητα και την εποπτεία της αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι τόσο πολύ χρεωμένη ώστε δεν μπορεί να δανειστεί τα επιπλέον κεφάλαια που απαιτεί μια «νεοκεϊνσιανή πολιτική» ενίσχυσης της ζήτησης μέσω γιγαντιαίων δημοσίων επενδύσεων, τόσο η κυρία Κατσέλη όσο και ο κ. Χρ. Παπουτσής (ο οποίος διαμηνύει με νόημα σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι οι βουλευτές δεν γνωρίζουν ακόμη ποια μέτρα έχουν αποφασιστεί και ποια όχι...) είναι βέβαιο ότι θα διαφοροποιηθούν αν το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα το ΚΚΕ ετοιμάζεται να εκμεταλλευθεί το Πρόγραμμα για να κηρύξει «ανένδοτο» στο ΠαΣοΚ, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλείται ότι θα καταγγείλουν όποια μέτρα κι αν ανακοινωθούν, ενώ οι ηγεσίες των συνδικάτων, στις οποίες έχει δοθεί το «καρότο» ενός αόριστου «κοινωνικού διαλόγου», δεν φαίνονται έτοιμες να εγκαταλείψουν «κεκτημένα».

Μέλη της κυβέρνησης και στελέχη όπως, μεταξύ άλλων, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και οι κκ. Ευ. Βενιζέλος, Π. Ευθυμίου, Αν. Λοβέρδος, Θ. Πάγκαλος, Χρ. Παπουτσής, Ι. Ραγκούσης και Μιχ. Χρυσοχοΐδης αποφεύγουν επιμελώς να τοποθετηθούν δημοσίως για την οικονομία, αλλά στις ιδιωτικές συνομιλίες τους επισημαίνουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός περισσότερο συνεκτικού πολιτικού πλαισίου για την έξοδο από την κρίση, που να σηματοδοτεί πειστικά και ξεκάθαρα ότι οι θυσίες που θα ζητηθούν από τον λαό θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα οφέλη. Πιστεύουν ότι ένα τέτοιο «πολιτικό πλαίσιο» είναι η μοναδική ασπίδα τόσο για την υλοποίηση του προγράμματος όσο και για τη διασφάλιση της πολιτικής ηγεμονίας του ΠαΣοΚ μέσα στο δύσκολο 2010.

Πρόγραμμα «Καλλικράτης»: Ριζικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας προωθεί η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η κυβέρνηση τις αρχές του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας που παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η νέα αρχιτεκτονική περιλαμβάνει ριζικές δομικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες, καταργούνται δύο στους τρεις δήμους και όλες οι νομαρχίες.

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης»

Η νέα διοικητική δομή -στην οποία δόθηκε το όνομα «Πρόγραμμα Καλλικράτης»- περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε λιγότερους από 370 δήμους.

Θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών.

Ταυτόχρονα, τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώνεται σε λιγότερα από 2000, καταργούνται δηλαδή περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων.

Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά στη θεμελίωση έως 7 Γενικών Διοικήσεων που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλει το Σύνταγμα.

«Ριζοσπαστική δομική αλλαγή»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ριζοσπαστική δομική αλλαγή που βάζει νέα θεμέλια στη λειτουργία και τη δομή της πολιτείας.

Υπογράμμισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες.

Ξεκινά, όπως τόνισε, η υλοποίηση του μεγάλου οράματος του κόσμου της αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο αυτό για το οποίο, υπογράμμισε, απαιτείται η συναίνεση όλων, την οποία η κυβέρνηση θα αναζητήσει.

Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παρουσιάζοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη «Νέα αρχιτεκτονική για την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι στόχος της «πρωτόγνωρης αυτής δομικής αλλαγής» είναι η οικοδόμηση για τη χώρα και τους πολίτες ενός καλύτερου κράτους.

Wednesday, 6 January 2010

Θα μετράνε όλες οι αποδείξεις - πλην ΔΕΚΟ και αγοράς αυτοκινήτων...

Θα μετράνε όλες οι αποδείξεις, πλην ΔΕΚΟ και αγοράς αυτοκινήτων, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του απόψε στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως οι αποδείξεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να καλυφθεί μέρος του αφορολογήτου, πρόσθεσε όμως πως το όφελος δεν θα εξαντλείται εκεί, αλλά θα μπορεί να εκπίπτει και περισσότερο.

Γνωστοποίησε ακόμη πως οι φορολογούμενοι δεν θα προσκομίζουν τις αποδείξεις στην εφορία, αλλά θα καταγράφουν σε μία φόρμα τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. το ΑΦΜ του εμπόρου).

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα του Δημοσίου, σημείωσε πως θα γίνουν περικοπές ανάλογα με το ύψος τους.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς, απάντησε πως «η λογική μας δεν είναι λογική έκτακτης εισφοράς».

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, προανήγγειλε την αύξησή τους, αφήνοντας ανοικτό το χρόνο και το ύψος. Διαβεβαίωσε πως σε κάθε περίπτωση οι αντικειμενικές δεν θα αυξηθούν με τρόπο που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά.

Σε ερώτηση για την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο, μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τόνισε πως η προσαρμογή στην απόφαση αυτή είναι αναπόφευκτη, διαβεβαιώνοντας όμως πως δεν θα θιγούν ώριμα δικαιώματα.

Σε ορίζοντα τριετίας τα μέτρα

Σε ορίζοντα τριετίας και όχι τετραετίας θα είναι τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως έκαναν γνωστό οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών μετά το τέλος της πρώτης σύσκεψης για το 2010 υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ορίζοντα τριετίας θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως έκαναν γνωστό οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Tριετής δημοσιονομική προσαρμογή

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσες αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα είναι τριετής, θα γίνει σε τρία και όχι σε τέσσερα χρόνια, και ο πολίτης θα δει άμεσα όλες τις μεγάλες αλλαγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανα τρεις μονάδες. «Δεν υπάρχουν σκληρά ή λιγοτερο σκληρά μέτρα, υπάρχουν δίκαια μέτρα που βοηθούν τον πολίτη ... Είναι δίκαιο να γίνει γρήγορα η δημοσιονομική προσαρμογή να βγούμε από την επιτήρηση, και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας την επιτάχυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Λ. Κατσέλη: O πολίτης να αισθάνεται ξανά ασφαλής και περήφανος για τον τόπο του

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε όλες οι αποφάσεις να είναι εμπροσθοβαρείς και αποφασίστηκε «να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σε βάθος τριετίας ο πολίτης να αισθάνεται και πάλι ασφαλής στον τόπο του».

Στο επίκεντρο είναι ο πολίτης, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια πρέπει να τονώσουμε την αγορά, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι η προσαρμογή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πηγαίνουν μαζί.

Tέλος, στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ αλλά ούτε και η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Επίσης, διευκρινίστηκε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων και αυτό θα γίνει από το 2010.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα κλιμακίου της Κομισιόν και της ΕΚΤ για διαβουλεύσεις και ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αναμένεται να υποβάλει στα τέλη του μήνα η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Τη σύσκεψης για την οικονομία στο Μαξίμου θα ακολουθήσει άλλη μία στις 15:30 για τον εκλογικό νόμο.

  • ΚΚΕ: Αγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα

Για «άγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα», η οποία εξαπολύεται εσπευσμένα από την κυβέρνηση κάνει λόγο το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ -και έχοντας την συναίνεση της ΝΔ- εξαπολύει εσπευσμένα την άγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα, επιδιώκοντας να αιφνιδιάσει το λαό, για να ισοπεδώσει και τις τελευταίες εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις πρώτα απ’ όλα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στο εισόδημα και στα άλλα δικαιώματα. Πρόκειται για την έναρξη μιας νέας σφοδρής και ανελέητης επίθεσης που δεν θα είναι προσωρινή αλλά διαρκείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει δε πως «ο λαός μπορεί να την αποκρούσει μόνο αν ξεσηκωθεί και χρησιμοποιήσει αποφασιστικά την οργανωμένη του αγωνιστική δύναμη. Μόνο αν περάσει στην αντεπίθεση αρνούμενος να συμμορφωθεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ανασύνταξη τώρα του εργατικού λαϊκού κινήματος για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, αντιμονοπωλιακό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

  • Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιλέγει την άγρια λιτότητα

«Άγρια λιτότητα και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών» συνιστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνασπισμού οι επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επέκρινε έντονα το οικονομικό επιτελείο για το προωθούμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως το φάρμακο που επιλέγει η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερο απ' ό,τι η ίδια η ασθένεια της οικονομίας: «Αντί για ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση επιλέγει ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση των έμμεσων φόρων. Αντί για στήριξη της απασχόλησης, η κυβέρνηση επιλέγει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την ελαστική εργασία».

Καταλήγοντας, τόνισε πως «φάρμακο για την κρίση είναι μια πολιτική οικοδόμησης ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, είναι η πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση».