Friday 15 January 2010

Υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας


Σήμερα στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με σκληρότερο εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που τα έσοδα δεν αποδειχθούν τα αναμενόμενα.

Σκληρότερο εναλλακτικό σενάριο περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα δημοσιονομικά. Το σενάριο αυτό θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που τα έσοδα δεν πάνε όπως έχει εκτιμηθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, κάθε μήνα θα αποδεσμεύεται μόνο το 90% από τα προϋπολογισμένα κονδύλια των δαπανών κάθε υπουργείου. Το υπόλοιπο 10% θα αποτελεί «αποθεματικό ασφαλείας» -όπως το ονόμασε- ώστε να ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση που πέσει έξω ο προϋπολογισμός.

Σήμερα (Παρασκευή) το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα αποσταλεί στην Κομισιόν, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επαναληφθεί η συνεδρίαση μετά το Ecofin.

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «διαδικασία - εξπρές», ενώ την έντονη αντίδραση του υπουργού προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μεγαλύτερη αξία για την κυβέρνηση έχουν οι τραπεζίτες και οι κομισάριοι των Βρυξελλών».

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να μας δανείσει 54 δισ. ας μας επιτρέψει να μιλάμε με τραπεζίτες και να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Σε λίγο θα ζητήσουν από τους τραπεζίτες να πάρουν και την εκτελεστική εξουσία», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κενά και αδυναμίες εντοπίζει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ]

No comments: