Thursday 14 January 2010

Γ. Παπανδρέου για τις 100 ημέρες ΠαΣοΚ: «Χρήματα υπάρχουν, το θέμα είναι που πήγαν»

O Πρωθυπουργός δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησής του, ενώ αύριο συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα το σύνολο των θεσμικών και οικονομικών αλλαγών του Προγράμματος Σταθερότητας.


Η ομιλία του κ. Παπανδρέου ξεκίνησε ως εξής:

«Σαν κυβέρνηση θέλουμε να έχουμε φως στις διαδικασίες που ακολουθούμε. Το μέγεθος της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζαμε προεκλογικά. Δεν θέλουμε να μείνουμε στα μερεμέτια. Θέλουμε το 2010 να είναι ένα έτος μεγάλων αλλαγών. Ριζικών αλλαγών σε οικονομία και κράτος και τον ίδιο τον τρόπο που λειτουργεί η διοίκηση.
Θα αποδείξουμε στους ίδιους τους εαυτούς μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Είναι πρόκληση για όλους μας, από την πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και για όλους εσάς.
Το μήνυμα είναι σαφές,. το αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης: «Ή τώρα ή ποτέ». Και η δική μας, αταλάντευτη απάντηση, είναι «τώρα».
Είναι ευκαιρία να τα αλλάξουμε όλα. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Να αλλάξουμε αυτά που μας πλήγωσαν, που μας προσβάλλουν, που μας καθηλώνουν.
Να γίνουμε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί.Να είμαστε υπόδειγμα και όχι παράδειγμα. Να αφήσουμε λάθη και λάθος νοοτροπίες

Η εικόνα που αντιμετωπίσαμε μετά τις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο το οικονομικό. Το οικονομικό είναι το σύμπτωμα.
Το θέμα είναι το πως διαχειριζόμαστε αυτή τη χώρα. Το πρόβλημα οφείλεται στη σπατάλη στη διαφθορά, στην παραοικονομία.

Αυτές οι επιπτώσεις φέρνουν τη χώρα μας σε μια τεράστια κρίση που ξεπερνά τα σύνορά μας και χαλά την εικόνα μας., προκαλώντας τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας
Πολλές φορές μάλιστα διατυπώνονται υπερβολές διεθνώς, η χώρα μας λοιδορείτε.Οι χαρακτηρισμοί ξεπερνούν κάθε ανεκτό όριο. Εμένα με ενοχλεί φοβερά, μας προσβάλλει όλους βαρύτατα.

Μόνοι μας στο πρόσφατο παρελθόν δώσαμε αφορμές, μόνοι μας πρέπει να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας.

Είναι εύκολο να αναθέσουμε τις ευθύνες σε τρίτους. Το θέμα όμως είναι να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές που θα μας βγάλουν από την κρίση και θα εγγυώνται μια βιώσιμη λύση.

Οι πολίτες περιμένουν πολλά. Και καλά κάνουν. Δεν θα περιμένουμε στο καβούκι μας να μας λύσουν άλλοι τα προβλήματα. Αποδεικνύουμε ότι δουλεύουμε από τη πρώτη στιγμή, έχουμε σηκώσει τα μανίκια..

Έχω μιλήσει αναλυτικά για τις πρώτες 100 μέρες στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Δε θα σας κουράσω ιδιαίτερα. Δώσαμε μάχη για να αποφύγουμε τα χειρότερα και για να ανατάξουμε την οικονομία. Δώσαμε μάχη και εντός και εκτός Ελλάδος. Για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να πείσουμε πως είμαστε αξιόπιστοι. Πρόκειται για μάχη καθημερινή που δίνετε μέρα τη μέρα.

Μείναμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θεσμοθετήσαμε το κοινωνικό επίδομα.. Ο προϋπολογισμός είναι επίσης συνεπής στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Υλοποιούμαι μια πρωτοφανή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Νοικοκυρεύουμε το κράτος, κάνουμε έναν βαθύτατο εκσυγχρονισμό μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες.

Το 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά, μιας και με έχετε συνδέσει με το ποδήλατο.

Οι ελληνίδες και οι έλληνες αδημονούν να δουν ότι οι κόποι τους δεν πηγαίνουν χαμένοι. Και αυτό για μας δεν είναι ένα κομματικό πρόγραμμα αλλά ένα εθνικό καθήκον.

Στη συνέχεια της ομιλίας του πρωθυπουργού και κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου για το που θα βρεθούν τα χρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν όλα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Χρήματα υπάρχουν, το ζήτημα είναι που πήγαν
».

Αναφορικά με την ένταση που προκλήθηκε στη Βουλή τόσο με την κατάθεση όσο και την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου οικονομικών για τις γονικές παροχές ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύει έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης αλλά στην πραγματικότητα εισάγει νέα ήθη στην κοινοβουλευτική διαδικασία όπου πρέπει να ακούγονται οι απόψεις όλων των βουλευτών.

Ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε τόσο στη σημασία της δημόσιας διαβούλευσης όσο και της διαβούλευσης εντός του Κοινοβουλίου.


No comments: