Thursday 3 February 2011

Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα και θα αντιμετωπίζεται ως έγκλημα, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου


Απο τη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Απο τη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο   
Ελάφρυνση των ποινών και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι κοινωνικοί εταίροι που μετείχαν στη δημόσια διαβούλευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ανοίγοντας την σύσκεψη διαβουλεύσεως με τους κοινωνικούς εταίρους για το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το τελικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ψηφισθεί από την Βουλή έως το τέλος του μήνα. Υπογράμμισε δε πως το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και την βελτίωση του πλαισίου φορολογήσεως και διευκολύνσεως της επιχειρηματικότητας.

Όπως τόνισε, για πρώτη φορά συστηματοποιείται τριετές Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετωπίσεως της φοροδιαφυγής, το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων που θα διασφαλίζουν ότι θα πληρώνουν όσοι πρέπει να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώνουν.

Ο υπουργός τόνισε πως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες υποθέσεις η φοροδιαφυγή θα χαρακτηρίζεται διαρκές έγκλημα και θα προβλέπεται αυτόφωρη σύλληψη. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση ποινικοποίησης του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων. Σήμερα μια ομάδα πολιτών μονίμως φοροδιαφεύγει. Η αίσθηση ατιμωρησίας πρέπει επιτέλους κάποτε να τελειώνει», είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει άρση του φορολογικού απορρήτου για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό, ενώ θα θεσμοθετηθούν κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια.

Ακόμη, είπε πως με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ θα δίνεται η δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ απεκάλυψε πως θα εξετασθούν όλες οι απόψεις των παραγωγικών φορέων ώστε να προχωρήσει ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών του Δημοσίου με αυτές των επιχειρήσεων.
  • Οι παραγωγικοί φορείς
Λαμβάνοντας τον λόγο οι παραγωγικοί φορείς αναφέρθηκαν τόσο σε ζητήματα που αφορούν στο τρέχον φορολογικό νομοσχέδιο όσο και ευρύτερα ζητήματα φορολογίας.

Εκ μέρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ο κ. Γ. Στεφάνου τόνισε πως η φοροδιαφυγή αποτελεί παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπισθεί με αυστηρά μέτρα. Ωστόσο επιφυλάχθηκε να αναφερθεί στις προτάσεις της ΟΚΕ, καθώς αυτές θα κοινοποιηθούν στην Κυβέρνηση μέσω της επίσημης οδού.

Εκπροσωπώντας την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, καθώς αυτή επηρεάζει πλέον και τα έσοδα των ΟΤΑ πρώτου βαθμού. Ο ίδιος εμφανίσθηκε θετικός στον συμψηφισμό των φορολογικών οφειλών του Δημοσίου με αυτές των επιχειρήσεων και πρότεινε να θεσπισθεί Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα, ώστε να εισπράττονται και μικροποσά που τυχόν διαφεύγουν.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγώπουλος αναφέρθηκε με την σειρά του στην αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία, ωστόσο τόνισε πως η τιμωρία των φοροφυγάδων μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους εξαιρουμένης της φυλάκισης. «Κάθε διάταξη που δίνε την εντύπωση ότι ο πέλεκυς είναι βαρύς μας βρίσκει σύμφωνους», δήλωσε.

Ο κ. Παναγώπουλος εκτίμησε ότι το κίνημα των αποδείξεων ατονεί και ζήτησε να θεσπισθεί δυνητικό αφορολόγητο ύψους 24.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία των αποδείξεων. Ο ίδιος ζήτησε να δοθεί μεγάλο βάρος στις τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που αποκρύβουν φοροδιαφυγή και υπερτιμολογήσεις.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χ. Κυριαζής επαίνεσε την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα θα φανούν μέσα στο 2011. Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους εφοριακούς υπαλλήλους ζήτησε να υπάρξει αναδιατύπωση κάποιων άρθρων που ενδεχομένως να επιτρέψουν την κατάχρηση τους από επίορκους εφοριακούς. Μάλιστα, ζήτησε να θεσμοθετεί η τήρηση αρχείου για τους ελέγχους διενεργεί κάθε εφοριακός υπάλληλος στην καριέρα του και να παρακολουθείται το πώς αυτοί κατέληξαν.

Για τα διανεμόμενα κέρδη τόνισε πως εκλογικεύεται το σύστημα με τον προβλεπόμενο φόρο 25% που διενεργείται με παρακράτηση στο νομικό πρόσωπο. Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχει μια εκκρεμότητα για το εάν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα), καθώς αυτό δεν προκύπτει στην πράξη. Ακόμη, τόνισε πως έχει καθυστερήσει τόσο η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων , όσο και η θέσπιση του φορολογικού πιστοποιητικού.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τραπέζης κ. Β. Ράπανος ζήτησε να σταματήσει η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών, σημειώνοντας πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προβλήματα ρευστότητας που επιβαρύνονται με την αναδρομική φορολόγηση. Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να εξασφαλισθεί το απόρρητο των πελατών των τραπεζών, ενώ αναφερόμενος στο υπό θέσπιση θεσμό της φορολογικής διαιτησίας παρατήρησε πως όποιος προσφεύγει σε αυτή θα καταβάλει τελικώς λιγότερα χρήματα , κάτι που είναι εις βάρος του Δημοσίου.

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε πως η Συνομοσπονδία στηρίζει τις διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας «πως επιτέλους έρχεται προς ψήφιση ένα στοχευμένο νομοσχέδιο». Ο ίδιος τάχθηκε κατά των διατάξεων για την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, προειδοποιώντας πως οι βίαιες αλλαγές θα προκαλέσουν προβλήματα.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ ο κ. Γ. Τσιφόρος χαρακτήρισε αυστηρά τα μέτρα του νομοσχεδίου και εστίασε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κλιμάκωση των ποινών ανά παράπτωμα. Ζήτησε οι συνεταιρισμοί να μην υποχρεούνται να κόβουν τιμολόγια και να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις για την περαίωση. Πρότεινε δε την επαναφορά νόμου του 2003 , ώστε όταν το Δημόσιο οφείλει χρήματα για διάστημα μεγαλύτερο των 60 ημερών να θεωρείται υπερήμερο και να καταβάλει τόκους.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε δύστροπο και βαριά γραφειοκρατικό το νομοσχέδιο , ωστόσο αναγνώρισε πως γίνονται βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, χωρίς όμως να είναι αισιόδοξος για την επιτυχία των μέτρων. «Είμαστε τόσο εθισμένοι στα by-pass που πάντοτε θα βρίσκουμε τρόπο. Είμαστε μια ιδιόμορφη χώρα», τόνισε για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Ο ίδιος εστίασε στην απώλεια φορολογικής μνήμης, ζήτησε να καταργηθεί το μέτρο που επιβάλει την πληρωμή ποσών μεγαλύτερων των 1.500 ευρώ μέσω τραπεζών, ζήτησε την κατάργηση του ελάχιστου κόστους οικοδομής, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων μαζί με το ποινολόγιο του , πρότεινε την σύνδεση της καταβολής ΦΠΑ με την έκδοση του τιμολογίου και επέκρινε την προβεβαίωσης του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, σημειώνοντας πως στερεί το δικαίωμα προσφυγής.

Ο κ. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και ζήτησε οι ποινές για την μη επιβολή φόρων να λαμβάνουν υπόψη τις οφειλές τρίτων προς την επιχείρηση παραβάτη.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επέκρινε το γεγονός ότι κάθε δύο μήνες κατατίθεται και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο ίδιος ζήτησε την σύνδεση της μεταχρονολογημένης εξόφλησης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με την καταβολή του ΦΠΑ., έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με πληρωμές για φόρους που δεν έχουν εισπράξει.

Υπογράμμισε δε πως η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για το αυτόφωρο σκοντάφτει στην αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να απαλειφτεί. Αντιπρότεινε ως μέτρο το πάγωμα του ΑΦΜ της επιχείρησης που έχει διαπράξει φορολογικό αδίκημα , έτσι ώστε να υπάρχει επιχειρηματική φυλάκιση και όχι προσωποκράτηση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Αλ. Μωραϊτάκης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι ο συντελεστής παρακράτησης μερισμάτων 25% είναι ιδιαίτερα υψηλός και δεν ενθαρρύνει τους επενδυτές. Ζήτησε δε πριμοδότηση του εισοδήματος από το επιχειρείν και κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού και αλλαγή του συστήματος προστίμων και προσαυξήσεων σε φορολογικές παραβάσεις, καθώς και την κατάργηση του φόρου υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στ. Παραδιάς ζήτησε την μείωση των φορολογικών συντελεστών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από τη φορολογία αυτή. Τόνισε πως οι εκμισθωτές ακινήτων είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στους κακοπληρωτές και ζήτησε να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Newsroom ΔΟΛ

No comments: