Monday 22 September 2008

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Αυτοσυγκράτηση για τις δημοσκοπήσεις, περιοδείες, «βομβαρδισμός» με προτάσεις νόμου και στοχευμένες κινήσεις για το νέο σχέδιο του Γιώργου. Μπορεί να μην άνοιξαν σαμπάνιες -όπως έσπευσε να υποστηρίξει ο εκπρόσωπος Τύπου- αλλά δύσκολα μπορούσες να εντοπίσεις μέσα στην εβδομάδα σκυθρωπό πρόσωπο στη Χαριλάου Τρικούπη! Είναι γεγονός ότι η επιτυχής εμφάνιση Παπανδρέου στη ΔΕΘ και η ανατροπή στα γκάλοπ, όπου το ΠΑΣΟΚ έπειτα από χρόνια έκοψε πρώτο το νήμα, δημιούργησε κλίμα ανάτασης και έσπασε το φράγμα των αρνητικών προβλέψεων.

Ανατροπή σκηνικού

Στελέχη και βουλευτές, πασιφανώς αισιόδοξοι για τις πολιτικές εξελίξεις, διεκδικούν τώρα τη δυναμική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα μέτωπα και ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών.

Ανατροπή σκηνικού

Η μακρόχρονη ωστόσο απουσία του ΠΑΣΟΚ από το γήπεδο του «πρώτου» (έστω το δημοσκοπικό), οδηγεί ηγεσία και στελέχη σε «ψύχραιμες» αναλύσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό - αν και οι περισσότεροι σχεδόν προεξοφλούν πορεία κατάρρευσης της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να αναφερθεί στο ότι για πρώτη φορά αποκτά προβάδισμα σε σχέση με τον Κ. Καραμανλή και περιορίστηκε σ' ένα συγκρατημένο χαμόγελο, όταν στο προχθεσινό δείπνο βουλευτής του γ θερινού τμήματος άνοιξε σχετική συζήτηση.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν κρύβει την αυτοπεποίθησή του αλλά μετρά πλέον και τη «λεπτομέρεια» σε κάθε εμφάνισή του - με μικρό ή μεγαλύτερο ακροατήριο.

Την αλλαγή αυτή, που υποστηρίζει στοχευμένες παρεμβάσεις του, την αποδίδουν και στην ενίσχυση του επικοινωνιακού του επιτελείου.

  • Ο πρωινός καφές

Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι άνθρωποι πίνουν καθημερινά «πρωινό καφέ» και λαμβάνουν αποφάσεις μελετώντας σειρά προτάσεων ειδικών αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, επιφορτισμένων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Είναι δε κοινό μυστικό, ότι στη Χαριλάου Τρικούπη γνώριζαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου ευρήματα δημοσκοπήσεων που προανήγγελλαν «ανατροπή».

Βάσει πληροφοριών, σε όλα τα γκάλοπ καταγραφόταν εικόνα κατάρρευσης του ηθικολογικού οικοδομήματος που είχε στήσει για την ανέλιξή της η κυβέρνηση Καραμανλή, και που σε συνδυασμό με την πρόσφατη φοροεπιδρομή, συγκρότησε ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η εικόνα υπουργών που να μην μπορούν να υπηρετήσουν το «δόγμα» περί «σεμνότητας και ταπεινότητας» και η άξια απορίας στάση Καραμανλή να παράσχει πλήρη κάλυψη στα στελέχη του, σήμανε -λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- την «αρχή του τέλους» για τη δεξιά διακυβέρνηση.

Το επόμενο βήμα ηγεσίας και στελεχών αφορά τη μάχη του προϋπολογισμού, που επιδιώκουν να τη μετατρέψουν σε... μάχη για την τσέπη του κάθε πολίτη.

Η συστηματική επίθεση θα αρχίσει από τις 6 Οκτώβρη, οπότε και ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Αλογοσκούφης, θα καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου διαπιστώνουν αγωνιώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αποφύγει την επιτήρηση και να περιοριστεί στο γενικό περίγραμμα του προσχεδίου.

Γι αυτό και το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «κατεδαφίσει» την έωλη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, με χτυπήματα εντός και εκτός Βουλής.

Εντός με την κατάθεση νομοσχεδίων (π.χ. για το επίδομα θέρμανσης, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τη φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας).

Και εκτός, με περιοδείες παντού και κυρίως όπου τα γκάλοπ επιβάλλουν συνεχή παρουσία του κόμματος.

  • Ο προϋπολογισμός

Αλλωστε ο νέος κύκλος περιοδειών της ηγεσίας και των κορυφαίων στελεχών έχει ήδη συμπεριληφθεί στην «ατζέντα» της Χαριλάου Τρικούπη - αν και θεωρούν ορόσημο για την εδραίωση του νέου πολιτικού τοπίου το φινάλε με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

ΝΕΑ ΤΑΚΤΙΚΗ

  • «Καταδρομικές» στην καθημερινότητα

Στη Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτουν τη λογική του «ώριμου φρούτου» και τονίζουν ότι αποτέλεσε τελικά «μεγάλη παγίδα» στην προσπάθεια της ΝΔ να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Ετσι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει αξιοποιώντας το «μοντέλο» της ανάδειξης συγκεκριμένου προβλήματος με το οποίο «ταυτίζεται» η κοινωνία - όπως έκανε προχθές με την αιφνιδιαστική επίσκεψή του σε νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα θα «χτίσει» την εικόνα ενός αξιόπιστου ηγέτη, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανόρθωση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  • Εκλογικός συναγερμός

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και απώτατο χρόνο την 7η Ιουνίου, ημέρα των ευρωεκλογών. Χωρίς να «υποτιμούν» το σενάριο προσφυγής στις κάλπες «ανά πάσα στιγμή».

Ποιο είναι το σχέδιο Παπανδρέου μπροστά σε όλα τα ενδεχόμενα;

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η οποιαδήποτε κίνηση Καραμανλή δεν είναι πια ικανή να σταματήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις κι ότι τα προσεκτικά βήματα της Χαριλάου Τρικούπη δεν θα αφήσουν περιθώρια για την κυβερνητική ανάκαμψη. Υιοθετεί τις εισηγήσεις του επιτελείου του, που ενθαρρύνουν την ενίσχυση του προγραμματικού του λόγου και λιγότερο την ανάμειξη του ιδίου στην αποκάλυψη κυβερνητικών σκανδάλων. «Υπάρχουν στελέχη και βουλευτές που μπορούν να σηκώσουν σε καθημερινή βάση το βάρος της επίθεσης εναντίον της κυβέρνησης με φόντο τα σκάνδαλα», λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, που επιμένει στην ενίσχυση του κυβερνητικού προφίλ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ομως ο προβληματισμός για την εξεύρεση της «χρυσής τομής» μεταξύ της νηφάλιας και αξιόπιστης ανάδειξης του προγραμματικού λόγου και της ανάγκης να ανεβάζει ο κ. Παπανδρέου τους τόνους στις δημόσιες εμφανίσεις του (όπως σήμερα το βράδυ στη Χαλκίδα), υπάρχει και αποτελεί ζητούμενο για τη χάραξη της στρατηγικής τους.

  • Να εγγυηθούμε δάνεια και καταθέσεις πολιτών

Μείζονος σημασίας θεωρείται -σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες- η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μεθαύριο στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Διεθνούς θα μιλήσει για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και θα στείλει μήνυμα και προς το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Δύο από τις φράσεις-«κλειδιά» στην ομιλία του, προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι: «Ο καπιταλισμός αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι να διασωθεί. Πρέπει να εγγυηθούμε τα στεγαστικά δάνεια και τις καταθέσεις των πολιτών».

«Σύμμαχος» στη νέα αφετηρία του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαια τα γκάλοπ, όπου καταγράφονται σημαντικές αλλαγές ακόμη και σε περιοχές που αποτελούσαν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαύρες τρύπες» - όπως η Θεσσαλονίκη και η Β Αθήνας, όπου σε τελευταία μέτρηση το ΠΑΣΟΚ αποκτά προβάδισμα...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

1. Περιοδείες
Με νέο κύκλο περιοδειών ο Γ. Παπανδρέου και το σύνολο των στελεχών θα προσπαθήσουν να πείσουν για το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση. Θα δώσουν εν όψει του προϋπολογισμού τη μάχη για την «τσέπη του κάθε πολίτη».

2. Βουλή
Τα «χτυπήματα» θα είναι αλλεπάλληλα. Με στόχο να μην αφήσουν το νήμα που άπλωσε από τη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου. Θα καταθέσουν σειρά σχεδίων νόμου, όπως για το επίδομα θέρμανσης, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Κληρονομιάς.

3. Νέο προφίλ
Λόγος ξεκάθαρος και στοχευμένες παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου για προβλήματα με τα οποία ταυτίζεται η κοινωνία. Το σχετικό «μοντέλο» εγκαινίασε ο κ. Παπανδρέου κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη σε δύο νοσοκομεία, όπου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα και όχι γενικά προβλήματα.

4. Εσωκομματικά
Η ανατροπή του κλίματος φαίνεται ότι «ενταφιάζει» τις εσωκομματικές κόντρες. Στη Χαριλάου Τρικούπη λαμβάνουν αισιόδοξα μηνύματα από όλους και εκτιμούν ότι ουδείς θα αναλάβει το ρίσκο να προκαλέσει εσωκομματικές αναταράξεις - από την ηγεσία μέχρι το κάθε μέλος.

5. Γκάλοπ
Στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τα θεοποιήσουν. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα κι ότι το κόμμα πρέπει να τα αντιμετωπίζει μόνον ως πολιτικό εργαλείο.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 20/09/2008

No comments: