Monday 6 April 2009

Για το καλό μας να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει ο Ομπάμα...

  • Κι εμείς που χαμογελούσαμε [τίποτε περισσότερο] για την επικράτηση του Μπαράκ Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα έχουμε αρχίσει να σφίγγουμε τα χείλη. Ο Αμερικανός ηγέτης πολύ "αμερικανικά" τα λεει. Δεν ζητήσαμεειδική μεταχείριση, αλλά ίσες αποστάσεις. Κι αυτός άρχισε κιόλας να βαράει τον τουρκικό ταμπουρά. Την επιθυμία να ενισχυθούν οι ήδη «σταθερές» σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Αγκυρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

US President Barack Obama and his Turkish counterpart Abdullah Gul walk in front of the honor guards during a welcome ceremony in Ankara

(Kerim Okten/EPA)

  • Παράλληλα, δήλωσε ότι ενθαρρύνει τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, τονίζοντας ότι ο διάλογος αυτός «θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αποδώσει καρπούς» προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί οι απόψεις του σχετικά με τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 παραμένουν αμετάβλητες. «Θα ήθελα να δώσω έμφαση, όχι στις προσωπικές μου απόψεις, αλλά στις απόψεις των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας. Αν μπορούν να προχωρήσουν, όλος ο κόσμος οφείλει να τις ενθαρρύνει» είπε χαρακτηριστικά.
  • Μιλώντας στη συνέχεια στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θέλω να είμαι σαφής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ» είπε, εκτιμώντας ότι η τουρκική ένταξη θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.
  • Κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες των «δύο Κύπριων ηγετών», όπως είπε, αφήνουν περιθώρια ελπίδας, καθώς παραμένουν δεσμευμένοι στη λύση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπογράμμισε δε, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και είναι διατεθειμένες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια τους ζητηθεί.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπό το πρίσμα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα δημοκρατικής αναμόρφωσης τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.
  • Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στην απαισιοδοξία όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα.
  • Αυτό που επισημαίνουν αναλυτές σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου είναι πως αυτή τη φορά η Τουρκία έχει μια μοναδική ευκαιρία να πάρει και επισήμως το χρίσμα της «τοπικής υπερδύναμης» από τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να απαιτήσει πολλά ως ανταλλάγματα γι' αυτή της την εμπλοκή, μεταξύ των οποίων και μια λύση του Κυπριακού, που θα εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα.

No comments: