Thursday 29 September 2011

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ Ανοίγουν οι σχολές, κλείνουν τα σχολεία

  • Μειώνεται σταθερά ο αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν λειτουργούν, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες γυμνάσια και λύκεια έχουν βάλει "λουκέτο".

Ανοίγουν οι σχολές, κλείνουν τα σχολεία
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις πλέον υπό κατάληψη βρίσκονται 131 τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η απειλή απώλειας του εξαμήνου και η κινητοποίηση της μεγάλης μάζας φοιτητών και εκπαιδευτικών έχει "αντιμετωπίσει" τις οργανωμένες παρατάξεις.
Την ίδια ώρα ωστόσο, εκτιμάται ότι πάνω από 500 σχολεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι κλειστά και η τάση εμφανίζεται ανοδική.
Οι μαθητές μάλιστα προχωρούν και σε άλλες κινητοποιήσεις, όπως στο Νέο Ηράκλειο όπου για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη "στρατοπέδευσαν" έξω από το υπουργείο Παιδείας, φωνάζοντας συνθήματα προκειμένου να δοθούν βιβλία αλλά και πιστώσεις για την Παιδεία.
Η ηγεσία του υπουργείου από την πλευρά της προωθεί πρόγραμμα αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, με μαθήματα Σάββατα και αργίες, ενεργοποιώντας παλαιότερη υπουργική απόφαση του 2008. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται και περικοπές στις πολυήμερες εκδρομές και τους μονοήμερους περιπάτους.
Η απόφαση ορίζει ότι αν δεν αναπληρώνεται ο χρόνος θα πρέπει να προστεθούν διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος, όπου ο σύλλογος διδασκόντων το κρίνει εφικτό.
Εάν ούτε έτσι καλύπτεται η διδακτέα ύλη, μπορεί να παραταθεί και το διδακτικό έτος, με απόφαση του υπουργείου και μετά απο τεκμηριωμένη εισήγηση των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.

No comments: