Sunday 22 January 2012

Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το PSI συνεχίζονται, τονίζει το IIF

«Η αναχώρηση των επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, το πρωί του Σαββάτου, από την Αθήνα για το Παρίσι δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις για το PSI, οι οποίες συνεχίζονται» τονίζει σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ. Ο εκπρόσωπος του IIF επισημαίνει ότι πολλές από τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, αναφορικά με την αποχώρηση των κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ δεν έχουν καμία βάση. Νωρίτερα, σε επικοινωνία που είχε το in.gr με τον κ. Βογκλ, είχε πει ότι και οι δύο άνδρες είχαν υποχρεώσεις προγραμματισμένες εδώ και καιρό, αλλά είναι σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ομάδα των ειδικών του Ινστιτούτου που εργάζεται στην Αθήνα.


Δημοσιεύματα υποθέτουν ότι έχουν καταρρεύσει οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της επιτροπής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, «ακριβώς το αντίθετο» συμβαίνει, σημειώνει ο κ. Βογκλ.

«Απολύτως αναληθή» είναι και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ έφυγαν απρόσμενα από την Αθήνα, προσθέτει.

Μάλιστα, λέει ότι ορισμένα δημοσιεύματα ήταν ακόμη περισσότερο ευφάνταστα.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι δύο εκπρόσωποι της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών είχαν προσωπικές υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας, που είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό, και έφυγαν και οι δύο σήμερα από την Αθήνα, «όπως ήταν πολύ καιρό προγραμματισμένο».

«Η επίσκεψη του στο Παρίσι δεν έχει να κάνει με τις συζητήσεις για το PSI. Και οι δύο είναι πλήρως διαθέσιμοι να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο», είπε.

«Εν τω μεταξύ», συμπληρώνει, «μία ομάδα ειδικών που εκπροσωπεί» την επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών, «παραμένει στην Αθήνα και θα εργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές πτυχές του PSI».

Ο εκπρόσωπος του IIF καταλήγει λέγοντας ότι «σημειώθηκε πρόοδος αργά χθες» (σ.σ. στις διαβουλεύσεις με τον κ. Παπαδήμο) και παραθέτει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο τα ξημερώματα μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πιέσεις για επιτόκιο
 κάτω από 4%

Κατά πληροφορίες, δυσκολίες στις συζητήσεις φέρνει το ύψος του επιτοκίου, βάσει των δυσοίωνων προβλέψεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μετά το PSI+ το δημόσιο χρέους -υπό προϋποθέσεις- θα μειωθεί στο 150% του ΑΕΠ έως το 2020, αντί για 120% που προέβλεπε δύο μήνες πριν.

Η διαφορά σε απόλυτα μεγέθη είναι 60 δισ. ευρώ, γι΄αυτό το Ταμείο πιέζει είτε για μεγαλύτερο «κούρεμα» στην ονομαστική αξία (πάνω από 50%), είτε για πολύ χαμηλό επιτόκιο στα νέα ομόλογα (ξεκινούσε από 2% και έφτανε το 3% το πολύ), είτε τα κράτη της Ευρωζώνης να δώσουν περισσότερα χρήματα από τα 130 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως χθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.
Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%. Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Συγκεκριμένα, το μέσο κουπόνι που προτείνουν ΔΝΤ και Γερμανία είναι κοντά στο 3,5%, δηλαδή αρχίζει ελαφρά κάτω από το 3%. Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας είναι υψηλότερη από 68%, ποσοστό που δείχνει μέχρι σήμερα να είναι η «κόκκινη γραμμή» των ιδιωτών ομολογιούχων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η σύνδεση του επιτοκίου των νέων ομολόγων ή της χρονικής διάρκειας τους μετά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Δηλαδή, αν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλή τα επόμενα χρόνια, τότε να αυξηθεί το επιτόκιο ή να εξοφληθούν ταχύτερα τα ομόλογα.

Επίσης, αλλαγή υπάρχει και στο θέμα των μετρητών που θα δοθούν στους ομολογιούχους στο πλαίσιο τoυ PSI+ (στο πλαίσιο της συμφωνίας θα έπαιρναν το 35% σε νέα ομόλογα και το 15% σε ρευστό), καθώς φαίνεται ότι προτιμάται η εναλλακτική λύση των βραχυπρόθεσμων (διάρκειας έως 2 ετών) ομολόγων του EFSF που θα έχουν την ίδια αξία σε όρους NPV με το 15% που θα δινόταν σε μετρητά.

Κρίσιμο θέμα παραμένει η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI+. Η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα -ονομαστικής- αξίας 45-50 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία απέκτησε με έκπτωση 20-30%.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να παραχωρήσει αυτά τα ομόλογα στον EFSF στην τιμή κτήσης τους, ώστε να μην εγγράψει ζημίες, και η Ελλάδα να κερδίσει ένα ποσό της τάξεως των 10-15 δισ. ευρώ.

Αναπόφευκτα, στο τραπέζι θα μπει και το θέμα των δανείων των κρατών της Ευρωζώνης. Αν και το να γίνει «κούρεμα» στο κεφάλαιο φαντάζει -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- πολιτικά αδύνατο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιμηκυνθεί περαιτέρω η διάρκεια εξόφλησης και να μειωθεί το επιτόκιο.

Άκερμαν: Το «κούρεμα» θα κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, λέει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες, θα κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άκερμαν είναι πρόεδρος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του IIF.

«Η προσδοκία των επενδυτών ήταν ότι η αξία των ομολόγων θα επιστραφεί κατά 100%. Η αρχή αυτή παραβιάστηκε παρά τις όποιες δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα υψηλότερο τίμημα, μεταξύ άλλων και με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές θα απαιτήσουν από πολλές κυβερνήσεις», σημειώνει.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών ο Γιόζεφ Ακερμαν δήλωσε ότι «ήταν αναγκαία για πολιτικούς λόγους. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για το πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης σαφές ότι συνιστά ιστορική αλλαγή, διότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μέχρι τώρα απολύτως ασφαλή».

«Το PSI τρέλανε τις αγορές»

Επικριτικός στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Μάικλ Νούναν τόνισε ότι η κρίση χρέους οξύνθηκε μετά την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και επενδυτικών κεφαλαίων στο «κούρεμα».

«Όταν δανείζεις χρήματα η πρώτη ερώτηση που σου κάνουν είναι αν θα τα επιστρέψεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Και πρόσθεσε ότι «με αυτό το δεδομένο ήταν ολέθριο σφάλμα μια συζήτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα», διότι αυτό ήταν που «τρέλανε» τις αγορές.

No comments: