Wednesday, 28 April 2010

«Κλειδώνουν» έως το Σαββατοκύριακο οι όροι του πακέτου για την Ελλάδα



Η Γερμανίδα καγκελάριος με τους επικεφαλής του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στο Βερολίνο

Έως το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τους όρους και το τελικό ύψος -ενδεχομένως και άνω των 120 δισ. ευρώ- του τριετούς προγράμματος στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Η Γερμανία θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα πάει αρκετά πίσω και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, καθώς διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωζώνης.

Επισήμως, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η υιοθέτηση σκληρών μέτρων από την Αθήνα θεωρείται μη διαπραγματεύσιμος όρος: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας» επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν θα μιλήσουμε ακόμη με αριθμούς, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε η Α.Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντ.Στρος-Καν και τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ. Ήδη την Τετάρτη όμως, Γερμανοί βουλευτές ανέφεραν ότι το ύψος του πακέτου μπορεί να ενισχυθεί και να φτάσει τα 120 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, επικαλούμενοι συζητήσεις του με τον Ντ.Στρος-Καν στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε ανέφερε επίσης ότι οι ανάγκες της Ελλάδα ίσως φτάσουν και τα 135 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, η συνεισφορά της Ευρωζώνης θα κυμαίνεται στα 30 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο την επόμενη τριετία, ενώ το ΔΝΤ θα συμβάλλει με 15 δισ. ευρώ ετησίως.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια οδυνηρή πορεία για την Ελλάδα, αλλά θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του» ανέφερε η Α.Μέρκελ, έτσι ώστε «η λύση θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα». Με το βλέμμα κυρίως στο εσωτερικό της Γερμανίας, η καγκελάριος επισήμανε: «Η Γερμανία θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, δεν θα της τα χαρίσει».

  • Αιχμές για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόβλημα πάει αρκετά πίσω, ενώ αφήσε αιχμές ακόμη και την είσοδο της Ελλάδα στο ευρώ: «Το 2000 είχαμε ένα θέμα, όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με το αν η Ελλάδα μπορούσε να ενταχτεί στην ευρωζώνη. Αποδείχθηκε ότι η απόφαση ίσως δεν είχε εξεταστεί αρκετά εξονυχιστικά».

Η απόφαση «δεν είχε στηριχθεί σε παραμέτρους που υπολογίστηκαν σε βάθος χρόνου» ανέφερε αργότερα η Γερμανίδα καγκελάριος, λέγοντας πως η πηγή της ελληνικής κρίσης είναι, μεταξύ άλλων, τα πολύ υψηλά ελλείμματα.

Σταθερά πάντως το Βερολίνο, τόσο διά στόματος Μέρκελ όσο και με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει ως «εξωπραγματικό» το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

  • «Απειλείται η Ευρωζώνη»

Το Βερολίνο θεωρεί επιβεβλημένη την επίσπευση των διαδικασιών για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος: «Αυτό αφορά τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά, και δεν πρόκειται να αποφύγουμε τις ευθύνες μας» επισημαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Ευρώπη φοβάται φαινόμενα ντόμινο στη ζώνη του κοινού νομίσματος μετά το ελληνικό πρόβλημα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να δημιουργηθεί μία νέα Lehman Brothers» στην Ευρωζώνη, ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. Την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, μετά την υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας.

No comments: