Wednesday, 3 March 2010

Τριπλό ψαλίδι σε δώρο-άδεια

Η τριπλή περικοπή κατά 30% του δώρου Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας βρίσκεται στην κορυφή του σκληρού πακέτου μέτρων κατά της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Γολγοθάς χωρίς... αντίδωρο

Ανακοινώθηκαν και επισήμως τα έκτακτα μέτρα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας τα οποία ήδη κατατέθηκαν ως σχέδιο νόμου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος στη Βουλή και την Πέμπτη θα τεθούν προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφιστούν από την ολομέλεια του Σώματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε τις περικοπές της τάξης του 30% στο δώρο Πάσχα, 30% στο θερινό επίδομα αδείας και 30% στο δώρο των Χριστουγέννων. Ολες οι μειώσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν αποκλειστικά στους εργαζομένους του Δημοσίου τομέα και στις ΔΕΚΟ και όχι στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.


Τριπλό ψαλίδι σε δώρο-άδεια

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι σε περίπτωση που δεν λάβει στήριξη από την ΕΕ, ενδεχομένως να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμη έλαβε τη στήριξη όλων των μελών του Υπουργικό Συμβούλιο, παρά τον προβληματισμό που διατυπώθηκε.

"Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, αλλά επιλέγουμε να τις εφαρμόσουμε πριν οι συνθήκες μας το ζητήσουν", τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η φορολόγηση των ακινήτων των off shore εταιριών, της ακίνητης περιουσίας αλλά και των εισοδημάτων της Εκκλησίας, ενώ δρομολογούνται παρεμβάσεις για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ηλεκτρονικά τιμολόγια) και της μηχανοργάνωσης.

Τα επιδόματα του δημοσίου θα φορολογηθούν 12%, πλέον 2% από την αρχική εκτίμηση για 10%.

Επίσης τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, και το επίδομα αδείας μειώνονται κατά 30%.

Σε δύο κατευθύνσεις κινούνται τα μέτρα για την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδών ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Τα 2,4 δισ. προέρχονται από την αύξηση των εσόδων, το 1,7 δισ. από τις περικοπές των δαπανών και τα 700 εκ. από περικοπή δημοσίων επενδύσεων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης:

- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%. Στόχος η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ. Δεν επηρεάζεται η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

- Αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά, σε πετρέλαιο, είδη πολυτελείας. Στα τσιγάρα και ποτά η φορολόγηση είναι 20%. Αύξηση του ειδικού φόρου καύσιμα: Η βενζίνη επιβαρύνεται με 8 λεπτά το λίτρο και με 3 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης. Επιβολή φόρου πολυτελείας έως και 36% σε είδη, όπως πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

- Εκτακτη εισφορά 1% για όσους έχουν εισόδημα άνω του 100.000 ευρώ και φορολόγηση 45%.

- Αύξηση ειδικού τέλους ταξινόμησης για οχήματα άνω των 1.600 κ.ε κατά 25%.

- Αύξηση φορολογίας στο 15% των offshore εταιρειών

- Φόρος 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ

Κάθε έσοδο από την επέκταση των δρασηριοτήτων του ΟΠΑΠ και από τις νέες άδειες θα διατεθούν για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Για το Δημόσιο τομέα αναστέλλονται οι προσλήψεις το 2010 με εξαίρεση τους τομείς Παιδείας, Υγείας, ενώ θα ισχύει 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.

- Παγώνει συντάξεις σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα. Δεν θα υπάρξει περικοπή επιδομάτων στους συνταξιούχους

- Περιορίζονται κατά 500 εκατ. ευρώ οι δημόσιες επενδύσεις και μειώνονται δαπάνες και πιστώσεις συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

- Μπαίνει στοπ στα μπόνους και στις υπερωρίες.

- Ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.


- Ενεργοποίηση σχεδίου είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα με δημιουργία «call center» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με κατάσχεση και πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης.

Θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίου, ενώ έπεται σειρά επαφών του κ. Παπανδρέου με συνδικαλιστικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περί τις 2.00 μ.μ θα επισκεφθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πετσάλνικος αναμένεται να γνωστοποιήσει στον κ. Παπούλια τη πρόθεση των μελών του Κοινοβουλίου να παραιτηθούν του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

No comments: