Wednesday 3 June 2009

Ακόμα δεν παραιτήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη;

  • ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» [Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009] για τις πολιτικές ευθύνες της Ντόρας Μπακογιάννη


ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ από τις ίδιες τις πράξεις ή τις παραλείψεις της γύρω από τον μυστηριώδη χειρισμό της υπόθεσης «Μοντεβιδέο» είναι πλέον η υπουργός Εξωτερικών. Πράξεις ή παραλείψεις, τις οποίες εν πρώτοις επιχείρησε όχι μόνο να αποκρύψει, αλλά και να επιρρίψει δικές της ευθύνες σε διπλωμάτες του υπουργείου της. Κόλαφος πρωτοφανής η αποκάλυψη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων για την κυρία Μπακογιάννη. Από τον οποίο, κλονισμένη, δεν μπορεί άλλο να σταθεί στη θέση της.

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευθύνη του χειρισμού της υπόθεσης ανέλαβε η υπουργός αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η περίεργη βραδυπορία διεκπεραίωσης του εξαιρετικώς σοβαρού αυτού ζητήματος. Και ενοχοποιώντας χωρίς περιστροφή τους υφισταμένους της, ανακοίνωσε την έναρξη ένορκης διοικητικής εξέτασης, προκειμένου να επιμεριστούν μεταξύ τους οι ευθύνες και να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις.

ΑΝΑΛΗΨΗ πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση δεν υφίσταται. Αντιθέτως, μεταβάλλεται σε πρόκληση προς την κοινωνία, όταν η υπουργός κρύβει τη δική της ευθύνη πίσω από το παραβάν μιας ΕΔΕ. Το αποτέλεσμα της οποίας προεξόφλησε η κυρία Μπακογιάννη σε βάρος των διπλωματικών υπαλλήλων. Και μάλιστα δις.

ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ανάληψη ευθύνης μια τέτοια στάση. Ανευθυνότητα επιδεικνύει, και μάλιστα επικίνδυνη. Ανευθυνότητα και στρεψοδικία, στρέφοντας έτσι εναντίον της το διπλωματικό προσωπικό. Εμπειροι διπλωμάτες, οι οποίοι χειρίζονται λεπτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στον πολιτικό τους προϊστάμενο.

ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πρεσβευτής στο Μοντεβιδέο ενημερώνει αμέσως την Αθήνα για πράξεις ξεπλύματος χρήματος από ύποπτο πρόσωπο της υπόθεσης Siemens, αλλά το «εξαιρετικώς επείγον» τηλεγράφημά του πνίγεται σε «εξαιρετικώς βραδείες» επεξεργασίες... Οταν ο εντεταλμένος υφιστάμενος της υπουργού, για τη διενέργεια της εξέτασης, ταχύτατα εξάγει το συμπέρασμα ότι η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου «αδράνησε αδικαιολογήτως», δικαιώνοντας έτσι την προϊσταμένη του μέσα στα περιθώρια των τηλεοπτικών δελτίων των 8... Οταν έχουν καταδικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες και απουσία αποδεικτικών στοιχείων άνθρωποι, οι οποίοι εν τέλει δεν έχουν κανένα όφελος να μην κάνουν καλά τη δουλειά τους... Η εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις του πολιτικού προϊσταμένου και των διπλωματών, έχει χαθεί και δεν υπάρχουν περιθώρια επανάκτησης.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της κυρίας Μπακογιάννη από το υπουργείο Εξωτερικών είναι η μόνη λύση στο τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε στην κυβέρνηση. Με τις ίδιες τις πράξεις ή παραλείψεις της ενεπλάκη ευθέως στο μεγαλύτερο πολιτικό-δικαστικό σκάνδαλο που έχει πλήξει μέχρι τώρα τη χώρα. Εχει καταστήσει η ίδια τον εαυτόν της αδύναμο κρίκο σε μια κυβέρνηση, η οποία έχει συγκεντρώσει στις πλάτες της τόσες καταγγελίες σκανδάλων, όσες δεν είχαν συλλέξει μέχρι τώρα όλες μαζί οι κυβερνήσεις από την απελευθέρωση μέχρι το σωτήριον έτος 2004.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΔΩΣΕΙ σήμερα κιόλας την παραίτησή της στον κ. Καραμανλή, θα πρέπει αυτός να την αποπέμψει. Ειδάλλως, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και η κυβέρνηση συλλογικά.


No comments: