Monday, 21 September 2009

Η 5ετής «λαίλαπα» της ΝΔ με 25 χαράτσια, ακρίβεια και λιτότητα

  • Το «καλάθι της νοικοκυράς» πέταξε, από τα 800 ευρώ τον μήνα, στα 1.091 ευρώ. Οι «κρατικές» αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτινάχθηκαν έως 150%. Η «καταιγίδα» νέων φόρων και οι ανύπαρκτες αυξήσεις καθήλωσαν μισθούς και συντάξεις

  • Με υπέρογκες αυξήσεις τιμών και 25 φορολογικά... χτυπήματα συμπίεσε η κυβέρνηση τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών από το 2004 μέχρι και σήμερα.

  • ΕΘΝΟΣ, 21/09/2009

Η 5ετής «λαίλαπα» της ΝΔ με 25 χαράτσια, ακρίβεια και λιτότητα

Στο ίδιο διάστημα καθήλωσε μισθούς και συντάξεις, δίνοντας αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά που όχι μόνο δεν έδωσε την παραμικρή αύξηση σε 818.000 εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και... ξέχασε τις ενισχύσεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και οι 850.000 περίπου συνταξιούχοι του ΟΓΑ να μην έχουν λάβει τις αυξήσεις που εξαγγέλθηκαν.

Η 5ετής «λαίλαπα» της ΝΔ με 25 χαράτσια, ακρίβεια και λιτότητα

Για να συμπληρωθεί το «παζλ» οι αλλαγές που επέφερε σε πρόωρες και επικουρικές συντάξεις οδηγούν στη σταδιακή μείωση του εισοδήματος των ασφαλισμένων απλό 10% έως και 40%.

Η... επίθεση της κυβέρνησης στα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων εξελίχθηκε σε τέσσερα μέτωπα:

  • Αφησε ασύδοτη την αγορά με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Το «καλάθι της νοικοκυράς», αποτελούμενο από 78 προϊόντα το 2004 κόστιζε 800 ευρώ τον μήνα και σήμερα έχει πετάξει στα 1.091 ευρώ.
  • Οι «κρατικές» αυξήσεις στα μέσα μεταφοράς έφθασαν ακόμη και το 150%.
  • Επιβλήθηκαν 25 νέοι φόροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμμεσοι.
  • Δεν δόθηκαν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό και την αύξηση της φορολογίας.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Τα φορολογικά «χτυπήματα»

Τουλάχιστον 25 απανωτά φορολογικά χτυπήματα «κατάφερε» η κυβέρνηση της ΝΔ στους μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και όλους τους καταναλωτές από το 2004 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα.

Τα φορολογικά μέτρα που επέβαλλε κάθε τόσο για να μειώσει το έλλειμμα είχαν ως αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία ο φόρος εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας να αυξηθεί κατά 50%, ενώ ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκαν οι χαμηλόμισθοι, οι οποίοι είδαν τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν ακόμη και να τετραπλασιάζεται.

Με την ανάληψη της εξουσίας το 2004 η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα λάβει εισπρακτικά μέτρα. Ομως αθετώντας τις υποσχέσεις της για σταθερό φορολογικό περιβάλλον, μέχρι σήμερα επέβαλε τουλάχιστον 25 φόρους, ορισμένοι από τους οποίους αυξήθηκαν δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές. Συγκεκριμένα η ΝΔ από το 2004 μέχρι σήμερα:

1 Αύξησε τους συντελεστές ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστή ΦΠΑ αυξήθηκε από 18% σε 19% και ο χαμηλός από 8% σε 9%.

2 Αύξησε πέντε φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη. Αλλες τέσσερις φορές αύξησε το ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.

3 Αύξησε τρεις φόρες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα.

4 Αύξησε δυο φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά.

5 Αύξησε δυο φορές τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Για το 2010 θα εφαρμοστούν τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα είναι αυξημένα από 50 έως και 150 ευρώ. Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι κάτοχοι ΙΧ ηλικίας κάτω των πέντε ετών (πρώτη κυκλοφορία από 1.1.2005) καθώς τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται κατά 18 ευρώ.

6 Αύξησε δύο φορές τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

7 Επέβαλε φόρο 12% στα καρτοκινητά.

8 Επέβαλε έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους με συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

9 Επέβαλε ετήσιο ειδικό φόρο 150-650 ευρώ στα ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών.

10 Επέβαλε εφάπαξ εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος άνω των 10 μέτρων.

11 Καθιέρωσε τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά.

12 Επέβαλε φόρο 10% στα κέρδη από το πρώτο ευρώ των λαχείων, κρατικών στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών.

13 Επέβαλε εφάπαξ εισφορά 10% επί της αντικειμενικής αξίας για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

14 Αύξησε δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες στα εντός σχεδίου ακίνητα. Συνολικά την τελευταία πενταετία οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 140%.

15 Αύξησε δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες γης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 300%.

16 Αύξησε έως 179% το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών.

17 Επέβαλε ΦΠΑ με συντελεστή 19% στις νεόδμητες οικοδομές.

18 Επέβαλε φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

19 Επέβαλε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εισπράξει ούτε το ΕΤΑΚ για το 2008.

20 Αύξησε έως 250% τους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους με βάση τους οποίους υπολογίζονται εξωλογιστικά τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

21 Αύξησε από 60% σε 100% την προκαταβολή φόρου για τις τράπεζες.

22 Αύξησε από 55% σε 80% την προκαταβολή φόρου για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.

23 Φορολόγησε τα κέρδη των τραπεζών που εμφανίζονται σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού.

24 Κατάργησε την έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

25 Φορολόγησε το ειδικό αποθεματικό επενδύσεων που είχαν σχηματίσει οι επιχειρήσεις.

Μαρία Βουργάνα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΦΩΤΙΑ: Αυξήσεις έως 150% στα κόμιστρα των μεταφορών

«Φωτιά» στα κόμιστρα των μεταφορών έβαλαν τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα στην τελευταία πενταετία οι αυξήσεις των εισιτηρίων, ακόμα και των δημόσιων μέσων, έφτασαν έως και το... 150%, καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε να... φορτώσει στις πλάτες των επιβατών τα χρέη των πλέον ελλειμματικών ΔΕΚΟ.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, με τα οποία κινείται η μεγαλύτερη μερίδα των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Το εισιτήριο λεωφορείων και τρόλεϊ -όπως και όλων των υπόλοιπων μέσων- είναι πλέον ενιαίο (διάρκειας 1,5 ώρας), με την τιμή του να έχει εκτοξευτεί στο 1 ευρώ από 0,45 που στοίχιζε το 2004.

Την πλέον τσουχτερή αύξηση όμως, που φτάνει το 150%, βιώνουν από τον περασμένο Ιανουάριο οι επιβάτες του τραμ, καθώς με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών καταργήθηκε το μειωμένο εισιτήριο των 0,40 ευρώ, το οποίο εξυπηρετούσε επιβάτες που ήθελαν να διανύσουν απόσταση έως και πέντε στάσεων.

Πρωτοφανείς αυξήσεις εφαρμόστηκαν, όμως, από τον περασμένο Αύγουστο και μάλιστα με διαδικασία εξπρές (μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα από την εξαγγελία τους) και στα εισιτήρια των τρένων και ιδιαίτερα στα απλά τρένα, τα επονομαζόμενα και τρένα του λαού, αφού η πλειονότητα των επιβατών τους προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα.

Ετσι, μέσα στην τελευταία πενταετία οι επιβάτες του σιδηροδρόμου είδαν το εισιτήριο της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη με απλό τρένο να φτάνει τα 20,1 ευρώ από τα 15,1 που κόστιζε το 2004. Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση (86%) στα εισιτήρια με τα 500άρια τρένα, τα οποία είναι λίγο πιο γρήγορα από τα απλά. Για την ίδια διαδρομή οι επιβάτες πληρώνουν σήμερα 28,1 ευρώ, από 15,1 που πλήρωναν το 2004.

Γενναίες αυξήσεις πήρε και ο κλάδος των αυτοκινητιστών ταξί, με αποτέλεσμα η μονή ταρίφα να έχει σκαρφαλώσει σήμερα στα 0,48 ευρώ από 0,28 που ήταν το 2004 και η διπλή να έχει φτάσει τα 0,84 από 0,53 ευρώ. Το υπουργείο Μεταφορών μάλιστα σκόπευε να εφαρμόσει ακόμα δύο κύματα αυξήσεων τον Νοέμβριο (0,60 ευρω για τη μονή ταρίφα και 1,05 για τη διπλή) και τον Μάιο του 2010 (0,72 ευρώ για τη μονή και 1,20 ευρώ για τη διπλή ταρίφα).

Μαρία Λιλιοπούλου

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Επιβάρυνση 3.487 ευρώ για κάθε οικογένεια

Δύο μισθούς συνολικού ύψους 3.487 ευρώ κάθε χρόνο, τα τελευταία πέντε έτη, ή συνολικά 17.430 ευρώ από το 2004 μέχρι σήμερα, είναι ο... τραγικός απολογισμός των ανατιμήσεων για μία τετραμελή οικογένεια.

Τόσο στοίχισαν την πενταετία της διακυβέρνησης της ΝΔ οι αυξήσεις τιμών μόνο στα τρόφιμα και τα υπόλοιπα αγαθά καθημερινότητας που αγοράζει μία τετραμελής οικογένεια για τη διαβίωσή της.

Οι παλινωδίες των ηγεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης ανάμεσα στη φιλελεύθερη και την παρεμβατική πολιτική στην αγορά το μόνο που... προσέφεραν στους καταναλωτές ήταν αυξήσεις της τάξης του 166% στις μπανάνες, 129% στο ψωμί του τοστ, 100% στον μαϊντανό, 100% στο ψωμί, 87% στις χαρτοπετσέτες, 86% στο γιαούρτι, 63% στα μακαρόνια, 63% στο κοτόπουλο, 150% στις ντομάτες κ.ο.κ.

Τον Μάρτιο του 2004 το μηνιαίο καλάθι της νοικοκυράς για 78 προϊόντα κόστιζε 800 ευρώ και τον φετινό Σεπτέμβριο ανέβηκε στα 1.091 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 36,3%.

Η οικογένεια δαπανούσε το 2004 από τα 800 ευρώ, 690 για αγαθά από το σούπερ μάρκετ, και 110 για αγαθά από άλλα καταστήματα και τώρα από τα 1.090,7 ευρώ τα 914,5 «πάνε» στα σούπερ μάρκετ και τα 176,2 ευρώ στην υπόλοιπη αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών.

Πρόκειται για στοιχεία έρευνας του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ουδέποτε έχουν αμφισβητηθεί, και αποτελούν τη δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Δραματική κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, και βέβαια δεν έχουν συνυπολογιστεί οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, οι δαπάνες για ένδυση, υπόδηση, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μετακινήσεις.

  • Τεχνάσματα

Η ακρίβεια τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της αγοράς και οι όποιες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε παραβάτες, κερδοσκόπους και καρτέλ και διαφημίστηκαν από τους τρεις υπουργούς και τους δύο υφυπουργούς Ανάπτυξης της πενταετίας, αποδείχτηκαν περισσότερο επικοινωνιακά τεχνάσματα, μια και αποτέλεσμα όπως η ανακούφιση του εισοδήματος των νοικοκυριών δεν επήλθε.

Είναι χαρακτηριστικές οι πολιτικές αποφάσεις που έλαβε η πρώτη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την περίοδο 2004 - 2007 με την κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να υποβάλλουν κοστολογικά στοιχείων για τις ανατιμήσεις, με την απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, που έφερε τον διπλασιασμό των τιμών, με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που προκάλεσε κόστος και έφερε οφέλη στις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες κ.λπ.

Αλλά και οι δύο επόμενες ηγεσίες του υπουργείου, επιδιώκοντας αλλαγή πολιτικής στην αγορά με χαρακτήρα παρεμβατισμού και πάλι δεν πέτυχαν συγκράτηση τιμών. Τα περιβόητα 41 αγορανομικά μέτρα έμειναν στα χαρτιά και όσα εφαρμόστηκαν είτε είχαν ημερομηνία λήξης είτε απέτυχαν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αποτέλεσε το προεκλογικό όπλο της ΝΔ, γρήγορα εξουδετερώθηκε με το σκάνδαλο των «γαλάζιων κουμπάρων», ενώ παραμένει υποστελεχωμένη.

Βέβαια, σε όλο αυτό το αλαλούμ των πολιτικών στην αγορά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τις συνολικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που έφτασαν το 24% στην πενταετή διακυβέρνηση της ΝΔ επιβαρύνοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Χρ. Κολώνας

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ «ΤΡΙΚ»: «Ψίχουλα» και πάγωμα μισθών στο Δημόσιο

Πρωτοφανή... επίθεση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων εξαπέλυσε η κυβέρνηση, δίνοντας από το 2005 μέχρι και φέτος αυξήσεις... ψίχουλα. Καθ όλη τη διάρκεια της... νέας διακυβέρνησης, οι μισθολογικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα ήταν χαμηλότερες του πληθωρισμού (μοναδική εξαίρεση το 2007), με αποκορύφωμα το φετινό πάγωμα μισθών και συντάξεων.

Το τρέχον έτος αφενός δεν δόθηκαν αυξήσεις σε 818.000 εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου και αφετέρου η κυβέρνηση... αμέλησε τις ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ (περί τα 850.000 άτομα) να μην έχουν λάβει τις αυξήσεις που είχαν εξαγγελθεί.

Παρά τη σημαντική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων όλο αυτό το διάστημα, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε ότι στα σχέδιά του είναι και νέο πάγωμα εντός του 2010.

Η κυβέρνηση έδωσε τα διαπιστευτήριά της από νωρίς. Τόσο η εισοδηματική πολιτική του 2005 όσο και αυτή του 2006 προέβλεπαν αυξήσεις κάτω από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Την πρώτη χρονιά ήταν 3,6% με τιμάριθμο στο 3,7% και την επόμενη 3% με πληθωρισμό στο 3,4%.

Στη συνέχεια και στη διετία 2008-2009 η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της.

Πρόπερσι επέλεξε το τρικ του 2,5% + 2%. Επρόκειτο για μεσοσταθμικές αυξήσεις των βασικών μισθών μεταξύ 2,59% και 3,24% (μετά την αφαίρεση των εισφορών), τη στιγμή που ο πληθωρισμός έκλεισε τη χρονιά στο 4,2%.

  • «Ενισχύσεις»

Τελικά στις τσέπες των μισθωτών μπήκαν το 2008 από 280 έως και 629 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2007, ποσά που μας δίνουν... ενισχύσεις 0,76 με 1,72 ευρώ την ημέρα. Για τους συνταξιούχους προέκυπταν ημερήσιες αυξήσεις από 0,88 έως 1,8 και ήταν υψηλότερες, καθώς οι συντάξεις δεν επιβαρύνονται με εισφορές.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούσαν μόνο τους βασικούς μισθούς και όχι το σύνολο των αποδοχών. Ετσι τα καθαρά εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων ενισχύθηκαν μόνο κατά περίπου 1,5%.

Δηλαδή προκύπτει το συμπέρασμα πως οι απώλειες εισοδήματος μετά τον υπολογισμό και του πληθωρισμού ήταν της τάξης του 2,7%.

Φέτος για πρώτη φορά ύστερα από 17 χρόνια και το περίφημο 0+0=14% της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992, περί τους 818.000 δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους όλων των Ταμείων (πλην ΟΓΑ) δεν πήραν ούτε... μισό ευρώ.

Οχι μόνο δεν έλαβαν αυξήσεις, αλλά αντίθετα είδαν τα πραγματικά τους εισοδήματα να μειώνονται έως και 500 ευρώ τον χρόνο για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και 300 ευρώ για τους συνταξιούχους ελέω πληθωρισμού (αναμένεται να κλείσει τη χρονιά λίγο πάνω από το 1%).

Η κυβέρνηση με άλλοθι την κρίση και την μείωση των δημόσιων δαπανών προχώρησε σε «πάγωμα» των αυξήσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων και έδωσε «εφάπαξ βοήθημα» από 300 έως 500 ευρώ ετησίως για τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Κώστας Τσαχάκης

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Μεταρρύθμιση με... αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων

Αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων έφερε η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, που δεν κατάφερε ωστόσο να τιθασεύσει τα ελλείμματα των Ταμείων. Παρά το μπαράζ αντιδράσεων το υπουργείο Απασχόλησης προχώρησε πέρυσι στη δημιουργία 13 μόνο Ταμείων, στέλνοντας τον... λογαριασμό στους ασφαλισμένους.

Οι... πολυδιαφημισμένες αλλαγές στο Ασφαλιστικό είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από δύο έως δέκα χρόνια για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Επιπλέον οι αλλαγές σε πρόωρες και επικουρικές συντάξεις οδηγούν στη σταδιακή μείωση του εισοδήματος των ασφαλισμένων από 10% έως και 40%.

  • Στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρέθηκαν κυρίως πέντε ομάδες ασφαλισμένων:

  • Οι μητέρες ανηλίκων. Το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας. Σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις που η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ακόμη μεγαλύτερη (π.χ. μητέρες με τρία παιδιά).
  • Οι ασφαλισμένοι που θέλουν να βγουν στη σύνταξη με βάση τα «ειδικά» όρια. Για παράδειγμα η... έξοδος με 35ετία θα γίνεται στο 60ό αντί για τα 58ο έτος, ενώ στα βαρέα και ανθυγιεινά το όριο ηλικίας πάει από τα 55 στα 57 χρόνια για πλήρη σύνταξη (και από τα 53 στα 55 για μειωμένη σύνταξη).
  • Οσοι στρέφονται στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Το ποσοστό μείωσης -το λεγόμενο «πέναλτι»- πάει από το 4,5% στο 6% για κάθε χρόνο... ταχύτερης εξόδου.
  • Οσοι παίρνουν επικουρική σύνταξη πάνω από 20%. Από το 2013 και εντός μίας οκταετίας το ποσοστό των επικουρικών συντάξεων μειώνεται σταδιακά, προκειμένου να πέσει στο 20%.
  • Οι μερικώς και προσωρινά απασχολούμενοι, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Σταδιακά τα ένσημα για παροχές σε είδος πάνε από 50 σε 100 (αυξάνονται κατά 10 ένσημα τον χρόνο) και για τις παροχές σε χρήμα από 100 σε 120. Οι αλλαγές επεκτείνονται και σε όσους απασχολούνται σε οικοδομοτεχνικές εργασίες. Ωστόσο, οι επώδυνες αυτές παρεμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν έλυσαν τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και είναι χαρακτηριστικό πως το έλλειμμα στα μεγάλα Ταμεία αγγίζει τα 5.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση έχασε τη μάχη με την εισφοροδιαφυγή (8.3 δισεκατομμύρια ευρώ) και τις δαπάνες των κλάδων υγείας, ενώ πρέπει να σημειωθεί η περιουσία των Ταμείων επέστρεψε στα επίπεδα του 2003 (π.χ. σκάνδαλο με δομημένα ομολόγα).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

No comments: