Monday 15 September 2008

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην 73η ΔΕΘ

Ως «τελειωμένη» θεωρεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, διότι όπως είπε, ήρθε σε σύγκρουση με το αίσθημα του ελληνικού λαού. Η αναφορά αυτή του Παπανδρέου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στη συνέντευξή του ο Παπανδρέου κινήθηκε περισσότερο στο κλίμα της χθεσινοβραδινής ομιλίας του, τονίζοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδίου που παρουσίασε χθες για να βγει η χώρα από την κρίση, στην οποία όπως είπε, την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι σε ομηρία, αιχμάλωτη συμφερόντων, πρακτικών και αντιλήψεων και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν γίνονται αίσχη από υπουργούς δεν είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση του Βουλγαράκη και αν αυτό συνιστά εν μέρει ανάληψη ευθύνης, ο Παπανδρέου δήλωσε ότι η ευθύνη δεν είναι μεμονωμένη, ανήκει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν σε αλλαγή της κατάστασης. Αντίθετα, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ έχει τη διάθεση να προχωρήσει και έχει την πολιτική βούληση να αλλάξει αυτή την κατάσταση και επίσης διαθέτει εναλλακτική πρόταση, η οποία είναι δίκαιη και αξιόπιστη.

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Παπανδρέου, ανέφερε ότι δεν έχει προσωπικά με κανέναν, ούτε και με τον πρωθυπουργό και αρνήθηκε, όταν του ζητήθηκε, να δώσει οποιονδήποτε χαρακτηρισμό στον Καραμανλή ανάλογο με εκείνο που είχε δώσει ο σημερινός πρωθυπουργός στον προκάτοχό του Σημίτη.
Σε ερώτηση αν σκοπεύει να επαναφέρει τον Σημίτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, απάντησε λέγοντας ότι για το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη έχει μιλήσει πολλές φορές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο τέως πρωθυπουργός «όπως όλοι μας» αγωνίζεται και αυτός για να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ από την εξουσία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να πει ότι οι αλήθειες για τον Καραμανλή και την κυβέρνησή του είναι πασιφανείς και ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Απαντώντας σε ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, καθώς κάτι τέτοιο θα περιείχε και την υποχρέωση του συμβιβασμού. Και όπως είπε, δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς με συμβιβασμένους. Ανέφερε επίσης ότι από το 2004 προσπάθησε να βρει τρόπους συνεργασίας με τη ΝΔ σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά η προσπάθεια απορρίφθηκε και η μόνη περίπτωση στην οποία υπήρξε συνεργασία είναι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αυτό διότι, όπως ανέφερε, κατόρθωσε να την επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΝ ο Παπανδρέου ανέφερε ότι ο πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοδυναμία και πρόθεσή του ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας είναι να κυβερνήσει με συνεργασία και ευρύτερες συναινέσεις. Εχουμε κάνει την πρότασή μας στον ΣΥΝ, είπε, η οποία και ισχύει. Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα επεδίωκε πρόωρες εκλογές χρησιμοποιώντας την προεδρική εκλογή του 2010, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ τιμά τον Κάρολο Παπούλια και δεν θα τον ενέπλεκε σε μικροκομματικά παιχνίδια.
Εξάλλου, σε ερώτηση εάν θέλει εκλογές γρήγορα ή εκλογές μη παραγραφής των σκανδάλων, ο Παπανδρέου απάντησε ότι θέλει εκλογές όσο γίνεται γρηγορότερα χωρίς παραγραφή, ζητώντας και πάλι από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκκαθάριση των υποθέσεων. Σε ερώτηση για το πώς ο ίδιος σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να χειριστεί τις υποθέσεις αυτές, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια παντού και παραδειγματική τιμωρία, εκεί που υπάρχουν ευθύνες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει ευρήματα δημοσκοπήσεων ένα από τα οποία εμφανίζει τον κ. Καραμανλή ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να είναι καταλληλότερος όπως ο Καραμανλής, αλλά θέλει να είναι καλύτερος πρωθυπουργός. Σχετικά με το αν οι ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους αποτελούν στοίχημα για τον ίδιο, τόνισε ότι το στοίχημα δεν είναι για τον ίδιο, αλλά είναι για την Ελλάδα, για να αλλάξει, όπως είπε, η καταστροφική πορεία της χώρας.
Αναφορικά με την υπόθεση Βατοπεδίου, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμιά ανάμιξη στην υπόθεση αυτή και ότι επί των κυβερνήσεών του δεν έγινε καμιά μεταβίβαση. Σχετικά με τις κατηγορίες περί απόρριψης της πρότασης Αλαβάνου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι ψέμα ότι το ΠΑΣΟΚ απέρριψε την Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό που απορρίψαμε είναι το πλαίσιο της πρότασης, είπε και εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με την πρόταση του Συνασπισμού να αρχίσει η εξέταση πριν από δέκα χρόνια, διότι όπως άφησε να εννοηθεί ο Παπανδρέου, στόχος της πρότασης του Συνασπισμού είναι να φανεί ότι όλοι είναι ίδιοι και να δοθεί «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση.
Σχετικά με την πρόθεσή του που εξήγγειλε χθες για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Παπανδρέου διευκρίνισε ότι θα φορολογηθεί μόνο η εκμεταλλεύσιμη περιουσία της Εκκλησίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Εκκλησία δεν θα απέχει από μια προσπάθεια εφαρμογής της αρχής της κοινωνικής δικαιοσύνης. Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί καθαρές σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, το θέμα αυτό το έχει συζητήσει με τον προηγούμενο αρχιεπίσκοπο αλλά και με τον σημερινό και δήλωσε ότι θα προχωρήσει στο διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους.
Ο Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν έχει προσωπικά με κανέναν επιχειρηματία, αλλά όπως είπε, έχει ψηφιστεί για να ελέγχει τις πράξεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος επιθυμεί και θα προωθήσει ως κυβέρνηση τις καθαρές σχέσεις μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών, χαρακτηρίζοντας τις σημερινές σχέσεις τους πολύ ανθυγιεινές. Και επεσήμανε ότι λόγω των μη καθαρών σχέσεων υπάρχει ένα αίσθημα ενοχής σε κάθε επαφή πολιτικού με επιχειρηματία.
Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα ο Παπανδρέου μίλησε για εργασιακό Μεσαίωνα, ο οποίος στοιχειοθετείται από τα «μπλοκάκια», τα Stage, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη νέα γενιά συμβασιούχων. Υποσχέθηκε ότι οι πάγιες ανάγκες θα συμπληρώνονται με κανονικές προσλήψεις, ενώ απέρριψε κάθε λογική ρεβανσισμού όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις όσων προσελήφθησαν επί ΝΔ. Για μας, είπε, δεν υπάρχουν χρώματα, είναι όλοι παιδιά του ελληνικού λαού.

Σχετικά με την ψήφο των ομογενών, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ απέρριψε το πρώτο σχέδιο της κυβέρνησης, διότι μετέφερε τη μικροκομματική σύγκρουση σε όλο τον ελληνισμό και αναφερόμενος στο δεύτερο σχέδιο τόνισε ότι και αυτό δεν υπηρετεί τη γνήσια εκπροσώπηση των ομογενών.

Σε ερώτηση για θέματα μειονότητας στη Θράκη, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα απολύτως εσωτερικό ελληνικό θέμα και ότι κακώς η κυβέρνηση στις συναντήσεις με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας φέρνει το θέμα αυτό ως ελληνοτουρκικό.
Σε ερώτηση για τους αγρότες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, δεν εφαρμόζει τη νέα κοινή αγροτική πολιτική. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αυτό που δεν θα πει στους αγρότες είναι να τους υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ από το 18% στο 8% και στη συνέχεια να τον αυξήσει στο 19%, όπως έκανε ο Καραμανλής.
Τέλος, για το θέμα της κριτικής που ασκεί το κόμμα του στις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του υπουργού Επικρατείας, απάντησε ότι δεν πρόκειται για κανέναν ρατσισμό. Υπάρχει πρόβλημα όταν ελέγχων και ελεγχόμενος είναι ο ίδιος, είπε και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα έλεγε και αν οι ρόλοι των συζύγων ήταν αντίστροφοι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: