Thursday 16 July 2009

Οδήγησαν την αγορά σε ασφυξία...

ΑΝΑΣΑ στην ασφυξία της έλλειψης ρευστού και της απειλής της χρεοκοπίας για χιλιάδες μικρομεσαίους αποτελούν οι εκπτώσεις που άρχισαν χθες. Και το γεγονός ότι για πολλά είδη ξεκινούν από το 40% και φτάνουν στο 70% των μέχρι προχθές τιμών τους δείχνει τη διάσταση του προβλήματος και την απελπισία που διακατέχει τον εμπορικό κόσμο.

ΑΛΛΑ το ερώτημα πλανάται εφιαλτικό: πόσο ανακουφιστική θ αποδειχθεί η ένεση των εκπτώσεων όταν μήνα με τον μήνα η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών συνεχίζεται αλματώδης; Τον Ιούνιο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 300% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Και ανάλογη ήταν η πορεία το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι. Από 600 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, φέτος έφτασαν στα 1,77 δισ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ είναι, δυστυχώς, φυσιολογική και αποτέλεσμα της περιοριστικής και φοροεισπρακτικής πολιτικής των κυβερνώντων. Οχι μόνο δεν κινήθηκαν προγραμματισμένα για να στηρίξουν και να ενισχύσουν την αγορά, αλλά επέλεξαν να κάνουν το αντίθετο. Περιόρισαν την αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειονότητας των καταναλωτών, προκάλεσαν τη θεαματική πτώση του τζίρου και με δεδομένη τη στάση των τραπεζών να περικόψουν τις χρηματοδοτήσεις και τις δανειοδοτήσεις, άφησαν την αγορά χωρίς ρευστό και εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ν αδυνατούν ν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

ΚΑΙ ΤΟ κακό είναι ότι βρισκόμαστε, όπως όλα δείχνουν, στην αρχή. Οσο η κρίση θα εντείνεται τόσο οι μεταχρονολογημένες επιταγές, με τις οποίες κινείται ουσιαστικά η αγορά, θα φτάσουν να είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Που θ' αποδειχθεί καταστροφικότερη αν συνεκτιμηθεί και η φοροεπιδρομή, την οποία έχει ήδη εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των πάντων, και θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την έλλειψη ρευστού στην αγορά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και με κάθε τρόπο η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα έρχεται ν αποδείξει ότι η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση και ότι η λύση είναι μία και μόνη: Να αναλάβει ο λαός την ευθύνη να δείξει τον δρόμο της εξόδου από τα αδιέξοδα με προσφυγή στις κάλπες. [ΓΝΩΜΗ, ΕΘΝΟΣ, 16/07/2009]

No comments: