Saturday, 19 September 2009

Ήταν στραβό το κλήμα, ήρθαν και τα σκάνδαλα

  • Στη Ν.Δ. έγιναν σκέψεις ακόμη και για αποπομπή του πρώην υφυπουργού Άμυνας από το ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιώς, αλλά ύστερα από διαβουλεύσεις κρίθηκε σκόπιμο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι
  • Χαριστική βολή για Ν.Δ., η καταδίκη Μιχαλολιάκου για τα ταξίδια της χλιδής και το ρουσφέτι στον «μυστικοσύμβουλο» του Καραμανλή
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, TA NEA: Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Χρ. Χατζηεμμανουήλ: Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες ότι δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του στη  θέση του εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό το βάρος  των αντιδράσεων

Διέξοδο από τις σκανδαλώδεις υποθέσεις Μιχαλολιάκου και
Χατζηεμμανουήλ οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας που καθηλώνει τη Ν.Δ. στην τελική ευθεία για τις κάλπες, αναζητεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση. Παράλληλα, ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν τον φόβο ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τη χαριστική βολή.

Η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του κ. Μιχαλολιάκου, την οποία αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», προκάλεσε μούδιασμα στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης, ενώ επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι δημιουργείται μείζον θέμα ηθικής τάξης για τον πρώην υφυπουργό και την υποψηφιότητά του στην Α΄ Πειραιώς. Μέσα σε κλίμα σύγχυσης, το κυβερνητικό επιτελείο παρείχε τελικώς μισή κάλυψη στον κ. Μιχαλολιάκο προκειμένου να αποφύγει νέα εσωκομματικά προβλήματα στον Πειραιά, ενώ ο ίδιος απέδωσε την καταδικαστική απόφαση σε «ανίερο πόλεμο» που δέχεται από «συμφέροντα».

Παράλληλα, οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι εσωκομματικές εκρήξεις στη Ν.Δ. ματαίωσαν το μεγάλο κυβερνητικό ρουσφέτι για τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ και «μυστικοσύμβουλο» του Πρωθυπουργού, Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες ότι δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του στη θέση του εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό το βάρος των αντιδράσεων που υπάρχουν κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση.
  • Εξετέθησαν.
Η υπόθεση Μιχαλολιάκου έπεσε σαν κεραυνός στο Μαξίμου, το οποίο- όπως αναγνώριζαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή- βγαίνει εκτεθειμένο από την καταδίκη του πρώην υφυπουργού. Και αυτό γιατί στη δικαστική απόφαση τονίζεται ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ενήμερο για τις καταγγελίες που υπήρχαν εναντίον του για τα «ταξίδια της χλιδής» στη Βουλγαρία. Στη Ν.Δ. έγιναν σκέψεις ακόμη και για αποπομπή του κ. Μιχαλολιάκου από τον ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιώς, αλλά ύστερα από διαβουλεύσεις και με τον ίδιο κρίθηκε σκόπιμο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Πρώτον, γιατί ο βουλευτής δεν μπορούσε να αντικατασταθεί καθώς έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποψηφιοτήτων και, δεύτερον, επειδή εκτιμήθηκε ότι θα άνοιγε μια νέα μεγάλη πληγή για τη Ν.Δ. στον Πειραιά, με καταστροφικά αποτελέσματα για το κόμμα στις κάλπες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικές πηγές απέφευγαν χθες να σχολιάσουν την ουσία της υπόθεσης και παρέπεμπαν στις εξηγήσεις που θα έδινε ο ίδιος ο κ. Μιχαλολιάκος. Με στόχο, εξάλλου, να μην εμφανιστεί ο πρώην υφυπουργός ότι βρίσκεται σε μετέωρη θέση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο «για πληρέστατη και μακροσκελή ανακοίνωση του κ. Μιχαλολιάκου που καλύπτει το θέμα».
  • «Ανίερος πόλεμος».
Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγο νός της καταδικαστικής απόφασης και παρέπεμψε για απαντήσεις στον... πειραϊκό λαό και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Με την ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι όσα εμπεριέχονται στη δικαστική απόφαση αποτελούν «αστήρικτα και χωρίς διασταύρωση κουτσομπολιά»! «Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι όταν συγκρούεσαι με συμφέροντα θα δεχθείς ανίερο και ανήθικο πόλεμο. Το κείμενο, η απόφαση δεν μου έχει ακόμα κοινοποιηθεί...» είχε αναφέρει νωρίτερα με δηλώσεις του στον «City 99.5», ενώ πρόσθεσε ότι το Μαξίμου «είχε πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων» την επίμαχη επιστολή του απόστρατου ταξίαρχου Κων. Καλημερίδη για όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλγαρία.

«Τα ταξίδια που έκανα εγώ για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της χώρας ήταν από τα πλέον λιτά που είχαν γίνει ποτέ. Δέχομαι να συγκριθεί με του οποιουδήποτε υπουργού ή υφυπουργού, οποιασδήποτε κυβέρνησης. Γιατί η στάση ζωής που έχω είναι στάση απλή, απέριττη, ταπεινή, σεμνή,
Ο αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι εσωκομματικές εκρήξεις στη Ν.Δ. ματαίωσαν το κυβερνητικό ρουσφέτι για τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ
λαϊκή. Την απάντηση θα τη δώσει και ο πειραϊκός λαός, θα τη δώσει και ο ελληνικός λαός όπως την έχει δώσει πολλές φορές», κατέληξε. Για την υπόθεση, ωστόσο, υπήρξε αιχμηρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που κρίνει ότι όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή και του τρόπου «με τον οποίο ορισμένοι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης αντιλαμβάνονταν το λειτούργημά τους», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς έθεσε ζήτημα παραμονής του πρώην υφυπουργού στις λίστες της Ν.Δ.
  • Την πήραν πίσω.
Οι κραυγές εντός και εκτός Ν.Δ. ανάγκασαν το Μαξίμου να ανακρούσει πρύμναν και να πάρει πίσω τη σκανδαλώδη μετακίνηση του προέδρου του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ στο ΔΝΤ, η οποία δρομολογήθηκε εν κρυπτώ στα τέλη Αυγούστου, στο παρά πέντε της προκήρυξης των εκλογών. Με επιστολή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ενημέρωσε χθες το πρωί ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση, ενώ με δήλωσή του επιχείρησε να εμφανίσει ως αμέτοχο τον κ. Καραμανλή στην υπόθεση, καθώς ευχαρίστησε για το μεγάλο ρουσφέτι τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίμαχη τοποθέτηση αποτελούσε προσωπική απόφαση του υπουργού. Παράλληλα, ο κ. Χατζηεμμανουήλ προσπάθησε να αποσυνδέσει τη μετακίνησή του στο ΔΝΤ από τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. «Μου προτάθηκε να εκπροσωπήσω τη χώρα στο ΔΝΤ σε χρόνο ανύποπτο, όταν δεν μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η αποστολή αυτή θα ξεκινούσε στο μέσον προεκλογικής περιόδου», ανέφερε στη δήλωσή του. Και αφού επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την έντονη αντίδραση του Κινήματος, την οποία χαρακτηρίζει «μεσαιωνική», κατέληξε:

«Κάθε συνετός και εχέφρων Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε σε τεχνοκρατικό, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να στηρίζεται στη συναίνεση και την ομοθυμία. Όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί ευθέως και με τέτοια οξύτητα μια επιλογή και δηλώνει διατεθειμένος να την ανατρέψει, εφόσον το μπορεί, ακόμη και αν αυτό δεν είναι σωστό για την εικόνα της χώρας, είναι φανερό ότι αυτές οι προϋποθέσεις ακυρώνονται. Για τον λόγο αυτό, δηλώνω ότι δεν θα αποδεχθώ τον ορισμό μου».


Πλήρωσαν και για διερμηνέα που δεν γνώριζε βουλγαρικά

Αποκαλυπτική είναι η δικαστική απόφαση για τα ταξίδια χλιδής του Β. Μιχαλολιάκου στη Βουλγαρία (τα οποία έγιναν στο διάστημα Μάιος 2004- Ιούλιος 2006):

«Προκύπτει από το υπάρχον αποδεικτικό υλικό ότι με την επιστολή αναφέρθηκαν γεγονότα που αφορούσαν τις επισκέψεις του υφυπουργού, τα οποία ήταν αληθινά: Η ελληνική αποστολή, κατά την πρώτη επίσκεψη, είχε ως λόγο μία έκθεση αμυντικού υλικού, στην οποία οι περισσότερες αποστολές των άλλων κρατών αποτελούνταν από τεχνοκράτες, 1 έως 4 άτομα. Η ελληνική αποστολή περιελάμβανε 16 άτομα. Επελέγη μάλιστα να παραμείνουν όλα στο πολυτελές ξενοδοχείο “Seraton” με δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου, μολονότι από τη βουλγαρική πλευρά προσφερόταν δωρεάν το κατάλυμα υψηλόβαθμων επισκεπτών “Lozenets” για έξι άτομα και τα υπόλοιπα θα μπορούσαν, με λιγότερα έξοδα, να παραμείνουν και αυτά στο ίδιο κατάλυμα. Στο κατάλυμα αυτό είχαν διανυκτερεύσει σε άλλες επισκέψεις άλλοι Έλληνες προσκεκλημένοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και ο ίδιος ο υπουργός κ. Μεϊμαράκης.

Περαιτέρω, στην ίδια αποστολή περιλαμβανόταν η διερμηνέας Μ.Δ. επ΄ αμοιβή έργου και λοιπών εξόδων μετακίνησης και διαμονής, η οποία μάλιστα δεν γνώριζε βουλγαρικά, αλλά μόνο αγγλικά, τη στιγμή που η βουλγαρική πλευρά προσέφερε δωρεάν μεταφραστή από τα ελληνικά στα βουλγαρικά και αντίστροφα και διερμηνέα διέθετε και η ελληνική πρεσβεία. Στο ίδιο ταξίδι στην αποστολή περιλαμβάνονταν δύο κινηματογραφιστές και ένας φωτογράφος από την Αθήνα, ενώ μπορούσε να επιλεγεί τοπικό τηλεοπτικό συνεργείο και φωτογράφος, λύση οικονομικότερη, που υιοθετήθηκε πάντως από τον υφυπουργό στα επόμενα ταξίδια.

Επίσης, ο Βασίλειος Μιχαλολιάκος είχε κατά την πρώτη του επίσκεψη αγοράσει μπουφάν από τη Φιλιππούπολη και έψαχνε να βρει ίδια και κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη Σόφια. Ισχυρίστηκε μάλιστα, χαριτολογώντας, σε μέλη της αποστολής παρουσία της ίδιας ως άνω μάρτυρα που ακολουθούσε τη σύζυγό του, εκ του πρωτοκόλλου, ότι βρήκε αυτά κατά την έξοδό του από το νυχτερινό κέντρο “Διόνυσος” μετά το τέλος της εκεί διασκέδασης, και ότι δεν ήταν μεθυσμένος, αλλιώς δεν θα τα έβλεπε. Τέλος, κατά τη δεύτερη επίσκεψη, ο Κωνσταντίνος Καλημερίδης αγόρασε, πέραν του εθιμοτυπικού δώρου, ένα ξίφος για λογαριασμό του Βασιλείου Μιχαλολιάκου, με πιστοποιητικό αυθεντικότητας, αξίας 207,50 ευρώ. Όταν ο Μιχαλολιάκος έμαθε ότι ο Καλημερίδης ζήτησε να πληρωθεί, του πέταξε θυμωμένος 200 ευρώ, λέγοντας ότι τα υπόλοιπα του τα χρωστάει. Αυτό το τελευταίο συμβάν με το ξίφος αποτέλεσε κατά την άποψη του Καλημερίδη την αιτία για την πρόωρη αποστρατεία του...».

Με αποστράτευσαν επειδή του ζήτησα να πληρώσει για το ξίφος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

«Με έβλαψε διότι έβγαινε στην τηλεόραση και έλεγε ότι όλα αυτά είναι δημιουργήματα της φαντασίας μου, ότι κινούμαι στο πλαίσιο του κωμικού και του τραγικού, ότι είναι αναλήθειες. Την ώρα που τον άκουγα να λέει αυτά τα πράγματα ένιωθα πάρα πολύ άσχημα, όπως νιώθω και τον τελευταίο καιρό που τον βλέπω να μιλάει για ήθος. Μου έρχεται να τρελαθώ όταν τον βλέπω στην τηλεόραση να λέει να κάνουμε κίνημα ηθικών και να καθαρίσουμε τα ψηφοδέλτια».

Πριν από τρία χρόνια ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθος κ. Κωνσταντίνος Καλημερίδης έστειλε στο Μαξίμου επιστολή όπου κατέγραφε τη σπατάλη δημοσίου χρήματος κατά τις επισκέψεις του πρώην υφυπουργού Άμυνας κ. Μιχαλολιάκου στη Σόφια. Το 2007 ο υποψήφιος σήμερα βουλευτής της Ν.Δ. του έκανε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση και ο αποστρατευμένος ακόλουθος απάντησε με ανταγωγή αιτούμενος την καταδίκη του πρώην υπουργού για εξύβριση και προσβολή της προσωπικότητάς του. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε πλήρως τον κ. Καλημερίδη: «Είχα αποδείξεις για αυτά που έλεγα σχετικά με τη σπατάλη δημοσίου χρήματος. Όμως η καριέρα μου βλάφθηκε ανεπανόρθωτα».
  • Τα πέταξε στο πάτωμα.
Σύμφωνα με τον αντίδικο του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, για την αποστρατεία του ευθύνεται ένα... ξίφος: «Του ζήτησα χρήματα για ένα ξίφος που ήθελε να του αγοράσω στη Σόφια. Το συγκεκριμένο ξίφος ήταν αντίκα από το Πολεμικό Μουσείο και επειδή ο κ. Μιχαλολιάκος αγόραζε όπλα αντίκες και είδα ότι έδινε πολλά λεφτά, του πρότεινα να του πάρω ένα πιο φθηνό από εκποίηση. Όταν του ζήτησα τα 207,5 ευρώ- 200 ευρώ για το ξίφος και 7,5 για το πιστοποιητικό αυθεντικότητας- είχε μία πάρα πολύ άσχημη αντίδραση: έβγαλε από το πορτοφόλι του 2 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και μου τα πέταξε στο πάτωμα. Είπε: “Πάρε τα 200 και τα 7,5 θα στα χρωστώ”. Κατά την άποψή μου αυτό το συμβάν οδήγησε στην αποστρατεία μου».

Όταν ο κ. Καλημερίδης ενημερώθηκε ότι αποστρατεύεται και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες- απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας, πρώτα στον κ. Σπηλιωτόπουλο και αργότερα στον κ. Μεϊμαράκη. «Και οι δύο υποσχέθηκαν ότι θα κοιτάξουν το θέμα μου και θα με δικαιώσουν αλλά δεν έγινε τίποτα».

Όπως επισημαίνει ο απόστρατος ταξίαρχος, το διοικητικό δικαστήριο προ μηνός τον δικαίωσε αποφασίζοντας ότι «κακώς αποστρατεύτηκε», όμως το ΓΕΕΘΑ δεν δέχθηκε την απόφαση.

No comments: