Tuesday 14 July 2009

Τραγουδώντας τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη!

http://www.kedke.gr/uploads/Kampanellis_mihos110906_sm.jpg


Στη φωτογραφία, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με τον δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Λάμπρο Μίχο


Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας γιορτάζει τα εξήντα χρόνια από την ίδρυσή του και, συγχρόνως, τιμά τον μεγάλο μας θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη με μια μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009 στις 9 το βράδυ, στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τραγούδια του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Νίκου Μαμαγκάκη, και Θεόδωρου Αντωνίου.

Τραγουδούν: Λυδία Αγγελοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Μακεδόνας, Σταμάτης Μπερής, Θεοδοσία Στίγκα, και συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Σπ. Μίχος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Η εποχή μας πρέπει να αναγνωρίζει με θάρρος το χρέος της σ’ έναν τεράστιο «μύθο» του νεοελληνικού πολιτισμού: στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, στον θεατρικό συγγραφέα, στον ακαδημαϊκό, στον δημιουργό, που είναι σταθερό σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό μας εποικοδόμημα. Το εσωτερικό μας ήθος ως λαού είναι μια επιμέτρηση αποστάσεων και αναλογιών με βάση τον μύθο του Καμπανέλλη, που από μόνος του είναι ένα σύμπαν πελώριο. Όμως οι ήρωες των έργων του Ιάκωβου Καμπανέλλη αναδίνουν κάτι θερμότερο από έναν μύθο και τούτο γιατί ο δημιουργός ανήκει στην κατηγορία εκείνων που γράφουν με το αίμα της καρδιάς τους. Όσες εκδηλώσεις και να οργανώσουμε, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε τα χρέη μας στον Καμπανέλλη, τα έργα του οποίου είναι νομίσματα που δεν πρόκειται να χάσουν την αξία τους. Τούτη εδώ η εκδήλωση, η αφιερωμένη στα τραγούδια του Ιάκωβου Καμπανέλλη, δεν είναι παρά άλλη μια ευκαιρία για μια ακόμη συνάντηση με τον δημιουργό που κατέθεσε το προσωπείο για να φανερωθεί αυτοπροσώπως στο κοινό, κάνοντας θεατρικές σκηνές και πράξεις, γράφοντας στίχους και διαλόγους και μονολόγους, τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες της εποχής μας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη κι ο Καμπανέλλης με τη σειρά του, αγκάλιασε το εγχείρημα του Δήμου προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των σωστών προϋποθέσεων για αποτελεσματική θεατρική εκπαίδευση. «Στάθηκε δίπλα μας, -λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρος Σπ. Μίχος- ακούσαμε τις παραινέσεις του, λάβαμε υπόψη τις συμβουλές του και προχωρήσαμε στην οργάνωση της πρώτης δημοτικής Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης. Σήμερα, θεωρούμε ότι η συναυλία αυτή με όλα τα τραγούδια του μεγάλου μας δημιουργού, έχει και το προνόμιο της ουσιαστικής συνεισφοράς στην προβολή μιας ιδιαίτερης, δημιουργικής πλευράς του Ιάκωβου Καμπανέλλη…»

No comments: