Saturday 13 March 2010

Καλεί σε συστράτευση Οι κόποι και οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, δεσμεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου

Δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεσμεύεται με δήλωσή του στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι θα βάλει τέλος στα «κακώς κείμενα» που ταλανίζουν τον τόπο, όπως τα «ρετιρέ» και η παρασιτική οικονομία.

Δύο μόνο 24ωρα μετά τη νέα πανελλαδική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, ο πρωθυπουργός που επέστρεψε από Ουάσιγκτον, Παρίσι και Βερολίνο δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου, που θέτει ως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και δικό του «να σώσουμε την οικονομία», απευθύνεται στους Ελληνες και τονίζει ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας, θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν πως θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση να αλλάξουμε εκ βάθρων τα κακώς κείμενα».

«Διαρκής αγώνας»

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται ότι «ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής». Αμέσως μετά την απεργία της Πέμπτης που νέκρωσε τον δημόσιο τομέα, ο κ. Παπανδρέου απευθύνει σκληρή προειδοποίηση στα «ρετιρέ», στην παρασιτική οικονομία, στη φοροδιαφυγή κ.λπ., δηλώνοντας ότι «δεν θα ανεχτεί άλλο να βαφτίζεται δικαιοσύνη η σκανδαλώδης εύνοια, κεκτημένα τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών, δικαίωμα η περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου, πολιτισμός ο προκλητικός πλουτισμός, επιχειρηματικότητα το παρασιτικό κέρδος, μαγκιά η ασυλία και η φοροδιαφυγή».

Και προσθέτει: «Δουλεύουμε για, και μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που εργάζεται σκληρά και δεν ανέχεται πια αυτά τα φαινόμενα. Και καλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετάσχει σε αυτή τη νέα πορεία. Επιτέλους, να ανασυγκροτήσουμε την πατρίδα, με στέρεα βήματα, που απαιτούν τη συστράτευση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εκεί στηριζόμαστε και πουθενά αλλού».

Ο πρωθυπουργός, που εμφανίζεται αποφασισμένος να πολεμήσει όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία περιγράφει στη δήλωσή του, καλεί σε συστράτευση όλους τους Έλληνες, προκειμένου να κερδηθεί αυτή η μεγάλη μάχη. Διαβεβαιώνει «τον κάθε Έλληνα, την κάθε Ελληνίδα, ότι οι κόποι μας αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο», και σημειώνει ότι «θα δώσουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Έτσι ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα. Με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Για την αναβάθμιση της καθημερινής μας ζωής. Για την Ελλάδα των αξιών».

Για τα «ρετιρέ»

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες να συγκεκριμενοποιεί τις αναφορές του ειδικά για τα «ρετιρέ» στο Δημόσιο και τους εποπτευόμενους από το Δημόσιο οργανισμούς. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση που διέρχεται η οικονομία και η χώρα, το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς από τους «ευνοημένους» του Δημοσίου, τα λεγόμενα «ρετιρέ», θα ήταν να ηγούνται απεργιακών κινητοποιήσεων που ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδέχεται την αναγκαιότητα των μέτρων.

Κατά τις ίδιες πηγές, θα δοθεί εντολή στα υπουργεία να εξετάσουν διάφορα προκλητικά επιδόματα που δίνονται, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο όσα από αυτά ξεπερνούν τα όρια να περικοπούν εντελώς. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντινου να επιταχύνει την κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των ανισοτήτων στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.

No comments: