Monday 29 November 2010

Οι Ελληνες ελαττώνουν τις κάρτες

  • ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • Σε κρίση οι πιστωτικές κάρτες. Σε ανησυχητικά επίπεδα οι καθυστερήσεις στις πληρωμές- Ωφελημένοι οι συνεπείς καταναλωτές
  • ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ| Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σε καθεστώς... κρίσης έχει εισέλθει ο τομέας των πιστωτικών καρτών για τις τράπεζες. Η ύφεση έχει οδηγήσει σε ανησυχητικά επίπεδα τις καθυστερήσεις, αναγκάζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ολοένα και περισσότερο επιδεινούμενης κατάστασης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πτώση της εγχώριας ζήτησης και το νοικοκύρεμα που πραγματοποιείται στις οφειλές από προϊόντα καταναλωτικής πίστης γενικότερα έχει προκαλέσει τη μείωση των υπολοίπων της συγκεκριμένης κατηγορίας δανεισμού. Την ίδια στιγμή όμως ωφελημένοι από αυτή την κατάσταση βγαίνουν οι καλοπληρωτές, καθώς οι τράπεζες στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων υπέρ της συνέπειας στην εξόφληση των τραπεζικών χρεών, τους επιστρέφουν μέρος των τόκων μέσω των σχετικών προγραμμάτων επιβράβευσης.

Παράλληλα, είναι έτοιμες να υποδεχθούν κατόχους καρτών με καλή πιστοληπτική ικανότητα που δεν έχουν εμφανίσει στο παρελθόν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών τους, με ελκυστικά επιτόκια μεταφοράς υπολοίπων που διαμορφώνονται ως και 80% χαμηλότερα από τα συμβατικά.

  • Μειώθηκαν οι συναλλαγές

«Οι καταναλωτές μετά την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης τον περασμένο Μάιο υπέστησαν ένα σοκ, το οποίο αποτυπώθηκε στην κάμψη του τζίρου των πιστωτικών καρτών τους μήνες που ακολούθησαν» επισημαίνει ο κ. Δ. Μπούμης, γενικός διευθυντής καρτών Citibank και Diners Club. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπογραφή του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση και η αρνητική ειδησεογραφία που «έπαιξε» εκείνη την περίοδο έπληξαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κατά 12% σε επιχειρήσεις από τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και των καλλυντικών, ενώ η κάμψη στον τζίρο ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι οι Ελληνες... κλείστηκαν στο σπίτι τους για να περιορίσουν τα έξοδά τους, γεγονός που οδήγησε σε μικρή αύξηση της τάξεως του 1%- 2% στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα σουπερμάρκετ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αξία των αγορών μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών είναι περιορισμένη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, λόγω της αυστηρότερης πολιτικής πιστώσεων που ακολουθούν οι τράπεζες και οι αναλήψεις μετρητών έχουν υποχωρήσει κατά 20%-25%. Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν πάντως ότι «οι κάρτες είναι παρεξηγημένες», σημειώνοντας ότι η νοοτροπία μεγάλης μερίδας καταναλωτών είναι λανθασμένη. «Στη χώρα μας σημαντικό ποσοστό των κατόχων τους αντιλαμβάνονται τις κάρτες μόνον ως μέσο δανεισμού και όχι σαν μια συναλλακτική μέθοδο για την πραγματοποίηση των αγορών τους» προσθέτουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά.

Αν η κάρτα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα ισχύοντα προγράμματα επιβράβευσης, αν ένα νοικοκυριό πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεών του μέσω του «πλαστικού χρήματος» μπορεί να έχει ετήσιο όφελος ως και 1.000 ευρώ. Κατ΄ αρχάς οι καταναλωτές πραγματοποιώντας τις αγορές τους με τις κάρτες και με την προϋπόθεση ότι κάθε μήνα εξοφλούν το σύνολο της οφειλής τους μπορούν να μεταθέσουν την πληρωμές τους ως και 45 ημέρες.

Αυτό συμβαίνει διότι οι τράπεζες δεν χρεώνουν με τόκους τις αγορές που αποπληρώνονται στο 100% την ημέρα λήξης πληρωμής του μηνιαίου λογαριασμού.

Εστω, ένας λογαριασμός πιστωτικής κάρτας που εκδίδεται στις 15 κάθε μήνα και η πληρωμή του γίνεται στις 30 του ίδιου μήνα. Αν ο καταναλωτής πραγματοποιήσει μια αγορά στις 16 Ιουλίου, αυτή θα εμφανιστεί στον λογαριασμό που θα εκδοθεί στις 15 Αυγούστου και θα πρέπει να πληρωθεί στις 30 Αυγούστου.

Αν εξοφληθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό δεν επιβάλλεται κανένας χρεωστικός τόκος.

Προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών λειτουργούν και τα ειδικά προγράμματα χαμηλών επιτοκίων που αφορούν αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα καύσιμα ή τα τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει με επιτόκια ως και 70% χαμηλότερα σε σχέση με τα συμβατικά. Για παράδειγμα, σε μια οφειλή της τάξεως των 500 ευρώ οι τόκοι ενός έτους ανέρχονται σε περίπου 80 ευρώ με επιτόκιο 16%, ενώ με επιτόκιο 5% το κόστος πέφτει στα 25 ευρώ. Μειωμένα επιτόκια προσφέρονται και όταν ο πελάτης αποπληρώνει κάθε μήνα έστω την ελάχιστη μηνιαία καταβολή. Τα προγράμματα επιβράβευσης της συνέπειας ρίχνουν το επιτόκιο ακόμη και κατά 6 μονάδες.

Τέλος, σχεδόν το σύνολο των τραπεζών «τρέχει» προγράμματα επιβράβευσης της χρήσης των καρτών της. Η ανταμοιβή αφορά επιστροφή μετρητών, δωροεπιταγές/κουπόνια ή εκπτώσεις στις επόμενες αγορές.

  • Περιθώρια διαπραγμάτευσης

Καταργήθηκαν από τις τράπεζες τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου που προσέφεραν τη δυνατότητα ακόμη και άτοκης αποπληρωμής των οφειλών. Ωστόσο, τα επιτόκια μεταφοράς παραμένουν ελκυστικά, παρέχοντας την ευχέρεια σε όσους διαθέτουν την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα να εξασφαλίσουν μείωση των τόκων που πληρώνουν. Οι καλοπληρωτές μπορούν να ελιχθούν και να διαπραγματευτούν τόσο με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται όσο και με τις υπόλοιπες για τον τρόπο εξόφλησης των χρεών τους. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά προγράμματα που εξασφαλίζουν χαμηλά επιτόκια για το μεταφερόμενο ποσό, που μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα του 4%-5%. Δηλαδή ο πελάτης κερδίζει μια έκπτωση που μπορεί να φτάσει στο 70%-80% στους τόκους για την αποπληρωμή των οφειλών του.

Αυτή βέβαια είναι η μία όψη του νομίσματος. Οι καθυστερήσεις στην υπό εξέταση κατηγορία χρηματοδότησης εκτιμάται ότι πλέον έχουν ξεπεράσει το 20%, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2010 το 16,7% των δανείων στην καταναλωτική πίστη βρισκόταν στο «κόκκινο».

Παράλληλα, σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής της ελάχιστης μηνιαίας δόσης αυτομάτως η κάρτα βγαίνει εκτός κυκλοφορίας, καθώς ο κάτοχός της δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει έστω κι αν υπάρχει περιθώριο βάσης του προεγκεκριμένου ορίου του.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=370213&dt=28/11/2010#ixzz16dx4XaSd

No comments: