Tuesday 21 October 2008

Λουκέτο στο Δημόσιο και προβλήματα στις μεταφορές από την 24ωρη απεργία

Με μαζικές κινητοποιήσεις, που αναμένεται να «παραλύσουν» τη χώρα, αντιδρούν σήμερα εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατροί, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί και δικηγόροι, στην οικονομική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση. Τα σημαντικότερα προβλήματα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή σωματεία και ενώσεις κλάδων που πλήττονται από την οικονομική πολιτική, θα εκδηλωθούν στην πρωτεύουσα, όπου διοργανώνονται δύο συγκεντρώσεις, των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως -με κεντρικό σύνθημα «δεν αντέχουμε άλλο»- και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΚΚΕ) στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Ετσι, ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ, του Προαστιακού και του Τραμ, ενώ με στάσεις εργασίας συμμετέχουν εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό και τα τρόλεϊ. Στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τα τρόλεϊ οι εργαζόμενοι τραβούν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Στα λεωφορεία, στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 π.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Ακινητοποιημένοι παραμένουν σήμερα οι συρμοί του μετρό από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τη λήξη.

Μόνο μία πτήση ανά προορισμό θα πραγματοποιηθεί αύριο από την Ολυμπιακή, καθώς ματαιώνονται 75 πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών ενώ η Aegean ματαιώνει 23 πτήσεις (και αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 26). Ωστόσο, καμία πτήση δεν θα εκτελείται μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 μ.μ. λόγω της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Με το τοπικό λιμεναρχείο θα πρέπει να επικοινωνούν σήμερα όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς. Ενώ επισήμως η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν έχει λάβει απόφαση αν θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δύο σωματεία της (ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, γεγονός που ενδεχομένως «κρατήσει» δεμένα στο λιμάνι ορισμένα πλοία.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, θεραπευτήρια και υπηρεσίες πρόνοιας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων Ελλάδος, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης στον χώρο της Υγείας, προσλήψεις γιατρών και μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στις αποδοχές τους. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων το ΕΚΑΒ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν σωστή χρήση του 166 καλώντας μόνο σε περιπτώσεις άμεσης και επείγουσας βοήθειας.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία όλης της χώρας, εξαιτίας της συμμετοχής των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στην απεργία, ενώ σήμερα θα απέχουν των εργασιών τους οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Εκκληση στους δημότες να μην κατεβάσουν σήμερα τα σκουπίδια στους δρόμους απήυθηνε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, εξαιτίας της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν έως και αύριο την αποχή τους από τους ελέγχους σε επιχειρήσεις και τις πληρωμές του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου οι υπάλληλοι του υπουργείου Απασχόλησης.

Τέλος, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕ) καλεί όλους τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους να κλείσουν αύριο τις επιχειρήσεις τους, ενώ την ίδια ημέρα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή. [Π. Μπουλουτζα - Α. Κασσιμη, Η Καθημερινή, 21/10/2008]

No comments: