Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικύρωσαν το απόγευμα της Κυριακής το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής μεγαλύτερη για την Ελλάδα αλλά και με υψηλότερο επιτόκιο.
Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εγκρίθηκε και από το ΔΝΤ, το οποίο θα καταλήξει στους όρους για το δικό του πακέτο μετά την ψήφιση του ιρλανδικού προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου στο Δουβλίνο θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 11 χρόνια και το μέσο επιτόκιο του πακέτου θα βρίσκεται στο 5,8%, υψηλότερα του ελληνικού.
Το επιτόκιο της συνεισφοράς από το ΔΝΤ (η οποία θα κυμαίνεται στα 22 δισ. ευρώ) αναμένεται να είναι χαμηλότερο της ευρωπαϊκής, και να βρίσκεται κοντά στο 4,5%. Η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, θα προσφέρουν επίσης διμερή δάνεια.
Η συμφωνία προβλέπει ότι στο Δουβλίνο θα δοθούν άμεσα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού του συστήματος και άλλα 25 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα, για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ιρλανδίας θα διατεθούν 50 δισ. ευρώ προς χρήση όπως κριθεί αναγκαίο.
Παράλληλα, η Κομισιόν έδωσε περιθώριο ενός επιπλέον έτους στο Δουβλίνο για μείωση του ελλείμματός του, παρατείνοντας μέχρι το 2015 την προθεσμία για δημοσιονομική εξυγιάνση.
Tέλος, η υπαγωγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημαίνει πως το Δουβλίνο θα διακόψει τη δική του συνεισφορά στο μηχανισμό για την Ελλάδα, που θα έφτανε συνολικά το 1 δισ. ευρώ.
Ο Κλοντ Γιούγκερ που έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις έκανε αναφορά και στην Ελλάδα και στην ανάγκη εναρμόνισης της αποπληρωμής της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ με αυτό της Ιρλανδίας.
Ο Επίτροπος Ολι Ρεν απαντώντας σε ερωτήσεις στην συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η εναρμόνιση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας με αυτό της Ιρλανδίας θα «σκοτώσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=370252&dt=28/11/2010#ixzz16dwXxAOU
No comments:
Post a Comment