Monday, 8 June 2009

Ανατροπή πολιτικού σκηνικού έβγαλαν οι κάλπες

 • Σε τροχιά αυτοδυναμίας το ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινή καθαρή νίκη, και την ηχηρή αποδοκιμασία της κυβέρνησης, που έχασε και τα τελευταία της ερείσματα
 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος. ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2009 09:39
Ενθουσιασμός επικρατούσε χθες στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα κατήγαγε την πρώτη του εκλογική νίκη μετά το 2000. Ο Γ. Παπανδρέου πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους, ζητώντας από τα στελέχη του να αποφύγουν τις θριαμβολογίες

Καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν το
αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών και η χώρα μπαίνει από σήμερα σε περίοδο έντονων πολιτικών αναταράξεων, καθώς η βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας φέρνει πλέον προ των πυλών τις εθνικές εκλογές.

Ως «λαϊκή απαίτηση» για εκλογές αποτίμησε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου και το χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη» για το κόμμα του. Το ζητούμενο τώρα είναι πώς ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα λάβει τις προαναγγελθείσες από καιρό σκληρές αποφάσεις για την οικονομία, δεδομένου ότι η βαριά ήττα που υπέστη η Ν.Δ. καθιστά δυσχερή τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης από την ήδη ετοιμόρροπη, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτει, κυβέρνησή του.

Γενική είναι η αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δύσκολα θα καταφέρει να επιβιώσει τους επόμενους μήνες και ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές. Μάλιστα η δήλωση του Πρωθυπουργού αργά το βράδυ που περιελάμβανε μεταξύ άλλων... σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα και... έλλειψη σχεδιασμού απέναντι στα προβλήματα της χώρας, όπως και η εξαγγελία του ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, προοιωνίζεται ουσιαστικά τη συνέχιση της προεκλογικής πόλωσης, σε μια προφανή προσπάθεια να επανασυσπειρωθεί η βάση της Νέας Δημοκρατίας.
 • Άνοιγμα Γιώργου
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου έκανε με μια μετριοπαθή δήλωσή του άνοιγμα στη βάση της Νέας Δημοκρατίας και τους ψηφοφόρους όμορων πολιτικών χώρων, ζητώντας από τα στελέχη του «όχι θριαμβολογίες, όχι αλαζονεία», ο κ. Καραμανλής χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τη σκληρή ήττα που υπέστη, το μόνο που βρήκε να πει στους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους ήταν ότι είναι «ψυχικά δεμένοι» μαζί του (!..). Χαρακτηριστικό της αδυναμίας του κ. Καραμανλή να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν την κυβερνώσα παράταξη στη χθεσινή μεγάλη ήττα από το ΠΑΣΟΚ ήταν η έμμεση αναφορά του στα σκάνδαλα και όσα συνέβησαν στη διάρκεια της διακυβέρνησής του παραδεχόμενος απλώς ότι «έχουν ενοχλήσει ορισμένες συμπεριφορές»! Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα - ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έκτακτο συνέδριο κ.λπ.

Ο κ. Καραμανλής απέφυγε ακόμη και να αναφέρει τη φράση πως «έλαβε το μήνυμα» των εκλογών, επιχείρησε αντίθετα να καλλιεργήσει ελπίδες στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ότι τίποτε δεν χάθηκε. Το κλίμα αυτό πλαισιώθηκε από μια επιχείρηση του υπουργείου Εσωτερικών να καθυστερήσει τη διοχέτευση αποτελεσμάτων υπέρ του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό σύστημα ώστε να κρατηθεί η διαφορά σε επίπεδα κάτω του... 3% έως και μετά τις 11 το βράδυ.
 • Τα exit polls
Πρέπει να σημειωθεί ότι έμμεσα, και προφανώς χωρίς τη θέλησή τους, την προσπάθεια του κ. Καραμανλή να παρουσιάσει τη χθεσινή βαριά ήττα ως διαχειρίσιμη και ως εύκολα ανατρέψιμη, «στήριξαν» και τα exit polls που έδιναν στο ΠΑΣΟΚ μια διαφορά της τάξεως των 6,5-7% από τη Νέα Δημοκρατία. Αποτέλεσμα ήταν πως όταν από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα η διαφορά φαινόταν αρκετά μικρότερη, τα στελέχη του κόμματος περιέρχονταν στα κανάλια και δήλωναν περιχαρή επειδή το μέγεθος της διαφοράς είχε περιοριστεί στο μισό αυτού που είχαν ανακοινώσει οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Πάντως το υψηλό ποσοστό της αποχής (το υψηλότερο που έχει σημειωθεί σε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα) αποτελεί μήνυμα για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, καθώς ένας στους δύο ψηφοφόρους αρνήθηκε να προσέλθει στις κάλπες εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την απαξία του για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Στην Ιπποκράτους οι πρώτες αποφάσεις μιλούν ήδη για επιμονή στη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για στρατηγική που θα διαμορφώσει το χθεσινό ποσοστό σε πλειοψηφικό ρεύμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές, «για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού», όπως τόνισε στη δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου.

στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούσαν αργά το βράδυ ότι η κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι τέτοια που μπορεί να υπάρξουν σύντομα, και απροειδοποίητα, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ
Μετριοπαθής η δήλωση Παπανδρέου ο οποίος έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και της Αριστεράς
 • «Λαϊκή απαίτηση οι εκλογές για να λυτρωθεί ο τόπος»
«ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή και καθαρή. Φωνή αποφασιστική. Ο λαός μίλησε. Η διαμαρτυρία του, η οργή του, η αγανάκτησή του, έγινε δίψα για μια νέα αρχή. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε. Και την ελπίδα αυτή την εναποθέτει σήμερα στο Κίνημά μας. Το Κίνημά μας που ανέτρεψε δεδομένα.

Νίκησε το ΠΑΣΟΚ κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα για να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Για να βγει η χώρα από την κρίση. Μια κρίση πολιτική, οικονομική, θεσμική και ηθική.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με την ψήφο τους απαιτούν ριζική πολιτική αλλαγή στον τόπο. Προσμένουν σήμερα από το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστούμε αποφασιστικά- και αυτό κάνουμεμε τα χρόνια προβλήματα που θέριεψαν με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Την αδιαφάνεια και διαφθορά, την αναξιοκρατία, την αυθαιρεσία της εξουσίας, το δίκιο του ισχυρού, την πελατειακή διαχείριση του πλούτου του ελληνικού λαού, την ανισότητα και την κοινωνική αναλγησία.

Στο ΠΑΣΟΚ σήμερα αναγνωρίζουν οι πολίτες και πάλι τις διαχρονικές μας αξίες. Διότι με αυτές κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους στις ευρωεκλογές. Τις αξίες μας: την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ισότητα, τον σεβασμό προς τον πολίτη, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την κοινωνική λογοδοσία, τη δημοκρατική διαβούλευση, την ισχυρή μας παρουσία στην Ε.Ε., τη βούλησή μας να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα κάποιων λίγων και ισχυρών, με την αδικία, ατιμωρησία, την ανομία, για να εγγυηθούμε μια ευνομούμενη Πολιτεία, ένα κράτος δικαίου. Είναι αυτές οι αξίες που κέρδισαν σήμερα. Και υπηρετώντας αυτές τις αξίες θα μας δώσει ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του να κυβερνήσουμε αύριο τον τόπο και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μια Ελλάδα με παρουσία και φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μια Ελλάδα που νοιάζεται για τον αδύναμο και διασφαλίζει τα δικαιώματά του. Μια Ελλάδα που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προστατεύει το περιβάλλον. Μια Ελλάδα που επενδύει στην Παιδεία και τον άνθρωπο χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Μια Ελλάδα με ένα ευνομούμενο κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, που τον σέβεται, τον προστατεύει και τον στηρίζει.

Με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή. Θέλω αυτή τη στιγμή, τη στιγμή της νίκης, να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους, που δούλεψαν εθελοντικά για να πετύχουμε τον στόχο μας. Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Είναι ανατροπή με τη συστηματική και υπεύθυνη πολιτική παρουσία μας μηνών και όχι ημερών. Και κάναμε μια νέα αρχή για την πατρίδα μας.

Όλα αρχίζουν σήμερα. Μέχρι σήμερα παλέψαμε για την ψήφο του Έλληνα και μας την εμπιστεύτηκε. Από σήμερα παλεύουμε για την καρδιά και την ψυχή του. Για την εμπιστοσύνη του. Συνεχίζουμε ακούραστα.

Ξέρω τη χαρά σας και τη μοιράζομαι μαζί σας. Δεν είναι όμως ώρα για θριαμβολογίες. Μακριά από μας κάθε ίχνος αλαζονείας. Είναι ώρα να μοιραστείτε τη χαρά σας με τους γείτονές σας, με τους συναδέλφους σας, με τους συμφοιτητές σας, με τους συμπολίτες σας που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή που απείχαν από τις εκλογές. Να μοιραστούμε μαζί τους τη χαρά μας και να τους πούμε ότι και αυτούς τους χρειαζόμαστε.

Τους χρειαζόμαστε και χρειαζόμαστε και να τους ακούσουμε. Σήμερα δεν υπάρχουν πολίτες νικητές και πολίτες ηττημένοι. Υπάρχουν πολιτικές που ηττήθηκαν. Πολιτικές που πρέπει και θα ανατραπούν. Και υπάρχουν πολιτικές και αξίες που κέρδισαν. Αξίες που πρέπει να γίνουν πολιτική πράξη για ένα ευνομούμενο κράτος. Για μια Ελλάδα που μας κάνει όλους περήφανους. Ψηφίζοντας σήμερα για την Ευρώπη αποφασίσαμε για την Ελλάδα. Η νίκη μας, η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, ανοίγει τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής είναι σήμερα γεγονός. Εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές για να λυτρωθεί ο τόπος από πολιτικές που μας βουλιάζουν και μας προσβάλλουν όλους. Σήμερα αυτό το αίτημα γίνεται λαϊκή απαίτηση. Είναι μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών.

Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Έλληνες πολίτες από το να αλλάξουν πορεία. Οι εκλογές αποτελούν πάντα το μεγαλύτερο δημοκρατικό μας δικαίωμα. Και σήμερα έχουμε τη χαρά μιας νέας αρχής και ελπίδας.

Έχουμε πρώτιστα όμως τεράστιο χρέος και ευθύνη απέναντι στον τόπο. Στόχος μου, στόχος μας, δεν είναι απλά να αλλάξουμε κόμμα στην κυβέρνηση αλλά πολιτική στον τόπο.

Σε αυτή την ευθύνη θα ανταποκριθούμε. Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα όπου όλοι είμαστε ίδιοι. Αποδείξαμε ότι σήμερα εκφράζουμε το νέο, το προοδευτικό και την ελπίδα. Ότι όλοι μαζί μπορούμε. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Με πυξίδα τις αρχές και τις αξίες μας. Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το γενικό καλό. Με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, τις πολιτικές που εξαγγείλαμε. Θα πορευτούμε στον λαό με σημαία μας την αλήθεια, την επίγνωση των δυσκολιών και το σχέδιο ανασύνταξης και σωτηρίας της χώρας.

Θα δώσουμε τη μάχη μαζί για να φέρουμε στην πατρίδα μας μια πραγματική άνοιξη και στον λαό μας ευημερία και ασφαλές μέλλον. Η νίκη μας σήμερα φέρνει πολύ πιο κοντά την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Φέρνει πολύ πιο κοντά την κοινοβουλευτική μας αυτοδυναμία. Από αύριο το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια - συνεχίζουμε τη δουλειά. Με τον λαό, για τον λαό και την πατρίδα».
 • Συγχαρητήρια από Σημίτη
Τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεχάρη θερμά τον Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, είχε χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.
ΕΙΠΕ:
Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Έλληνες πολίτες από το να αλλάξουν πορεία
ΕΙΠΕ:
Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες.
Μακριά από μας κάθε ίχνος αλαζονείας
 • Τα «κλειδιά» της επικράτησης του ΠΑΣΟΚ
Είναι η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ επί της Νέας Δημοκρατίας, μετά την 5ετία διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
 • Ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ.του 2007 επέλεξε την αποχή, στάση που αποτελεί προσωπική αποδοκιμασία του κ. Καραμανλή, ο οποίος ηγήθηκε μόνος της καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα είχε απευθύνει εκκλήσεις στους ψηφοφόρους του κόμματος να στηρίξουν την προσπάθειά του.
 • Επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας και το οδηγεί μια ανάσα από την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, καθώς το περίπου 36,8% που συγκεντρώνει είναι κοντά στο κατώτερο όριο επίτευξης αυτού του στόχου.
 • Δημιουργεί αυξημένες ευθύνες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οφείλει πλέον να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας και για την άμεση αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που την ταλανίζουν.
 • Πρόκειται για την πρώτη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου επί του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρουσιαζόταν μέχρι τώρα ως ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού».
 • Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει πως το το κόμμα έχει απολέσει σε πραγματικές συνθήκες εκλογών περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 41,8% των εθνικών εκλογών του 2007 και πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με το 43,1% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004. Πρόκειται δε για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ιστορικά το κόμμα από τη Μεταπολίτευση και μετά.
 • Η άνοδος της επιρροής του ΛΑΟΣ που περνάει στην τέταρτη θέση μεταξύ των κομμάτων και η σημαντική καταγραφή των Οικολόγων Πρασίνων που εκλέγουν έναν ευρωβουλευτή, σε συνδυασμό με την παγίωση της δύναμης του ΚΚΕ και την οριακή μείωση της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτουντο νέο πολιτικό σκηνικό.

No comments: