Monday, 23 January 2012

Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το PSI, λέει ο Ευ. Βενιζέλος

O Eυάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι   (Φωτογραφία:  Associated Press )


«Έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως» για το PSI, δήλωσε την Δευτέρα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Eνεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την προετοιμασία της συνεδρίασης. Πάντως, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία για το PSI.


Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθηνών-ιδιωτών πιστωτών εμφανίστηκαν λίγο νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εμφανίζεται αισιόδοξος αναμένοντας συμφωνία εντός της εβδομάδας, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ αλλά και τα κράτη της ευρωζώνης) να καταλήξουν σε μια «βιώσιμη λύση» για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας πρέπει να λυθεί με τρόπο μακροπρόθεσμα βιώσιμο, δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει το Reuters.

«Αναμένω [...] από όλες τις πλευρές και όλους τους εταίρους να στοχεύουν σε μια βιώσιμη λύση για τη χώρα», είπε η κυρία Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν, σύμφωνα με τη Κρ.Λαγκάρντ, να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης. Αυτό ισχύει τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και τα κράτη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Από τη δική μου οπτική γωνία, το ζήτημα είναι η βιωσιμότητα», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Θέλουμε η χώρα να πάει καλύτερα και κάποια στιγμή να μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές και να μην εξαρτάται συνεχώς από εξωτερική βοήθεια», εξήγησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Μαζί με την τρόικα στο Eurogroupαγκάθι το επιτόκιο για το PSI

Ο κ. Βενιζέλος μετέβη το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες συνοδεία των επικεφαλής της τρόικας. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της Κομισιόν Ματίας Μορς και της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ θα μετέχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και για την εξέλιξη του οικονομικού προγράμματος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο Π.Τόμσεν αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσίασε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το PSI+ δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος το 2020. Όπως σημειώνεται, η καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος το 2020 στο 150% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη λήψης και εφαρμογής των όποιων αποφάσεων πριν τις 20 Μαρτίου, όποτε πρέπει να πληρωθεί από την Ελλάδα το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.
Το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει από την τρόικα την κατάρτιση νέας έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αύξηση ή μη της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας στα πλαίσια του νέου δανειακού προγράμματος.

Σχετικά με το PSI, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία πιέζουν ασφυκτικά τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν ένα -μέσο- επιτόκιο της τάξεως του 3% στα νέα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στπ Eurogroup με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το κείμενο θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν προβλέπεται απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι οι δανειστές -υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση- ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς οι συνομιλίες για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε στις 30 Ιανουαρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως».

Οι διαδικασίες για το νέο πακέτο στήριξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Μαρτίου ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

«Θα ακούσουμε την έκθεση για τις διαπραγματεύσεις, θα δούμε πόσο έχουν προχωρήσει και οι υπουργοί θα πουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι όσον αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Eurogroup.

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές, οι συζητήσεις για το PSI θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν και μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

«Εργαζόμαστε ώστε να έχουμε μια συμφωνία έτοιμη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου. Η πρόταση αναδιάρθρωσης πρέπει να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο», είπε ο αξιωματούχος.

«Προφανώς και υπάρχει άμεση διασύνδεση μεταξύ του PSI και του επόμενου προγράμματος και αυτό στο οποίο θα επικεντρωθεί το Eurogroup είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα», προσέθεσε.

«Οι υπουργοί θα εξετάσουν την πρόταση και θα πουν αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Αν οι αξιωματούχοι πουν όχι, τότε επιστρέφουν στο τραπέζι των συζητήσεων», δήλωσε τραπεζική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Μέρκελ: Αν καθυστερήσει το PSI, δεν έχει ούτε δάνειο-γέφυρα

Την Κυριακή, υπήρξαν αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα ένα δάνειο-γέφυρα, σε περίπτωση που καθυστερήσουν και άλλο οι διαπραγματεύσεις με το IIF και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, (μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό που επισκέφθηκε το Βερολίνο), η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αν καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση της Κρ.Λαγκάρντ για την αύξηση των πόρων των μηχανισμών διάσωσης, είπε ότι τώρα δεν είναι ο χρόνος για να συζητηθεί αυτό το θέμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 120% του ΑΕΠ έως το 2020, προσθέτοντας ότι η δεύτερη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Μάρτιο, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Μπαρουέν, είπε η συμφωνία για το PSI φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα.

Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορούν να καταλήξουν γρήγορα, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, σε συμφωνία για την περικοπή του ελληνικού χρέους.

No comments: