Tuesday 14 October 2008

Στη Βουλή οδεύει ο «φάκελος» Κυρ. Μητσοτάκη

http://farm1.static.flickr.com/219/523380892_decdcccea2.jpg
Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη βρίσκεται η δικογραφία για την υπόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο νυν βουλευτής της Ν.Δ. διετέλεσε από το 2000-2003 πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Iven, με αντικείμενο κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΩ). Ο Σ. Χατζηγάκης εντός των ημερών παραπέμπει στη Βουλή τον φάκελο, καθώς από τον ανακριτή ζητείται η άρση της ασυλίας του Κυριάκου, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες με την ιδιότητα που είχε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Κατά πληροφορίες, ο βουλευτής κατηγορείται για πράξεις που σχετίζονται με απάτη εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., καθώς ως πρόεδρος της εταιρείας φέρεται να προχώρησε σε λανθασμένες και παράνομες επιδοτήσεις εταιρειών που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ. Κατά εισαγγελικούς κύκλους, δεν πρόκειται για μείζον θέμα, καθώς η υπόθεση αφορά επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Μητσοτάκη, πριν εκλεγεί βουλευτής.

Ο ίδιος ο Κυριάκος σε γραπτή του απάντηση δεν αποφεύγει τις αιχμές για την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (επί υπουργίας Σιούφα) και σημειώνει πως «για λόγους που μόνον οι ίδιοι γνωρίζουν, στελέχη της Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας, μετά τις εκλογές του 2004, αμφισβήτησαν την όλη επιχειρηματική λογική της Iven, με επιχείρημα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στήριζε δεν ήταν καινοτόμες. Το να ανάγεται, όμως, μία διαφωνία για το τι συνιστά καινοτομία σε ποινική υπόθεση ανήκει στη σφαίρα του παραλογισμού, πόσω μάλλον όταν από αυτήν την ιστορία το Ελληνικό Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ζημιώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ», καταλήγει.

Επισήμως η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει θέση, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο να σημειώνει πως πρόκειται για κοινοβουλευτική διαδικασία. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν αργά χθες ότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πειστικές τις εξηγήσεις του βουλευτή.

Η υπόθεση προκάλεσε νέο κύκλο σεναριολογίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού πολλά στελέχη διέβλεπαν και σκοπιμότητες που αφορούν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν. Δ.

No comments: