Friday 6 January 2012

Με καθυστέρηση τριών μηνών η επόμενη δόση στην Ελλάδα λέει η Κομισιόν

Η αναβολή στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου διάσωσης (από ΕΕ και ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, -η οποία αν και κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο έφθασε να εκταμιευτεί τον Δεκέμβριο- οδηγεί σε καθυστερήσεις και τις επόμενες δόσεις του πρώτου πακέτου διάσωσης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Κομισιόν που μεταδίδει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε την Πέμπτη ότι η δόση των 5 δισ. που επρόκειτο να καταβληθεί το Δεκέμβριο του 2011 μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2012. Αντίστοιχα η μεθεπόμενη δόση των 10 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη για Μάρτιο, θα καταβληθεί τον Ιούνιο.


Υπάρχει δε περίπτωση να υπάρξει και άλλη μετάθεση της πληρωμής αυτών των ποσών, αν η τρόικα κρίνει ότι η Αθήνα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας, που στα μέσα Μαρτίου μόνο για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν χρειάζεται 14,4 δισ. ευρώ. Τούτων δοθέντων προκαλεί -αν μη τι άλλο- μεγάλη ανησυχία ότι ο Μπαγί δεν έκανε καμία αναφορά στην ενεργοποίηση του νέου πακέτου.

Αναφερόμενος στην καταβολή των δόσεων του πρώτου πακέτου διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ ανά τρεις μήνες, ο κ. Μπαγί είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να αλλάξει».

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 73 δισ. ευρώ και απομένει να εκταμιευτούν άλλα 37 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα το διάστημα μεταξύ 14-16 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αν η αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου», είπε ο Μπαγί.

No comments: