- Γ. Παπανδρέου: «Μας περιμένει μια νέα Οδύσσεια»
- Κομισιόν: Με διαδικασία εξπρές η εξέταση του ελληνικού αιτήματος
Ελευθεροτυπία, 13:13 Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
Την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσε, με ένα δραματικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο. «Μας περιμένει μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό, αλλά έχουμε χαρτογραφήσει το δρόμο» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους να στείλουν μήνυμα στους κερδοσκόπους.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος, τα οποία, όπως είπε, θύμισαν τα ακατανόητα λάθη και τις εγκληματικές επιλογές που μας κληροδότησε η κυβέρνηση.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009.Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας.Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα. Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες.
Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό. Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική. Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι.
Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία.
Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα.
Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.
Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι.
Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους.
Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό.
(Οι υπογραμμίσεις είναι του enet.gr)
Τα επόμενα βήματαΣτην Αθήνα και στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στην οποία μετείχαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και στελέχη της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνταχθεί ένα πόρισμα που θα βεβαιώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης.
Ακολούθως τα μέλη του Eurogroup (δηλαδή οι 16 χώρες της ευρωζώνης) καλούνται να επικυρώσουν ομόφωνα το πόρισμα. Σημειώνεται πως η συνεδρίαση του οργάνου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.
Εφόσον εγκριθεί το ελληνικό αίτημα και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το μακροπρόθεσμο δανεισμό, η χώρα μας μπορεί να ζητήσει βραχυπρόθεσμα δάνεια-"γέφυρες" (bridge loans), προκειμένου να καλύψει επείγουσες δημοσιονομικές ανάγκες.Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Είμαστε έτοιμοι
Ταχεία υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα είναι η ανταπόκρισή της στο ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της. Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων, διευκρίνισε ότι οι λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού μπαίνουν πλέον και επισήμως στην ατζέντα των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με το κλιμάκι της τρόικας Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δράση των τριών οργανισμών θα είναι συντονισμένη.
Ασαφείς ήταν οι αναφορές του εκπροσώπου για το ύψος των επιτοκιών με τα οποία θα δανειστεί η Ελλάδα, καθώς αρκέστηκε να πει ότι οι όροι θα είναι ευνοϊκοί. Σημειώνεται ότι είχε ανακοινωθεί συμφωνία για επιτόκιο 5%. Μεσολάβησε όμως η άνοδος του σπρεντ σε επίπεδα άνω των 500 μονάδων βάσης (στέλνοντας το επιτόκιο δανεισμού από την αγορά πάνω από το 8%), με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν αναπροσαρμογή των επιτοκίων του μηχανισμού.
Friday, 23 April 2010
Και με τη «βούλα» στο μηχανισμό στήριξης
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment