Tuesday 15 May 2007

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΤΕΡΩΝ

Πανηγυρικά ανακοινώθηκε από τον Καραμανλή ότι σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση και τη λειτουργία της περιώνυμης Ακαδημίας των Τεχνών, που αποτελεί "προσωπικό όραμα" και δέσμευσή του. Αποτελούσε και κάτι... παρόμοιο και για τους ανθρώπους που πλαισίωσαν τις ομάδες δουλειάς για τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Μιλάμε, δηλαδή, για σπουδαίους καλλιτέχνες που δεν μπορώ να δικαιολογήσω τη συμμετοχή τους.
Η "Ακαδημία Τεχνών" δεν θα ενταχθεί σε κάποια βαθμίδα εκπαίδευσης και συνεπώς δεν θα δίνει πτυχία. Επομένως, θα αποτελέσει έναν θεσμό ο οποίος θα προσφέρει επιμόρφωση σε μελλοντικούς καλλιτέχνες, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Όσα μέχρις στιγμής έχουν ειπωθεί - και από τους πολιτικούς και από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν - κινούνται στη σφαίρα της αοριστίας.
Τα τμήματα θεατρικών σπουδών που ήδη λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ναύπλιο, Κρήτη, τι βγάζουν; Μπετατζήδες, κομμώτριες, ψαράδες, μπακάληδες, σκουπιδιάρηδες ή ανέργους; Είναι ωραίο και μεγαλειώδες να μιλάνε περί... Ακαδημίας, ΑΛΛΑ ας μας πουν τι θα κάνει αυτή η ευλογημένη Ακαδημία! Το βέβαιο είναι ότι δημιουργούνται άπειρες θέσεις κι έτσι η Νέα Δημοκρατία θα φροντίσει για κάποια παιδιά της, θα φτιάξει διοικητικά συμβούλια, θα διοριστούν σύμβουλοι, παρασύμβουλοι, διευθυντές, υποδιευθυντές, κ.λπ.
Είπε ο υπουργός Πολιτισμού: «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα έχει τη δική της Ακαδημία Τεχνών»! Κι αν την έχει; Τα λεφτά στα ταμεία πότε θα επιστραφούν, οι υπεύθυνοι πότε θα τιμωρηθούν, η Νέα Δημοκρατία πώς θα πληρώσει...

No comments: